Rămâi conectat

Actualitate

Peste 200 de persoane și-au dat întâlnire în a doua zi de Anul Nou în „Poiana Pochia” din Vinerea, pentru a continua o tradiție ce dăinuie de peste o jumătate de secol

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ieri, 2 ianuarie 2019, peste 200 de persoane și-au dat întâlnire în „Poiana Pochia” din Vinerea, într-un cadru  de o deosebită frumusețe aflat la aproape doua ore de mers pe jos, după ce treci de locurile cunoscute ca „Valea Pleșii’’ și „Valea Ghișagului’’, unde în fiecare început de an are loc o adevărată sărbătoare câmpenească.

Obiceiul, vine din localitatea Vinerea, când, a doua zi de Anul Nou, feciorii și fetele se adunau în „Poiana Pochia” din localitate, unde lumea venea cu carele cu boi, cu săniile trase de cai, cu bunătăți de tot felul și unde avea loc un original spectacol folcloric din care nu lipseau dansurile și cântecele specifice zonei. Și de această dată, întâlnirea de la „Poiana Pochia” a reunit iubitori de natură și drumeții, care au simțit nevoia să iasă din casă pentru a se relaxa în mijlocul naturii si pentru a mai reduce din caloriile acumulate în timpul sărbatorilor de Craciun și Anul Nou.

Potrivit președintelui Societății Culturale „Vinereana”, ing. Dorin David, evenimentul se dorește, o recunoaștere adusă Noului An, dar și naturii, printr-o întâlnire de recreere și de socializare în mijlocul acestor locuri atât de atractive. Evenimentul din 2 ianuarie a debutat cu o slujbă de binecuvântare a noului an oficiată la troița din poiană, de către preotul paroh dr. Adrian Cebotari, iar la finalul slujbei, preotul a sfințit cu aghiazmă pe toți participanții prezenți la sărbătoare.

De menționat că printre înaintașii acestei frumoase inițiative s-au aflat: frații Ciucurel, Țiri – baci, Emil Muntean (senior), Gheorghe Filimon, frații Țimpea, Dorin David, Eml Borza, Nelu Mărginean (uliul), Traian Stroe, iar obiceiul este continuat astăzi de nume precum: Emil Nicolae Muntean (junior), Mircea Olaru, Dorin David, Nicolae Faur, Mircea Târlea, Romulus Micu, Ioan Ferchean, precum și de către preoții parohi ai celor două biserici ortodoxe din Vinerea: Adrian Cebotari și Andrei Dănilă.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Proiectil de calibru 88 mm, din al doilea Razboi Mondial, descoperit la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un proiectil exploziv  calibru 88mm, din al doilea Razboi Mondial, fără focos, a fost asanat la Cugir de echipa pirotehnică a ISU Alba.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia a fost solicitată sa intervină în orasul Cugir, pentru asanarea unui proiectil rămas neexplodat. A fost asanat un proiectil exploziv de cal. 88 mm din al doilea Razboi Mondial fara focos. Forțe alocate: 1 x Autospecială Pirotehnică”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

15-16 iunie 2024: La Vinerea, un colț de rai în inima naturii – Poiana cu lavandă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În acest weekend la Vinerea (POIANA CU GORUNI) are loc un eveniment destinat iubitorilor de natură și de frumos. Evenimentul promite să ofere o combinație unică de natură și relaxare.

Intrarea este liberă, cu condiția achiziționării unui produs pe bază de lavandă de la standul amenjat special (buchețel, apă de lavandă, ulei).

Adresa la care va avea loc evenimentul este Calea Gorunilor, Nr. 14, sat Vinerea.

Vizitatorii pot admira câmpuri de lavandă unde se pot face poze superbe într-un peisaj de vis;

Mâncare delicioasă care va satisface toate gusturile;

Limonadă răcoritoare și cafeluță aromată pentru a vă hidrata și energiza;

Spațiu de joacă pentru copii, astfel încât cei mici să se distreze în siguranță.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 13 iunie 2024, eroii neamului au fost comemorați la Vinerea și Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 13 iunie, cu prilejul Zilei Înălțării Domnului, au fost comemorați martirii din Cugir și Vinerea, care au pierit în cele două războaie mondiale.

Evenimentul comemorativ organizat de Primărie şi Centrul Cultural a avut loc la cele două monumente din Cugir şi Vinerea. Programul activităților s-a derulat, ca de fiecare dată, cu slujbe religioase, intonarea Imnului de Stat, cel al Eroilor și al marșului Drum Bun, urmat de cântece și poezii.

La Vinerea au participat preoții și enoriașii care au sosit cu alai direct de la biserica, fluturând tricolorul. Au susținut cântece şi poezii patriotice elevii școlii gimnaziale Ioan Mihu Vinerea, însoțiți de cadrele didactice.

La Cugir au participat un sobor de preoți împreună cu enoriași pentru susținerea momentelor religioase. Momentele de cântece și poezii au fost susținute de Corul Școlii Iosif Pervain și elevii de la Cercul de Teatru al Centrului Cultural Cugir.

Cu ocazia comemorării s-au depus coroane din partea Primăriei şi a Consiliului Local Cugir, Asociației Veteranilor de Război şi a formațiunilor politice din oraş.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir