Rămâi conectat

Administraţie

Pentru susținerea turismului, Cugirul a aprobat participarea orașului la realizarea proiectului Via Transilvanica (Calea Transilvaniei)

cugirinfo.ro

Publicat

în

La propunerea Primăriei,  Consiliul Local Cugir a aprobat în cadrul unei ședințe ordinare, participarea orașului la realizarea proiectului Via Transilvanica (Calea Transilvaniei).

Orașul Cugir va sprijini, va promova și va contribui la sustenabilitatea pe termen lung a proiectului, conform prevederilor legale, inclusiv prin prevederea anual în buget de sume pentru realizarea demersului respectiv, pe baza detaliilor  proiectului elaborat de către Asociația “Tășuleasa Social”.

Aleșii locali au mai aprobat în cadrul aceleași reuniuni, înființarea traseului tematic pe raza orașului Cugir, parte a traseului ce se va înființa la nivelul Județului Alba.

Proiectul Via Transilvanica cuprinde un traseu turistic care începe la Mănăstirea Putna unde odihnește Ștefan cel Mare și se termină la Drobeta Turnu Severin (locul unde a intrat Regele Carol I întemeind Romania modernă).

Acest traseu este o potecă ce cuprinde 8 regiuni istorice ale României (Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana) cuprinde 10 județe, iar în județul Alba cuprinde un număr de 11 orașe și comune, respectiv: Valea Lungă, Blaj, Ohaba, Berghin, Ciugud, Daia Română, Alba Iulia, Sebeș, Pianu, Săliștea, Cugir.

La fiecare kilometru de traseu vor fi amplasate borne sculptate ce sunt realizate din andezit și care păstrează specificul locului sau poartă lucrări de artă inspirate din natură și sunt achiziționate exclusiv din donații.

În orașul Cugir traseul propus are o lungime de 17,33 km și este următorul: Via Transilvanica intră pe teritoriul U.A.T. Cugir pe drumul forestier Vinerea – Archiș, pe deal, mergând spre NV. Continuă pe drumul de exploatare din zona numită Bărboaia, pe lângă pepiniera din Vinerea. Apoi, continuă spre dreapta pe strada Codrului, coboară spre Râul Cugir și îl traversează, urmându-și traseul pe str. Teiului. Traversează str. Principală, în centrul localității Vinerea. Continuă pe str. Eroilor, apoi, în capăt, la stânga pe str. Merilor. Continuă imediat la dreapta, pe str. Șantierului. Traversează calea ferată și centura ocolitoare a loc. Vinerea, continuă pe str. Calea Gorunilor, spre VSV. Urcă spre stânga, spre Sud, ajungând în poiana cu goruni seculari. Continuă spre stânga, puțin prin pădure, coborând apoi spre Valea Spinului, pe un drum de exploatare. Urcând apoi spre Peret, pe un drum de exploatare, urmând traseul prin Răzoare, intrând spre str. Prunului. Continuă pe str. Florilor. Trece podețul de la cimitirul din deal, urmându-și traseul pe sub cimitir, apoi la stânga spre str. Rozelor. Continuă la dreapta, pe str. Rozelor, se continuă pe str. Ion Creangă, intrând la dreapta pe str. Viilor, urcând ulterior la stânga, pe drumul de exploatare din Cetate. Coboară ulterior spre limita cu județul Hunedoara, spre satul Romoșel.

 Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Inițiativă de reducere a impozitului pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Social democratul, Andrei Sărmășan în calitate de consilier local în Consiliul Local al orașului Cugir a inițiat un proiect de hotărâre prin care propune acordarea unei reduceri procentuale de 25% a impozitului pe clădiri, respectiv a impozitului pe teren pentru persoanele fizice care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile din Legea nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană.

Potrivit actului normativ amintit,  organele locale ale administraţiei publice sunt obligate să sprijine acţiunile de promovare organizate în scopul donării de sânge, potrivit competenţelor pe care le au.

În acest context, „consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri, respectiv a impozitului pe teren pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic”.

Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile prevăzute de lege şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat. |[(3) Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei, stabilită conform alin. (2), se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative. (text original în vigoare până la 6 aprilie 2024) ]|

Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.

„În acest sens, consiliul local are competența de a aproba reduceri la plata impozitelor și taxelor locale cu scopul de a promova acțiunile de donare de sânge, motiv pentru care am inițiat proiectul de hotărâre  pentru aprobarea unor reduceri procentuale de 25% a impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren, pentru persoanele care fac dovada activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană”, a precizat consilierul Andrei Sărmășan.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Acțiuni de ecologizare organizate de Primăria Cugir, în cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir a transmis că ca organiza, în acestă săptămână, două acțiuni de ecologizare în cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu”.

„În cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu” – Curățenia de Primăvară 2024- Primăria Cugir organizează două acțiuni de ecologizare în oraș:

– Joi 18.04.2024, zona pârâul Buschii, începând cu ora 16.00, având ca loc de întalnire zona skatepark – stadion parc.
– Sâmbătă 20.04.2024, pe centura ocolitoare Vinerea, începând cu ora 09.00, având ca loc de întâlnire – Poliția Locală Cugir.

Cei care doresc să participe sunt așteptați la locurile de întâlnire stabilite”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Primăria Cugir investește 13 milioane de lei, în construcția unei grădinițe la Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Cugir a propus Consiliului Local aprobarea unui proiect privind „Construire Grădiniță în localitatea Vinerea” în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021-2027.

Valoarea totală a proiectului este de 13.084.229,10 lei (inclusiv TVA), contribuția proprie în proiect a orașului Cugir, constând în achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și a contribuției de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în valoare de 6.203.054,13 lei (inclusiv TVA).

De asemenea, se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului, în condițiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din fondurile Uniunii Europene, precum și sumele reprezentând cheltuielile de funcționare și întreținere aferente, în vederea sustenabilității financiare a acestuia.

Proiectul aprobat își propune să sprijine creșterea participării la educația timpurie prin investiții în creșterea capacității infrastructurii educaționale, de a răspunde cererilor neacoperite, precum și prin intervenții, care contribuie la îmbunătățirea calității infrastructurii, dar și a serviciilor educaționale, pentru a deservi cu prioritate copiii din comunități defavorizate, copiii de etnie romă și comunitățile din mediul rural.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir