cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » Prin încheierea unui contract cu un partener nou, Fabrica de Arme Cugir are asigurată încărcarea cu comenzi şi pentru anul viitor

Prin încheierea unui contract cu un partener nou, Fabrica de Arme Cugir are asigurată încărcarea cu comenzi şi pentru anul viitor

Publicat în 12.10.2014 la ora 11:01

trifanInterviu cu ing. Mircea TRIFAN – director general al fabricii

– Domnule director general, săptămâna trecută aţi participat la sediul CN Romarm la o reuniune cu privire la situaţia economică a fabricii şi depăşirea unor momente mai dificile prin care trece societatea. Ce ne puteţi spune despre această întâlnire?
– Împreună cu subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg, şi cu deputatul Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba, ne-am deplasat la sediul CN Romarm, unde am discutat cu domnul economist Dan Tache, directorul general al companiei, despre situaţia de la Fabrica de Arme Cugir Discuţiile au fost pragmatice şi s-au axat în principal pe problema legată de întreruperea temporară a colaborării noastre cu partenerul tradiţional din SUA, care din cauza problemelor pe care le-a avut pe piaţa americană, a suspendat în mod unilateral livrările noastre. Acest lucru ne-a afectat activitatea din ultimele luni, dând naştere la unele perturbaţii în funcţionarea fabricii, fapt ce a generat tot felul de interpretări ale unor “binevoitori” care s-au grăbit să îngroape Fabrica de Arme Cugir. Vreau să îi mulţumesc domnului director general al Romarm, Dan Tache, pentru disponibilitatea deosebită pe care a manifestat-o, precum şi pentru întreg sprijinul acordat pentru rezolvarea acestor probleme.
– Care au fost problemele pe care le-aţi abordat în discuţii şi ce soluţii aţi găsit pentru rezolvarea lor?
– În primul rând vreau să îi liniştesc pe salariaţii FAC şi pe colaboratorii noştri, pentru că prin implicarea directă a conducerii Romarm, a fost identificat un nou partener cu care vom semna un contract săptămâna viitoare la Bucureşti. Pe lângă acest nou contract, s-au găsit soluţii şi pentru a debloca vechiul contract, urmând a fi reluate livrările şi către partenerul tradiţional din SUA al SC Fabrica de Arme Cugir. Astfel, prin deblocarea vechiului contract, cu­mulat cu încheierea acestui nou contract cu alt partener, despre care v-am vorbit, fabrica noastră are asigurată continuitatea activităţii şi încărcarea cu comenzi pentru următorul an, aşa încât oamenii noştri vor avea un loc stabil de muncă. Nu vreau să mă laud, dar vreau să le spunem tuturor că dacă lucrurile vor evolua în direcţia bună pe care ne-am angajat, există perspective sigure de dezvoltare a activităţii fabricii noastre, inclusiv prin crearea unor noi locuri de muncă.
– Ne vorbeaţi mai devreme despre colaborarea excelentă pe care o aveţi cu conducerea CN Romarm. Spuneţi-ne, vă rog, dacă Fabrica de Arme s-a bucurat de acelaşi sprijin şi din partea Ministerului Economiei şi a celorlalţi factori guvernamentali?
– În primul rând vreau să subliniez faptul că de-a lungul timpului, am avut numeroase discuţii la Ministerul Economiei, însoţit de subprefectul Cornel Murg şi deputatul Ioan Dîrzu, cu domnul ministru Constantin Niţă, care de altfel ne-a şi vizitat la Cugir. Unul dintre principalele subiecte a fost ştergerea datoriilor istorice ale fabricilor din Cugir. Şi vreau să spun că propunerile noastre s-au bucurat de atenţia și sprijinul domnului ministru Niţă, astfel încât, prin susţinerea nemijlocită a premierului Victor Ponta, Guvernul României a adoptat o Ordonanţă, i-aş zice eu istorică, aceea de a anula aceste datorii care atârnau ca o piatră de moară atât la Fabrica de Arme, cât şi la UMC. Vreau să ştie toţi cugirenii că Guvernul Victor Ponta a făcut ce nu a făcut niciun guvern postdecembrist: a şters datorii de aproximativ 90 de milioane de lei noi de la Fabrica de Arme şi 433 de milioane de lei noi de la UMC.
– Care vor fi, în opinia dumneavoastră, efectele aplicării acestei ordonanţe de Guvern?
– Aşa cum vă spuneam, am primit un adevărat balon de oxigen, atât noi, la FAC, cât şi colegii de la UMC, prin ştergerea acestor datorii. La Fabrica de Arme vom reuşi să reducem cheltuielile cu penalităţile, fapt ce va influenţa profitabilitatea şi rentabilitatea fabricii noastre. Se vor acoperi din pierderile anilor precedenţi şi vom continua eforturile pentru plătirea datoriilor noastre către UMC, datorii rămase de la precedentele administraţii care au condus Fabrica de Arme. Vom continua programul pe care l-am demarat în ultima perioadă, de retehnologizare şi modernizare a activităţii, dorind să subliniez faptul că în ultimul an, la FAC s-au făcut mai multe investiţii decât în ultimii 20 de ani. Şi nu în ultimul rând vă spun că îmi doresc ca la sfârşitul anului, când vom trage linia şi vom analiza activitatea la fabrica noastră, să vedem după mulţi ani, că Fabrica de Arme a avut profit.
– Vorbeaţi mai devreme despre posibilitatea creării de noi locuri de muncă. Puteţi să detaliaţi la ce v-aţi referit?
– Vreau să arat faptul că Victor Ponta este un om al faptelor şi nu al vorbelor goale. Guvernul Ponta a aprobat ordonanţa de ştergere a datoriilor fabricilor de armament, de asemenea au fost suplimentate, prin ultima rectificare de buget, fondurile pentru Ministerul Apărării, care va încheia contracte de furnizare de tehnică militară, de care vor beneficia atât Fabrica de Arme, cât şi UMC. Tot Guvernul Victor Ponta a aprobat memorandumul prin care s-a hotărât angajarea a 100 de persoane la UMC. Iata că promisiunea de creare de noi locuri de muncă este adevărată, la Fabrica de Arme fiind angajate în ultima perioadă peste 250 de persoane, la care se vor adăuga cei 100 de oameni care vor veni la UMC.
– Pe final de interviu, vă rog, domnule director general, să transmiteţi, dacă doriţi, un mesaj salariaţilor societăţii pe care o conduceţi.
– Ca social democrat, voi fi mereu alături de oameni şi pentru oamenii Cugirului. Vreau să îi asigur pe toţi angajaţii noştri, pe colaboratori, precum şi pe toţi cugirenii, că aici, la Fabrica de Arme, principala noastră preocupare este şi va fi păstrarea locurilor de muncă, funcţionarea şi dezvoltarea societăţii noastre, astfel încât să asigurăm o viaţă decentă pentru angajaţii noştri şi familiile lor!
– Vă mulţumesc pentru interviul acordat şi vă doresc mult succes în activitatea pe care o desfăşuraţi.

A consemnat
Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 2272 ori

Prin încheierea unui contract cu un partener nou, Fabrica de Arme Cugir are asigurată încărcarea cu comenzi şi pentru anul viitor
4.3 (86.67%) 3 votes

Comentarii

5 Comentarii la Prin încheierea unui contract cu un partener nou, Fabrica de Arme Cugir are asigurată încărcarea cu comenzi şi pentru anul viitor

 1. localnic Răspunde

  13.10.2014 la 13:49

  ati inceput sa selectati comentariile dupa cum va convin?!?!

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. voicu Răspunde

  13.10.2014 la 17:32

  mai mirlane asta este campanie electorala?chiar asa doar guvernul tonta v-a ajutat?asa sa iti poti vedea familia?ei ce zici?

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. anonim Răspunde

  14.10.2014 la 11:28

  In prag de campanie electorala apar promisiunile fara o samanta de adevar, sunteti doar niste amarati de pioni care habar nu au in ce directie se îndreaptă. Sunteti praf in tot ceea ce ati facut si ce o sa faceti.

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. anonim Răspunde

  14.10.2014 la 11:36

  Cand fabrica o sa aibe peste 28.000 de angajati si americanii nu mai controleaza economia sa va bateti cu pumnul in piept. Pana atunci sunteti doar niste marionete amarate care habar nu au ce se intampla defapt, sunteti niste lasi care au uitat istoria. Pamantul o sa scuipe afara tradatorii si mincinosii ca voi.

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 5. ? Răspunde

  16.10.2014 la 23:23

  Felicitari domnule Trifan pentru tot ce ati facut pana acum! Au fost altii inaintea dv si…

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *