cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » Prin vânzarea de active, societăţile din industria de apărare vor avea bani pentru modernizare şi retehnologizare

Prin vânzarea de active, societăţile din industria de apărare vor avea bani pentru modernizare şi retehnologizare

Publicat în 19.10.2016 la ora 14:00

expozitie-akm-cugirCompaniile de stat din industria de apărare vor putea utiliza, pentru investiţii în retehnologizare, 60% din fondurile obţinute în urma vânzării de active, în condiţiile în care, până nu demult, sumele astfel obţinute erau folosite pentru stingerea datoriilor.

Proiectul reprezintă o nouă măsură de sprijin pentru industria de apărare, după ce Ministerul Economiei a propus ca datoriile către buget ale companiilor din industria de apărare aflate în subordinea sa, în valoare de 415,8 milioane lei, să fie amânate la plată până în 2020, când estimează că aceste societăţi se vor redresa.  Demersul legislativ are ca scop dinamizarea programelor de investiţii la operatorii economici prin utilizarea a 60% din sumele obţinute din vânzarea activelor pentru retehnologizarea capacităţilor de producţie pentru apărare. Măsura este propusă în condiţiile în care industria de apărare include în special companii de stat neperformante şi dotate cu tehnologie depăşită, iar reprezentanţii Ministerului Economiei susţin că statul, în calitate de proprietar, nu are bani pentru investiţii. „Utilizarea ca ordine de prioritate a sumelor obţinute din vânzarea activelor pentru efectuarea de investiţii este binevenită. În condițiile în care dispunem de active pe care le-am propus spre vânzare și nu mai avem datorii către bugetul de stat, fondurile care s-ar aloca cu această destinaţie pot contribui la ridicarea gradului de retehnologizare a capacităților de producție ale societății”, ne-a declarat ing. Romulus Micu, directorul general al S.C. Uzina Mecanică Cugir. Potrivit Ministerului Economiei, actualele dotări ale capacităţilor de producţie pentru apărare sunt uzate fizic şi moral.  Cu toate acestea, reprezentanţii statului insistă că România poate păstra actuala industrie de apărare, considerând că pe aceste capacităţi se pot realiza produse şi servicii competitive, la standarde de calitate, numai dacă sunt retehnologizate/ modernizate. Obiectivul privind menţinerea de către statul român a unor capacităţi adecvate de producţie militară care să permită un grad ridicat de autonomie privind înzestrarea Forţelor Sistemului Naţional de Apărare a fost stabilit prin Strategia Industriei Naţionale de Securitate, avizată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi aprobată prin HG nr.1157/2013. Măsurile au avut, însă, efecte slabe, companiile de stat din sector continuând să fie minate de pierderi, datorii şi eficienţă redusă.  “În 2014, Guvernul a şters datorii de 1,1 miliarde de lei ale companiilor din industria de apărare, însă cu toate acestea o parte din aceste firme au înregistrat alte obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate“, se precizează într-un comunicat al Ministerului Economiei, publicat recent.

Constantin Predescu

Acest articol a fost citit de 208 ori

Prin vânzarea de active, societăţile din industria de apărare vor avea bani pentru modernizare şi retehnologizare
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.