Rămâi conectat

Administraţie

Primarul Cugirului, Adrian Teban, contribuție majoră la avizul favorabil privind Macroregiunea Carpatică, obținut în plenul Comitetului Regiunilor (CoR)

cugirinfo.ro

Publicat

în

Guvernatorul voievodatului Podkarpackie, Władysław Ortyl, a invitat Comisia Europeană în plenul Comitetului Regiunilor (CoR) de la Bruxelles să îi sprijine inițiativa privind elaborarea unei strategii macroregionale pentru regiunea Carpaților, care ar deveni astfel cea de‑a doua strategie care vizează zone muntoase din Europa (alături de cea a Alpilor).

Ortyl este autorul raportului „Strategia macroregională pentru regiunea Carpaților”, o opinie care a primit avizul plenului Comitetului Regiunilor reunit la Bruxelles pe 4 decembrie 2019.

Avizul a fost rezultatul unui dialog continuu și colaborării excelente din cadrul Inițiativei Carpatice din CoR. Avizul este opera constructivă condusă în mod cu totul special de delegațiile Poloniei și României.

Aceasta din urmă, prin reprezentantul ei, Adrian Teban, primarul orașului Cugir, a adus singurele amendamente – focalizate în special pe valoarea ecologică și culturală a zonelor carpatice.

Instrumentul unei strategii macroregionale permite o utilizare mai eficace a resurselor financiare disponibile în cadrul obiectivului de cooperare teritorială europeană (CTE), prin crearea unui sistem viabil de cofinanțare și de punere în aplicare a acțiunilor de sprijinire a regiunilor din țările din zona Carpaților, care ar dobândi astfel și un acces mai bun la sursele europene de finanțare.

Prin plasarea chestiunii Carpaților în centrul unui document strategic, Comisia Europeană ar putea atrage atenția asupra problemelor din această zonă și ar face posibilă valorificarea potențialului unic, încă neexploatat, al întregii macroregiuni, prin axarea acțiunilor asupra celor mai importante probleme și provocări orizontale cu care se confruntă aceasta.

Totodată regiunea Carpaților este o zonă geopolitică deosebit de importantă, în care se intersectează interese strategice de natură politică și economică ale Europei de Vest și ale Europei de Est. După extinderea UE din 2004, importanța regiunii a crescut și mai mult, dat fiind că a devenit frontiera de est a întregii UE, a subliniat Ortyl.

Întreaga zonă a munților Carpați, consideră Teban, trebuie să joace un rol activ și să aducă o contribuție majoră la politica Uniunii Europene privind schimbările climatice, în scopul comun de a pune în aplicare angajamentele luate în cadrul Acordului de la Paris.

În acest context, Comitetul subliniază imperativul de a conserva pădurile din Carpați, având în vedere rolul lor semnificativ în reducerea emisiilor de dioxid de carbon, precum și importanța lor în procesul de retenție a apei, de protecție a solurilor și de conservare a biodiversității.

Avizul a fost adoptat cu majoritate largă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Acțiuni de ecologizare organizate de Primăria Cugir, în cadrul campeniei „Și mie îmi pasă de orașul meu”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir a transmis că ca organiza, în acestă săptămână, două acțiuni de ecologizare în cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu”.

„În cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu” – Curățenia de Primăvară 2024- Primăria Cugir organizează două acțiuni de ecologizare în oraș:

– Joi 18.04.2024, zona pârâul Buschii, începând cu ora 16.00, având ca loc de întalnire zona skatepark – stadion parc.
– Sâmbătă 20.04.2024, pe centura ocolitoare Vinerea, începând cu ora 09.00, având ca loc de întâlnire – Poliția Locală Cugir.

Cei care doresc să participe sunt așteptați la locurile de întâlnire stabilite”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Primăria Cugir investește 13 milioane de lei, în construcția unei grădinițe la Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Cugir a propus Consiliului Local aprobarea unui proiect privind „Construire Grădiniță în localitatea Vinerea” în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021-2027.

Valoarea totală a proiectului este de 13.084.229,10 lei (inclusiv TVA), contribuția proprie în proiect a orașului Cugir, constând în achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și a contribuției de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în valoare de 6.203.054,13 lei (inclusiv TVA).

De asemenea, se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului, în condițiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din fondurile Uniunii Europene, precum și sumele reprezentând cheltuielile de funcționare și întreținere aferente, în vederea sustenabilității financiare a acestuia.

Proiectul aprobat își propune să sprijine creșterea participării la educația timpurie prin investiții în creșterea capacității infrastructurii educaționale, de a răspunde cererilor neacoperite, precum și prin intervenții, care contribuie la îmbunătățirea calității infrastructurii, dar și a serviciilor educaționale, pentru a deservi cu prioritate copiii din comunități defavorizate, copiii de etnie romă și comunitățile din mediul rural.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Infrastructura stradală din Cugir, luată la puricat de administrația locală

cugirinfo.ro

Publicat

în

Conducerea Primăriei Cugir a verificat din nou modul în care se execută lucrările de modernizare a infrastructurii stradale.

Recent, primarul Adrian Teban, împreună cu viceprimarul Călin Furdui s-au deplasat din nou în teren, de data aceasta pe strada Mărășești din Cindeni și în zona Coșbuc, pentru a vedea la fața locului stadiul fizic al lucrărilor, pentru a vorbi cu constructorul dar și cu cetățenii din zonă. Au fost purtate discuții cu locuitorii zonei străzii Mărășești despre accesul dinspre drum în curți, modul de realizare a nivelul drumului, al trotuarelor, a podețelor, a canalizării și deviației apei, a scărilor și accesul pe trotuare.

Lucrările continuă, iar conform proiectului, se realizează: canalizația tehnică, canalizarea pluvială, rețele de alimentare cu apă, modernizarea carosabilului, amenajarea trotuarelor, fie cu pavaj, fie cu asfalt, în funcție de soluția tehnică stabilită, trotuare, scări.

În zona Coșbuc lucrările sunt aproape finalizate iar până acum s-au modernizat străzile, s-a turnat asfalt, s-au modernizat trotuarele și s-au inființat locuri noi de parcare.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir