cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Prof. Univ. dr. Traian Muntean va pimi titlul de „Cetățean de Onoare” al orașului CUGIR

Prof. Univ. dr. Traian Muntean va pimi titlul de „Cetățean de Onoare” al orașului CUGIR

Publicat în 30.07.2019 la ora 21:48

Adrian Teban, primarul orașului Cugir a inițiat un proiect de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare al Orașului Cugir” prof. univ. dr. Traian Muntean.

Demersul are la bază o adresă transmisă de Asociația franceză de amiciție ”Pro-Europa – R. G. Chardronnet”, prin care sunt prezentate rezultatele obţinute de Traian Muntean în cadrul amintitei organizații, fiind evidenţiată implicarea acestuia în viaţa colectivităţii locale. Traian Muntean s-a născut la Cugir, dar trăiește de mai mult de 50 de ani în Franța.

Copilăria și tinerețea le-a petrecut la Cugir, în casa părintească, casă pe care o păstrează precum un mic muzeu familial. Pregătirea sa școlară, începută la Cugir la Școala Generală Nr. 2 și la Liceul Teoretic, a continuat la Universitatea ”Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a intrat pe primul loc, cu nota 10, la examenul de admitere al Facultății de „Matematică și Mașini de Calcul”.

După vizita președintelui Franței, Generalul de Gaulle, în România în 1968 și în urma unui concurs organizat la nivel național de către Ministerul Educației și Ambasada Franței, a devenit unul dintre cei cinci beneficiari ai unei burse în Franța pentru continuarea studiilor, la Universitatea din Grenoble, Facultatea de Informatică și Matematici Aplicate. În prezent este profesor universitar emerit la ”Aix – Marseille Universite” din Marsillia, după ani lungi de profesorat și cercetare, atingând cel mai înalt grad al profesorilor universitari din Franța.

Începând din ianuarie 1990, a fost la Grenoble unul dintre inițiatorii Asociației de ajutorare și prietenie cu Transilvania ”Greonoble – Isere – Roumanie” (GIR), care s-a concentrat atunci mai mult pe ajutoare medicale (camioane de medicamente și aparate de dializă au fost trimise atunci la spitalul din Cugir și Cluj-Napoca). De-a lungul timpului i-a ajutat și pe tinerii din Cugir să cunoască Franța, fie prin competiții sportive, fie prin schimbările de experiență între elevii de liceu.

Asociația de Amiciție ”Pro Europa” din Cugir a fost creată din inițiativa lui Traian Muntean. Cu Asociația GIR și Primăria din Grenoble a organizat și primirea ca țară invitată de onoare a României la Târgul de Primăvară ALPEXPO, în aprilie 1990.

Atunci o delegație din Transilvania, formată din mai mult de 150 persoane, a fost invitată la acest eveniment, delegație din care au făcut parte, printre alte persoane, și medici de la Spitalul Orășenesc Cugir, profesori și elevi de la Liceul Industrial nr.1, ingineri de la U.M. Cugir și un grup de tineri călușari.

Toți au reprezentat România cu o imagine nouă ce a rămas de neuitat la Grenoble, unde Asociația GIR continuă și acum unele relații de înfrățire cu România

Acest articol a fost citit de 518 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.