cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Peste 100 de colindători au participat la cea de-a III-a ediție a Festivalului „Colinda, o Evanghelie Populară”, de la Vinerea – Cugir

Peste 100 de colindători au participat la cea de-a III-a ediție a Festivalului „Colinda, o Evanghelie Populară”, de la Vinerea – Cugir

Publicat în 18.12.2017 la ora 9:19

Prin grija Bisericilor Ortodoxe „Sfântul Nicolae” (preot paroh Andrei Dănilă)  și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (preot paroh Adrian Cebotari) din Vinerea, în parteneriat cu Școala „Ioan Mihu” din localitate, au organizat ieri, 17 decembrie 2017, cea de-a III-a ediție a Festivalului „Colinda, o Evanghelie Populară”.

Un eveniment de suflet, care a reunit peste 100 de colindători, păstrători a  unui veritabil sistem de conduite tradițional morale ale satului românesc. În fața a peste 300 de participanți, tineri și adulți deopotrivă au reușit să poarte steagul tradițional al colindei, textul acesteia avându-și obârșia în etnogeneză, în perioadă de post când colinda preamărește virtutea cumpătării și a milostiveniei.

Concertul a fost deschis de Roxana Chiorean, elevă a Școlii Populare de Artă, după care sub îndrumarea profesorilor Ioan Buda, Anca Herlea, Luminița Enescu și Marcel Cibu, a urmat un buchet de colinde interpretat de cei mai mici participanți. Grupul „Mlădițe cugirene” condus de prof. Ionela Popa, alcătuit din elevi aparținând localităților Cugir și Vinerea au vestit pe Hristos din colindă „făcându-ne încă de pe pământ să trăim frumusețea zilei neînserate a Împărăției lui Dumnezeu”.

Conduși de Gavrilă Emil Gabriel, coriștii bisericilor vinerene au transpus participanții în vremurile în care „pământul pe care ne aflăm era arat cu plugul Sfintei Cruci devenind astfel, chivot al osemintelor părintești”. Un moment emoționant la constituit grupul „Anotimpuri” condus de părintele Adrian Cebotari și profesoara Luminița Cebotari, moment ce „amintește că Hristos a schimbat Apusul în Răsărit”, iar Darius Birăesc un invitat cunoscut a încântat ca de fiecare dată concertând la orgă.

Fiica satului, Cătălina Furdui, solistă a Ansamblului Jidvei, a interpretat colinde ce ilustrează „simțămintele vinerenilor în fața Tainei celei de veac ascunse”. Grupul „Câmpul Pâinii” condus de profesorul Ioan Buda a interpretat colinde românești păstrate cu sfințenie în visteria neamului. Spectacolul s-a încheiat printr-o prestație deosebită a Mădălinei Cîrje, fiică a satului, care a dus mesajul și a talentului vinerean și în alte părți ale țării.

Au fost prezenți la manifestare: primarul Cugirului Adrian Teban – fiu al satului Vinerea, consilierul județean, Dan Cherecheș, Ioan Ferchean – consilier local, Aurel Voicu – președintele Asociației „Pro Cugir”, Dorin David – președintele Societății Culturale „Vinereana”.

Constantin Predescu

Acest articol a fost citit de 203 ori

Peste 100 de colindători au participat la cea de-a III-a ediție a Festivalului „Colinda, o Evanghelie Populară”, de la Vinerea – Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.