Rămâi conectat

Administraţie

Peste 75% din valoarea investițiilor realizate la Cugir în anul 2022 au fost din fonduri nerambursabile

cugirinfo.ro

Publicat

în

Valoarea investițiilor realizate în anul 2022 în orașul Cugir se ridică la 43.278.738 de lei, din care 32.557.663 de lei sunt fonduri nerambursabile, adică 75,22 la sută din total.

Banii nerambursabili au fost atrași prin: Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – POR: 30.227.219 lei, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR: 1.608.083 de lei; Programul Operațional Capital Uman – POCU: 637.549 de lei; Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL: 49.987 de lei și Agenția Fondului de Mediu – 34.825 de lei. Celelalte investiții au fost realizate cu bani din bugetul local – 4.201.215 lei, venituri proprii obținute de Clubul Sportiv Metalurgistul Cugir – 20.999 de lei, transferuri din bugetul local către instituții finanțate din venituri proprii și subvenții – 313.945 de lei sau împrumuturi – 6.184.916 lei.

În ordinea descrescătoare a valorii financiare, primele 5 proiecte de investiții realizate în anul 2022 la Cugir au fost: „Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”, „Creșterea eficienței energetice în clădire publică Secția Maternitate – Pediatrie Spital Orășenesc Cugir”, „Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Cugir”, „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul general obligatoriu la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir” și „Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din UAT Cugir”.

Proiectul „Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”, finanțat prin POR 2014-2020, cu o valoare contractată de 57.217.241,47 de lei, este realizat în proporție de aproximativ 40%. Acesta vizează modernizarea infrastructurii traseelor mijoacelor de transport în comun și amenajarea trotuarelor și a pistelor de biciclete, modernizarea stațiilor de transport în comun și achiziția de autobuze cu propulsie hybridă; implementarea unui sistem de management al traficului și monitarizare video și a unui sistem de e-ticketing și achiziționarea de biciclete puse la dispoziția cetățenilor printr-un sistem de bike-sharing.

Tot prin POR 2014 – 2020 a fost finanțat și proiectul „Creșterea eficienței energetice în clădire publică Secția Maternitate – Pediatrie Spital Orășenesc Cugir”, valoarea contractată fiind de 13.823.933,22 de lei. Investiția a fost finalizată și a prevăzut efectuarea de lucrări de reabilitare termică, modernizarea rețelelor de utilități și dotarea clădirii cu un sistem automatizat de management energetic de tip „clădire inteligentă”.

Prin proiectul „Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Cugir”, finanțat prin POR cu 16.421.385,34 de lei, administrația locală cugireană vrea modernizarea sistemului de iluminat public pe mai multe străzi din orașul Cugir și Vinerea, prin montarea de stâlpi noi și corpuri de iluminat cu tehnologie LED, controlate prin telegestiune. Noul sistem de iluminat public este realizat în proporție de 15%.

Aproximativ 30% din volumul total de lucrări sunt deja executate la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir, propusă pentru reabilitare, modernizare și echipare a infrastructurii educaționale pentru învățământul general obligatoriu printr-un proiect POR, finanțat cu 15.318.314,35 de lei. Proiectul prevede reabilitarea și modernizarea celor 3 corpuri de clădire din Aleea Constructorului, str. Doinei nr. 3 și str. Merilor nr. 4 – Vinerea (reabilitarea termică a anvelopantei, reconformarea structurală a șarpantei, modernizarea instalațiilor utilitare, finisajelor interioare și exterioare, tâmplăriilor interioare și exterioare, precum și echiparea clădirilor cu instalații pentru securitate la incendiu, dotarea cu mobilier și accesibilizarea clădirii pentru persoane cu handicap.

Se apropie de finalizare și proiectul „Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din UAT Cugir”, finanțat cu 2.559.638,90 de lei, tot prin POR 2014 – 2020, procentul de realizare la sfârșitul anului 2022 fiind de 90%.

Prin acest proiect, Primăria Cugir intenționează modernizarea și dotarea unei clădiri cu destinație de cantină socială, achiziționarea unui autovehicul de transport hrană la domiciliu și achiziționarea unui set de dispozitive medicale destinate persoanelor vârstnice cu capacitate redusă de deplasare sau imobilizate la pat.

Informaţiile prezentate rezultă din răspunsul Primăriei Cugir întocmit de Adriana Ștefănuț – șefa Serviciului Economic, Salarizare și Alin Valase – șeful Serviciului Venituri, semnat de primarul Adrian Teban, care a fost transmis ziarului „Unirea”, în urma cererii formulate conform prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Prin punerea în funcţiune a unei centrale fotovoltaice „Parcul Industrial Cugir” devine prosumator

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Parcul Industrial Cugir” pune în funcţiune o centrală fotovoltaică, prin care va putea acoperi mare parte din energia necesară pentru alimentarea subconsumatorilor parcului, la un preț mai mic decât energia convențională. Recent, a fost finalizată investiția privind punerea în funcțiune a unei centrale fotovoltaice amplasată pe acoperișul-terasă al Halei de producție nr. 4 în incinta societății.

„Astfel, energia produsă în această centrală acoperă o mare parte din energia necesară pentru alimentarea subconsumatorilor parcului, la un preț mai mic decât energia convențională, iar cantitatea de energie produsă și neconsumată se introduce în sistemul electric național (SEN).

Prin urmare, societatea Parcul Industrial Cugir SA deține și calitatea de prosumator, având Certificat de racordare și producere emis de Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Alba”, se arată într-un raport de specialitate ce însoţeşte un proiect de hotărâre cu privire la acordarea unui mandat special reprezentantului Judeţului Alba în Adunarea Generală a Acţionarilor, Simion Creţu, proiect aprobat în şedinţa ordinară din noiembrie a Consiliului Judeţean Alba.

Potrivit unei adrese transmise CJ Alba, se solicită acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Alba pentru completarea obiectului secundar de activitate, cu activitatea „Producția de energie electrică – Cod CAEN 3511”. Prin urmare, se impune modificarea art.6 din Actul constitutiv al societăţii, Obiectul secundar de activitate al Întreprinderii Publice – Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA prin completare obiectului secundar de activitate cu Cod CAEN 3511 Producția de energie electrică.

UAT – Județul Alba este acționar unic la Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA.

În aceeaşi şedinţă s-a discutat şi despre rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 şi a anexelor sale. Principali indicatori care se vor modifica sunt veniturile totale, de la 1.628.800 de lei la 1.729.395 de lei, și cheltuielile totale, de la 1.540.708 lei la 1.635.895 de lei. În consecinţă, se observă o creștere a profitului brut, de la 88.092 de lei la 93.500 de lei.

Operatorii economici pot proceda la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli atunci când, din motive temeinic justificate, sunt necesare modificări ale nivelului indicatorilor economico-financiari aprobați iniţial, în cazul de faţă în 26 ianuarie 2023.

UAT – Județul Alba este acționar unic la Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Contracte de finanțare în valoare de 33,8 milioane de lei, pentru investiții cu fonduri din PNRR, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, au fost semnate cinci contracte de finanțare nerambursabilă între orașul Cugir și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru realizarea unor investiții cu fonduri provenite din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit primarului Adrian Teban, este vorba despre proiecte în valoare de peste 33.800.000 de lei (fără TVA) prin care administrația locală își propune să reabiliteze și să eficientizeze mai multe clădiri publice.

„Majoritatea contractelor semnate astăzi vizează obiective ce aparțin infrastructurii învățământului local și reprezintă o completare la cele 6 proiecte cu fonduri europene pe care le avem în momentul de față în implementare. Așadar, avem șansa ca prin PNRR să reabilităm și clădirile celorlalte instituții care nu au fost eligibile prin POR și astfel să avem o rețea școlară modernizată în totalitate”, susține edilul.
Potrivit acestuia, trei dintre contractele semnate sunt destinate eficientizării energetice a Liceului Teoretic „David Prodan”, precum și valorificării clădirilor ce-i aparțin, iar altul se referă la reabilitarea căminului din cadrul Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu”.

Cele cinci proiecte finanțate prin PNRR vor fi implementate pe parcursul a 24-25 de luni.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Proiect pentru construirea unui parc fotovoltaic în orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară realizarea proiectului „Construire parc fotovoltaic în orașul Cugir”, propus la finanțare din Fondul pentru Modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei”, derulat de Ministerul Energiei.

Potrivit HCL Cugir nr. 227/14.11.2023, valoarea totală a proiectului este în cuantum de 7.591.031,54 de lei cu T.V.A., din care valoarea totală eligibilă 5.752.481,54 lei și valoarea neeligibilă 1.838.550 lei.

Aleșii locali au mai aprobat contribuția proprie în proiect, a 1.838.550 de lei, reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului. Cuantumul lucrărilor va fi prevăzut în bugetul Orașului Cugir pentru perioada de realizare a investiției, în cazul obținerii finanțării.

Principalele activități din cadrul proiectului, care vor duce la înființarea parcului fotovoltaic, sunt următoarele:

– prelucrarea terenului pentru aplatizarea curbelor de nivel abrupte;
– taluzarea și compactarea pământului; înființarea căilor de acces pentru activitățile de mentenanţă;
– montarea structurii metalice de susținere în fundații izolate din beton;
– montarea de panouri fotovoltaice cu puterea instalată de minimum 410 W;
– montarea invertoarelor trifazate pe suporți speciali.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir