cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Peste 1500 de cugireni au semnat pentru înfiinţarea unui muzeu al oraşului

Peste 1500 de cugireni au semnat pentru înfiinţarea unui muzeu al oraşului

Publicat în 08.01.2013 la ora 20:41

Lipsa repetată de reacţie a unor reprezentanţi ai autorităţii publice locale nu a înfrânt elanul membrilor Asociaţiei “PRO Cugir”, în demersul lor de a face ca la poalele Drăganei să fiinţeze un muzeu al oraşului Cugir. Zbaterile unor oameni de bine, chiar dacă nu au rădăcinile înfipte atât de adânc în pământul urbei, aşa cum le au cei care din păcate se opun acestei iniţiative, au scos în evidenţă un fapt incontestabil: peste 1500 de localnici şi-au dat acordul în scris pentru realizarea unui muzeu sau a unei colecţii publice a oraşului, iar numărul acestora este în creştere. Printre ei se află un număr de aproape 200 de cetăţeni care au semnat declaraţii prin care îşi exprimă acordul de a încredinţa diverse bunuri sub formă de donaţii sau în custodie pentru muzeu. Lista potenţialilor deţinători de obiecte muzeistice pe domenii de activitate se referă la: instituţii publice; asociaţii, fundaţii; unităţi economice de producţie; unităţi de servicii şi comerţ; persoane fizice.
Dacă până aici lucrurile par să fie cât se poate de clare, rămâne de rezolvat partea cea mai delicată a problemei şi anume stabilirea locaţiei ce urmează a fi afectată acestui proiect. Asociaţia “PRO Cugir” a venit în faţa consiliului local şi a primăriei cu două propuneri pentru spaţiul necesar unde să fie instalat (fie şi temporar, până la găsirea unei soluţii definitive), un muzeu sau o colecţie locală. Potrivit preşedintelui Asociaţiei “PRO Cugir”, ing. Aurel Voicu, este vorba de fosta cantină pentru elevi a Colegiului Naţional “David Prodan”, spaţiu nefolosit de mai mulţi ani sau de cele 7 camere neocupate din clădirea Clubului Elevilor, un loc unde în mod improvizat se află mai multe obiecte cu valoare de patrimoniu, din păcate prea puţin expuse până în prezent publicului.
Faţă de cele prezentate, nu mai rămâne decât disponibilitatea din partea autorităţilor locale, care ar trebui să treacă peste orgolii şi să dea curs iniţiativei unor oameni care în opinia noastră nu urmăresc nici pe departe interese personale sau capital politic. Nu vor să facă altceva decât ceea ce alte localităţi din ţară au făcut cu veacuri sau cu decenii în urmă.  (C.P.)

Facebook 

Acest articol a fost citit de 289 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.