Rămâi conectat

Actualitate

Povestea celor doi arhitecți, tată și fiu, care au proiectat clădirile reper ale orașului Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Prinși până peste cap în rutina cotidiană, ne întrebăm prea puțin despre oamenii și faptele lor, despre acțiunile care și-au pus amprenta asupra locurilor pe care le străbatem zilnic, în drumul nostru de Sisif: spre muncă, spre școală, spre casă sau spre multe altele.

Pe lângă hanul Șurianu de la Șibot, de la răscrucea drumului național cu drumul spre Cugir, de câte ori ați trecut? Dar pe stadionul vechi, de lângă Primăria Cugir, de câte ori ați fost la meciuri? Cabana Prislop ați văzut-o vreodată? Dar vilele cochete, cu un etaj, din preajma Clubului Muncitoresc, le-ați admirat vreodată? De ștrandul acela ce zace acum în părăsire ați auzit vreodată?

Indiferența vizavi de istoria locurilor în care trăim este o boală grea, care macină constant legătura ombilicală a românilor cu locurile lor de baștină. Și ca asta să nu se întâmple, vă aducem în atenție extraordinara poveste a celor care au pus, în anii dinaintea celui De-al Doilea Război Mondial, baza arhitecturală a orașului Cugir/ Kudzsir/ Kudsir.

Oameni care și-au făcut studiile la Zurich, Gratz, Viena, care au fost colegi de facultate cu Albert Einstein, care au fost în cercul de prieteni ai Reginei Maria. Oameni care nici după moarte nu au părăsit orașul vegheat de Cetatea Singidava, dormindu-și acum somnul eternității în cimitirul bisericii ortodoxe din Cânepi. Este vorba de arhitecţii Ioan Otto şi Gheorghe Alexandru Schmautz, care au proiectat toate cele enumerate mai sus, ba chiar mult mai multe.

Aceștia s-au stabilit în Cugir prin anii ‘30, conducerea uzinei fiind asigurată atunci de mai mulţi ingineri din Cehia. Se ştie că la Cugir se câştiga extrem de bine în acele timpuri, ceea ce, de fapt, s-a păstrat şi în timpurile ulterioare. De asemenea, exista o viaţă mondenă, lumea se relaxa jucând tenis, bridge, exista şi un casino.

n perioada în care au locuit şi muncit la Cugir, cei doi arhitecţi au fost implicaţi în toate lucrările care au aparţinut urbei: de la construcţiile industriale care au aparţinut uzinei, la cele civile – ştrandul, stadionul, cabana de la Prislop, aleea de vile vis-a-vis de uzină, hanul Şurianu şi nenumărate case personale din Cugir şi localităţile limitrofe. Toate poartă, și acum, amprenta rafinamentului celor doi arhitecţi.

• Arhitectul Ioan Otto Schmautz, coleg de facultate cu Albert Einstein, împreună cu fiul său Alexandru, a proiectat clădirile reper ale Cugirului

Despre viața și munca familiei Schmauz vorbește doamna Tatiana Teodoru Nicolau, o apropiată a familiei, acum stabilită în București.

”Mi-am petrecut copilăria, adolescenţa şi o mare parte din prima tinereţe în proximitatea familiilor Schmautz, arhitecţilor Ioan Otto şi Gheorghe Alexandru Schmautz, care mi-au onorat familia cu prietenia lor. Au fost nişte oameni speciali (altruişti, rafinaţi, cu o educaţie deosebită, cu un bogat simţ al umorului, oameni care te fermecau, pur şi simplu), cum specială este şi amintirea lor, pentru mine şi sora mea. Amintirile legate de această familie sunt pentru mine şi sora mea extrem de vii şi de bogate şi voi încerca să aduc la lumină, din multitudinea lor, ceea ce socotesc că ar fi de interes.

În cimitirul din Cânepi – Cugir, în apropierea bisericii, se înalţă o troiţă din stejar, troiţă care, în anii copilăriei, îmi părea uriaşă. Ea se află la căpătâiul mormântului în care îşi dorm somnul de veci familiile Schmautz. În partea opusă, tot în anii copilăriei mele, exista o bancă, peste care se apleca o tufă de liliac. Modelul acestei troiţe a fost conceput de cei doi arhitecţi Schmautz.

În biroul casei în care au locuit (casa de vis-a- vis de gară, cu jardiniere cu conduraşi, cu veranda închisă cu sticlă, cu nucul uriaş din curte, acolo unde, în zilele de vară, tanti Ninia făcea cafeaua râşnită pe loc, în râşniţa de alamă, la focul spirtierei, aşezate pe splendida tavă de aramă, înconjurată de ceşcuţele cu găinuşe şi cocoşei) exista pe perete o planşă, în care figurau trei modele de troiţă, concepute de cei doi arhitecţi, dintre care a fost ales modelul din cimitir.

Pe două plăcuţe sunt înscrise numele celor patru membri ai familiei: Carolinna Schmautz (tanti Linna) – decedată în anul 1950, Ioan Otto Schmauz (papa Otto) – decedat în anul 1967, Alexandru Gheorghe Schmautz (nenea Bubi) – 1906 – 1971, Eugenia Schmautz (tanti Ninia) – 1905 – 1980. Deşi am ştiut întotdeauna că originea familiei era germană, tot aşa am ştiut întotdeauna că erau de religie ortodoxă, cu excepţia Carolinnei Schmautz, care era catolică. Nu i-am auzit niciodată vorbind limba germană, i-am auzit însă vorbind franceza.

De asemenea, Otto Schmautz vorbea engleza. În copilăria mea, Ioan Otto Schmautz avea deja o vârstă venerabilă. Ca orice om de talie foarte înaltă – ambii domni Schmautz erau foarte înalţi – era deja adus de spate, cu o frunte înălţată de prezenţa cheliei, cu părul foarte alb şi ochii foarte albaştri. Era un bărbat deosebit de frumos, aşa cum reieşea şi din portretul de mari dimensiuni atârnat pe peretele biroului. Ştiu că a făcut studiile liceale la Iaşi, iar studiile universitare la Viena, respectiv facultatea de arhitectură şi construcţii, precum şi conservatorul, dar şi la Zurich, respectiv fizica şi matematica.

La Zurich a fost coleg cu Albert Einstein. Se pare că studiile de canto se datorau într-o măsură pasiunii pentru viitoarea soţie, Carolinna, care, austriacă fiind, din Gratz, nu era străină de interpretarea muzicii de operă. La întoarcerea în ţară, însoţit de soţia sa Carolinna, a activat ca arhitect al oraşului Roman. Nu ştiu exact unde era născut fiul lor, cred că la Roman, dar ştiu că studiile de arhitectură şi construcţii le-a făcut în Austria, la Graz.

S-a căsătorit cu Eugenia Bădărău (Ninia – o frumuseţe a Iaşului, cu un farmec de neegalat), dintr-o familie de vază, cu rădăcini în familia lui Vodă Tomşa. Familia Bădărău a dat numeroase personalităţi din protipendada acelor timpuri, mai ales magistraţi, tanti Lenţa Bratu avea doctorat în drept la Paris şi a fost prima femeie din România înscrisă în barou – toată viaţa, inclusiv la Paris, s-a îmbrăcat în straie româneşti. Îmi amintesc biroul din casa în care au locuit, înzestrat cu două planşete, tatăl şi fiul având fiecare planşeta sa, şi care adăpostea într-o vitrină machetele tuturor vilelor de vis-a-vis de uzină.

Ştiu de asemenea că, după război, atunci când sovieticii au deportat cetăţeni etnici germani în Rusia, Gheorghe Alexandru Schmautz a făcut parte din lotul deportaţilor. De acolo i s-au tras cunoştinte de limba rusă.

Familia Gheorghe și Eugenia Schmautz nu a avut copii, dar au fost extrem de iubitori de copii. Au adoptat o fată din Cugir, Adi, care a emigrat și s-a căsătorit în Germania. Ioan Otto s-a stins la o vârstă venerabilă, depăşise cu 3-4 ani vârsta de 90 de ani. După decesul său, sortând nenumăratele documente personale, albume din multele ţări europene pe care le vizitase în timpul studiilor, etc., ştiu că s-a găsit şi un portret al reginei Maria, cu dedicaţie. La puţin timp a decedat şi Gheorghe Alexandru Schmautz, în urma unui infarct, imediat după ce împlinise vârsta de 65 de ani.

A fost un eveniment care m-a marcat pentru foarte mulţi ani. Eugenia Schmautz a mai trăit aproape 10 ani. Relatările mele au fost făcute din toată inima, fiind un omagiu faţă de familia Schmautz şi, în egală măsură, pentru urbea mea natală, care a fost, pentru această familie, ultimul cuib”. Mulțumim, familia Schmautz!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Activitate creativă „VERBUM”, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O nouă întâlnire a avut loc recent, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir, instituție care lunar, organizează activități creative în cadrul Proiectului „VERBUM”.

Demersul este susținut de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia.

„Evenimentul din 29 februarie 2024 a reunit în sala de conferințe a Centrului Cultural Cugir copii, tineri și adulți în dorința de a compensa rutina zilnică cu rafinarea prin poezie, muzică și pictură”, ne-a relatat prof. Luminița Cebotari.

Tema din această lună, numită „Continuitate” i-a adus împreună și pe elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3, pe reprezentanții Centrului „LOTUS”, grupul folk al Centrului Cultural îndrumat de Doszlop Attila, elevii Centrului pentru tineri, conduși de preot Adrian Cebotari și prof. Luminița Cebotari, care au participat în cadrul proiectului de parteneriat „Fărâme de pozie și alinare”.

La eveniment au luat parte și scriitori cunoscuți precum: Mircea Adrian, Emilia Muntean și Dumitru Vasile.

Participanții s-au bucurat de prezența managerului Centrului Cultural Cugir – Diane Dobrean, care a amintit îndemnul atelierului de creație: „Scrie! Vino! Prezintă! Publică!”

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mesaje de 1 martie, Mărțisor 2024. Felicitări şi urări pe care le puteţi trimite cu ocazia venirii primăverii | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Felicitări şi urări pe care le puteţi trimite cu ocazia venirii primăverii 2024 | cugirinfo.ro

Mesaje de 1 martie  • Mesaje de MărţişorMesaje de primăvară, SMS -uri, felicitări şi urări frumoase pe care le puteţi trimite odată cu venirea primăverii • Mesaje amuzante și haioase de Mărțișor. 1 martie felicitări

Venirea primăverii este un bun prilej de a le trimite celor dragi un mesaj, o felicitare sau o urare cât mai prietenoasă. Pe lângă tradiţionalul mărţişor considerăm că un mesaj poate aduce primăvara în sufletele celor dragi.

MESAJE ŞI URĂRI prin SMS și felicitări de 1 Martie

As vrea ca acest mărţişor, împreună cu primii ghiocei si primele randunele care vestesc regenerarea naturii, sa fie si un simbol al înălţării sufletelor noastre. Fie ca aceasta primavara sa îţi aducă noi speranţe si pace in suflet, gingaşie si dragoste, putere si multe realizari.

MESAJE de primăvară:  Primăvara aceasta să fie ca zâmbetul, bunătatea şi optimismul tău! O primăvară fericită!

MESAJE DE 1 MARTIE: Un mărţişor plin de speranţa cu o primăvara verde si cu mult soare!

 Un mic mărţişor şi un ghiocel îţi dăruiesc, ca să ştii că a venit primăvara. E timpul să zâmbeşti!

: Zâmbetul sa-ti fie mereu blând precum soarele primaverii. Inima sa-ti tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel. Iar minunea renasterii naturii sa-ti aduca aminte ca întotdeauna mai exista o speranţa. O primăvara ca-n povesti!

 O primăvară plină de energie, entuziasm şi bucurii!

Martie sa-ti aducă soare, zâmbete, copilarie si dulci soapte… de iubire!

Ghiocei sa-ti rasara in suflet si sa-ti umple inima de bucurie si fericire!

 O primăvara superba, bucuria şi speranţa sa danuiasca in sufletul tau!

Primăvara să-ţi aducă un mărţişor norocos, raze de iubire şi calde adieri de fericire!

 Sa-ti intre primăvara in suflet/ Si sa-ti dea aripi sa zbori/ Si in inima lumina si credinţa-n viitor!

Primăvara este anotimpul renaşterii, al învierii la viaţă. Vă doresc să aveţi o primăvară minunată, plină de dragoste şi realizări!

 Un buchet de ghiocei şi o primăvară superbă pentru o persoană mai specială decât toate anotimpurile!

MESAJE de primăvară: Primăvara sa-ti aducă soare, zâmbete, copilarie si dulci soapte de…iubire!

MESAJE DE 1 MARTIE Flori de primăvara să-ti mângaie sufletul si sa-ti aduca soapte dulci de iubire si clipe de fericire!

Un marţisor virtual doar pentru tine alături de toate urările mele de bine!

Un buchet de ganduri bune, un amalgam de sentimente frumoase si o grămada de îmbrătisari… special pentru tine! La multi ani de 1 Martie!

Primăvara să îţi aducă un mărţişor de sănatate, un ghiocel de noroc, o adiere caldă de fericire, un nor de iubire şi un soare strălucitor asemeni sufletului tău.

Anotimpurile vin şi trec, dar fiecare om păstrează în sufletul său un anotimp. Încearcă să păstrezi primăvara!

 Sufletul sa-ti vibreze in acordurile bucuriei si dragostei de viata! O primavara fericita si împlinita!

 Firul alb e sănătate iar cel roşu, prosperitate. Amândouă, împreună, formează o cunună de succes şi voie bună.

 Miracolul renaşterii sa se implineasca si in sufletul tau, iar dragostea de viata sa-ti bucure sufletul!

 De sub zăpadă a răsărit un ghiocel şi mi-a şoptit ceva la ureche: A sosit primăvara!

 Puritatea si candoarea acestei primăveri sa-ti inspire simfonia bucuriei si fericirii!

Un buchet de ghiocei si o primavara superba pentru o persoana mai specială decât toate anotimpurile!

Primeşte primăvara în viaţă şi în suflet… deschide-ţi aripile şi încearcă să zbori… inchide ochii şi încearcă să visezi… nu-i aşa că e minunat?

MESAJE DE 1 MARTIE

 Natura a împletit din flori şi din raze de soare mărţişorul fericirii, pentru ca eu să ţi-l pot oferi azi împreună cu toată dragostea mea.

 1 Martie reprezintă începutul primăverii, anotimpul iubirii. Sa te indrăgosteşti paşind prin raze, culegând ghiocei si impartind zambete…

 Fie ca acest mărţisor să ne aducă liniştea şi fericirea de care avem nevoie toţi şi iubirea să ne îmbrăţişeze sufletul.

Sa ramai mereu ca o primăvara, ca o ciocarlie in inaltul cerului, ca o lacramioara…

Bucuraţi-vă de soare, bucuraţi-vă de ghiocei, bucuraţi-vă de frumoasele zile ale primăverii şi primiţi cu drag mărţişorul în sufletele voastre!

Toate florile din lume pentru primăvara mea!

Cu ocazia sosirii primaverii va urez o primavara plina de fericire, dragoste si binecuvântari!

Iti doresc o primvara frumoasa si senina ca sufletul tau minunat!

Intr-o zi cu soare in care miroase a sărbatoare, iti dau si eu mesaje primavaratice cu arome de martisoare si iti urez: „O primavara ca-n povesti!”

In aceasta zi de primăvara, cand toate florile zambesc pentru tine, primeste-n dar acest martisor alaturi de urarile mele de bine!

Iţi doresc sa ai gingasia lacramioarelor, parfumul toporasilor, prospetimea zambilelor si puterea ghiocelului care razbate prin pamantul inghetat. La multi ani si o primavara minunata!

Un fir rosu, altul alb/ Anotimpuri se despart,/Primavara iarasi vine/ De la mine, numai bine!

Parfumul florilor de primăvara, roua diminetilor calde, adierea zefirului din cel mai frumos anotimp, toate acestea sa-si găseasca locul in sufletul tau.

Primăvara să îţi aduca un martisor de sanatate, un ghiocel de noroc, o adiere calda de fericire, un norisor de iubire si un soare stralucitor asemeni sufletului tau.

Lasă să-ţi picure in suflet inca o primavara, las-o sa-ti cuprinda obrajii si sa-ti invaluie inima; dansează cu ea in lumina soarelui si las-o sa-ti umple bratele cu flori si iubire.

Viata, lumina, caldură… parfumul de fericire este esenta primaverii, iar martisorul simbolul ei. Iti doresc ca razele soarelui somnoros sa-ti deschida petalele sufletului asemeni ghiocelului odata cu sosirea primăverii!

Fie ca aceasta primăvara sa-ti aduca sanatate si noroc, soarele sa-ti lumineze sufletul si calea, sa ai parte numai de bucurii, întelegere, armonie si pace.

 Ghioceii timpurii, mangaierile calde ale soarelui, albastrul senin al cerului, mirosul tare de verde crud, toate ne readuc speranta optimismul, credinta in mai bine si spor in toate. E timpul sa lasam grijile deoparte si sa însufleţim noi planuri, vise si idealuri!

Fie ca puritatea si candoarea acestei primaveri sa va inspire simfonia bucuriei si fericirii, a speranţei si optimismului, a credintei in mai bine si in toate!

Mesaje de Mărțișor haioase. Texte amuzante și hazlii pe care le poți trimite de 1 Martie

Martie cel călător/ Îţi trimite-un mărţişor/ Nu e lucru de valoare/ Dar atenţia e mare!

Acum mi-e uşor să-ţi dau un mesaj sms si să-ţi iau un mărţişor să sărbătorim venirea primăverii, nu am uitat nici până acum că cel mai greu mi-a fost în 1990 când ţi-am luat mărţişorul printre gaza lacrimogene…ca toţi minerii.

Ani frumoşi sa-ti vina-n cale! Sănătate si… parale!

Ştiu că nu ţi-am luat mărţişor şi am fost un mare ţăran şi mai ştiu ca eşti cea mai frumoasa femeie din spaţiul sud-est european.

Suntem veriga firului de aţă
A fiecărui lanţ făcut din doi,
E greu cu noi, femeile, în viaţă,
Dar e şi imposibil fără noi.

Cu drag de mărţişor, primeşte primavara in sufletul tau, si fie ca acest anotimp sa îţi aducă în viaţa ta împlinire si noroc, fericire si iubire si nu in ultimul rand caldura sufletescă de la cei dragi. Îţi doresc o primăvara frumoasa!

Chiar daca uneori taranul roman isi bate femeia de-o snopeste, de 1 Martie nu uită de Marţişor… ca aşa e romaneste.

Atunci când popoarele migratoare veneau cu ganduri cotropitoare peste acest minunat popor, noi le dădeam mărţişoare… pentru ca asa-i romanul, primitor.

Sunt veteran în Legiunea Străina si am luptat 4 ani ca mercenar in Afghanistan, cea mai grea batalie pentru mine rămâne săptămâna dintre 1 si 8 Martie… asa se intampla in fiecare an.

Stiu ca era mai frumos sa-ti iau un mărţişor decat sa-ti dau un mesaj pe telefon, dar intelege-ma si pe mine, sunt un fel de Eminescu si trăiesc numai prin rime.

La mulţi ani, mama! Esti minunata si vreau sa impart cu tine ce am mai de preţ. Iată de ce m-am gândit sa-ti trimit copiii vreo luna.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Peste 1.500 de cugireni au semnat petiția inițiată de USR, pentru reducerea prețului la apă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

USR Cugir a inițiat recent o petiție prin care le solicită cetățenilor din județ să-și exprime prin semnătură nemulțumirea față de majorarea nejustificată a preurilor la apă și canalizare.

Petiția a fost semnată până în prezent în sistem direct și online de peste 1.500 de cetățeni.

„Între 50 și 100 de lei, atât plătești în fiecare lună, în plus, la apă și canalizare. Depinde cât de mare este consumul familiei tale.

Banii aceștia nu merg în investiții pentru îmbunătățirea calității apei, pentru extinderea rețelelor sau pentru stații de epurare moderne, ci ajung în salarii și prime de lux ale companiei APA CTTA Alba.

Așa am ajuns să plătim printre cele mai scumpe tarife la apă din România (7,56 lei/mc la apă potabilă și 7,86 lei/mc la canalizare) în timp ce în alte județe vecine prețurile sunt și cu 40 % mai mici ( județul Sibiu – 5,12 lei/mc la apă potabilă și 3,89 lei/mc la canalizare)”, argumentează demersul lor, inițiatorii petiției.

Potrivit informațiilor primite, în data de 14 februarie 2024 a luat startul acțiunea de strângere de semnături la Cugir, iar prin această petiție se  extinde acțiunea în tot județul Alba.

„Deși public, PSD critică PNL pentru creșterea enormă a tarifelor, în realitate PSD susține PNL în Consiliul de Administrație al companiei de apă și canalizare – APA CTTA acolo unde, au decis împreună, să mărească tarifele și să crească salariile de lux. PSD are chiar un reprezentant între cei cinci membrii ai Consiliului de Administrație, acolo unde se iau toate deciziile privind activitatea companiei. Astfel „frăția apei” funcționează perfect în județul Alba între PNL și PSD”, precizează inițiatorii petiției.

După cum am aflat, social democraților din Cugir le-a căzut greu aceaste acuze fapt pentru care se gândesc să inițieze la rândul lor un demers asemănător USR-iștilor.

Mai mult decât atât, liderul PSD Cugir, ing Mircea Trifan ar fi propus excluderea din partid a reprezentantului PSD (C.M.) în CA Apa CTTA, pentru votul său acordat majorării prețului la apă și canal.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir