Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Primăria comunei Şibot a plătit unei firme peste 50.000 de lei pentru lucrări într-o locaţie ce nu poate fi… indicată

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

comuna FarauBalastierele de la Balomiru de Câmp revin din nou în prim-planul atenţiei publice, după o tăcere de doi ani în care în zonă nu s-a mai auzit niciun glas de localnic protestatar, ci doar duduitul maşinilor de mare tonaj care exploatează şi transportă pietrişul necesar autostrăzii Orăştie-Sebeş.

În 2012, localnicii din Balomir au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea în ceea ce priveşte circulaţia maşinilor de mare tonaj prin sat. Ei spuneau atunci că acestea trec zi şi noapte pe drumul din localitate, iar structura caselor din imediata apropiere se distruge pe zi ce trece. Oamenii erau foarte nemulţumiţi pentru că, în opinia lor, primăria nu a făcut nimic în această privinţă. Drumul din Balomir a fost şi este cale de acces pentru maşinile de mare tonaj care transportă balast de la cele două balastiere ce funcţionează în zonă. Aici îşi desfăşoară activitatea balastierele Elis şi Total NSA. Balastiera “Elis” este activă încă din anul 2003. Staţia sa de sortare este situată pe malul stâng al râului Mureş, în dreptul localităţii Balomiru de Câmp, între Orăştie şi Sebeş. Total NSA Sălişte operează în balastiera de la Balomiru de Câmp din 2007.
Protestatarii spuneau atunci că nici noaptea nu este linişte şi nu se poate dormi în această zonă, pentru că maşinile trec încontinuu, iar casele trepidează din cauza lor. Ideea de a impune o supra-taxă pentru tonajul greu ce tranzita zona a murit din faşă.
Acţiunea protestatarilor de acum doi ani a fost îndreptată cu predilecţie împotriva autorităţilor locale – primar, viceprimar şi consilieri, pe care îi acuzau că îi tratează cu indiferenţă pentru că nu iau măsuri pentru rezolvarea situaţiei.  Şi acum, după doi ani, situaţia este la fel în zonă. Poate casele sunt mai hâite de la trepidaţii, în rest… pace şi linişte. Liniştea dinaintea furtunii doar, deoarece un control al Curţii de Conturi efectuat în toamna anului trecut la Primăria Şibot a lăsat în urmă, pe lângă alte diferite nereguli constatate, şi un capitol expres destinat balastierei de la Balomir. Astfel, inspectorii Curţii de Conturi Alba au constatat că “au fost majorate nelegal cheltuielile Unităţii Administrativ Teritoriale a Comunei Şibot, în perioada 2011-2013, prin acceptarea la plată a unei facturi în valoare de 50.158 lei, emisă de către SC Total NSA SRL, în baza contractului încheiat pentru prestarea unor lucrări: decopertat pământ, transport, vânzare agregate balastieră – fără să existe justificarea legală a executării acestor prestaţii. În urma verificării, echipa de audit a constatat că, în cursul anului 2011, UATC Şibot a contractat lucrări de prestări servicii cu SC Total NSA SRL conform contractului nr. 947/18.07.2011, având ca şi obiect: decopertat 15000 mp, închiriat autobasculante, excavator, volă, autogreder, cilindru vibrator, transport şi vânzare agregate de balastieră şi carieră.  În urma acestui contract a fost emisă factura nr. 390/28.09. 2011, în valoare de 50.158 de lei, achitată integral în perioada 2011-2013, în care se menţionează doar “lucrări conform deviz”, fără alte explicaţii şi justificări despre realitatea lucrărilor executate”, se arată în raportul Curţii de Conturi Alba.
La data la care inspectorii verificau legalitatea cheltuirii bugetului de stat de către Primăria Şibot,  aici nu au fost prezentate acte care să probeze “necesitatea efectuării acestor lucrări, locaţia în care s-au desfăşurat lucrările respective, transporturile efectuate (foi de parcurs confirmate), închirierile de utilaje (confirmarea orelor lucrate).”
Lucrările a căror locaţie “nu a putut fi indicată” au fost recepţionate “formal de către o comisie de recepţie în care preşedinte este chiar primarul entităţii şi pentru care nu există o dispoziţie a primarului privind constituirea comisiilor de recepţie care să fie transmisă, în vederea exercitării controlului de legalitate, către contenciosul administrativ”, se arată în raport. Până la 31 ianuarie 2014, UATC Şibot avea termen pentru “realizarea măsurilor legale (…) pentru recuperarea integrală a prejudiciului” şi “reflectarea în contabilitate a prejudiciului şi corectarea conturilor contabile în care au fost reflectate aceste lucrări nereale”.
Contactat telefonic, primarul comunei Şibot, Ilie Tomuş, ne-a declarat că situaţia drumului în discuţie a fost reglementată ulterior. Primarul Tomuş ne-a spus că a fost contractat un expert care a dovedit că drumul a fost executat, fiind justificată excavaţia decontată anterior către firma Total NSA. Drumul lui Traian (sau Şesului) a fost filmat ca probă video, de expert, pentru a se dovedi că lucrarea plătită anterior se justifică.
Din păcate, bugetul pe 2014 al Primăriei Şibot nu mai este atât de stufos, cel puţin din punct de vedere al taxei de excavaţie colectată de la prestatorii de pe raza administrativ teritorială a localităţii, deoarece această taxă a fost redusă progresiv, de la 8 lei acum câţiva ani la 1 leu anul acesta. Potrivit Legii 571/2003, această taxă se calculează înmulţind numărul de metri pătraţi de teren afectat de foraj sau de excavaţie cu o valoare stabilită de consiliul local, suma oscilând între 0 – 7 lei. Referitor la această situaţie, primarul comunei Şibot, Ilie Tomuş a declarat pentru ziarul Unirea că până în prezent de la cele două balastiere care activau pe 5 hectare din UAT a comunei primiseră aprobare şi avize de la Consiliul Judeţean Alba, deci nu a considerat necesar să perceapă taxa de excavaţie. În continuare, taxa de excavaţie percepută de potenţialii investitori de pe raza comunei va fi de 1 leu. “100 milioane de lei (vechi – n.a.) la hectar este o sumă apreciabilă pentru o comună  ca a noastră”, explică primarul Tomuş. Acesta a spus că taxa  de excavaţie este cam aceeaşi şi în alte localităţi de pe Mureş, explicând că Primăria Geoagiu de Sus percepe 0,75 lei/ha taxă de excavaţie.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Bărbat de 78 de ani din Săliștea cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 7 iulie 2024, în jurul orei 21.00, polițiștii Postului de Poliție Săliștea au depistat un bărbat 78 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Tărtăria, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Tânăr de 19 ani din Șibot, care se sustrăgea unui mandat de arestare preventivă, reținut de polițiștii din Orăștie

cugirinfo.ro

Publicat

în

În dimineața zilei de vineri, 28 iunie 2024, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliței Municipiului Orăștie, au identificat și reținut, pe raza județului Hunedoara, un tânăr de 19 ani, din comuna Șibot, jcare este posesorul unui mandat de arestare preventivă, emis de Judecătoria Alba Iulia, la data de 27 iunie 2024, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la tâlhărie calificată.

Tânărul era cercetat sub măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o infracțiune de furt calificat, iar ulterior nu ar fi respectat condițiile controlului judiciar, mai mult, folosindu-se de violență, ar fi încercat să fure bunurile unor persoane, în timp ce se afla pe raza municipiului Alba Iulia.

Acesta a fost depus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Tânăr de 29 de ani din Blandiana cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut pe raza localității Băcăinți

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 23 iunie 2024, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos – Postul de Poliție Ciugud au depistat un tânăr de 29 de ani, din localitatea Blandiana, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Băcăinți, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de  0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir