Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc, participantă la un workshop eTwinning destinat educației timpurii și stimulării creativității preșcolarilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Online Professional Development Workshop for ECEC” ( Creative and Innovative Early Childhood Education and Care) a fost evenimentul care avut loc în perioada 29-31 martie online cu amabilitatea eTwining Bruxelles, activitate la care a avut oportunitatea de a fi selectată în urma depunerii candidaturii și prof. Nicoletta Huștiuc de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir.

„De ce particip la acet fel de evenimente? De ce doresc să particip? În primul rând a fost un eveniment internațional care a avut loc în 3 după amieze, online, nu că nu aș avea ceva mai bun de făcut, dar din dorința de perfecționare și de  face schimb de experiență, de a învăța de la cadre didactice din spațiul european.

A fost un workshop legat strict de educația timpurie, metodele modern sau noi care le folosesc alte cadre didactice pentru a stimula creativitatea preșcolarilor și pentru a-i antrena în activități, acum când mai toți copiii sunt hiperactivi și este vremea celor ,,nativi digitali,,, fapt ce determină toate cadrele didactice să se perfecționeze continuu, deoarece puțin din vechile metode dau rezultate. Poate ar da rezultate mai bune dacă toți părinții s-ar implica cu adevărat în educația copiilor, de a le citi povești și acasă și a petrece mai mult timp de folos împreună cu ei”, ne-a declarat Nicoletta Huștiuc.

După cum am aflat, atelierele online ESEP sunt limitate la eTwinners și reprezintă cel mai intens și cel mai concentrat format PD oferit de ESEP. Prin concentrarea lor pe interacțiunea directă și sincronă între o cohortă mai mică de participanți, ei pot oferi participanților o experiență de învățare intensă și bogată. Atelierele oferă, de asemenea, un moment important pentru ca membrii comunității eTwinning să se reunească pentru a stabili relații și a învăța.

„Exact așa s-a întâmplat și în cadrul acestui workshop. Am participat în fiecare zi în break out room-urile oferite online, având astfel posibilitatea să interacționez cu foarte multe cadre didactice din spațiul european: Spania, Lituania, Letonia, Germania, Polonia, astfel încât niciodată nu au fost două cadre didactice din aceeași țară în camerele de lucru. Am avut de realizat teme de lucru în limba engleză, pe care apoi la întâlnirile comune din fiecare zi le-am dezvoltat și discutat în plen pentru schimbul de bune practici.

Țin să menționez faptul că Grădinița cu Program Normal Vinerea derulează anul acesta 4 proiecte eTwinning, dintre care unul a fost finalizat, chiar dacă platforma este încă la început.

Le voi aminti aici titlurile: A small shild saya a beauthiful worg-partneri cu Lituania, Polonia, Spania, Smile at Math și First step to literacy-fondatori alături de Turcia, parteneri din Spania, Grecia și Republica Moldova, Animal#PlanEST, parteneri alături de Turcia”, susține profesoara de la Șc. Gimnazială nr.3.

Potrivit profesoarei, prin intermediul acestor proiecte se realizează un schimb de experiență bnefic, atât pentru cadre didactice cât mai ales pentru copiii, care participă cu deosebit interes.

„Lucrul în aceste proiecte m-a ajutat în participarea la acest workshop, dar și faptul că sunt ambasador Scientix și Code week leading teacher, organizând activități Steam, experimente și activități de codare fără calculator, care au făcut parte din experiența mea pe care am valorificat-o și la acest minunat workshop.

Multumesc eTwinning, ca de fiecare dată oferă oportunități de dezvoltare profesională și legare de noi prietenii! Vă îndemn să alegeți eTwinning și nu veți regreta”, a conchis Nicoletta Huștiuc.

ConstantinPREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Ziua Europeană a Limbilor, celebrată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ca în fiecare an, la Cugir a fost sărbătorită „Ziua Europeană a Limbilor”, eveniment la care au fost reprezentate toate unitățile școlare din Cugir și Vinerea, dar si Centrul pentru tineri al Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din localitate – coordonat de părintele Adrian Cebotari. 

A fost un eveniment reușit la care au participat 180 elevi, părinți, profesori de limbi moderne, inspector școlar, poeți.

Evenimentul a avut loc la ora 14.00 la Centrul Cultural  „Valentin Uritescu” cu acordul directorilor unităților școlare.

Copiii s-au pregătit cu pliante, colaje, desene, discursuri consistente și cântece în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și maghiară.

În fiecare an, la 26 septembrie întreaga Europă sărbătorește Ziua Europeană aLimbilor printr-o serie de evenimente organizate de Consiliul Europei în diferitele state membre. Europa este un mozaic cultural bogat în care diversele limbi joacă un rol central în conturarea identităților naționale  și regionale. Pe un continent cu peste 200   limbi   vorbite,   comunicarea   devine   esențială pentru promovarea păcii și cooperării între națiuni. Astfel limbile  devin punți de comunicare, înțelegere și respect reciproc.

De-a   lungul   istoriei   Europa   a   cunoscut   numeroase   conflicte cauzate   tocmai   de   diferențele   lingvistice   și   culturale.

Uniunea Europeanăț își promovează, însă, multilingvismul  și dialogul intercultural.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, la întâlnirea Ambasadorilor eTwinning din România, desfășurată la Constanța

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent a avut loc la Constanța, întâlnirea Ambasadorilor eTwinning din România, un eveniment dedicat promovării colaborării și inovării în educație prin proiecte europene și internaționale.

Județul Alba a fost reprezentat cu mândrie de Corina Voicu și Nicoletta Huștiuc, ambele ambasadoare eTwinning,   dar si parte din rețeaua de ambasadori Erasmus. Acestea au contribuit la activități și discuții despre dezvoltarea și implementarea proiectelor educaționale de succes.

După cum ne relata Nicoletta Huștiuc, prof. la Școala Gimnazială nr.3 Cugir, în agenda conferinței a inclus o gamă variată de activități și prezentări relevante pentru comunitatea eTwinning și Erasmus. Printre principalele puncte de interes s-au numărat exemplele de bune practici din proiectele anterioare, analiza detaliată a activităților derulate în anul precedent și consolidarea legăturii dintre platformele eTwinning și Erasmus. De asemenea, s-a discutat despre implementarea proiectelor de suport atât pentru profesorii începători, cât și pentru cei cu experiență, subliniind importanța sprijinului continuu în comunitatea educațională.

La eveniment au participat și personalități marcante din domeniul educației, cum ar fi Andreea Oprician și Robert Gorgota de la TREMEND România, Magda Cojocea și Irina Petcu din partea Asociației Europene a Profesioniștilor din Educație EDUMI, precum și Florin Tudose de la Asociația „Profesori instruiți, copii fericiți, părinți mulțumiți!”. Aceștia au adus un plus de valoare conferinței, oferind perspective variate și expertiză în implementarea proiectelor educaționale inovatoare.

„Cu ajutorul echipei NSO, formată din Mirela, Alexandra și Corina, proiectele eTwinning au reușit să ajungă în aproape toate școlile din România. Acest lucru subliniază impactul extins al eTwinning în formarea cadrelor didactice și dezvoltarea unui mediu educațional colaborativ, modern și accesibil.

Întâlnirea a fost o oportunitate valoroasă de colaborare, schimb de idei și de învățare, reflectând angajamentul ambasadorilor de a continua să promoveze și să dezvolte comunitatea educațională din România. Ambasadorii eTwinning sunt, de altfel, persoane resursa fiecare în școala din care provine, în care lucrează. ETwinning este alături de Erasmus parte din Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din  București”, a ținut să precizeze Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Sprijin în ghiozdane și rechizite, pentru elevii claselor speciale de la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Membrii Asociației „Implicare și dăruire Cugir 2023” împreună cu „S.C. Elco Business” (Magazin cu produse de papetărie și birotică în Cugir) și-au propus printr-un proiect caritabil să sprijine elevii claselor speciale care frecventează cursurile Școlii Gimnaziale „Singidava Cugir.

Voluntari locali s-au organizat în echipe și au reușit să disribuie ghiozdane și penare complete cu rechizite pentru copiii reprezentând această categorie de elevi.

Potrivit doamnei Mihaela Bota, (voluntar în acest demers), copiii, părinții și cadrele școlare au adus mulțumiri și s-au bucurat nespus de atenția și de darurile frumoase primate din partea unor oameni deosebiți cu prilejul începutului de an școlar.

„Pentru că acțiunea este rodul muncii unei echipe, organizatorii mulțumesc partenerilor care s-au mobilizat și implicat pentru a face o bucurie unor suflete minunate. Ne-am propus ca faptele bune de acest fel să le continuăm și în perioada următoare”, a precizat Mihaela Bota.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir