Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Profesoara Maria Nicoară din Cugir la cursul pe teme de interculturalitate din Portugalia

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

cugir1La Sesimbra, în Portugalia, s-a desfăşurat recent cursul de formare „Comenius” prin prgramul LLP, curs organizat de “CREF – Education and Resources Training Center”, reprezentat de director Victor Costa.

La reuniune au luat parte 27 de cadre didactice din 9 ţări şi anume: Grecia, Spania, Turcia, Polonia, Cehia, Franţa, Islanda, Lituania şi România, aceasta participând cu 10 reprezentanţi, unul dintre cei prezenţi la eveniment fiind din Cugir, în persoana d-nei prof. înv. primar Maria Nicoară, cadru didactic la Şcoala Gimnazială “Singidava”.
“Programul cursului, având ca temă interculturalitatea, a fost destul de dens, captivant şi în concordanţă cu cele descrise în catalog şi prezentat în e-mail de către organizator înaintea deplasării mele în Portugalia. Obiectivele principale ale cursului au fost: pregătirea cursanţilor în vederea interacţionării cu alte culturi; reflectarea diversităţii culturale utilizând diferite mijloace media; utilizarea mediei digitale drept instrument de învăţare ce furnizează elevilor o motivaţie crescută pentru participarea la procesul de învăţare; dezvoltarea cu ajutorul mediei digitale a atitudinilor, valorilor, gândirii critice, formarea conştiinţei cursanţilor, mai degrabă decât simpla achiziţie a cunoştinţelor”, ne-a declarat d-na Nicoară.
În programul activităţilor desfăşurate au fost prezentate: utilizarea tablei interactive, folosirea camerelor digitale în timpul vizitelor de studio în diverse regiuni din apropierea Lisabonei (Sesimbra, Palatul Pena, Seixal etc.), lucrări practice pedi-paper în Lisabona, fotografia ca instrument în procesul de predare şi de învăţare.
Potrivit d-nei profesoare, activităţile au fost completate de întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii interculturale “Centro Paroquial de Arrentela”, reprezentanţi ai comunităţii Sesimbra, vizitarea bibliotecii publice din Sesimbra, vizitarea Lisabonei şi a împrejurimilor, organizarea unor seri în diferite restaurante cu specific portughez – muzică tradiţională fado, brazilian, african/asiatic- belly dance.

C.P.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Dezbatere despre relația de iubire dintre adolescenți, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul Proiectului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir, în prezența directorului instituției, prof. Ionuț Iancu și a preotului Adrian Cebotari (Parohia 7 Cugir) a avut loc o întâlnire a elevilor (foto) cu doamna Tabita Botoi – Coordonatorul Centrului pentru Viață din cadrul Asociației „Filantropia  Ortodoxă” din Alba Iulia.

Tema abordată, „Ruptura dintre iubire și sexualitate din perspectiva sacralității ființei umane” a fost o dezbatere în jurul relației de iubire dintre adolescenți, pentru că în mijlocul lor apar dileme, apoi decizii care le vor forma caracterul.

„Coordonatoarea Centrului, doamna Tabita Botoi a oferit răspunsuri la frământările tinerilor din zilele noastre legate de prietenie, viața intimă, amintindu-le de responsabilitatea deciziilor luate și despre riscul bolilor cu transmitere sexuală. 

O gândire echilibrată din perioada pubertății și adolescenței, o relație de iubire sinceră, încredere și respect între un tânăr și o tânără, vor avea ca finalitate o viață sexuală corectă în cadrul căsătoriei”, ne-a declarat părintele Adrian Cebotari.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Oră de educație rutieră, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul  programului „Săptămâna altfel” desfășurată la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir, în perioada 19 – 23 februarie 2024, elevii instituției au participat miercuri, 21 februarie 2024, la o lectie de educație rutieră, eveniment la care au luat parte agenți de poliție din cadrul compartimentul rutier al Poliției orașului Cugir, precum și cadre didactice de la unitatea de învățământ amintită. 

„Ora de educație rutieră a avut ca temă de dezbatere, circulația pe drumurile publice ale bicicliștilor și mopediștilor precum și a pietonilor.  Activitatea a fost  benefică datorită faptului că infrastructura orașului Cugir a suferit în ultima vreme modificări majore,  trotuoarele fiind prevazute în principal cu piste de biciclete”, ne-a declarat organizatorul acțiunii, dr. ing. Alexandru Micaciu, profesor la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Deținuți din Penitenciarul Aiud le-au împărtășit elevilor de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir detalii despre viața din spatele gratiilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

La inițiativa preotului Cebotari Adrian, paroh al Parohiei Ortodoxe Cugir VII, reprezentanți ai sectorului reintegrare socială din Penitenciarul Aiud, în colaborare cu Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir, au desfășurat marți, 20 februarie 2024, o activitate dedicată prevenirii consumului de droguri și delicvenței juvenile.

Astfel, începând cu orele dimineții, elevii colegiului au putut afla poveștile de viața a două persoane private de libertate – tineri, aflați în custodia Penitenciarului Aiud ca urmare a consumului de droguri și a infracțiunilor asociate acestei dependențe.

Tot în cadrul întâlnirii, tinerii liceeni au putut afla detalii despre viața din spatele gratiilor, stările sufletești care îi încearcă pe deținuți de-a lungul pedepsei privative de libertate și lucrurile cu adevărat importante în viața omului, familia, sănătatea și tinerețea. De asemenea, activitatea a fost însuflețită de un dialog plin de întrebări și de curiozități.

Menționăm că în cadrul acestei activități, tinerilor elevi ai colegiului le-a fost prezentată oferta educațională a Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Acțiunea are totodată scopul de a-i atenționa pe tineri că orice drum greșit și orice plăcere ilegală poate avea consecințe distructive, atât pe plan familial, cât și pe plan socio-profesional.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir