Învăţământ - Cultură
Preșcolarii de la Grădinițele „Prichindel” și „Voinicel” au putut experimenta viața de elev, în cadrul programului lansat de Școala Gimnazială „Singidava” din Cugir
Din dorința comună de a promova activități specifice formării armonioase a copilului, conducerea Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir a lansat în această săptămână proiectul de parteneriat „Pas cu pas spre viaţa de şcolar” alături de grădiniţele arondate: Grădinița cu Program Prelungit „Prichindel” şi Grădinița cu Program Normal „Voinicel”.
„Şcolar pentru o zi” este una dintre activitățile proiectului și se desfășoară în perioada 19.02.2018- 2.03.2018, cu acordul părinților preșcolarilor care frecventează cele două grădinițe.
Zilnic, un grup de opt preşcolari de la cele două grădiniţe participă între orele 900 – 1100, la programul desfăşurat de clasele a IV-a, în şcoală, atât la programul tradiţional, cât şi la cel de ,,Step by step”. În acest sens, învăţătoarele Dumitriţa Radu de la clasa a – IV- a tradiţional, Cristina Ivan și Mariana Negoiţescu, de la clasa a –IV – a de ,,step by step”, îi aşteaptă zilnic pe copii cu căldură şi activităţi interesante, adaptate vârstei preşcolarilor. Alături de școlari, în viitoarele săli ale claselor pregătitoare, ei au participat la activităţi de lucru manual, aritmetică, educație fizică, citire, etc. Au trăit emoții puternice și pe perioada pauzelor școlare, când au învățat jocuri noi și au alergat pentru prima dată în curtea școlii.
Ei sunt conduși spre scoală de către educatoarele de la grupa mare: Bîrsan Ilona, Urieşu Eugenia, Ţigan Elena, Durduc Delia, Lupu Ana, Vinceler Anca, Ţenea Eleonora, Budereş Emilia şi Căluşer Berta, prin sprijinul acordat de Primăria orașului Cugir pentru transportul copiilor.
„În urma discuţiilor purtate cu copiii şi părinţii acestora, activitatea menționată este binevenită pentru viitorii școlari și conduce la cunoaşterea programului şi activităţii şcolare. Aici, au posibilitatea să cunoască pe posibila lor învăţătoare sau chiar pe viitorii lor colegi din clasele mai mari.
Tot cu acest prilej, preșcolarii au observat sala de clasă, cum sunt așezate băncile, conținutul ghiozdanelor, manualele, penarul, tabla, au intrat în contact cu elevii și învățătoarea și s-au familiarizat puțin cu orarul și cu regulile clasei, ne-a împărtăși directorul școlii, prof. Floare Vlasea”.
După cum ținea să precizeze directorul adjunct al școlii, prof. Stela Predescu, în această perioadă vor fi organizate și vizite ale școlarilor la grădinițe, prilej pentru aceștia de a rememora clipele petrecute aici, de a se recrea împreună cu cei mici, luând în acest fel, contact cu școala fără a ieși din mediul familiar al grădiniței.
În opinia conducerii instituției de învățământ, integrarea copilului în şcoală presupune mai întâi formarea unor reprezentări corecte care să le permită preşcolarilor o adaptare afectiv – motivaţională la mediul şcolar.
Răspunsurile la aceste întrebări nu trebuie căutate doar în cunoaşterea particularităţilor de vârstă şi individuale a copiilor sau în stilul de activitate al învăţătorului, ci se impune o cunoaştere şi o analiză atentă a activităţii din grădiniţă şi familie – medii care asigură integrarea optimă a copiilor în clasa pregătitoare.
Constantin PREDESCU

Învăţământ - Cultură
Elevi de la Liceul Tehnologic „I.D. Lăzărescu din Cugir”, vizită memorabilă la Auschwitz – Birkenau, Polonia
Un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „I.D. Lăzărescu” Cugir, coordonați de către Suciu Cristian, Popa Codruț, Stoica Mihaela și Iancu Ionuț, au participat în perioada 24-27 aprilie 2025, la o excursie de studiu efectuată la Auschwitz – Birkenau, Polonia.
Cu vârste cuprinse între 14-18 ani, adolescenții au putut afla de la fața locului de ororile petrecute împotriva umanității, de crimele și nedreptățile suferite de victime, au pus întrebări și au primit răspunsuri privitoare la influențele de putere și nedreptățile ce au avut loc în acest spațiu devenit muzeu al memoriei colective.
Lecția predată s-a încheiat printr-o scurtă meditație privitoare la responsabilitate, pornind de la spusele unui supraviețuitor: „Opusul dragostei nu e ura, ci indiferența și fiecare dintre noi ar trebui să fie mai atent la ce se petrece în jurul său.”
Următoarea oprire a fost la Universitatea din Cracovia, unde încă din 1362 se studia, tinerii fiind curioși de evoluția științei pe parcursul atâtor secole.
Un ultim popas a fost făcut în capitala Ungariei – Budapesta, pentru a admira arhitectura, stilul de viață și deschiderea spre nou, elevii fiind încântați de aspectele geografice și culturale descoperite acum, în epoca contemporană.
Învăţământ - Cultură
O nouă performanță pentru Școala Gimnazială „Singidava” Cugir: Cârjean Andreea Maria, mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Religie – Cultul Ortodox
Cârjean Andreea Maria, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Singidava Cugir, coordonată de către dna profesor Pascal Daniela, a reprezentat cu succes județul Alba la etapa națională a Olimpiadei de Religie, Cultul Ortodox, desfășurată în perioada 22-27 aprilie 2025, la Slobozia, județul Ialomița.
Competiția, un eveniment de înaltă ținută spirituală și educațională, a reunit peste 300 de elevi de gimnaziu din toate colțurile țării. Într-o atmosferă încărcată de emoție, credință și dorință de cunoaștere, Andreea a reușit o performanță deosebită, clasându-se pe locul al IV-lea la nivel național și obținând o merituoasă Mențiune.
Andreea Cârjean este recunoscută pentru seriozitatea, creativitatea și dăruirea sa în promovarea valorilor religioase și culturale. Prin implicarea și bucuria cu care abordează studiul religiei, ea contribuie activ la păstrarea și transmiterea valorilor ortodoxe și a tradițiilor naționale.
D-na. profesor Pascal Daniela subliniază faptul că: „Andreea a demonstrat că prin muncă și perseverență se pot atinge performanțe remarcabile, devenind un model pentru colegii săi. Rezultatul său remarcabil aduce onoare atât școlii, cât și comunității locale, fiind un exemplu de credință autentică în rândul tinerilor”.
La rândul ei, instituția locală de ănvățământ a declarat: „Suntem tare mândri de Andreea Cârjean, care a dus numele școlii noastre până la etapa națională a Olimpiadei de Religie și a reușit o performanță deosebită! Bravo, Andreea, pentru seriozitatea, credința și bucuria cu care ai muncit! Felicitări și doamnei profesoare Pascal Daniela, care a fost alături de Andreea cu răbdare, încredere și multă pricepere. Succesul vostru ne inspiră și ne dă încredere că, prin muncă și suflet, orice vis poate deveni realitate”.
O felicităm și noi pe ambițioasa performeră, familia acesteia și pe doamna profesor Daniela Pascal.
Îi dorim Andreei mult succes în continuare!
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Irina Rita Codrea, elevă a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Istorie
Școala Gimnazială „Singidava” Cugir confirmă încă o dată statutul său de instituție educațională de prestigiu. Eleva Irina Rita Codrea (clasa a VIII-a) a fost distinsă cu Mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, desfășurată în perioada 14–18 aprilie 2025, la Piatra Neamț.
Irina s-a remarcat printr-o cunoaștere temeinică a istoriei, un spirit analitic fin și o pasiune autentică pentru această disciplină, reușind să strălucească într-o competiție de nivel înalt, la care au participat cei mai buni elevi din întreaga țară.
Această realizare deosebită este și rezultatul unei colaborări excelente cu doamna profesor Irina Andrei, cea care a ghidat-o cu profesionalism, răbdare și dedicare în pregătirea pentru concurs.
„Irina este o elevă deosebită, pasionată de istorie și mereu dornică să învețe lucruri noi. A muncit mult și s-a pregătit cu seriozitate, iar rezultatul obținut este pe deplin meritat. Mă bucur că am putut să-i fiu alături și îi doresc mult succes în tot ce urmează!” a menționat doamna profesor Irina Andrei.
La rândul său, conducerea unității școlare a declarat: „Eleva Irina Rita Codrea este o tânără ambițioasă, cu un spirit competitiv puternic. A muncit mult, și-a dorit cu adevărat să se remarce și a reușit prin perseverență și seriozitate. Este genul de elev care nu se mulțumește cu puțin și care își dorește mereu să fie mai bun. Suntem mândri de parcursul ei și încrezători că va continua să ne surprindă plăcut și pe viitor. Le felicităm atât pe ea, cât și pe doamna profesor Irina Andrei pentru această performanță. Este o dovadă a muncii susținute și a valorii învățământului din Școala Singidava, cetate a străbunilor, vatră a urmașilor! Irina a dovedit că numele școlii nu este întâmplător! Istoria își găsește loc în specificul școlii noaste”.
Parcursul Irinei nu se oprește aici. Ea va reprezenta județul Alba și la Olimpiada de Religie – Cultul Greco-Catolic, care va avea loc în perioada 30 aprilie – 4 mai 2025, la Cluj-Napoca.
Felicitări, Irinei Rita Codrea și familiei sale! Felicitări, doamnei profesor Irina Andrei! Mult succes în continuare!
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum o săptămână
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum o săptămână
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 5 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu