Rămâi conectat

Actualitate

Primarii care au condus orașul Cugir, între 1757 și 2019, prezentați la muzeul de la poalele Drăganei

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un interesant proiect se derulează de mai bine de un an de zile, la Muzeul orașului Cugir, o valoroasă inițiativă care aparține Asociației „Pro Cugir”, condusă de președintele organizației, d-l. ing. Aurel Voicu.

Este vorba despre numele primarilor din Cugir care de-a lungul istoriei au slujit comunitatea locală, începând cu anul 1757 și până în prezent. Potrivit președintelui „Pro Cugir”, numărul edililor aflați pe listă se ridică la cifra de 25, iar pentru aflarea numelor și a perioadelor de mandat s-a apelat la: biserici, la Arhiva Alba, la familie, iar unele persoane s-au adresat personal asociației „Pro Cugir”, prezentându-se cu numele primarilor și cu fotografiile acestora.

„O mare dificultate pe care o întâmpinăm se datorează faptului că odată cu incendierea arhivei primăriei, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, au dispărut multe documente importante printre care și numele foștilor primari”, a prcizat Aurel Voicu.

Un lucru de remarcat este acela că primul primar din anul 1757 se numea Teban, iar cel din urmă, aflat în funcție la ora actuală se numește la fel. Nimeni nu știe însă, dacă există vreo relație de rudenie între cei doi. Cu ajutorul lui Voicu am reușit să imortalizăm fotografiile a doar 15 din cei 25 de primari aflați pe lista prezentată de președintele „Pro Cugir”. Pe panoul improvizat, apar în ordinea cronologică: Muntean Nicolae, Crăciun Petru, Cărpinișan Gheorghe, Muntean Ioan, Rusu Ilie, Bârsan Dumitru, Concz Mihai (rândul de sus), Postei Ioan, Șuluțiu Alexandru, Ungur Aurel, Muntean Gheorghe,  Berian Gheorghe, Moldovan Ioan, Voicu Aurel și Teban Adrian (rândul de jos).

Vom reveni cu informații noi, pe măsură ce vom intra in posesia unor date și imagini cu ceilalți primari ai localității de la poalele Drăganei. De precizat că fotografiile însoțite de numele și perioadele de mandat ale primarilor vor fi expuse într-un loc amenajat special, în incinta muzeului local.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Trei certificate de „Luptător Rănit” în Revoluția din 1989, obținute în mod fraudulos de trei cugireni, ar putea fi anulate. Vezi detalii

cugirinfo.ro

Publicat

în

Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist a emis trei decizii prin care a demarat procedurile judiciare pentru anularea certificatelor de „luptător rănit” pentru trei revoluționari din orașul Cugir.

Comisia care a analizat cele trei dosare a constatat că cei trei au fost răniți în urma unui accident de circulație, ce a avut loc în perioada Revoluției din decembrie 1989, și nu ca urmare a „utilizării armelor de foc ori a tehnicii de luptă de către forțele represive, prin loviri sau alte violențe comise de reprezentanți ai acestora”, cum prevede legislația în vigoare.

Evenimentele sângeroase din Cugir, unde se afla una dintre cele mai mari uzine de armament din România, s-au soldat cu 10 morţi şi 70 de răniţi. Printre „victime” au fost și 15 persoane, care, în 23 decembrie 1989, se aflau într-un mijloc de transport în comun. Autovehiculul mergea cu viteză, a derapat între Cugir și localitatea Vinerea, și a intrat într-un copac aflat pe marginea șoselei.

În mașină se aflau 15 persoane, dintre care trei au decedat la fața locului, iar restul au fost rănite, mai mult sau mai puțin grav. O parte dintre cei răniți au devenit, ulterior, revoluționari, motivul fiind faptul că au fost implicați în evenimentele revoluției de la Cugir.

• Declarații de martor și o anchetă penală

Cei trei pentru care Secretariatul de Stat pentru Revoluționari a cerut anularea certificatelor sunt Liviu Bulzan (președintele Asociației 21 Decembrie 1989 Cugir), Olimpiu Herlea și Paul Coțovanu. În cazul lui Bulzan și Coțovanu există procese aflate pe rolul instanțelor.

Apărarea acestora se bazează pe declarații de martori care susțin că făceau parte din gărzile patriotice și se deplasau pentru apărarea depozitului de muniție de la Vinerea. A existat la momentul respectiv și o anchetă penală, care a concluzionat că au făcut parte „în data de 23 decembrie 1989 dintr-un grup de 15 persoane care s-au prezentat ca voluntari pentru apărarea punctelor strategice ale fostei întreprinderi UM Cugir”, iar „datorită neadaptării vitezei, conducătorul auto a pierdut controlul volanului, iar autoduba a ieșit de pe carosabil și s-a izbit de un plop”.

Liviu Bulzan a susținut următoarele în declarația aflată la dosar: „Ne-am organizat în patrule de luptători sub conducerea ofițerilor din cadrul recepției militare și a comandamentului Gărzilor Patriotice. În data de 23 decembrie 1989, împreună cu alți angajați m-am oferit voluntar pentru a face parte din detașamentul care urma să apere depozitul de armament din Vinerea și, din cauza condițiilor neprielnice în timpul deplasării, mașina în care mă aflam împreună cu colegii s-a răsturnat”.

• Procese în instanță pentru anularea certificatelor

Comisia din cadrul Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist a ajuns, însă, la concluzia că cei trei au fost răniți în urma unui simplu accident rutier și nu ca urmare a utilizării armelor de foc și a tehnicii de luptă și a inițiat demersurile în instanță pentru anularea documentelor.

În cazul revoluționarului Paul Coțovanu, instanța de fond s-a pronunțat în 2 februarie 2024. Acesta a decedat înainte de hotărâre, dar demersul a fost continuat de fiica sa. „Având în vedere că actul contestat a fost emis în cursul anului 2006, iar acțiunea a fost depusă în data de 31.10.2023, respectiv cu mult după împlinirea termenului de 1 an calculat de la emiterea actului, instanța constată că excepția tardivităţii formulării acțiunii în anulare este întemeiată”, a susținut magistratul, care a respins, astfel, acțiunea.

Instituția de stat a contestat hotărârea, susținând că motivul tardivității cererii nu poate fi valabil în aceste cazuri. În cazul revoluționarului Liviu Bulzan procesul va fi judecat în luna aprilie, tot la Tribunalul Alba.

Un revoluționar care are calitatea de „luptător rănit” primește, potrivit Ordonanței 95/2014, o indemnizație lunară în valoare de aproximativ 3.000 de lei. Dacă este și pensionar se mai adaugă un procent din pensie, media totală lunară fiind de circa 4.000 de lei.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 22 de ani din Cugir condamnat la 3 ani de închisoare, după ce a tâlhărit o vârstnică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un tânăr de 22 de ani, din Cugir, consumator de alcool și etnobotanice și cu mai multe fapte antisociale la activ, va merge la închisoare pentru 3 ani după ce a comis o faptă de tâlhărie. Daniel B. a atacat o femeie de 85 de ani, care se deplasa în cârje, și i-a smuls un lanț de aur de la gât.

„În actul de sesizare s-a arătat, în esență, că în data de 20.08.2023, în jurul orei 21:00, pe timp de noapte, după ce a abordat persoana vătămată în vârstă de 85 de ani, profitând de starea de vădită vulnerabilitate datorată vârstei și a stării de sănătate a acesteia, s-a apropiat de ea, iar apoi, prin smulgerea de la gât, inculpatul a deposedat-o de un lănțișor cu cruciuliță, bunuri confecționate din aur.

Apoi a părăsit în grabă locul faptei cu bunurile sustrase asupra sa, producând un prejudiciu în cuantum de 1.500 de lei”, se susține în rechizitoriul procurorilor.

Victima a a declarat că a fost abordată un tânăr, care i-a cerut ajutorul, iar când l-a întrebat cu ce să îl ajute, i-a smuls lănţişorul şi cruciuliţa din aur de la gât, a împins-o şi a fugit înspre strada Primăverii din Cugir.

„Din cuprinsul procesului verbal de vizionare a imaginilor reiese faptul că o persoană de sex masculin, cu barbă, îmbrăcată cu obiecte vestimentare de culoare închisă, respectiv o cămaşă cu nasturii desfăcuţi, pantaloni şi o şapcă cu cozorocul întors s-a îndreptat la un moment dat spre str. Primăverii, fiind urmat de o persoană de sex feminin, care se deplasa cu bâte, aceasta fiind identificată drept persoana vătămată.

Cu ocazia audierii în calitate de inculpat, acesta a recunoscut comiterea faptei, arătând că s-a apropiat de persoana vătămată, care se deplasa cu cârje, iar când i-a văzut lanţul a tras de el, moment în care s-a rupt”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia, din 6 martie 2024.

Pentru pronunțarea deciziei de condamnare, magistratul a reținut gravitatea infracţiunii săvârşite şi periculozitatea infractorului. „Se constată că inculpatul, deşi are vârsta de 22 de ani, a comis numeroase infracţiuni, cele mai multe îndreptate împotriva patrimoniului, dar şi infracţiuni comise prin violenţă, pentru care instanţele au dispus diferite măsuri educative, de la măsura asistării zilnice până la internarea într-un centru de detenţie.

Faptul că inculpatul nu a înţeles să îşi îndrepte comportamentul ci, dimpotrivă, a ales să consume alcool şi substanţe etnobotanice, cu consecinţa comiterii unei noi infracţiuni îndreptate împotriva unei persoane în vârstă, care se deplasa utilizând nişte bâte, denotă o totală lipsă de interes cu privire la consecinţele negative ale faptelor sale.

Instanţa are serioase rezerve cu privire la posibila conduită a inculpatului în măsura în care s-ar dispune o măsură neprivativă de libertate, câtă vreme nu a ezitat să smulgă lănţişorul unei persoane în vârstă, care se deplasa cu mare greutate.

În consecinţă, se reţine că singura modalitate de individualizare a sancţiunii care urmează a fi aplicată este executarea în regim de detenție a pedepsei care urmează să fie aplicată inculpatului”, a mai afirmat judecătorul. Tânărul poate contesta hotărârea la Curtea de Apel.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Dosar penal pentru un bărbat de 63 de ani din Cugir, după ce a condus băut și a fugit din autoturism pentru a scăpa de controlul polițiștilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 24 martie 2024, în jurul orei 01.15, polițiștii rutieri din Cugir, în timp ce acționau pe strada Principală din localitatea Vinerea, au observat un autoturism al cărui conducător auto, în încercarea de a scăpa de controlul polițiștilor, a oprit brusc autoturismul și fugit.

Acesta a fost interceptat de polițiști, pe o stradă din apropiere, iar în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de bărbatul de 63 de ani, din Cugir, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir