Rămâi conectat

Actualitate

Pe urmele Marii Uniri la Cugir – Partea II

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul proiectului de cercetare, cunoaștere și promovare a istoriei locale, astăzi vă propunem o nouă locație importantă în ceea ce a însemnat actul unirii de la Alba Iulia: școala.

Clădirea este deosebit de importantă pentru orașul Cugir, atât prin prisma propriei sale istorii și a însemnătății în rândul comunității, cât deopotrivă din punct de vedere al vechimii (1886-1887). Școala este un subiect asupra căruia vom revenii cu altă ocazie, acum oprindu-ne doar asupra importanței sale în pregătirea la Cugir a Marii Uniri de la Alba Iulia.

2. ȘCOALA ROMÂNEASCĂ DIN CUGIR

Un loc crucial în desfășuarea evenimentelor din Cugir a lunii noiembrie 1918 alături de Treptele Căpităniței, îl ocupă Școala Românească din Cugir sau Școala Grănicerescă. Este menționată în numeroase rânduri în procesele verbale fiind martora sau gazda unora dintre ele.

Fiindcă era amplasată visavi de „trepte” exteriorul ei a fost luat cu asalt de popor la cele 4 mari adunări pentru a vedea sau a auzi mai bine oratorii. Cugirenii s-au urcat pe ferestrele de la parter sau în frăgarii din fața ei. Acest lucru este menționat doar în procesul verbal al adunării din 8 noiembrie, dar cu siguranță la fel s-a întâmplat și la celelalte trei adunări:

”Fiind zi de târg e adunat popor mult şi din satele vecine încât nu mai încăpeau pre drum, s’au suit prin ferestrile şcolei, prin frăgari, iar jur împrejurul poporului stau călăreţii” (Consiliul Național Român, Registre I, p. 24-25).

Aceste escaladari nu au rămas fără urmări deoarece directorul școlii într-o adresă din 20 ianuarie 1919 către Consiliul Național din Cugir cerea lemne de foc pentru sobele școlii și să fie montate geamurile sparte din timpul manifestărilor:

”Să se pună geamurile ferestrelor dela sala de cătră stradă, sparte cu ocasiunea revoluției, adunărilor poporale și scoaterea repețită a steagurilor”(Consiliul Național Român, Documente, nr. 148/1919)

Clădirea școlii a marcat istoria unirii de la Cugir mai mult decât toate celelalte locuri datorită adunării publice care a avut loc aici în data de 30 noiembrie 1918. Atunci s-a ținut o adunare pentru a se alege cei 5 delegați care urmau să reprezinte cugirenii la Alba Iulia pe 1 decembrie. A fost singura adunare publică ținută într-un spațiu închis de către Consiliu. Procesele verbale menționează că au participat un număr mare de oameni:

„Proces verbal,

Luat la 30 Noiembrie 1918 în adunarea poporală din Cugir ținută în școala românescă. Prezenți mult popor

Obiecte:1

Alegerea celor 5 membrii, care vor să eie parte la adunarea constinuată ce se va țînea la 1 decembrie 1918 în Alba Iulia

Adunarea poporului alege pre următorii: Ariton Migia, Romul Crișan, Traian Lupea George Sibotean și Petru Roman.

Din adunarea poporală

Ariton Migia Președinte ad. hoc

Traian Lupea secretar ad. hoc

Membri verificatori:”. (Consiliul Național Român, Registrul 1, p. 77)

Nu cunoaștem motivele pentru care această adunare nu s-a ținut “în liber” ca celelalte patru, deoarece nu s-a consemnat nimic în această privință.

Cei 5 delegați cugireni care au intrat în istoria națională a românilor au fost aleși într-o sală de clasă a școlii. Cel mai probabil, adunarea s-a ținut într-una din sălile de la parter deoarece etajul era destinat învățătorilor care în acele timpuri locuiau în școală. Încă de la construcția ei din anul 1886, s-a stabilit ca parterul să fie destinat sălilor de clasă pentru copii iar etajul învățătorilor. Din păcate nu știm cu exactitate care dintre sălile de la parter a găzduit această adunare istorică pentru Cugir.

Un alt rol important pe care l-a avut clădirea școlii în acea perioadă, a constat în faptul ca fost alesă și transformată în sediu și cazarmă pentru Garda Națională. Sălile de clasă au fost reorganizate ca loc de cazare în perioada serviciului, iar aici locuiau și dormeau gardiștii. Rolul lor era să mențină ordinea și liniștea în comună. Gardiștii au fost tinerii care s-au întors de pe font iar acum își ofereau serviciile comunității cugirene. Inițial au fost 8 dar cu timpul numărul lor a crescut și a ajuns la 40.

O altă informație inedită este că școala a fost prima clădire publică românească din Cugir în care s-a introdus lumina electrică. Acest lucru s-a petrecut în contexul în care era sediul Gărzii Naționale iar gardișii se ocupau și de paza bunurilor fabricii. La cererea gărzii, fabrica a introdus lumina electrică în școală. Acest lucru este menționat în răspunsul dat de Consiliu cererii lui Simion Oltean care solicita să se facă demersuri ca Fabrica de Fier să intoducă lumina electrică și în casele particulare ale cugirenilor indiferent de cât de mari ar fi fost costurile. Consiliul îi formulează următorul răspuns în ședința din data de 7 decembrie 1918, unde se menționează și despre iluminatul electric al școlii:

„Sfatul național fiind avisat verbal din partea dir. Fabricei, că nici chiar pentru fabrică nu este de ajuns, îi respinge rugarea de a-și face pașii de lipă în cauză. Er dacă garda și-a introdus în școală lumina electrică cu învoirea dir. fabricei, de acolo nu are drept un om privat de a o face.” (Consiliul Național Român, Registre I p. 92).

Școala a mai fost folosită ca locație și pentru petrecerea tinerilor după depunerea jurămânului în data de 8 noiembrie 1918. Evenimentul este consemnat și în procesele verbale și a fost relatat inclusiv în ziarul Libertatea de la Orăștie:”Președintele mulțumește tineretului și îi dă permisiunea să se petreacă în școală. Toți se duc în ordine la şcoală și se joacă jocuri naționale, er la ora 8 seara toți se depărtă în ordine şi linişte la locuinţele lor. E linişte ca în mormânt în întreg satul.” (Consiliul Național Român, Registre I, p. 27).

O altă întâmplare despre școală din acea perioadă a fost amintită de Augustin Berian:

„La 1900, Statului ungar nu i-a plăcut aceia inscripţie românească [Școala Reuniunii Grănițiare]şi a dispus ca să se înlocuiască cu un text unguresc, şi cum în localitate se găseşte o fabrică mare de fier, s-au făcut coşcogemite nişte litere mari de fier, bătute apoi cu cuie mari (piroane) ca se rămână pe veci în pereţii şcoalei… şi s-a scris: Kozsegi elemi nepiskola (școală primară comunală)

Se remarcă faptul că la 1918, pe vremea revoluţiei, câţiva cugiereni s-au urcat cu scările până la etaj, ca se scoată cu ajutorul cleştelor celea piroane cu cari au fost fixate literile de fier de pe faţada şcoalei grăniţăreşti, clădită de Baronul Ursu. După potolirea revoluiţiei, şcoala fiind recunoscută de Statul Român, conform deciziei din Monitorul Oficial no. 72, din 5 iulie 1922, s-a scris din nou pe frontispiciul acestei şcoli: „Şcoala de Stat no II”, care inscripţie, deşi nu e făcută cu litere de fier şi bătută cu piroane, credem că va dura în vecii vecilor, amin”, (ing. Augustin Berian, Monografia Cugirului 1932, ed. Qual Media, Cluj Napoca, 2013, p. 185).

Cea mai veche fotografie a școlii datează din anul 1912.

Constantin PREDESCU
 Autor: prof. Alin Teodorescu

Vor urma:
– Casina Română
– Biserica Sfânta Treime
– Canțelaria comunală


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Activitate creativă „VERBUM”, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O nouă întâlnire a avut loc recent, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir, instituție care lunar, organizează activități creative în cadrul Proiectului „VERBUM”.

Demersul este susținut de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia.

„Evenimentul din 29 februarie 2024 a reunit în sala de conferințe a Centrului Cultural Cugir copii, tineri și adulți în dorința de a compensa rutina zilnică cu rafinarea prin poezie, muzică și pictură”, ne-a relatat prof. Luminița Cebotari.

Tema din această lună, numită „Continuitate” i-a adus împreună și pe elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3, pe reprezentanții Centrului „LOTUS”, grupul folk al Centrului Cultural îndrumat de Doszlop Attila, elevii Centrului pentru tineri, conduși de preot Adrian Cebotari și prof. Luminița Cebotari, care au participat în cadrul proiectului de parteneriat „Fărâme de pozie și alinare”.

La eveniment au luat parte și scriitori cunoscuți precum: Mircea Adrian, Emilia Muntean și Dumitru Vasile.

Participanții s-au bucurat de prezența managerului Centrului Cultural Cugir – Diane Dobrean, care a amintit îndemnul atelierului de creație: „Scrie! Vino! Prezintă! Publică!”

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mesaje de 1 martie, Mărțisor 2024. Felicitări şi urări pe care le puteţi trimite cu ocazia venirii primăverii | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Felicitări şi urări pe care le puteţi trimite cu ocazia venirii primăverii 2024 | cugirinfo.ro

Mesaje de 1 martie  • Mesaje de MărţişorMesaje de primăvară, SMS -uri, felicitări şi urări frumoase pe care le puteţi trimite odată cu venirea primăverii • Mesaje amuzante și haioase de Mărțișor. 1 martie felicitări

Venirea primăverii este un bun prilej de a le trimite celor dragi un mesaj, o felicitare sau o urare cât mai prietenoasă. Pe lângă tradiţionalul mărţişor considerăm că un mesaj poate aduce primăvara în sufletele celor dragi.

MESAJE ŞI URĂRI prin SMS și felicitări de 1 Martie

As vrea ca acest mărţişor, împreună cu primii ghiocei si primele randunele care vestesc regenerarea naturii, sa fie si un simbol al înălţării sufletelor noastre. Fie ca aceasta primavara sa îţi aducă noi speranţe si pace in suflet, gingaşie si dragoste, putere si multe realizari.

MESAJE de primăvară:  Primăvara aceasta să fie ca zâmbetul, bunătatea şi optimismul tău! O primăvară fericită!

MESAJE DE 1 MARTIE: Un mărţişor plin de speranţa cu o primăvara verde si cu mult soare!

 Un mic mărţişor şi un ghiocel îţi dăruiesc, ca să ştii că a venit primăvara. E timpul să zâmbeşti!

: Zâmbetul sa-ti fie mereu blând precum soarele primaverii. Inima sa-ti tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel. Iar minunea renasterii naturii sa-ti aduca aminte ca întotdeauna mai exista o speranţa. O primăvara ca-n povesti!

 O primăvară plină de energie, entuziasm şi bucurii!

Martie sa-ti aducă soare, zâmbete, copilarie si dulci soapte… de iubire!

Ghiocei sa-ti rasara in suflet si sa-ti umple inima de bucurie si fericire!

 O primăvara superba, bucuria şi speranţa sa danuiasca in sufletul tau!

Primăvara să-ţi aducă un mărţişor norocos, raze de iubire şi calde adieri de fericire!

 Sa-ti intre primăvara in suflet/ Si sa-ti dea aripi sa zbori/ Si in inima lumina si credinţa-n viitor!

Primăvara este anotimpul renaşterii, al învierii la viaţă. Vă doresc să aveţi o primăvară minunată, plină de dragoste şi realizări!

 Un buchet de ghiocei şi o primăvară superbă pentru o persoană mai specială decât toate anotimpurile!

MESAJE de primăvară: Primăvara sa-ti aducă soare, zâmbete, copilarie si dulci soapte de…iubire!

MESAJE DE 1 MARTIE Flori de primăvara să-ti mângaie sufletul si sa-ti aduca soapte dulci de iubire si clipe de fericire!

Un marţisor virtual doar pentru tine alături de toate urările mele de bine!

Un buchet de ganduri bune, un amalgam de sentimente frumoase si o grămada de îmbrătisari… special pentru tine! La multi ani de 1 Martie!

Primăvara să îţi aducă un mărţişor de sănatate, un ghiocel de noroc, o adiere caldă de fericire, un nor de iubire şi un soare strălucitor asemeni sufletului tău.

Anotimpurile vin şi trec, dar fiecare om păstrează în sufletul său un anotimp. Încearcă să păstrezi primăvara!

 Sufletul sa-ti vibreze in acordurile bucuriei si dragostei de viata! O primavara fericita si împlinita!

 Firul alb e sănătate iar cel roşu, prosperitate. Amândouă, împreună, formează o cunună de succes şi voie bună.

 Miracolul renaşterii sa se implineasca si in sufletul tau, iar dragostea de viata sa-ti bucure sufletul!

 De sub zăpadă a răsărit un ghiocel şi mi-a şoptit ceva la ureche: A sosit primăvara!

 Puritatea si candoarea acestei primăveri sa-ti inspire simfonia bucuriei si fericirii!

Un buchet de ghiocei si o primavara superba pentru o persoana mai specială decât toate anotimpurile!

Primeşte primăvara în viaţă şi în suflet… deschide-ţi aripile şi încearcă să zbori… inchide ochii şi încearcă să visezi… nu-i aşa că e minunat?

MESAJE DE 1 MARTIE

 Natura a împletit din flori şi din raze de soare mărţişorul fericirii, pentru ca eu să ţi-l pot oferi azi împreună cu toată dragostea mea.

 1 Martie reprezintă începutul primăverii, anotimpul iubirii. Sa te indrăgosteşti paşind prin raze, culegând ghiocei si impartind zambete…

 Fie ca acest mărţisor să ne aducă liniştea şi fericirea de care avem nevoie toţi şi iubirea să ne îmbrăţişeze sufletul.

Sa ramai mereu ca o primăvara, ca o ciocarlie in inaltul cerului, ca o lacramioara…

Bucuraţi-vă de soare, bucuraţi-vă de ghiocei, bucuraţi-vă de frumoasele zile ale primăverii şi primiţi cu drag mărţişorul în sufletele voastre!

Toate florile din lume pentru primăvara mea!

Cu ocazia sosirii primaverii va urez o primavara plina de fericire, dragoste si binecuvântari!

Iti doresc o primvara frumoasa si senina ca sufletul tau minunat!

Intr-o zi cu soare in care miroase a sărbatoare, iti dau si eu mesaje primavaratice cu arome de martisoare si iti urez: „O primavara ca-n povesti!”

In aceasta zi de primăvara, cand toate florile zambesc pentru tine, primeste-n dar acest martisor alaturi de urarile mele de bine!

Iţi doresc sa ai gingasia lacramioarelor, parfumul toporasilor, prospetimea zambilelor si puterea ghiocelului care razbate prin pamantul inghetat. La multi ani si o primavara minunata!

Un fir rosu, altul alb/ Anotimpuri se despart,/Primavara iarasi vine/ De la mine, numai bine!

Parfumul florilor de primăvara, roua diminetilor calde, adierea zefirului din cel mai frumos anotimp, toate acestea sa-si găseasca locul in sufletul tau.

Primăvara să îţi aduca un martisor de sanatate, un ghiocel de noroc, o adiere calda de fericire, un norisor de iubire si un soare stralucitor asemeni sufletului tau.

Lasă să-ţi picure in suflet inca o primavara, las-o sa-ti cuprinda obrajii si sa-ti invaluie inima; dansează cu ea in lumina soarelui si las-o sa-ti umple bratele cu flori si iubire.

Viata, lumina, caldură… parfumul de fericire este esenta primaverii, iar martisorul simbolul ei. Iti doresc ca razele soarelui somnoros sa-ti deschida petalele sufletului asemeni ghiocelului odata cu sosirea primăverii!

Fie ca aceasta primăvara sa-ti aduca sanatate si noroc, soarele sa-ti lumineze sufletul si calea, sa ai parte numai de bucurii, întelegere, armonie si pace.

 Ghioceii timpurii, mangaierile calde ale soarelui, albastrul senin al cerului, mirosul tare de verde crud, toate ne readuc speranta optimismul, credinta in mai bine si spor in toate. E timpul sa lasam grijile deoparte si sa însufleţim noi planuri, vise si idealuri!

Fie ca puritatea si candoarea acestei primaveri sa va inspire simfonia bucuriei si fericirii, a speranţei si optimismului, a credintei in mai bine si in toate!

Mesaje de Mărțișor haioase. Texte amuzante și hazlii pe care le poți trimite de 1 Martie

Martie cel călător/ Îţi trimite-un mărţişor/ Nu e lucru de valoare/ Dar atenţia e mare!

Acum mi-e uşor să-ţi dau un mesaj sms si să-ţi iau un mărţişor să sărbătorim venirea primăverii, nu am uitat nici până acum că cel mai greu mi-a fost în 1990 când ţi-am luat mărţişorul printre gaza lacrimogene…ca toţi minerii.

Ani frumoşi sa-ti vina-n cale! Sănătate si… parale!

Ştiu că nu ţi-am luat mărţişor şi am fost un mare ţăran şi mai ştiu ca eşti cea mai frumoasa femeie din spaţiul sud-est european.

Suntem veriga firului de aţă
A fiecărui lanţ făcut din doi,
E greu cu noi, femeile, în viaţă,
Dar e şi imposibil fără noi.

Cu drag de mărţişor, primeşte primavara in sufletul tau, si fie ca acest anotimp sa îţi aducă în viaţa ta împlinire si noroc, fericire si iubire si nu in ultimul rand caldura sufletescă de la cei dragi. Îţi doresc o primăvara frumoasa!

Chiar daca uneori taranul roman isi bate femeia de-o snopeste, de 1 Martie nu uită de Marţişor… ca aşa e romaneste.

Atunci când popoarele migratoare veneau cu ganduri cotropitoare peste acest minunat popor, noi le dădeam mărţişoare… pentru ca asa-i romanul, primitor.

Sunt veteran în Legiunea Străina si am luptat 4 ani ca mercenar in Afghanistan, cea mai grea batalie pentru mine rămâne săptămâna dintre 1 si 8 Martie… asa se intampla in fiecare an.

Stiu ca era mai frumos sa-ti iau un mărţişor decat sa-ti dau un mesaj pe telefon, dar intelege-ma si pe mine, sunt un fel de Eminescu si trăiesc numai prin rime.

La mulţi ani, mama! Esti minunata si vreau sa impart cu tine ce am mai de preţ. Iată de ce m-am gândit sa-ti trimit copiii vreo luna.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Peste 1.500 de cugireni au semnat petiția inițiată de USR, pentru reducerea prețului la apă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

USR Cugir a inițiat recent o petiție prin care le solicită cetățenilor din județ să-și exprime prin semnătură nemulțumirea față de majorarea nejustificată a preurilor la apă și canalizare.

Petiția a fost semnată până în prezent în sistem direct și online de peste 1.500 de cetățeni.

„Între 50 și 100 de lei, atât plătești în fiecare lună, în plus, la apă și canalizare. Depinde cât de mare este consumul familiei tale.

Banii aceștia nu merg în investiții pentru îmbunătățirea calității apei, pentru extinderea rețelelor sau pentru stații de epurare moderne, ci ajung în salarii și prime de lux ale companiei APA CTTA Alba.

Așa am ajuns să plătim printre cele mai scumpe tarife la apă din România (7,56 lei/mc la apă potabilă și 7,86 lei/mc la canalizare) în timp ce în alte județe vecine prețurile sunt și cu 40 % mai mici ( județul Sibiu – 5,12 lei/mc la apă potabilă și 3,89 lei/mc la canalizare)”, argumentează demersul lor, inițiatorii petiției.

Potrivit informațiilor primite, în data de 14 februarie 2024 a luat startul acțiunea de strângere de semnături la Cugir, iar prin această petiție se  extinde acțiunea în tot județul Alba.

„Deși public, PSD critică PNL pentru creșterea enormă a tarifelor, în realitate PSD susține PNL în Consiliul de Administrație al companiei de apă și canalizare – APA CTTA acolo unde, au decis împreună, să mărească tarifele și să crească salariile de lux. PSD are chiar un reprezentant între cei cinci membrii ai Consiliului de Administrație, acolo unde se iau toate deciziile privind activitatea companiei. Astfel „frăția apei” funcționează perfect în județul Alba între PNL și PSD”, precizează inițiatorii petiției.

După cum am aflat, social democraților din Cugir le-a căzut greu aceaste acuze fapt pentru care se gândesc să inițieze la rândul lor un demers asemănător USR-iștilor.

Mai mult decât atât, liderul PSD Cugir, ing Mircea Trifan ar fi propus excluderea din partid a reprezentantului PSD (C.M.) în CA Apa CTTA, pentru votul său acordat majorării prețului la apă și canal.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir