Rămâi conectat

Administraţie

Primăria orașului Cugir a amenajat un punct de colectare selectivă a deșeurilor menajere, pe strada Viitorului

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de mâine, 23 martie 2018, cugirenii pot scăpa gratuit de aproape orice fel de deşeuri, ca umare a înființării unui punct de colectare selectivă amenajat de Primăria orașului Cugir la fosta remiză de pompieri situată pe str. Viitorului nr. 2.  

Realizat la iniţiativa primarului, Adrian Teban punctul de colectare a fost deschis astăzi, în prezenţa viceprimarului Călin Furdui, a unor consilieri locali, a şefului serviciului Administrarea Domeniului Public, Ioan Simu şi a unor cetăţeni. Potrivit administrației publice locale, locația a fost realizată în scopul eliminării situaţiilor în care cetăţenii aruncă pe platformele de precolectare din oraş alte deşeuri decât gunoiul menajeri.

Condiţia de bază este ca deşeul adus de către cetăţeni să fie selectat în funcţie de tipul acestuia. „Este un punct de colectare pus la dispoziţia cetăţenilor de primărie în mod gratuit, din dorinţa de a scăpa de imaginea absolut inestetică, necivilizată şi neecologică a maldărelor de mobilier uzat, reziduri din materiale de construcţii sau resturi vegetale care erau aruncate până acum lângă containerele de gunoi din apropierea blocurilor. Astfel de puncte de colectare am văzut  în alte locuri, inclusiv în Germania funcţionează cu eficienţă şi sperăm că vom reuşi şi la Cugir să educăm populaţia să colecteze selectiv inclusiv deşeurile care nu sunt menajere. Totodată, prin intermediul acestui punct intenţionăm să reciclăm o catitate cât mai mare de deşeuri de pe raza oraşului, lucru absolut necesar pentru a preîntâmpina o penalizare a localităţii.” a precizat primarul Cugirului..

Conform edililor Cugirului, avantajul noului punct de colectare selectivă este că cetăţenii nu trebuie să mai plătescă suplimentar pentru acest serviciu. Astfel, orice localnic poate să predea, gratuit, următoarele tipuri de deşeuri: materiale textile, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări. Punctul de colectare este deschis  luni şi vineri între orele 14 şi 18, iar sămbăta între orele 9-12.

Şeful ADP, Ioan Simu ne-a explicat care este procedura de depozitare: „Ca şi reguli de colectare, colegii noştri vor fi aici în orele funcţionale şi îi vor îndruma pe cetăţeni la care container să se deplaseze, în funcţie de tipul de deşeu. Condiţia de bază este ca oamenii să vină cu deşeurile sortate, căci dacă sunt amestecate nu le vom primi. Vom avea şi un regulament afişat în acest sens. Trebuie să precizăm că nu ne ocupăm de ridicarea deşeurilor de la domiciliu, transportul până la centru este strict problema cetăţenilor. Aşadar, un cugirean care, de pildă, are de aruncat un sac cu gresia veche şi o canapea uzată vine cu ele la punctul de colectare, iar personalul de aici îl îndrumă spre containerul în care trebuie să le arunce. Noi vom refolosi cât mai mult din aceste deşeuri,iar cele pe care nu le putem recicla le vom preda, conform legii, unor firme autorizate. Vreau să precizez că avem în vedere ca materialele textile, cum ar fi îmbrăcămintea, să ajungă la persoanele nevoiaşe din localitate.

Primăria a ținut să mai precizeze că o dată cu punerea în funcţiune a acestui punct de colectare selectivă vor fi drastic sancţionaţi cetăţenii care vor continua să arunce la containerele din oraş alte reziduri decât cele menajere. Poliția Locală a Orașului Cugir va intensifica controalele şi va sancţiona nerespectarea H.C. L. nr. 79/2011 cu amenzi cuprinse între: 200 – 500 lei pentru persoanele fizice şi  500- 1.000 lei pentru persoanele juridice.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Se extinde rețeaua de apă și canalizare, pe mai multe străzi din Cugir. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Rețelele de apă potabilă și canalizare menajeră vor fi extinse pe mai multe străzi din Cugir. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu din partea APM Alba.

Proiectul „EXTINDERE REȚELE DE APĂ POTABILĂ ȘI CANALIZARE MENAJERĂ ÎN UAT CUGIR”, poate constitui obiectivul unui proiect de investiţie ce poate fi finantata prin ANGHEL SALIGNY, AFM si PNRR.

Pe strazile studiate reteaua de canalizare este prevazuta gravitational din PVC KG i-ar in zonele cele mai joase sunt prevazute statii de pompare care pompeaza apa uzata in reteau gravitationala de unde este canalizata spre statia de epurare existenta (existent in localitate).

Astfel ca in SP din zona se colecteaza apa menajera de pe strazile studiate, apoi este pompata in cel mai apropiat camin exisent/ SP existenta.

Str. PRUNULUI, Str. VIADUCTULUI, Str. VALEA VIILOR, Calea MURELOR, Calea DUMBRAVII, Calea VAIDEIULUI, Str. CODRULUI, Str. VETERANILOR, Str. SPINULUI, Str. MACULUI, Calea GORUNILOR, Str. FLORILOR, Str. NARCISELOR, Str. GRIGORE ALEXANDRESCU, Str. Deal (extindere+bransamente), Str. Plevnei (extindere+bransamente), Str. Nicolae Copernic (extindere+bransamente), Str. Rîul Mare (branșamente).

Racordurile vor fi executate prin amplasarea caminelor de racord la limita de proprietate, pentru evitarea spargerilor in zonele carosabile si asfaltate a drumurilor din localitate executia traversarilor se va raliza prin subtraversare cu foraj orizontal, daca este cazul.

In zona de accese unde prin lucrarea de canalizare este necesara spargerea acceselor acestea se vor reface si vor fi aduse la starea initiala inainte de interventie. In zonele unde exista trotuare daca in urma interventiei este necesara spargerea trotuarelor, acestea vor fi refacute si aduse la starea initiala inaintea interventiei.

Realizarea proiectului prezinta avantaje economice si din punct de vedere al protectiei mediului prin:

– reducerea poluarii apelor de suprafata si subterane ;
– dezvoltarea mediului local de afaceri;

Oportunitatea investitiei este justificata si din urmatoarele considerente: realizarea canalizarii publice creeaza premiza infaptuirii unui pas important in directia protectiei mediului si de respectare a normelor referitoare la sanatatea publica precum si reducerea poluarii surselor de apa prin ape uzate evacuate.

Valoarea investiției este de 26136085,15 lei fara TVA, iar perioada de implementare propusă este de 12 luni.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Pe strada Victoriei din Cugir a început montarea noilor bănci stradale și a coșurilor de gunoi

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un număr de 12 bănci cu lungimea de 2 metri vor fi montate pe strada Victoriei din Cugir.

Acestea sunt prevăzute cu șezut din lemn de culoare maro brun și spătar din tablă perforată, structură de susținere din tablă metalică cu cotiere în stânga și dreapta, de culoare gri antracit. Toate elementele din metal sunt vopsite în câmp electrostatic pentru asigurarea protecției și rezistenței.

Edilii orașului au declarat că un total de 78 de coșuri de gunoi, metalice, noi, vor fi montate în perioada următoare pe toate străzile modernizate pe proiectul de mobilitate urbană.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Primele 10 biciclete electrice au ajuns în Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un total de 70 de biciclete electrice vor fi puse la dispoziția locuitorilor din Cugir în vederea utilizării, cu 7 standuri, 20 de porți amenajate pentru găzduirea bicicletelor și software-ul afferent (sistem bike sharing). Zece dintre acestea au sosit recent în Cugir.

Potrivit administratiei locale, sistemul de bike sharing va intra în teste începând din această săptămâna, iar abia ulterior se vor putea folosi.

Primăria face un apel către cetățeni ca până la punerea în funcţiune (în bună regulă) a tuturor componentelor sistemului, să nu încerce să utilizeze staţiile şi bicicletele și să nu forţeze extragerea bicicletelor din staţii.

„În momentul în care totul va fi pregătit, vom anunţa acest lucru şi vom prezenta toate informaţiile, condiţiile şi instrucţiunile de utilizare. Reamintim localnicilor, faptul că bicicletele electrice, au fost achiziționate de către Primăria Cugir prin proiectul “Reducerea emisiilor de carbon în oraşul Cugir bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”, spune edilul orașului, Adrian Teban.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir