Rămâi conectat

Administraţie

Primăria Cugir continuă acțiunea de amenajare a punctelor de colectare selectivă a deșeurilor, cu acces limitat. Numărul spațiilor va fi de 59

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pentru a gestiona mai eficient deșeurile și pentru a crește rata de reciclare la nivelul orașului, Primăria Cugir continuă acțiunea de amenajare a punctelor de colectare selectivă a deseurilor, cu acces limitat.

Din totalul celor 59 de astfel de spații necesare la nivelul localității, au fost amenajate până acum 55 de platforme. Pe 39 dintre acestea au fost deja montate incinte metalice, dotate cu sisteme de acces pe bază de cartelă.

Majoritatea dintre ele se regăsesc pe vechile amplasamente, însă există și zone în care au fost create platforme noi, astfel încât să răspundă necesităților practice ale populației. Noile locații respectă distanța minimă legală de 10 m față de ferestre sau de 5 m față de fațadele fără ferestre. Există câteva excepții, pe care administrația locală le va corecta în perioada imediat următoare.

Fiecare punct de colectare va fi dotat cu containere specifice pentru deșeuri menajere și reciclabile (hârtie/carton, plastic, metal și sticlă), iar în interiorul lor vor avea acces doar cetățenii din blocurile arondate.

Este vorba de aproximativ 200-300 de persoane / punct de colectare, care vor primii până la sfârșitul lunii martie, cartele de acces și care vor avea obligația de a respecta regulile de depozitare selectivă. Pentru început, vor fi operaționalizate o parte dintre aceste puncte, ca proiect pilot, cu scopul de a evalua eficiența lor și modul în care cetățenii își însușesc responsabilitățile care le revin, urmând ca restul să funcționeze odată cu activitatea noului operator de colectare a gunoiului. Până atunci, tarifarea se va face în continuare în funcție de numărul de persoane, în baza contractelor cu vechiul operator.

Primarul Cugirului, Adrian Teban a declarat că: „demersul administrației locale are loc  în contextul noului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Alba. Așteptăm ca el să devină funcțional, iar  noii operatori să își poată începe activitatea conform legislației europene și naționale în vigoare. Așa cum am mai precizat și cu alte ocazii, totul depinde de operaționalizarea haldei ecologice de la Galda de Jos și am încredere că factorii de decizie de la nivel județean vor găsi o soluție în acest sens.”

Potrivit edilului, odată cu operaționalizarea întregului SMID, va putea fi introdus instrumentul economic “plătești pentru cât arunci”, ceea ce înseamnă economii atât în buzunarul cetăţeanului, cât şi în cel al administraţiei locale.

În ceea ce privește noile puncte de colectare amenajate în localitate, primarul Cugirului este convins că ele își vor dovedi pentru început eficiența prin faptul că se va reduce disconfortul creat de împrăștierea deșeurilor lângă platforme și se va stopa fenomenul colectării neautorizate a deșeurilor reciclabile.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Stadiul lucrărilor de modernizare la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” și la Grădinița cu Program Normal „Voinicel”, din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul evaluării în teren realizată de primarul Adrian Teban și echipa de proiect din cadrul primăriei, constructorii au dat asigurări că lucrările se vor încheia până la începerea noului an școlar 2024-2025.

Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir – peste 12.000 .000 lei prin proiectul „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir”.

Modernizarea a 3 corpuri, respectiv clădirea liceului, a cabinetelor de specialitate şi sala de sport, care vor beneficia de:

– reabilitarea termică a anvelopantei, reconformarea structurală a șarpantei,
– modernizarea instalațiilor utilitare, finisajelor interioare și exterioare,
– instalații pentru securitatea la incendiu,
– supraveghere video.
–  accesibilizarea clădirii pentru utilizatori cu handicap locomotor etc.
–  eficientizarea energetică
– mobilier și dotări
– sala de sport modernizată cu suprafață nouă, iluminat led, sistem de încălzire, finisaje și grupuri sanitare noi etc

Stadiul actual – 80% realizat – fiind în desfășurare execuția de lucrări.

Grădinița cu Program Normal „Voinicel” prin proiectul „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educaţională pentru învăţământul preşcolar la Şcoala Gimnazială Singidava” valoare de peste 2.200.000lei.

Clădirea va beneficia de:

–  refacerea învelitorii și a termoizolației existente, înlocuirea hidroizolației, inlocuirea tâmplăriei, a tuturor instalațiilor și a finisajelor din grupurile sanitare etc
–  rampă de acces
–  instalații de protecție împotriva șocurilor electrice, supraveghere video, sistem de ventilare a sălilor etc
–  sistem de iluminat LED și panouri solare
–  trotuarele refacute, cu pante spre exterior, destinate circulației și îndepărtării apelor de construcție.
–  eficientizarea energetică
– mobilier și dotări
– Stadiul actual – 50% realizat, fiind în desfășurare execuția de lucrări.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De vineri, 1 martie 2024, va fi funcțional noul sistem de taxare a transportului public local din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Cugir anunță că începând de vineri, 1 martie 2024, va fi funcțional noul sistem de taxare a transportului public local.

Este un sistem modern, care permite călătorilor să aleagă varianta de abonament sau tichet de călătorii care i se potrivește.  Vă prezentăm mai jos câteva informații importante legate de acest lucru:

În Primărie, la camera 4, se eliberează abonamente nominale pentru:

-persoane cu dizabilități
-beneficiarii legilor speciale
-pensionari
-pentru elevi
-pentru angajații unor firme din oraș.

Categoriile mai sus menționate se vor prezenta în fiecare lună la Primărie, în intervalul care va fi anunțat, pentru prelungirea valabilității cardului de abonament.

De asemenea, se eliberează abonamente nenominale și tichete de călătorie pentru celelalte categorii de călători. Aceștia vor putea să iși reîncarce cardurile primite la Primărie sau la automatele pentru bilete.

– De la automatele de bilete, călătorii pot să își achiziționeze bilete de călătorie (cu una sau două călătorii). Tot la aceste automate se pot achiziționa sau se pot reîncărca abonamentele nenominale, respectiv tichetele cu un număr de călătorii.
– Din autobuze, în acest moment, călătorii nu vor putea să achiziționeze bilete.
– La urcarea în autobuz, fiecare persoană trebuie să își valideze călătoria prin apropierea biletului sau a cardului de echipamentul de validare.
– La automat, un card nou costă 3 lei


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De marți, 27 februarie 2024, Primăria Cugir a început eliberarea noilor carduri de abonament pentru transportul public local

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de astăzi, 27 februarie, vor putea fi eliberate noile carduri de abonament pentru transportul public local.

Acestea se vor elibera la sediul Primăriei, camera 4 și se vor putea utiliza din 1 martie 2024.

Noul sistem de abonament este valabil exclusiv pentru autobuzele noi, marca Mercedes-Benz, care deja au intrat în circuitul transportului local.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir