Actualitate
Pe urmele Marii Uniri la Cugir – Partea II
În cadrul proiectului de cercetare, cunoaștere și promovare a istoriei locale, astăzi vă propunem o nouă locație importantă în ceea ce a însemnat actul unirii de la Alba Iulia: școala.
Clădirea este deosebit de importantă pentru orașul Cugir, atât prin prisma propriei sale istorii și a însemnătății în rândul comunității, cât deopotrivă din punct de vedere al vechimii (1886-1887). Școala este un subiect asupra căruia vom revenii cu altă ocazie, acum oprindu-ne doar asupra importanței sale în pregătirea la Cugir a Marii Uniri de la Alba Iulia.
2. ȘCOALA ROMÂNEASCĂ DIN CUGIR
Un loc crucial în desfășuarea evenimentelor din Cugir a lunii noiembrie 1918 alături de Treptele Căpităniței, îl ocupă Școala Românească din Cugir sau Școala Grănicerescă. Este menționată în numeroase rânduri în procesele verbale fiind martora sau gazda unora dintre ele.
Fiindcă era amplasată visavi de „trepte” exteriorul ei a fost luat cu asalt de popor la cele 4 mari adunări pentru a vedea sau a auzi mai bine oratorii. Cugirenii s-au urcat pe ferestrele de la parter sau în frăgarii din fața ei. Acest lucru este menționat doar în procesul verbal al adunării din 8 noiembrie, dar cu siguranță la fel s-a întâmplat și la celelalte trei adunări:
”Fiind zi de târg e adunat popor mult şi din satele vecine încât nu mai încăpeau pre drum, s’au suit prin ferestrile şcolei, prin frăgari, iar jur împrejurul poporului stau călăreţii” (Consiliul Național Român, Registre I, p. 24-25).
Aceste escaladari nu au rămas fără urmări deoarece directorul școlii într-o adresă din 20 ianuarie 1919 către Consiliul Național din Cugir cerea lemne de foc pentru sobele școlii și să fie montate geamurile sparte din timpul manifestărilor:
”Să se pună geamurile ferestrelor dela sala de cătră stradă, sparte cu ocasiunea revoluției, adunărilor poporale și scoaterea repețită a steagurilor”(Consiliul Național Român, Documente, nr. 148/1919)
Clădirea școlii a marcat istoria unirii de la Cugir mai mult decât toate celelalte locuri datorită adunării publice care a avut loc aici în data de 30 noiembrie 1918. Atunci s-a ținut o adunare pentru a se alege cei 5 delegați care urmau să reprezinte cugirenii la Alba Iulia pe 1 decembrie. A fost singura adunare publică ținută într-un spațiu închis de către Consiliu. Procesele verbale menționează că au participat un număr mare de oameni:
„Proces verbal,
Luat la 30 Noiembrie 1918 în adunarea poporală din Cugir ținută în școala românescă. Prezenți mult popor
Obiecte:1
Alegerea celor 5 membrii, care vor să eie parte la adunarea constinuată ce se va țînea la 1 decembrie 1918 în Alba Iulia
Adunarea poporului alege pre următorii: Ariton Migia, Romul Crișan, Traian Lupea George Sibotean și Petru Roman.
Din adunarea poporală
Ariton Migia Președinte ad. hoc
Traian Lupea secretar ad. hoc
Membri verificatori:”. (Consiliul Național Român, Registrul 1, p. 77)
Nu cunoaștem motivele pentru care această adunare nu s-a ținut “în liber” ca celelalte patru, deoarece nu s-a consemnat nimic în această privință.
Cei 5 delegați cugireni care au intrat în istoria națională a românilor au fost aleși într-o sală de clasă a școlii. Cel mai probabil, adunarea s-a ținut într-una din sălile de la parter deoarece etajul era destinat învățătorilor care în acele timpuri locuiau în școală. Încă de la construcția ei din anul 1886, s-a stabilit ca parterul să fie destinat sălilor de clasă pentru copii iar etajul învățătorilor. Din păcate nu știm cu exactitate care dintre sălile de la parter a găzduit această adunare istorică pentru Cugir.
Un alt rol important pe care l-a avut clădirea școlii în acea perioadă, a constat în faptul ca fost alesă și transformată în sediu și cazarmă pentru Garda Națională. Sălile de clasă au fost reorganizate ca loc de cazare în perioada serviciului, iar aici locuiau și dormeau gardiștii. Rolul lor era să mențină ordinea și liniștea în comună. Gardiștii au fost tinerii care s-au întors de pe font iar acum își ofereau serviciile comunității cugirene. Inițial au fost 8 dar cu timpul numărul lor a crescut și a ajuns la 40.
O altă informație inedită este că școala a fost prima clădire publică românească din Cugir în care s-a introdus lumina electrică. Acest lucru s-a petrecut în contexul în care era sediul Gărzii Naționale iar gardișii se ocupau și de paza bunurilor fabricii. La cererea gărzii, fabrica a introdus lumina electrică în școală. Acest lucru este menționat în răspunsul dat de Consiliu cererii lui Simion Oltean care solicita să se facă demersuri ca Fabrica de Fier să intoducă lumina electrică și în casele particulare ale cugirenilor indiferent de cât de mari ar fi fost costurile. Consiliul îi formulează următorul răspuns în ședința din data de 7 decembrie 1918, unde se menționează și despre iluminatul electric al școlii:
„Sfatul național fiind avisat verbal din partea dir. Fabricei, că nici chiar pentru fabrică nu este de ajuns, îi respinge rugarea de a-și face pașii de lipă în cauză. Er dacă garda și-a introdus în școală lumina electrică cu învoirea dir. fabricei, de acolo nu are drept un om privat de a o face.” (Consiliul Național Român, Registre I p. 92).
Școala a mai fost folosită ca locație și pentru petrecerea tinerilor după depunerea jurămânului în data de 8 noiembrie 1918. Evenimentul este consemnat și în procesele verbale și a fost relatat inclusiv în ziarul Libertatea de la Orăștie:”Președintele mulțumește tineretului și îi dă permisiunea să se petreacă în școală. Toți se duc în ordine la şcoală și se joacă jocuri naționale, er la ora 8 seara toți se depărtă în ordine şi linişte la locuinţele lor. E linişte ca în mormânt în întreg satul.” (Consiliul Național Român, Registre I, p. 27).
O altă întâmplare despre școală din acea perioadă a fost amintită de Augustin Berian:
„La 1900, Statului ungar nu i-a plăcut aceia inscripţie românească [Școala Reuniunii Grănițiare]şi a dispus ca să se înlocuiască cu un text unguresc, şi cum în localitate se găseşte o fabrică mare de fier, s-au făcut coşcogemite nişte litere mari de fier, bătute apoi cu cuie mari (piroane) ca se rămână pe veci în pereţii şcoalei… şi s-a scris: Kozsegi elemi nepiskola (școală primară comunală)
Se remarcă faptul că la 1918, pe vremea revoluţiei, câţiva cugiereni s-au urcat cu scările până la etaj, ca se scoată cu ajutorul cleştelor celea piroane cu cari au fost fixate literile de fier de pe faţada şcoalei grăniţăreşti, clădită de Baronul Ursu. După potolirea revoluiţiei, şcoala fiind recunoscută de Statul Român, conform deciziei din Monitorul Oficial no. 72, din 5 iulie 1922, s-a scris din nou pe frontispiciul acestei şcoli: „Şcoala de Stat no II”, care inscripţie, deşi nu e făcută cu litere de fier şi bătută cu piroane, credem că va dura în vecii vecilor, amin”, (ing. Augustin Berian, Monografia Cugirului 1932, ed. Qual Media, Cluj Napoca, 2013, p. 185).
Cea mai veche fotografie a școlii datează din anul 1912.
Constantin PREDESCU
Autor: prof. Alin Teodorescu
Vor urma:
– Casina Română
– Biserica Sfânta Treime
– Canțelaria comunală

Actualitate
Bărbat de 54 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut pe strada Rozelor
În noaptea de 16/17 iunie 2025, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Rozelor din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 54 de ani, din Cugir.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,76 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Actualitate
Între 20 și 22 iunie 2025, Cugirul va găzdui o nouă ediție a Festivalului Cetăților Dacice
Între 20 și 22 iunie 2025, Festivalul Cetăților Dacice își va deschide din nou porțile, readucând la viață mituri, legende și fapte de arme ce vor trezi mândria străbună în sufletul fiecărui participant.
Vor răsuna pași de legionari romani și strigăte de războinici daci, în vreme ce nimfele vor dansa ritualic în lumina torțelor. Asediul Cetății Singidava va fi reînscenat, iar fumul rugului dacic se va înălța, ca-n vechime, purtând către zei mesajul curajului și al onoarei.
Meșteșugari iscusiți vor da viață taberelor antice, iar copiii — pui de daci — vor învăța să descopere povestea neamului din care se trag. Decathlonul Dacic va pune la încercare vitejia și spiritul de echipă, într-o întrecere ce va aminti de vechile olimpiade ale cetăților.
Seara, spectacolul Rugului Dacic va transforma noaptea în legendă, iar cântecul, dansul și focul vor scrie povești de neuitat pe cerul Cugirului. Sub semnul Lupului Dacic, orașul va vibra de istorie, tradiție și spirit comunitar.
Festivalul Cetăților Dacice 2025 va fi, din nou, o călătorie în timp, o pledoarie pentru identitate, o lecție vie despre rădăcinile noastre adânci, despre eroii și credințele unui popor care a știut mereu să-și păstreze sufletul liber, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Actualitate
Un recidivist din Cugir se întoarce la închisoare, după ce a amenințat și mușcat de mână un polițist
Un recidivist din Cugir va întoarce la închisoare după ce a ultragiat un polițist. Sorin Adrian M. a fost a fost condamnat, la Judecătoria Alba Iulia, la pedeapsa de 2 ani de închisoare, în regim de detenție.
Bărbatul mai trebuie să îi plătească polițistului suma de 5.000 de lei daune morale. Incidentul a avut loc în 18 iunie 2022, când un echipaj mixt de poliție s-au prezentat în Cugir pentru a verifica măsura preventivă a arestului la domiciliu a unei persoane.
În timp ce se deplasau în zona unde se afla domiciliul celui pe care trebuiau să îl verifice, polițiștii au observat un grup de aproximativ cinci persoane având în mână sticle cu băutură alcoolică.
„Una dintre aceste persoane, s-a postat în fața autospecialei de poliție și a gesticulat că aruncă cu sticla în aceasta. În momentul în care ag. șef principal de poliție a încercat identificarea acestuia și imobilizarea, în vederea conducerii la sediul poliției, inculpatul a devenit agitat și recalcitrant, amenințând și exercitând acte de violență asupra agentului șef principal de poliție, mușcându-l de antebrațul drept (cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale) și lovindu-l cu pumnul în zona gâtului”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.
Cel de-al doilea polițist a declarat, ulterior, că persoana respectivă a venit în dreptul portierei și le-a adus injurii spunând „bai p… voi știți că eu astăzi m-am liberat din pușcărie”, ocazie cu care i-au cerut să se legitimeze.
„A devenit agitat și recalcitrant, l-a amenințat cu acte de violență cu voce tare și încercând să îi lovească, dar era ținut să nu ajungă la ei de către persoanele cu care se afla. În acel moment, în timp ce au încercat să stabilească identitatea persoanei recalcitrante, acesta s-a apropiat și i-a îmbrâncit, motiv pentru care au luat decizia de a-l imobiliza în vederea conducerii la sediul poliției”, a spus polițistul, chemat ca martor.
Acesta a mai susținut că, la fața locului, s-au adunat aproximativ 50 de persoane, el și colegii săi fiind loviți, scuipați și împiedicați să îl ducă pe bărbatul recalcitrant la sediul poliției. Bărbatul a continuat să se manifeste agresiv și după ce a fost introdus în autospeciala poliției, stând cu picioarele pe portieră, și împingând portiera astfel încât să nu poată fi închisă de către agenții de poliție.
La sediul poliției, inculpatul a continuat să înjure și să îl amenințe cu acte de violență pe agentul șef de poliție, căruia în altercație i-a fost ruptă uniforma în 2 locuri, pe umărul stâng și în zona subrațului drept. Sorin Adrian M. a spus că l-a agresat pe polițist numai după ce acesta l-a lovit și l-a strâns de gât.
În final, bărbatul a fost achitat pentru infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice și a fost condamnat pentru ultraj. Hotărârea din 29 mai 2025 poate fi contestată cu apel.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)