cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Ştiri din zonă » Primărie săracă, cu multe servicii externalizate și mari contribuabili… strânși la pungă, la Șibot

Primărie săracă, cu multe servicii externalizate și mari contribuabili… strânși la pungă, la Șibot

Publicat în 08.02.2018 la ora 12:30

Alocarea de la Consiliul Județean Alba, pe jumătate față de cea primită de comună în mandatul fostului primar agreat.

Ieri, în cadrul conferinței de presă ALDE de la Alba Iulia, viceprimarul interimar al comunei Șibot, Dacian Herlea, s-a arătat îngrijorat de situația pe care a găsit-o în primărie. Deși există 18 angajați, multe servicii sunt externalizate, fără să fie trecute prin consiliu local, unele dintre ele total inutile, de exemplu un avocat angajat în permanență, plătit lunar, deși la Șibot nu există probleme care să necesite implicarea acestuia.

Bugetul comunei este unul firav, proiectele depuse pe PNDL, dacă vor primi finanțare (canalizare și drumuri) necesită cofinanțări de peste 800.000 de lei, deficitul la nivelul salarizării personalului este de 200.000 de lei, iar Consiliul Județean Alba a înjumătățit alocarea față de cea acordată în mandatul fostului primar, Ilie Tomuș. ”Vom lua măsuri, necesare, vom pune punct jafului!”, a declarat viceprimarul Dacian Herlea.

În situația în care pe raza comunei funcționează trei mari balastiere (SC ELIS AGREGATE, TOTAL NSA și HIDROCONSTRUCȚIA), peste 250 de camioane de mare tonaj tranzitând satul Balomir zilnic, contribuția acestora nu a depășit 18.000 de lei pe an. ELIS, de exemplu, potrivit aceluiași viceprimar, a plătit la capitolul taxe și impozite doar 7.000 de lei în anul 2017, iar HIDROCONSTRUCȚIA, 1.377 de lei. ”Nu se poate ca firme atât de mari să contribuie la bugetul local cu sume infime.

Sper să reușim să colaborăm mai bine pe viitor și împreună să reușim să salvăm Șibotul. Voi avea discuții cu toți acești mari agenți economici, au punct de lucru la noi, mașinile pe care le folosesc ar trebui trecute aici, fapt care ar duce la creșterea colectărilor la bugetul local”, a mai declarat Dacian Herlea.

Potrivit acestuia, până când vor reuși să scoată Șibotul la asfalt, două proiecte în acest sens fiind astăzi în lucru, pentru strada principală din Băcăinți și Săliște din Balomir, cetățenii care au case ce dau în drumuri neasfaltate beneficiază din acest an de o reducere de 16% la impozit. Referitor la alocarea înjumătățită de Consiliul Județean Alba de la un an la celălalt pentru comuna Șibot, președintele ALDE, Ioan Lazăr, a înaintat ipoteza conform căreia, știindu-se că primarul agreat va pica, alocarea a fost micșorată la doar 70.000 de lei, ”să se vadă că fără el (Ilie Tomuș) nu merge treaba”.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 646 ori

Primărie săracă, cu multe servicii externalizate și mari contribuabili… strânși la pungă, la Șibot
3.5 (70%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.