Actualitate
Pregătiri pentru festivalul “Toamna Cugireană” 2013
Cu două săptâmâni înainte de începererea festivalului “Toamna Cugireană”, edilii de la poalele Drăganei au început activităţile de pregătire a oraşului pentru a-şi primi aşa cum se cuvine oaspeţii.
Încă de la începutul săptămânii, angajaţii de la EON Gaz, firma care a executat lucrările de schimbare a conductei de gaz, pe tronsonul Stadion- Poarta UMC I, au venit să repare trotuarul şi să toarne covor asfaltic pe porţiunea respecticvă, loc, unde potrivit programului de desfăşurare a manifestării vor fi amplasate chioşcuri ale comercianţilor.
Tot pentru acest eveniment, angajaţii primăriei din cadrul serviciului de administrare publică au luat cu asalt străzile oraşului într-o amplă acţiune de curăţenie. Astfel, pe strada “Victoriei”, până la poarta de intrare în localitate se acţionează, în special, în zonele cu spaţii verzi, eliberând straturile de iarbă şi de flori de diverse resturi vegetale, se eliberează rigolele de aluviuni se face curăţenie pe trotuare şi pe lângă gardurile instituţiilor şi agenţilor economici.
Potrivit edililor locali, lucrări de acest fel se vor desfăşura şi în alte zone, apropiate de locul desfăşurării festivalului având în vedere că pe parcursul celor două zile de serbări ale oraşului se aşteaptă un număr mare de vizitatori, mulţi dintre aceştia, venind din alte localităţi ale judeţului şi din afara acestuia.
Comform programului întocmit de către organizatori şi aprobat de Consiliul Local, manifestările se desfăşoară pe strada 21 Decembrie 1989, – în faţa S.C. UMCugir şi a Magazinului “Furnica”, pe strada “Stadionului” şi strada “I. L. Caragiale”, artere pe care se va întrerupe circulaţia rutieră începând cu data de 20 septembrie, de la ora 16.00 şi până pe data de 23 septembrie ora 6.00, pentru buna desfăşurare a evenimentului. Circulaţia rutieră va fi deviată pe străzile: Vasile Alecsandri, Unirii şi Victoriei, cu marcaje rutiere corespunzătoare.
Zona din apropierea locului de desfăşurare a festivalului va fi ocupată cu chioşcuri de desfacere a unor produse industriale, de artizanat şi alimentare, jocuri pentru copii etc. Pentru comercianţii care ocupă domeniul public în zona de desfăşurare a manifestărilor, administraţia, cu aprobarea Consiliului Local a stabilit următoarele taxe: până la 5 mp: 100 lei/zi; peste 5 mp- până la 10 mp: 200 lei/zi; peste 10 mp – până la 20 mp: 400 lei/zi, peste 20 mp – 600 lei/zi.
C. P.
Actualitate
„Toamna scrisului” – atelier de scriere creativă Verbum, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir
La Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir, care găzduiește lunar în cadrul Proiectului Verbum, un atelier de scriere creativă, a avut loc joi, 31 octombrie 2024, a VIII-a întâlnire din acest an cu tema „Toamna scrisului”. Proiectul este inițiat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia și reunește lunar scriitori consacrați, dar și tineri talentați din orașul Cugir.
Moderatoarea evenimentului, doamna prof. dr. Luminița Cebotari a menționat faptul că „tema aleasă sugerează bogăția și frumusețea limbajului în anotimpul schimbărilor. Fiecare expresie, fiecare rând pare desprins dintr-un tablou plin de culori tomnatice calde și linii delicate. La această întâlnire cuvintele s-au așezat la locul lor cu o greutate aparte și pentru toți participanții a fost un prilej de introspecție într-un anotimp al comunicării sensibile în care limbajul a devenit o punte între emoție și rațiune, între noi și natură”.
Cei 11 participanți la atelierul de scriere creativă sunt de la unitățile școlare din Cugir. Ne-am bucurat astfel de prezența doamnei director Diane Dobrean, prof. Diana Sibișan, a doamnelor Elena Mateica, Maria Dodoc, Ana Bejenar Bugeag și a elevilor: Sofia Maria Dodoc, Răzvan Dorin Gurgui, Antonia Bianca DiNardo. Participanții, alături de coordonatorul evenimentului prof. Luminița Cebotari, au recitat din poezii și creații proprii, au prezentat ultimele cărți citite.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Dezbatere privind prevenția cancerului mamar, la Centrul „LOTUS” din Cugir
Joi, 31 octombrie 2024 s-a încheiat la Cugir „luna roz”- luna dedicată prevenției și conștientizării cancerului mamar. Direcția de Asistență Socială a Orașului Cugir (DAS), împreună cu Primăria orașului Cugir, a organizat la Centrul „Lotus”, un eveniment de conștientizare a importanței prevenției cancerului mamar.
„Într-un oraș care învață – titulatura UNESCO dată orașului nostru ,ne-am dorit să venim în spijinul femeilor din comunitate, cu informații de calitate cu privire la această boală, care, în zilele noastre, poate fi atât de ușor prevenită”, a declarat directorul executiv al DAS, ec. Silviu Samoilescu.
Părintele Adrian Cebotari a vorbit despre sănătate, care trebuie consideră un „dar divin”, precum și despre faptul că avem datoria de a ne îngriji de sănătatea noastră.
La rândul său, doctorul Tudor Alexandru, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul „Elysee” din Alba Iulia, a subliniat importanță examinărilor de screening mamar, de tipul mamografiei, examinări pe care orice femeie ar trebui să le facă după împlinirea vârstei de 40 de ani.
Psihologul Corina Olteanu a vorbit participantelor despre importanța igienei psihice, a echilibrului psihic și al stării de sănătate. De asemenea, a subliniat importanța interacțiunilor sociale în comunitate, interacțiuni care contribuie și ele la menținerea sănătății comunității.
Evenimentul a fost moderat de doctor Terezia Mureșan-Samoilescu, medic primar chirurg, cu competență în îngrijiri paliative, care a vorbit despre importanța „rețelei de suport” pe care pacienta diagnosticată cu cancer la sân trebuie să se bazeze. Domnia sa a subliniat importanța prevenției cancerului mamar, prin mijloace simple, precum screeningul mamografic, dar și faptul că, atunci când o pacienta este diagnosticată cu cancer la sân, chiar dacă i se pare că nu mai există soluții, de fiecare dată „se mai poate face ceva”.
Cu spijinul oferit de Spitalul „Elysee”, persoanele care au fost prezente la eveniment, s-au putut înscrie pe liste pentru efectuarea gratuită a unei mamografii, interpretată de un medic radiolog supraspecializat în patologie mamară.
„Dorim să continuăm aceste evenimente dedicate educației pentru sănătate în rândul cetățenilor comunității noastre, deoarece Cugirul este un oraș care învață”, a spus directorul DAS.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Două proiectile găsite pe raza orașului Cugir, asanate de echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba
În cursul dimineții de miercuri, 30 octombrie 2024, echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a intervenit pe raza orașului Cugir pentru asanarea a două proiectile rămase neexplodate.
„Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a fost solicitată să intervină pentru asanare muniției rămasă neexplodată, în orașul Cugir. În urma misiunii pirotehnice au fost asanate 2 proiectile. Forțele alocate: 1 x autospecială pirotehnică”, a transmis ISU Alba.
-
Din judeţacum 6 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 6 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum o lună
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului