Rămâi conectat

Actualitate

Prof. Univ. dr. Traian Muntean va pimi titlul de „Cetățean de Onoare” al orașului CUGIR

cugirinfo.ro

Publicat

în

Adrian Teban, primarul orașului Cugir a inițiat un proiect de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare al Orașului Cugir” prof. univ. dr. Traian Muntean.

Demersul are la bază o adresă transmisă de Asociația franceză de amiciție ”Pro-Europa – R. G. Chardronnet”, prin care sunt prezentate rezultatele obţinute de Traian Muntean în cadrul amintitei organizații, fiind evidenţiată implicarea acestuia în viaţa colectivităţii locale. Traian Muntean s-a născut la Cugir, dar trăiește de mai mult de 50 de ani în Franța.

Copilăria și tinerețea le-a petrecut la Cugir, în casa părintească, casă pe care o păstrează precum un mic muzeu familial. Pregătirea sa școlară, începută la Cugir la Școala Generală Nr. 2 și la Liceul Teoretic, a continuat la Universitatea ”Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a intrat pe primul loc, cu nota 10, la examenul de admitere al Facultății de „Matematică și Mașini de Calcul”.

După vizita președintelui Franței, Generalul de Gaulle, în România în 1968 și în urma unui concurs organizat la nivel național de către Ministerul Educației și Ambasada Franței, a devenit unul dintre cei cinci beneficiari ai unei burse în Franța pentru continuarea studiilor, la Universitatea din Grenoble, Facultatea de Informatică și Matematici Aplicate. În prezent este profesor universitar emerit la ”Aix – Marseille Universite” din Marsillia, după ani lungi de profesorat și cercetare, atingând cel mai înalt grad al profesorilor universitari din Franța.

Începând din ianuarie 1990, a fost la Grenoble unul dintre inițiatorii Asociației de ajutorare și prietenie cu Transilvania ”Greonoble – Isere – Roumanie” (GIR), care s-a concentrat atunci mai mult pe ajutoare medicale (camioane de medicamente și aparate de dializă au fost trimise atunci la spitalul din Cugir și Cluj-Napoca). De-a lungul timpului i-a ajutat și pe tinerii din Cugir să cunoască Franța, fie prin competiții sportive, fie prin schimbările de experiență între elevii de liceu.

Asociația de Amiciție ”Pro Europa” din Cugir a fost creată din inițiativa lui Traian Muntean. Cu Asociația GIR și Primăria din Grenoble a organizat și primirea ca țară invitată de onoare a României la Târgul de Primăvară ALPEXPO, în aprilie 1990.

Atunci o delegație din Transilvania, formată din mai mult de 150 persoane, a fost invitată la acest eveniment, delegație din care au făcut parte, printre alte persoane, și medici de la Spitalul Orășenesc Cugir, profesori și elevi de la Liceul Industrial nr.1, ingineri de la U.M. Cugir și un grup de tineri călușari.

Toți au reprezentat România cu o imagine nouă ce a rămas de neuitat la Grenoble, unde Asociația GIR continuă și acum unele relații de înfrățire cu România


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Amendă penală în valoare de de 7.500 de lei pentru un bărbat din Cugir, după ce a ultragiat un polițist

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat din Cugir trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 7.500 de lei după ce a ultragiat un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, dar prima etapă a procesului penal a fost finalizată după mai bine de 4 ani, în 24 mai 2024.

Victima are calitatea de ofițer de poliție fiind angajat în cadrul Poliției orașului Cugir. În ziua menționată, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv se afla la sediul poliției unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș.

Tată minorului (Cristian V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic, totodată adresându-i acesteia cuvinte şi expresii jignitoare, simulând că o loveste, fapt ce i-a cauzat persoanei vătămate o puternică stare de temere”.

„Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă.

Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta. Apoi, după ce s-a reușit evacuarea inculpatului din curtea poliției, acesta a continuat să-i adreseze același gen de amenințări persoanei vătămate”, se precizează în dosar. Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poliograf a recunoscut parțial faptele comise.

„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.

„Instanţa apreciază că fapta a fost comisă prin întrebuințarea unor ameninţări de o intensitate ridicată, dar care nu au avut un impact major asupra victimei, persoană de sex masculin, având funcţia de ofiţer de poliţie care, înainte de comiterea faptei, mai participase la instrumentarea unor dosare de urmărire penală în care inculpatul mai deţinuse calitatea de inculpat, cunoscând firea agresivă a inculpatului şi reuşind să gestioneze relaţia cu acesta în virtutea calităţilor fiecăruia.

În întregul context conturat de probele administrate în cauză, instanţa apreciază gravitatea faptei ca fiind una relativ redusă”, a precizat magistratul care a judecat cauza. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată la Curtea de Apel.

 


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Un tânăr din Cugir a ajuns la spital, în urma unui accident rutier petrecut pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 11 iunie 2024, în jurul orei 14.15, un bărbat de 31 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, a intrat în coliziune cu un autoturism care circula în fața sa și era condus de o femeie de 35 de ani din Cugir.

În urma accidentului, un tânăr aflat pe scaunul din dreapta a primului autoturism implicat în accident, a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Medicul Râșniță Toma, specialist chirurgie generală, se alătură echipei medicale a Spitalului Orășenesc Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un nou medic chirurg a fost atras de echipa managerială a Spitalului Orășenesc Cugir. Dr. Râșniță Toma – medic specialist chirurgie generală, se alătură echipei medicale.

Râșniță Toma – medic specialist chirurgie generală. Este absolvent al UMF Cluj-Napoca, în anul 2014. Rezidențiatul l-a efectuat în cele mai mari centre de chirurgie din Cluj Napoca dar și în Franța.

Acesta a profesat la Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare, Spitalul Municipal Blaj și Spitalul Municipal Aiud.

De asemenea a făcut voluntariat la mai multe spitale din Cluj Napoca unde s-a dezvoltat profesional efectuând diverse intervenții chirurgicale.

Domeniile sale de interes sunt chirurgia oncologică, a glandei tiroidiene, parietală etc. De asemenea, domnul doctor acordă o atenție deosebită chirurgiei minim invazive si laparoscopice.

Managerul spitalului, Florin Arion, a declarat: „Mă declar extrem de mulțumit de faptul că politica noastră de atragere de medici dă rezultate, iar dovada o reprezintă încadrarea a 2 medici luna trecută și a încă unuia îm luna aceasta. Suntem conștienți de faptul că mai avem nevoie de medici și tocmai din acest motiv vom continua să depunem toate eforturile pentru a aduce medici pe specialitățile de care cugirenii au nevoie.”

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir