cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Peste 400 de credincioși au fost prezeni la Slujba de Rusalii de la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

Peste 400 de credincioși au fost prezeni la Slujba de Rusalii de la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

Publicat în 08.06.2014 la ora 21:24

rusalii-cugir-2014Mai mult de 400 de credincioşi au luat parte în ziua de Rusalii la slujba oficiată de preotul paroh, părintele Mircea Giurgea la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului’’ din Cugir.

Lăcaşul de cult s-a dovedit neâncăpător pentru numeroşii participanţi prezenţi la serviciul divin, foarte mulţi dintre credincioşi asistând la rugăciune şi din faţa bisericii.

 Astăzi în toate bisericile s-a prăzmuit Cincizecimea sau coborârea Sfântului Duh. Pentru că a avut loc la 50 de zile după Paşti, paznicul de astăzi se mai numeşte şi Cincizecime, iar denumirea de Rusalii vine de la o sărbătoare romană păgână pe nume Rosalia, o sărbătoare închinată florilor şi în special trandafirilor.

Rusaliile, împreună cu Sfintele Paşti, reprezintă cele mai vechi sărbători creştine, fiind prăzmuite încă de pe vremea Sfinţilor Apostoli.

 În timpul Sfintei Liturghii s-a citit Pericopă Evanghelică de la Ioan, unde Mântuitorul Iisus Hristos învaţă în Templu, cu prilejul sărbătoririi corturilor şi le vesteşte momentul în care cei ce cred în El, vor primi Duhul Sfânt.

 Încă de sâmbătă, în biserică s-au adus ramuri de tei, spice de grâu şi flori, iar astăzi s-au sfinţit şi împărţit credincioşilor, simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli şi putere a Duhului Sfânt. Pe platoul de la intrarea în biserică a avut loc slujba de sfinţire a apei cu care s-a făcut Botezul Duhului, o întâlnire semnificativă cu Hristos, ce leagă credinciosul de acelaş Duh, aceeaşi experienţă şi biserică ce au luat naştere în ziua Cincizecimii şi îi ajută sa relaţioneze mult mai profound cu Hristos Însuşi. Totodată, ziua de astăzi a fost un bun prilej de sfinţire şi de botez a  Sfintei Troiţe ridicate ieri, în faţa Bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului’’

 În tradiţia populară, sărbătoarea Rusaliilor este asociată cu manifestarea ,,ielelor’’ sau ,,rusalcelor’’, spirite care locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor, să-i îmbolnăvească.

C. P.

Acest articol a fost citit de 781 ori

Peste 400 de credincioși au fost prezeni la Slujba de Rusalii de la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Cugir
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *