Învăţământ - Cultură
Programul celei de-a doua ediții a Festivalului Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare de la Vinerea
Între 22 și 25 august, localitatea Vinerea găzduieşte cea de-a doua ediţie a “Festivalului Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare“, organizat de Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură Cugir.
Programul festivalului a fost deja finalizat, fiind dozat cu momente care garantează reuşita evenimentului: spectacol folcloric, ansambluri şi interpreţi de valoare, o paradă a portului popular, jocuri sportive tradiţionale, un inedit spectacol pirotehnic, tradiţionalul foc de tabără, toate întregite de un cadru natural deosebit cu stejari seculari.
În cele trei zile, vor da glas trăirilor naţionale interpreţi îndrăgiţi precum Dumitru Fărcaş, Adina Hada Medrea, Robert Târnăveanu, Gabriela Tuţa şi Eugen Mihăilă. Pe scena festivalului vor urca ansambluri cunoscute: “Câmpul pâinii” din Vinerea, “Augustin Bena” din Alba, “Germisara” din Geoagiu,”Soporul de Câmpie”din Cluj, “Săpânţa” din Maramureş, “Izvorul Almăşan” din Almaşu Mare, “Mărţişorul” din Cluj-Napoca, “Eftimos” din Braşov şi ansamblul “Miercurea Sibiului”.
Anul acesta, organizatorii au pregătit şi o surpriză, invitând la festival două ansambluri străine, unul din Wasserburg, localitatea germană înfrăţită cu oraşul Cugir, iar celălalt din oraşul elen, Drama.
Pe lângă marii artişti ai cântecului şi jocului tradiţional, vor avea şansa să urce pe scenă şi tinere talente din zonă. În acest sens va fi organizată o preselecţie în 22 august, la ora 13.30 când organizatori îi vor aştepta la Casa de Cultură pe toţi cei care au talent şi dragoste pentru folclorul autentic.
Festivalul este organizat cu fonduri europene, în baza programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, domeniul major de intervenţie 5.3 – „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”.
Obiectivul proiectului este acela de a păstra vie flacăra tradiţiilor, de a promova turistic această zonă bogată atât din punct de vedere natural cât şi cultural, istoric şi etnofolcloric.
Programul evenimentului:
JOI, 22 august (locaţia: Casa de Cultură Cugir)
11.00 – Conferinţă de presă
13.30 – Preselecţie pentru “Concurs de interpretare vocală pentru tinere talente”
VINERI, 23 august (Poiana cu Goruni, Vinerea)
19.30 – Recital: Ansamblul Câmpul Pâinii – Vinerea; Ansamblul Eftimos – Braşov
21.00 – Concert Millenium C.
SÂMBĂTĂ, 24 august (Poiana cu Goruni, Vinerea)
10.00 – Concurs de jocuri sportive tradiţionale (aruncarea suliţei, tir cu arcul, aruncarea greutăţii, trasul frânghiei, căratul apei, lupta pe butuci, ştafeta cu greutăţi, căţărarea pe catarg)
15.00 – Ateliere de dansuri
15.30 – Fanfara din Wasserburg
18.00 – Spectacol folcloric: Ansamblul Augustin Bena – Alba-Iulia; Recital Gabriela Tuţă Ansamblul Câmpul Pâinii – Vinerea; Recital Adina Hada Medrea; Ansamblul Eftimos – Braşov; Ansamblul Wasserburg – Germania; Ansamblul Săpânţana – Maramureş; Ansamblul Evriton din Drama – Grecia
21.30 – Crispus – Spectacol pirotehnic – Jonglerii cu foc – Concert Equinoxe şi foc de tabără
22.00 – Concert Just Duty Free (Germania)
DUMINICĂ, 25 august
11.30 – Parada portului popular (traseu: Cămin Cultural Vinerea – Monumentul Eroilor)
14.30- Spectacol folcloric: nsamblul Miercurea Sibiului Ansamblul Izvoraşul Almăşan – Almaşu Mare Ansamblul Germisara – Geoagiu Ansamblul EVRITON din Drama – Grecia Taraful din Soporul de Câmpie – Cluj Recital Eugen Mihailă Ansamblul Wasserburg – Germania Ansamblul Săpânţana – Maramureş Recital RobertTârnăveanu Ansamblul Eftimos – Braşov 19.00- Gala laureaţilor la Concursul Tinerelor Talente Ansamblul Câmpul Pâinii – Vinerea Ansamblul Mărţişorul – Cluj-Napoca 20.30 – Recital Dumitru Fărcaş 21.00 – Concert Just Duty Free (Germania)
Învăţământ - Cultură
Locul I pentru „IDeaL ELECTRONICS” – echipa de robotică a orașului Cugir, la Concursul HEART OF TRANSYLVANIA
Sâmbătă, 11 ianuarie 2025 s-a desfășurat meetul oficial de robotică HEART OF TRANSYLVANIA, organizat de către echipa de robotică Alphatronic Robotics , la Transylvania College/The Cambridge International School în Cluj, eveniment inclus în Programul Național de Educație STEM și antreprenoriat în robotică, First Tech Challenge România.
Echipa de robotică a orașului Cugir, „IDeaL ELECTRONICS”, a participat alături de alte 14 echipe din zona Transilvaniei la un concurs ce a implicat pe lângă Știință, Tehnologie și Educație, muncă în echipă, implicare și mai ales pasiune.
La sfârșitul zilei de concurs, „IDeaL ELECTRONICS” s-a clasat pe locul I, podiumul fiind completat de echipa Rubix Blaj și Alphatronic Robotics Cluj.
Felicitări membrilor echipei participante:Bulzan Briana, Dima Dan, Grosu Ioana, Molodeț Daniel, Mureșan Andrada, Negru Tudor, Oprea Cristian, Popescu David, Străjan Alexandru, Vulcu Răzvan și celor trei mentori: Dache Liliana, Ion Nicu , Toma Florin.
Sincere mulțumiri sponsorilor care au făcut posibil ca acest lucru să se întâmple:
Star Assembly & Star Transmission, Eurotec Product SRL, Univers Construct Electric SRL, Atelier Archivox SRL și Primăria orașului Cugir.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Grant de aproape 1,5 milioane lei pentru reducerea abandonului școlar în Școala Gimnazială „Singidava” Cugir
Luna decembrie 2024 a adus pentru Școala Gimnazială „Singidava” Cugir,un nou proiect cu finanțare nerambursabilă „Împreună învățăm să reușim”, demers care face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.
Suma grantului este de 1.484.370,00 lei și sume aferente TVA 282.030,00 lei pentru perioada de implementare 28.11.2024 – 30.06.2026. Grupul țintă îl reprezintă 180 de elevi de gimnaziu ai școlii. Prin acest proiect se va oferi elevilor posibilitatea de a beneficia de ore remediale, la matematică, limba română și limba engleză, susținute de către cadrele didactice din cadrul școlii.
Aceste activități vor fi organizate după un program stabilit de către echipa managerială a proiectului. Potrivit conducerii instituției, este o activitate prin care se oferă elevilor din grupul țintă un ajutor concret și necesar pentru frecventarea școlii: cărți (lecturi școlare, ficțiune generală, non-ficțiune, auxiliare școlare, dicționare, atlase), produse necesare studiului, cum ar fi caiete, penare, instrumente de scris etc.
Tot în acest cadru se vor organiza competiții sportive și de dans la care se dorește participarea tuturor elevilor de gimnaziu din școală. Activitățile sportive vor include diverse jocuri și competiții adaptate vârstei și nivelului de pregătire al elevilor, având scopul de a încuraja spiritul de echipă, fair-play-ul și perseverența. În paralel, activitățile de dans vor oferi elevilor oportunitatea de a explora expresivitatea artistică.
De asemenea, va avea loc dotarea centrului de Documentare si Informare cu echipamente IT și cu tehnologie digitală după cum urmează: cromebooks, stații de încărcare mobile, sistem de supraveghere audio-video, abonamente la biblioteca digital.Rezultatele așteptate: 100 de elevi de gimnaziu participanți la program de pregătire suplimentară; – 100 de elevi de gimnaziu beneficiari de consiliere și orientare profesională; – Rata de abandon a elevilor din anii terminali scăzută cu 1%; – Rata de absolvire a școlii crescută cu 1% ; – Rata de participare la Evaluare națională crescuta cu 1,5% si promovarea examenului crescuta cu 1,00% – 10% dintre părinți informați despre activitățile proiectului și despre situația școlară a elevilor.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Campanie caritabilă „Îndeplinește dorințe de Crăciun”, la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir și Școala „Ioan Mihu” Vinerea
În perioada 14-18 decembrie 2024, la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și la Școala Gimnazială „Ioan Mihu” Vinerea s-a desfășurat campania caritabilă „Îndeplinește dorințe de Crăciun”.
Activitatea a avut drept scop colectarea unor cadouri care să fie oferite copiilor din medii defavorizate, pentru care Crăciunul nu ar fi avut altfel acea „sclipire magică” pe care ar trebui s-o aibă pentru fiecare copil, și nu numai.
„Cu ajutorul părinților, copiii școlii au pus în cutii frumos ambalate hăinuțe, rechizite și jucării, iar cadourile au avut fiecare câte o etichetă cuprinzând indicații referitoare la vârsta copiilor cărora li s-ar potrivi, precum și la mărimile hăinuțelor, astfel încât acestea să ajungă la băieți și fete care să le poată folosi și care să se bucure cu adevărat de ele. În distribuirea cadourilor am beneficiat de sprijinul personalului din cadrul SPAS Cugir, care a fost alături de noi și în alte activități de acest fel. Sloganul acțiunii caritabile „Oferă un cadou așa cum ți-ar plăcea ție să primești” a atins, cu siguranță, sufletele tuturor celor implicați, iar cele 215 cadouri pe care am reușit să le donăm vor aduce zâmbete pe fețele multor copii și reprezintă dovada vie că se poate să fim mai buni, mai empatici, mai generoși”, ne-a declarat profesoara Mihaele Vereș.
Speranța doamnei profesoare, a cadrelor didactice și elevilor aparținând unităților școlare amintite, este ca această acțiune caritabilă să devină una cu tradiție astfel încât să se îndeplinească cât mai numeroase dorințe de Crăciun.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 4 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro