Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Primăria comunei Şibot a plătit unei firme peste 50.000 de lei pentru lucrări într-o locaţie ce nu poate fi… indicată

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

comuna FarauBalastierele de la Balomiru de Câmp revin din nou în prim-planul atenţiei publice, după o tăcere de doi ani în care în zonă nu s-a mai auzit niciun glas de localnic protestatar, ci doar duduitul maşinilor de mare tonaj care exploatează şi transportă pietrişul necesar autostrăzii Orăştie-Sebeş.

În 2012, localnicii din Balomir au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea în ceea ce priveşte circulaţia maşinilor de mare tonaj prin sat. Ei spuneau atunci că acestea trec zi şi noapte pe drumul din localitate, iar structura caselor din imediata apropiere se distruge pe zi ce trece. Oamenii erau foarte nemulţumiţi pentru că, în opinia lor, primăria nu a făcut nimic în această privinţă. Drumul din Balomir a fost şi este cale de acces pentru maşinile de mare tonaj care transportă balast de la cele două balastiere ce funcţionează în zonă. Aici îşi desfăşoară activitatea balastierele Elis şi Total NSA. Balastiera “Elis” este activă încă din anul 2003. Staţia sa de sortare este situată pe malul stâng al râului Mureş, în dreptul localităţii Balomiru de Câmp, între Orăştie şi Sebeş. Total NSA Sălişte operează în balastiera de la Balomiru de Câmp din 2007.
Protestatarii spuneau atunci că nici noaptea nu este linişte şi nu se poate dormi în această zonă, pentru că maşinile trec încontinuu, iar casele trepidează din cauza lor. Ideea de a impune o supra-taxă pentru tonajul greu ce tranzita zona a murit din faşă.
Acţiunea protestatarilor de acum doi ani a fost îndreptată cu predilecţie împotriva autorităţilor locale – primar, viceprimar şi consilieri, pe care îi acuzau că îi tratează cu indiferenţă pentru că nu iau măsuri pentru rezolvarea situaţiei.  Şi acum, după doi ani, situaţia este la fel în zonă. Poate casele sunt mai hâite de la trepidaţii, în rest… pace şi linişte. Liniştea dinaintea furtunii doar, deoarece un control al Curţii de Conturi efectuat în toamna anului trecut la Primăria Şibot a lăsat în urmă, pe lângă alte diferite nereguli constatate, şi un capitol expres destinat balastierei de la Balomir. Astfel, inspectorii Curţii de Conturi Alba au constatat că “au fost majorate nelegal cheltuielile Unităţii Administrativ Teritoriale a Comunei Şibot, în perioada 2011-2013, prin acceptarea la plată a unei facturi în valoare de 50.158 lei, emisă de către SC Total NSA SRL, în baza contractului încheiat pentru prestarea unor lucrări: decopertat pământ, transport, vânzare agregate balastieră – fără să existe justificarea legală a executării acestor prestaţii. În urma verificării, echipa de audit a constatat că, în cursul anului 2011, UATC Şibot a contractat lucrări de prestări servicii cu SC Total NSA SRL conform contractului nr. 947/18.07.2011, având ca şi obiect: decopertat 15000 mp, închiriat autobasculante, excavator, volă, autogreder, cilindru vibrator, transport şi vânzare agregate de balastieră şi carieră.  În urma acestui contract a fost emisă factura nr. 390/28.09. 2011, în valoare de 50.158 de lei, achitată integral în perioada 2011-2013, în care se menţionează doar “lucrări conform deviz”, fără alte explicaţii şi justificări despre realitatea lucrărilor executate”, se arată în raportul Curţii de Conturi Alba.
La data la care inspectorii verificau legalitatea cheltuirii bugetului de stat de către Primăria Şibot,  aici nu au fost prezentate acte care să probeze “necesitatea efectuării acestor lucrări, locaţia în care s-au desfăşurat lucrările respective, transporturile efectuate (foi de parcurs confirmate), închirierile de utilaje (confirmarea orelor lucrate).”
Lucrările a căror locaţie “nu a putut fi indicată” au fost recepţionate “formal de către o comisie de recepţie în care preşedinte este chiar primarul entităţii şi pentru care nu există o dispoziţie a primarului privind constituirea comisiilor de recepţie care să fie transmisă, în vederea exercitării controlului de legalitate, către contenciosul administrativ”, se arată în raport. Până la 31 ianuarie 2014, UATC Şibot avea termen pentru “realizarea măsurilor legale (…) pentru recuperarea integrală a prejudiciului” şi “reflectarea în contabilitate a prejudiciului şi corectarea conturilor contabile în care au fost reflectate aceste lucrări nereale”.
Contactat telefonic, primarul comunei Şibot, Ilie Tomuş, ne-a declarat că situaţia drumului în discuţie a fost reglementată ulterior. Primarul Tomuş ne-a spus că a fost contractat un expert care a dovedit că drumul a fost executat, fiind justificată excavaţia decontată anterior către firma Total NSA. Drumul lui Traian (sau Şesului) a fost filmat ca probă video, de expert, pentru a se dovedi că lucrarea plătită anterior se justifică.
Din păcate, bugetul pe 2014 al Primăriei Şibot nu mai este atât de stufos, cel puţin din punct de vedere al taxei de excavaţie colectată de la prestatorii de pe raza administrativ teritorială a localităţii, deoarece această taxă a fost redusă progresiv, de la 8 lei acum câţiva ani la 1 leu anul acesta. Potrivit Legii 571/2003, această taxă se calculează înmulţind numărul de metri pătraţi de teren afectat de foraj sau de excavaţie cu o valoare stabilită de consiliul local, suma oscilând între 0 – 7 lei. Referitor la această situaţie, primarul comunei Şibot, Ilie Tomuş a declarat pentru ziarul Unirea că până în prezent de la cele două balastiere care activau pe 5 hectare din UAT a comunei primiseră aprobare şi avize de la Consiliul Judeţean Alba, deci nu a considerat necesar să perceapă taxa de excavaţie. În continuare, taxa de excavaţie percepută de potenţialii investitori de pe raza comunei va fi de 1 leu. “100 milioane de lei (vechi – n.a.) la hectar este o sumă apreciabilă pentru o comună  ca a noastră”, explică primarul Tomuş. Acesta a spus că taxa  de excavaţie este cam aceeaşi şi în alte localităţi de pe Mureş, explicând că Primăria Geoagiu de Sus percepe 0,75 lei/ha taxă de excavaţie.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Filmare indecentă transmisă live pe două rețele de socializare, de un tânăr de 19 ani din Balomirul de Câmp. Vezi ce pedeapsă a primit

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un tânăr de 19 ani, din Balomirul de Câmp, care a filmat și a transmis prin rețelele Telegram și WhatsApp o înregistrare în care două persoane întrețineau relații sexuale, a fost condamnat la plata unei amende penale pentru infracțiunea de violare a vieții private.

Bărbatul (M.C.R.) este acuzat de procurori de săvârșirea a două fapte de violare a vieții private. Plângerea a fost depusă de femeia care apărea în înregistrarea video. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în data de 24 august 2021, a realizat o înregistrare audio-video cu telefonul mobil, în cadrul căreia a surprins pe un martor în cauză, prieten de-al său, şi o femeie în timp ce aceştia întreţineau relaţii sexuale.

Filmarea a fost realizată într-o încăpere din locuința sa, în comuna Șibot, satul Balomiru de Câmp.

„Ulterior, în aceeași noapte, fără a avea consimţământul persoanei vătămate a transmis mai multor persoane filmarea realizată cu telefonul mobil, în care se observă cum martorul şi persoana vătămată întreţineau relaţii sexuale, filmarea ajungând în cele din urmă să fie distribuită pe aplicaţia Telegram”, se precizează în rechizitoriul Parchetului

Femeia a declarat că, în timp ce aceasta se afla la locuinţa bărbatului, un prieten al acestuia a întrebat-o dacă doreşte să întreţină relaţii sexual, fiind de acord.

• Daune morale de 1.000 de euro

„Inculpatul se afla în cameră şi i-a filmat cu telefonul său mobil, însă persoana vătămată nu a ştiut şi nici nu şi-a dat acordul pentru a fi filmată, motiv pentru care l-a întrebat pe acesta ce face cu telefonul în mână. În cursul zilei de 25 august 2021 persoana vătămată a primit un mesaj pe Snapchat de la un utilizator, în care se regăsea filmarea actului sexual”, se mai susține în dosar.

Autorul filmului a menţionat că a trimis filmarea mai multor persoane, în jur de 4-5, fără a putea preciza numele acestora. Acesta  a recunoscut că nu a avut consimţământul femeii sau a celuilalt bărbat pentru a trimite acea înregistrare către alte persoane.

„Chiar dacă inculpatul a afirmat că a comunicat înregistrarea doar unui număr mic de persoane, acest aspect nu prezintă relevanţă deoarece consecinţa finală a fost aceea a încărcării conţinutului pe Telegram şi a trimiterii acestuia pe cel puţin un grup de Whatsapp”, se menționează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Acesta trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 1.190 de lei și la daune morale de 1.000 de euro. Hotărârea a rămas definitivă.

Parlamentul a votat, recent. o lege care incriminează penal și divulgarea, difuzărea, prezentărea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane, fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau o ştirbire a imaginii sale. Pedeapsa stabilită pentru o astfel de faptă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Legea urmează să fie promulgată de președinte.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Miercuri, 24 mai 2023, debitul Râului Cugir va fi în crește, ca urmare a golirii barajului de la Canciu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Orașului Cugir a fost înștiințată de către Hidroelectrica, Sucursala Sebeș că în data de 24 mai 2023, între orele 09.00-12.00 sunt planificate manevre de circulație de apă în albia râului Cugir pentru verificarea funcționalității instalațiilor hidromecanice de la Barajul Cugir – Vana de golire de fund.

Debitul tranzitat în aval de acumularea Cugir va fi maxim 15 m3/s. Manevrele sunt executate conform „Programului de măsuri pentru pregătirea exploatării amenajării în condiții de ape mari (viitură) SH Sebeș-2023.”

Detali suplimentare se pot obține de la Dispeceratul Hidrocentru SH Sebeș, la telefon 0258806450.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Un tânăr de 20 de ani din Săliștea a ajuns la spital, în urma unui accident rutier produs de DJ 107A, în cartierul Pâclișa din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ieri, 17 mai 2023, în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au intervenit în afara localitătii Pâclișa, unde a fost semnalată producerea unui accident rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un tânăr de 20 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107A, a pierdut controlul asupra autoturismului și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 48 de ani din localitatea Săliștea.

În urma accidentului, conducătorul auto de 20 de ani a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir