Actualitate
Pe urmele Marii Uniri la Cugir – Partea III – CASINA ROMÂNĂ
În actele păstrate nu se menționează explicit unde a fost sediul Consiliului Național Român din Cugir. În prezentul nostru demers am încercat să-l identificăm. Din analiza documentelor păstrate reiese că sediul Consiliului Național Român din Cugir pe aproape toată perioada celor 4 luni cât a funcționat, a fost la Casina Română din Cugir.
Aceasta era de fapt un club al intelectualilor din comună care se întâlneau periodic și discutau problemele care-i frâmântau sau organizau diferite evenimente culturale românești. Știm că a avut și o bibliotecă și s-a încercat și înființarea unui cor. Câteva informații despre istoricul sediului Casinei Române ne–au fost transmise de Augustin Berian:
„Casina, a funcţionat în acest local adecă la Gh. Berian, până pe la anii 1900, când s-a pus bazele băncei „Cugiereana”, şi care a făcut un gest frumos, prin faptul că a cedat o cameră potrivită pentru această societate, unde s-a adăpostit până aproape de izbucnirea războiului mondial, când s-a trecut în casele comerciantului Simion Oltean, unde a funcţionat ca casină poporală, fiind la îndemâna tuturor — până pe la 1923- 1924, când a fuzionat cu Ateneul Popular, ….” (ing. Augustin Berian, Monografia Cugirului 1932, ed. Qual Media, Cluj Napoca, 2013, p. 190)
Sediul Casinei Române a fost pus la dispoziția Consiliului ca să-și poată desfășura activitatea în liniște iar alături de Treptele Căpităniței și Școala Românească este cel de-al treilea loc important în desfășurarea evenimentelor legate de unire la Cugir.
Prima mențiune în procesele verbale că localul Casinei a fost sediul consiliului o avem din data de 6 noiembrie 1918 într-o invitație de participare la ședinta convocată în 8 noiembrie 1918:
„Invitare
Membrii comitetului național din Cugir, prin acesta sunt poftiți a lua parte la ședința ordinară, ce se va țînea în ziua de sfnt. Dumitru, după amiazi la 2 ore, în localul cassinei române, ce se află în casele băncei “Cugiereana”, având de a pertracta și a hotări asupra următoarelor…“( Consiliul Național Român, Documente, nr. 3/1918)
A doua mențiune o avem dintr-un proces verbal al unei licitații care s-a organizat în sediul Casinei:
“Protocol de licitație
Luat la 23 noiembrie 1918, în casina română din Cugir.”
(Consiliul Național Român, Documente, nr. 17/1918)
Dacă cele două mențiuni de mai sus pot fi considerate mărturii insuficiente pentru a susține că sediul Consiliului a fost Casina Română, actul care certifică în mod clar acest lucru este o cerere a Consiliului din 12 decembrie 1918 adresată Fabricii de Fier. În ea se solicita introducerea unei lămpi electrice în sediul Casinei. Este cea de-a treia mențiune și cea mai importantă pentru noi despre acest subiect.
„Nr.81/918
On. Of. al fabricei in Loc.
Vă rugăm cu toată inzistința să binevoiți a ne introduce o lampă electrică în sala ședințelor sf. naț. Rom. din loc (casina rom.). Spesele se instalare precum și electrica comunală vor cădea tote în sacina fondului sf. naț.
Cugir la 12/XII 918
Crișan” (Consiliul Național Român, Documente, nr. 79/1918)
Dacă Consiliul a solicitat introducerea unei lămpi electrice în sediul Casinei înseamnă că acestă locație fusese stabilită definitiv ca loc de întâlnire pentru ședinte.
Lucrul acesta este întărit și de răspunsul fabricii la cererea Consiliului, care a venit foarte târziu abia în 20 ianuarie 1919. Fabrica transmitea că a fost aprobată montarea lămpii și o va instala pe cheltuiala ei. A stabilit și o taxă lunară de 2 coroane pentru curentul electric consumat și își rezerva dreptul de a întrerupe sursa de alimentare în orice moment fără nici o justificare. (Consiliul Național Român, Documente, nr. 150/1919)
Pe verso vicepreședintele pr. Romul Crișan a redactat un răspuns de mulțumire în data de 23.01.1919.
„Pres la 22/I 919
Nr. 41- 919
On. Of. al fabricei in Loco
Am luat la cunoștință pre lângă multămita scripta On. Of. No 221- 919 referitor la introducerea unei lampe electrice în sala de ședințe a sfatului naț. ….” (Consiliul Național Român, Documente, nr. 150/1919)
În continuarea răspunului el spune că profită de această ocazie pentru a atrage atenția fabricii să nu mai folosească în documentele oficiale antetul vechii administrații maghiare deoarece acum comuna Cugir în urma adunării de la Alba Iulia se află sub administrație românescă. Totuși nu considera ca administrația fabricii folosește acest antet în mod intenționat ca o șicană împotriva Consiliului Național, dar recomandă ca pe viitor sa nu mai fie utilizat. Probabil că răspunsul său nu a fost trimis niciodată fabricii deoarece, după redactare textul a fost tăiat cu două X-uri mari.
Pe noi ceea ce ne ne interesează în acest răspuns este însă faptul că în luna ianuarie ședințele consiliului se țineau în continuare în sediul Casinei Române. Dacă locația sediului s-ar fi mutat între timp în altă parte, cu siguranță Romul Crișan ar fi menționat în răspunsul său noua adresă la care să fie instalată lampa. Deci probabil ședințele s-au ținut doar la început la “canțelaria comunală” până când s-a hotărât ca sediul consiliului să fie cel al Casinei Române.
Consiliul în sediul Casinei a avut o activitate foarte bogată. Au fost ținute 43 de ședințe consemnate în actele oficiale în cele 4 luni de funcționare. Ele s-au ținut în următoarele date:
– 8 ședințe în luna noiembrie 1918 în zilele: 5, 8, 12, 19, 21, 24, 26 și 28
– 13 ședințe în luna decembrie 1918 în zilele: 3, 5, 7, 8, 10, 12, 13, 15, 19, 22, 26, 29 și 31,
– 13 ședințe în ianuarie1919 în zilele: 2, 4, 9, 11, 13, 16, 18, 21, 22, 23, 25, 28 și 30,
– 9 ședințe în luna februarie 1919 în zilele: 1, 6, 8, 11, 13, 15, 18, 20 și 27
Probabil că au existat și alte ședinte care nu au fost consemnate în procesle verbale.
Tot în legătură cu sediul consiliului este menționată în documente și problema căldurii în sala de ședință. Între acte se păstrează și o cerere a “grijitorului” Constatin Crișan:
„Rugare
On. Comitet Național
Vă rog se binevoiți a-mi statori și mie o plată deoarece eu la tote adunarile d-voastră sunt silit a mă îngirji cu căldura în odaia de la adunare și se o țin totdiauna în ordine.
Cugirer în 3 December 1918
Constatin Crisian
Grijitor”( Consiliul Național Român, Documente, nr. 40/1918)
Pe verso s-a notat:
„ I s-a votat 50 cor
Crișan”
În ședința din 3 decembrie 1918 se discută: „Rugarea lui Cost. Crisan de a i se solvi ceva pentru făcutul focului și curățitul salei pentru ședințele sfatului național” și “Se statorește suma de 50 de cor. lunar; și pre Noiembrie trecut tot 50 cor.” (Consiliul Național Român, Registre 1, p. 79)
Din fericire această clădire a supraviețuit timpului până la noi și în prezent acolo funcționează secția de Psihiatrie a Spitalului Orășenesc Cugir la adresa str. 21 decembrie 1989 nr. 47
Nu știm în care cameră a clădirii a funcționat sediul Consiliului și din acest motiv putem face doar presupuneri. Un indiciu în acest sens ne-a fost oferit de regretatul domn ing. Mircea Olar care acum câtiva ani ne-a pus la dispoziție o poză făcută în perioada interbelică păstrată în arhiva sa personală. Poza este făcută de pe Dealul Cetății și suprinde strada principală. În ea se distinge și casa Simion Olteanu unde a funcționat sediul Consiliului. Clădirea era prevăzută cu 2 uși prin care se putea intra direct din strada principală. Cel mai probabil una din cele 2 camere care aveau ușă la stradă ar fi putut fi sediul Consiliului Național Cugir.
Multumim și pe această cale doamnei prof. Florea Rodica, prof. univ. dr. Cristian Popa și tatălui meu Teodorescu Petru care ne-au ajutat la identificarea sediului.
Constantin PREDESCU
Autor: prof. Alin Teodorescu
Vor urma:
4. Biserica Sf. Treime
5. Canțelaria Vomunală
Actualitate
Miercuri, 15 ianuarie 2025: Reuniune dedicată Zilei Culturii Naționale, organizată la Cugir
Miercuri, 15 ianuarie 2025, începând cu ora 18.00, cetățenii orașului Cugir sunt invitați la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir la o interesantă și inedită întâlnire, prima din acest an.
Organizat sub semnul Culturii Naționale, pe lângă ceaiul servit din partea casei, participanții și-au propus să dezbată și Calendarul Cultural pentru anul care tocmai a început, dar și pentru a se și delecta cu momente ad-hoc dedicate zilei poetului nepereche, Mihai Eminescu.
După cum declară primarul Adrian Teban, este un prilej propice „să planificăm împreună un an cultural bun, cu evenimente pentru fiecare dintre noi și pentru întreaga comunitate”.
Potrivit edilului „localnicii sunt invitați să vină cu propuneri noi și colaborări viitoare pentru a putea corela toate evenimentele și spectacolele viitoare astfel încât, împreună să ne dezvoltăm cât mai frumos ca și comunitate, prin artă și cultură”.
„Nu ezitați să veniți însoțiți de instrumentul muzical preferat sau cu o poezie în buzunar, pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale conturând împreună o strategie și o planificare locală care să o susțină”, au precizat și reprezentanții Centrului Cultural.
CONSTANTIN PREDESCU
Actualitate
Sute de cugireni au participat luni, 6 ianuarie 2025, la slujba Agheazmei Mari oficiată pe platoul din fața Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”
Locuitorii orașului Cugir, au participat la Slujba de Bobotează. Credincioșii au plecat acasă cu apă sfințită Pe o vreme primăvăratică, sute de cugireni ai orașului Cugir, au participat astăzi la slujba specială de Bobotează(sfinţire a apelor), numită şi Agheasma Mare.
Apa primită astăzi, are puteri tămăduitoare asupra sufletului şi trupului celui care o bea.
Sărbătorile de Iarnă, se vor încheia marți cu Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.
Slujba Bobotezei a început la ora 09.00 cu Liturghia sfântului Ioan Gură de Aur Arhiepiscopul Constantinopolului, urmată de cea a sfințirii Aghiasmei Mari. Slujba a avut loc pe platoul din fața Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Cugir, fiind oficiată de către preoții parohi Adrian Cebotari și Bogdan Șalariu.
Tot aici, organizatorii au pregătit 7 butoaie umplute cu apă, puse la dispoziția credincioșilor care au dorit să ia apă sfințită acasă.
În final, la sfârşitul slujbei de Bobotează, credincioşii au primit şi binecuvântarea preoţilor slujitori.
• Ce este Aghiasma Mare și cum se bea
Practic, după ce se cheamă Duhul Sfânt, mâna preotului binecuvântează cruciş apa de trei ori, apoi se rosteşte iar o rugăciune, după care procedeul este repetat. La sfârşit, în apă se cufundă crucea şi busuiocul.
Agheasma de Bobotează este considerată apa sfințită cu cele mai mari puteri, este apa ce rămâne “vie” și proaspătă timp îndelungat fară a se deteriora odată cu trecerea timpului.
Agheasma cea Mare se săvârşeşte de către arhiereu sau preot într-un cadru festiv, numai în biserică, lângă o apă curgătoare, lângă un lac sau la malul mării, şi numai de Bobotează sau în Ajunul ei.
Aceasta este tămăduitoare şi are putere sfinţitoare foarte mare, pentru că este sfinţită în chiar ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.
În restul anului, cei opriți de la Sfânta Împărtășanie, ca mângâiere si nădejde a mântuirii lor, au voie sa o ia după ce se spovedesc.
Mai poate fi luată și imediat după Sfânta Împărtăşanie.
Ea se mai folosește la sfințirea bisericilor, a antimiselor, a Sfântului si Marelui Mir, precum si la casele tulburate de demoni.
Azi se stropesc cu Aghiasma Mare toate casele, ogoarele, viile, livezile si animalele, pentru a le feri de toată reaua întâmplare. Unii credincioși obișnuiesc sa o păstreze în vase curate, ca pe o binecuvântare, ani în șir, aceasta rămânând curată si plăcută la gust.
Aghiasma Mică se bea imediat după Sfânta Anafură, în tot cursul anului.
Prin stropirea cu apă sfințită duhurile cele viclene se gonesc din tot locul, oamenii se acoperă și se păzesc de tot lucrul rău, se aduce îndestulare gospodăriilor, se tămăduiesc bolile și se dăruiește iertare de păcatele mici.
Această apă se foloseşte de către preot la săvârșirea ierurgiilor (slujbe mici), sfințirea fântânilor, a icoanelor, a bisericii care a suferit o reparație de mică anvergură, a veșmintelor si obiectelor de cult.
Se mai folosește și la alte slujbe, precum binecuvântarea începerii semănatului, sfinţirea vaselor, izbăvirea viilor si grădinilor bântuite de lăcuste si gândaci.
Cunoscută sub denumirea Botezul Domnului, Boboteaza aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan.
Evanghelistul Matei spune că Iisus a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza Ioan Botezatorul, cerând să fie şi el botezat. Ioan i-a spus: „Eu am trebuinţă să fiu botezat de tine şi tu vii la mine”, iar la răspunsul lui Iisus că aşa se cuvine, acesta a fost botezat în cele din urmă de către Ioan.
Boboteaza este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul este botezat în Iordan de către Ioan Botezătorul, Sfântul Duh se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer îl declară că fiind Fiul Său.
Actualitate
Scriitorul Radu Matei Todoran, despre brutăria LAE PECU: „Dacă ați fost în Cugir și nu ați gustat măcar un covrig, ați fost deageaba!”
„Ceva dospește aici!”. Este mesajul afișat pe clădira din Cugir, în care își desfășoară activitatea brutăria lui LAE PECU. O deviză susținută de o veche tradiție în panificație, narată de scriitorul Radu Matei Todoran din județul Alba, într-un periplu prin prezent și amintire.
„Născut la Pianu, crescut și școlit la Cugir și cantonat definitiv în Alba Iulia, mă consider ca aparținând în mod egal celor trei localități ale județului Alba. În ultimul timp, mi-am făcut un obicei de a merge cel puțin o dată pe săptămână la localul Wake Up din Cugir, pentru a bea o cafea cu prietenii din generală și liceu.
Pentru mine, călătoria aceasta se constituie într-un fel de pios ”pelerinaj” spre orașul tinereților mele! Mă umplu cu aerul proaspăt al văii Cugirului și mușc cu poftă din cea mai bună pâine din lume: pâinea de la brutăria lui LAE PECU! Dacă ați fost în Cugir și nu ați gustat măcar un covrig marca ”LAE” înseamnă că ați fost deageaba! Și știți de ce? Pentru că, CEVA DOSPEȘTE AICI! Aceasta este deviza!
Am intrat pe poarta pe care intram și acum 60 de ani, cu sfială și am găsit minunile de brazi de Crăciun împodobiți cu globuri, colaci și covrigi! În solemna curte a lui Lae Pecu, Dumnezeu să-l odihnească, emoționat, am scăpat pe piatra veche o lacrimă în amintirea lui, un bun prieten!”, înșiră în al său periplu Radu Matei Todoran.
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 4 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro