cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Politică » PNL Cugir: „Desfiinţarea clasei de filologie, lovitură dură marca PSD pentru învăţământul cugirean”

PNL Cugir: „Desfiinţarea clasei de filologie, lovitură dură marca PSD pentru învăţământul cugirean”

Publicat în 05.04.2018 la ora 11:33

Cunoaştem că PSD a instituit minciuna ca politică de stat şi ca principală armă politică, însă nu putem trata cu indiferenţă iresponsabilitatea unor decizii care afectează viitorul elevilor şi al unei instituţii de învăţământ din oraşul Cugir.

Ne referim la decizia conducerii ISJ Alba de a desfiinţa profilul umanist din Cugir, prin renunţarea la singura clasă de filologie de la Colegiul Naţional „David Prodan” şi implicit din oraş. O decizie în contradicţie totală cu ceea ce declara şefa ISJ Alba, Marcela Dărămuş, care dădea asigurări într-o conferinţă de presă că noul plan de şcolarizare respectă dreptul părinţilor şi al elevilor de a opta pentru specialitatea pentru care absolvenţii de clasa a VIII-a au înclinaţii.

Ne întrebăm cum le respectă inspectoratul acest drept elevilor din Cugir care şi-au exprimat dorinţa de a urma profilul teoretic şi care, din cauza desfiinţării clasei de filologie, vor trebui să se îndrepte către învăţământul tehnic din localitate sau către alte licee teoretice din judeţ?

Contează pentru conducerea PSD-istă a ISJ Alba că acei elevi fie vor pierde 4 ani de pregătire şcolară pe un domeniu nepotrivit, fie vor suporta 4 ani de navetă în alte localităţi, cu costuri financiare pentru familii şi multă oboseală pentru elevi? Îi reamintim doamnei inspector şcolar general Marcela Dărămuş că, în aceeaşi conferinţă de presă, îşi manifesta întreaga disponibilitate ca „orice problemă apărută să fie sesizată pentru a fi rezolvată”. Unde a fost această deschidere atunci când Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „David Prodan”, conducerea administrativă a oraşului şi părinţii elevilor au atras atenţia inspectoratului cu privire la necesitatea păstrării clasei de filologie?

Tocmai din cauza acestei lipse de cooperare, am fost informaţi că un grup de părinţi a înaintat săptămâna trecută un Memoriu către Ministerul Educaţiei Naţionale, sperând că vor primi mai multă înţelegere decât au primit la nivel judeţean, unde se minte cu nonşalanţă şi se joacă la ruleta politică viitorul unor tineri cugireni. Nu intenţionăm să politizăm demersul părinţilor, motiv pentru care PNL Cugir va întreprinde propriile demersuri, recurgând la toate căile legale pe care le are la dispoziţie pentru a împiedica desfiinţarea clasei de filologie, măsură pe care o considerăm anacronică şi neavenită. Reamintim conducerii PSD-iste a Inspectoratului Şcolar Judeţean că, în perioada actuală, cunoaşterea limbilor străine este o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea personală a tinerilor, precum şi pentru dobândirea unui loc de muncă.

Ce doreşte oare conducerea PSD-istă a I.Ş.J. a se face cu copiii care încă mai sunt pasionaţi de lectură într-o lume a tehnologiei, cu copiii pentru care literatura, filosofia, limbile moderne sunt pasiuni pe baza cărora aceştia doresc să îşi construiască o carieră? Ne răspundem singuri: PSD Alba nu are nevoie de un popor citit, cult, cu mintea şi inima deschisă, pentru că acest popor nu poate fi manipulat, nu poate constitui masă de manevră în jocuri ale politicii inconsecvente şi mincinoase promovate de PSDragnea.

Colegiul Naţional „David Prodan” şi-a fundamentat proiectul planului de şcolarizare pe baza opţiunilor elevilor de clasa a VIII-a şi pe baza numărului total de absolvenţi de clasa a VIII-a, propunând 3 clase: matematică-informatică intensiv informatică, ştiinţe ale naturii, filologie intensiv limba engleză. O adresă seacă a ISJ îi aruncă în faţă aprobarea a numai două clase, cu posibilitatea de a alege profilul lor.

Şedinţe peste şedinţe, consilii profesorale fără număr, în care colegiul este chemat să dezbată o problemă pe care nu el a creat-o. Căror copii să le fie încălcat dreptul la educaţie, drept fundamentat de constituţia ţării, ce copii să trimită pe alte meleaguri pentru a-şi împlini visurile? Şi toate acestea în condiţiile în care elevul ar trebui să fie centrul activităţii educative. Astfel, printr-o decizie seacă şi aberantă a d-nei inspector şcolar general Marcela Dărămuş, dispare o clasă cu tradiţie în învăţământul cugirean, în condiţiile în care elevii care ne reprezintă anul acesta la olimpiadele naţionale sunt olimpici la disciplinele umaniste. Demersurile Administraţiei Locale de susţinere a celei de-a treia clase, audienţele la ISJ ale domnului primar şi viceprimar nu au avut răspuns.

Uitând că această problemă trebuie rezolvată la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean, d-na Marcela Dărămuş transferă decizia în plan local, acolo unde nu a fost niciodată, încercând să transforme această situaţie într-un război cugireano-cugirean şi arătându-şi astfel incapacitatea managerială. Sintetizând, Partidul Naţional Liberal consideră viabile şi importante cele trei clase propuse iniţial prin proiectul planului de şcolarizare şi cere ISJ să rezolve această situaţie pe care singur a creat-o.

Partidul Naţional Liberal refuză să stea cu braţele încrucişate, spectator dezamăgit la un teatru ieftin care loveşte în interesele copiilor şi în buzunarul părinţilor cugireni. Cerem IŞJ să ne precizeze la ce profil/specializare ar trebui să se renunţe şi căror copii să le fie încălcat dreptul la educaţie, pentru că noi, reprezentanţii PNL, nu vom accepta ca vreunui copil din oraşul Cugir să îi fie încălcat dreptul la educaţie conform propriei voinţe.

Atragem atenţia PSD că învăţământul nu este o societate comercială care să aducă profit pe termen scurt şi că politica actuală, aberantă şi fără discernământ de reducere a cheltuielilor din educaţie va face din PSD Alba groparul învăţământului teoretic cugirean. Facem apel către toate formaţiunile politice şi apolitice cărora le pasă de viitorul învăţământului cugirean să se alăture Partidului Naţional Liberal în demersul pentru menţinerea celor trei clase de la Colegiul Naţional “David Prodan”. Să arătăm astfel că ne pasă de învăţământul cugirean şi de viitorul copiilor noştri.

Grupul de consilieri PNL Cugir

Acest articol a fost citit de 725 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.