Rămâi conectat

Actualitate

Pe urmele Marii Uniri la Cugir – Partea I

cugirinfo.ro

Publicat

în

De Ziua Națională, Centrul Cultural Cugir vă propune un scurt serial cu titlul „Pe urmele Marii Uniri la Cugir”.

Alături de profesorul Alin Teodorescu, vom face un parcurs istoric al întâmplărilor locale de la 1918, vom cunoaște locurile și o parte dintre cugirenii care au participat la pregătirea și realizarea Unirii de la Alba Iulia.

În demersul nostru ne vom concentra mai degrabă asupra modului în care evenimente internaționale și naționale s-au reflectat asupra comunității cugirene și a manierei în care aceasta a reușit să le gestioneze. Vom face o incursiune imaginară în vremurile și locurile trecute pentru a încerca să înţelegem problemele cu care se confrunta cugireanul de rând în anul 1918. Acest lucru ne este înlesnit oarecum de faptul că ni se păstreză actele și procesele verbale ale ședințelor Consiliului Național Român, o instituție intermediară între vechea administraţie austro – ungară și noua administrație românescă. Comunitatea cugireană este privilegiată -am putea spune- în acest sens, deoarece, foarte puține comune au păstrat arhivele cu documentele acelor timpuri.

În rândurile care urmează vom încerca să pătrundem în atmosfera entuziastă a sfârșitului de an 1918, care a fost marcat pe plan modial de încheierea Marelui Război- așa cum a fost numit de oamenii acelor vremuri- iar în spațiul românesc, de evenimentul istoric care a eclipsat toate celelalte evenimente petrecute până atunci- Marea Unire petrecută la Alba Iulia în data de 1 decembrie 1918 și care ulterior a fost aleasă ca zi națională a României.

Așadar, să descoperim locurile din Cugir care au fost stâns legate de Marea Unire.

1. TREPTELE CĂPITĂNIȚEI

Primul dintre locurile care și-a pus cel mai mult amprenta asupra unirii la Cugir sunt “Treptele Căpităniței”- considerat punctul zero al evenimentelor premergătore Marii Uniri de la Cugir. Aceste trepte se aflau în fața casei din stânga porții principale a cimitirului Bisericii Sf. Treime. În anul 1918 cugirenii se adunau „La Trepte” pentru a asculta anunțurile importante ale primăriei sau mesajele transmise de autoritățile centrale.

Istoria acestor trepte este mult mai veche decât evenimentele din luna noiembrie 1918, iar ceea ce știm astăzi despre acest loc se datorează monografiei despre Comuna Cugir scrisă în anul 1932 de Augustin Berian și în mod special documentelor Consiliului Național Român din Cugir.

Astfel, în capitolul „Publicitatea la Cugir”, Augustin Berian ne spune că inițial autoritățile făceau anunțurile importante pentru comunitatea cugireană în fața primăriei sau „canțelariei comunale” cum îi spuneau pe atunci cugirenii. Reprezentatul primăriei aștepta în zilele de duminică sau sărbători momentul în care lumea ieșea de la biserică și se aduna în fața “canțelariei comunale” pentru a face diverse anunțuri care priveau comunitatea.

Locul anunțurilor s-a schimbat după ce fostul notar și primar Nicolae Măriuț a construit o casă din cărămidă cu trepte în față, lângă intrarea principală în cimitir pe partea stângă, visavi de clădirea Școlii Românești din Cugir.

„Treptele Căpităniței” cum au fost denumite ulterior erau trei la număr și au primit o dublă întrebuințare. Erau folosite pentru intrarea într-un magazin care funcționa în prima cameră de la strada principală și erau folosite și ca platformă de pe care reprezentatul primăriei făcea anunțurile fiind mult mai înalte decât nivelul străzii și mult mai aproape de biserică.

„[locul s-a schimbat] Numai după clădirea casei de zid, situată și astăzi lângă poarta cimitirului de fostul notar și primar Nic. Măriutz, astăzi locuită de d-na. Căp. Tăban, în fața cărora se găsesc și astăzi niște trepte/scări de piatră pentru intrarea în prăvălie (vezi art. „Cei trei Jacobi” de la cap. Industrie comeţ). Pe aceste trepte se aştepta de către autoritatea comunală ieşirea oamenilor din biserică după a căror sosire se începea tălmăcirea poruncilor din nemțește și ungurește pe înţelesul tuturor”, (ing. Augustin Berian, Monografia Cugirului 1932, ed. Qual Media, Cluj Napoca, 2013, p. 116)

Augustin Berian ne mai spune că aici a funcționat pentru o perioadă, cel de-al treilea magazin din comună, deținut de un evreu. În cele din urmă, magazinul a dat faliment iar treptele au fost folosite doar ca platformă pentru anunțuri. Casa a fost ulterior cumpărată de fostul căpitan în armata asutro-ungară Gheorghe Teban- cel mai probabil după desfințarea magazinului. După moartea sa, proprietara casei a rămas soția, căreia cugirenii îi spuneau Căpitănița.

Revenind la legătura acestora cu evenimentele care le-au făcut celebre…

În ziua de duminică 4 noiembrie 1918, preotul Ariton Migia după ce oamenii au ieșit de la slujba din biserică a convocat aici prima adunare liberă a cugirenilor. Scopul manifestației a fost înființarea unei administrații românească pentru comunitatea cugirenă care trebuia să ia locul vechii administrații a statului maghiar. A fost o adunare istorică pentru toată suflarea românească cugireană. Procesele verbale alocă acestui eveniment 4 pagini scrise de mână. Rând pe rând, oratorii locali le vor vorbi cugirenilor de pe Treptele Căpităniței despre libertate și despre noua lume care atunci se deschidea în fața ochilor tuturor- după secole de-a rândul în care, moșii și strămoșii lor au putut doar să o viseze sau să o spere, ca toți românii să trăiască într-o singură țară.

Procesele verbale menționează că „la trepte” s-au ținut 4 mari adunări memorabile în zilele de: 4 (duminică), 5 (luni), 8 (joi) și 24 (sâmbătă) noiembrie 1918.

Au fost amintite în mod explicit însă doar de două ori și anume în procesul verbal al adunării „ținute în liber” din 8 noiembrie, convocată cu ocazia depunerii jurământului Gărzii Naționale din Cugir:

„Sfințindu-se steagul, ese stegaru cu el afară din biserică, dândui-se poporului ştirea, că jurământul gardei civile naționale, se va ținea în liber, acolo unde s’a ţînut prima adunare poporală, de glorioasă amintire a renaşterii noastre naţionale, acolo de unde mai demult se dădea poporului porunci, acel loc a fost „Treptele căpităniței””. (Consiliul Național Român, Registre I, p. 24-25)

A doua oară, în același proces verbal, sunt menționate în legătură cu depunerea jurământului:

„Pe trepte se ridică preşedintele sfatului naţional Ariton Migia, garda vine lângă trepte, steagul le fâlfăie peste capete în adierea lină a vântului, iar preotul ceteşte şi cu toţii zic jurământul următor:…”( Consiliul Național Român, Registre I, p. 24-25)

Cu siguranță mulți oratori au vorbit de pe ele la cele patru mari adunări, dar în procesele verbale nu au fost consemnați decât opt: președintele Consiliului Național Român Cugir – pr. Ariton Migia, vice președintele Consiliului Național Român Cugir – pr. Romul Crișan, secretarul Consiliului Național Român Cugir – învățător Traian Lupea, Gheorghe Micu Niculae, Gheorghe Băluț Nicolae, directorul Școlii Românești din Cugir – Mihaiu Găzdak, protopop gr. cat Ioan Ienea din Orăștie, directorul Băncii “Ardeleana” Orăștie – dr. Octavian Sglimbea.

Datorită acelor adunari memorabile, treptele au rămas celebre în amintirea oamenilor chiar ṣi zeci de ani mai târziu. Augustin Berian mărturisea că au fost folosite și de alte personalități care au vizitat ulterior Cugirul:

„Dar aceste scări / trepte, au devenit cu deosebire de la 1918 încoace istorice pentru faptul că de pe aceste scări în formă de tribună, se vorbea, se povestea de diferiţi oratori apropierea zorilor de libertate ce aveau să vină, pentru întregirea neamului, din care cauză s-au şi botezat cu frumosul nume de „Tribuna Cugirului”. De pe această tribună au vorbit atâţia fruntaşi ai neamului ca: Dr. Aurel Vlad din Orăștie, D. G. G. Mironescu, foşti miniștri, N. Ghidioneseu, prof. Univ. D. Dămian, directorul liceului din Orăştie, preoţii Mija și Crişan etc.” (ing. Augustin Berian, Monografia Cugirului 1932, ed. Qual Media, Cluj Napoca, 2013, p. 116)

Astăzi din păcate treptele nu mai există și nici nu am reușit până acum să le identificăm în vreo poză veche. În schimb, casa în fața căreia erau amplasate există și poate fi văzută în imaginea atașată textului. Pentru a ne face o idee despre cum arătau, am apelat la memoria celor care și le mai amintesc. În acest sens, l-am rugat pe tatăl meu, Teodorescu Petru să realizeze o schiță a lor și dorim să-i mulțumim și pe acestă cale.

Constantin PREDESCU

Autor: Prof. Alin TEODORESCU

Vor urma episoadele:

– ȘCOALA ROMÂNEASCĂ DIN CUGIR

– CASINA ROMÂNĂ

– BISERICA SF. TREIME

– CANȚELARIA COMUNALĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Activitate creativă „VERBUM”, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O nouă întâlnire a avut loc recent, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir, instituție care lunar, organizează activități creative în cadrul Proiectului „VERBUM”.

Demersul este susținut de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia.

„Evenimentul din 29 februarie 2024 a reunit în sala de conferințe a Centrului Cultural Cugir copii, tineri și adulți în dorința de a compensa rutina zilnică cu rafinarea prin poezie, muzică și pictură”, ne-a relatat prof. Luminița Cebotari.

Tema din această lună, numită „Continuitate” i-a adus împreună și pe elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3, pe reprezentanții Centrului „LOTUS”, grupul folk al Centrului Cultural îndrumat de Doszlop Attila, elevii Centrului pentru tineri, conduși de preot Adrian Cebotari și prof. Luminița Cebotari, care au participat în cadrul proiectului de parteneriat „Fărâme de pozie și alinare”.

La eveniment au luat parte și scriitori cunoscuți precum: Mircea Adrian, Emilia Muntean și Dumitru Vasile.

Participanții s-au bucurat de prezența managerului Centrului Cultural Cugir – Diane Dobrean, care a amintit îndemnul atelierului de creație: „Scrie! Vino! Prezintă! Publică!”

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mesaje de 1 martie, Mărțisor 2024. Felicitări şi urări pe care le puteţi trimite cu ocazia venirii primăverii | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Felicitări şi urări pe care le puteţi trimite cu ocazia venirii primăverii 2024 | cugirinfo.ro

Mesaje de 1 martie  • Mesaje de MărţişorMesaje de primăvară, SMS -uri, felicitări şi urări frumoase pe care le puteţi trimite odată cu venirea primăverii • Mesaje amuzante și haioase de Mărțișor. 1 martie felicitări

Venirea primăverii este un bun prilej de a le trimite celor dragi un mesaj, o felicitare sau o urare cât mai prietenoasă. Pe lângă tradiţionalul mărţişor considerăm că un mesaj poate aduce primăvara în sufletele celor dragi.

MESAJE ŞI URĂRI prin SMS și felicitări de 1 Martie

As vrea ca acest mărţişor, împreună cu primii ghiocei si primele randunele care vestesc regenerarea naturii, sa fie si un simbol al înălţării sufletelor noastre. Fie ca aceasta primavara sa îţi aducă noi speranţe si pace in suflet, gingaşie si dragoste, putere si multe realizari.

MESAJE de primăvară:  Primăvara aceasta să fie ca zâmbetul, bunătatea şi optimismul tău! O primăvară fericită!

MESAJE DE 1 MARTIE: Un mărţişor plin de speranţa cu o primăvara verde si cu mult soare!

 Un mic mărţişor şi un ghiocel îţi dăruiesc, ca să ştii că a venit primăvara. E timpul să zâmbeşti!

: Zâmbetul sa-ti fie mereu blând precum soarele primaverii. Inima sa-ti tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel. Iar minunea renasterii naturii sa-ti aduca aminte ca întotdeauna mai exista o speranţa. O primăvara ca-n povesti!

 O primăvară plină de energie, entuziasm şi bucurii!

Martie sa-ti aducă soare, zâmbete, copilarie si dulci soapte… de iubire!

Ghiocei sa-ti rasara in suflet si sa-ti umple inima de bucurie si fericire!

 O primăvara superba, bucuria şi speranţa sa danuiasca in sufletul tau!

Primăvara să-ţi aducă un mărţişor norocos, raze de iubire şi calde adieri de fericire!

 Sa-ti intre primăvara in suflet/ Si sa-ti dea aripi sa zbori/ Si in inima lumina si credinţa-n viitor!

Primăvara este anotimpul renaşterii, al învierii la viaţă. Vă doresc să aveţi o primăvară minunată, plină de dragoste şi realizări!

 Un buchet de ghiocei şi o primăvară superbă pentru o persoană mai specială decât toate anotimpurile!

MESAJE de primăvară: Primăvara sa-ti aducă soare, zâmbete, copilarie si dulci soapte de…iubire!

MESAJE DE 1 MARTIE Flori de primăvara să-ti mângaie sufletul si sa-ti aduca soapte dulci de iubire si clipe de fericire!

Un marţisor virtual doar pentru tine alături de toate urările mele de bine!

Un buchet de ganduri bune, un amalgam de sentimente frumoase si o grămada de îmbrătisari… special pentru tine! La multi ani de 1 Martie!

Primăvara să îţi aducă un mărţişor de sănatate, un ghiocel de noroc, o adiere caldă de fericire, un nor de iubire şi un soare strălucitor asemeni sufletului tău.

Anotimpurile vin şi trec, dar fiecare om păstrează în sufletul său un anotimp. Încearcă să păstrezi primăvara!

 Sufletul sa-ti vibreze in acordurile bucuriei si dragostei de viata! O primavara fericita si împlinita!

 Firul alb e sănătate iar cel roşu, prosperitate. Amândouă, împreună, formează o cunună de succes şi voie bună.

 Miracolul renaşterii sa se implineasca si in sufletul tau, iar dragostea de viata sa-ti bucure sufletul!

 De sub zăpadă a răsărit un ghiocel şi mi-a şoptit ceva la ureche: A sosit primăvara!

 Puritatea si candoarea acestei primăveri sa-ti inspire simfonia bucuriei si fericirii!

Un buchet de ghiocei si o primavara superba pentru o persoana mai specială decât toate anotimpurile!

Primeşte primăvara în viaţă şi în suflet… deschide-ţi aripile şi încearcă să zbori… inchide ochii şi încearcă să visezi… nu-i aşa că e minunat?

MESAJE DE 1 MARTIE

 Natura a împletit din flori şi din raze de soare mărţişorul fericirii, pentru ca eu să ţi-l pot oferi azi împreună cu toată dragostea mea.

 1 Martie reprezintă începutul primăverii, anotimpul iubirii. Sa te indrăgosteşti paşind prin raze, culegând ghiocei si impartind zambete…

 Fie ca acest mărţisor să ne aducă liniştea şi fericirea de care avem nevoie toţi şi iubirea să ne îmbrăţişeze sufletul.

Sa ramai mereu ca o primăvara, ca o ciocarlie in inaltul cerului, ca o lacramioara…

Bucuraţi-vă de soare, bucuraţi-vă de ghiocei, bucuraţi-vă de frumoasele zile ale primăverii şi primiţi cu drag mărţişorul în sufletele voastre!

Toate florile din lume pentru primăvara mea!

Cu ocazia sosirii primaverii va urez o primavara plina de fericire, dragoste si binecuvântari!

Iti doresc o primvara frumoasa si senina ca sufletul tau minunat!

Intr-o zi cu soare in care miroase a sărbatoare, iti dau si eu mesaje primavaratice cu arome de martisoare si iti urez: „O primavara ca-n povesti!”

In aceasta zi de primăvara, cand toate florile zambesc pentru tine, primeste-n dar acest martisor alaturi de urarile mele de bine!

Iţi doresc sa ai gingasia lacramioarelor, parfumul toporasilor, prospetimea zambilelor si puterea ghiocelului care razbate prin pamantul inghetat. La multi ani si o primavara minunata!

Un fir rosu, altul alb/ Anotimpuri se despart,/Primavara iarasi vine/ De la mine, numai bine!

Parfumul florilor de primăvara, roua diminetilor calde, adierea zefirului din cel mai frumos anotimp, toate acestea sa-si găseasca locul in sufletul tau.

Primăvara să îţi aduca un martisor de sanatate, un ghiocel de noroc, o adiere calda de fericire, un norisor de iubire si un soare stralucitor asemeni sufletului tau.

Lasă să-ţi picure in suflet inca o primavara, las-o sa-ti cuprinda obrajii si sa-ti invaluie inima; dansează cu ea in lumina soarelui si las-o sa-ti umple bratele cu flori si iubire.

Viata, lumina, caldură… parfumul de fericire este esenta primaverii, iar martisorul simbolul ei. Iti doresc ca razele soarelui somnoros sa-ti deschida petalele sufletului asemeni ghiocelului odata cu sosirea primăverii!

Fie ca aceasta primăvara sa-ti aduca sanatate si noroc, soarele sa-ti lumineze sufletul si calea, sa ai parte numai de bucurii, întelegere, armonie si pace.

 Ghioceii timpurii, mangaierile calde ale soarelui, albastrul senin al cerului, mirosul tare de verde crud, toate ne readuc speranta optimismul, credinta in mai bine si spor in toate. E timpul sa lasam grijile deoparte si sa însufleţim noi planuri, vise si idealuri!

Fie ca puritatea si candoarea acestei primaveri sa va inspire simfonia bucuriei si fericirii, a speranţei si optimismului, a credintei in mai bine si in toate!

Mesaje de Mărțișor haioase. Texte amuzante și hazlii pe care le poți trimite de 1 Martie

Martie cel călător/ Îţi trimite-un mărţişor/ Nu e lucru de valoare/ Dar atenţia e mare!

Acum mi-e uşor să-ţi dau un mesaj sms si să-ţi iau un mărţişor să sărbătorim venirea primăverii, nu am uitat nici până acum că cel mai greu mi-a fost în 1990 când ţi-am luat mărţişorul printre gaza lacrimogene…ca toţi minerii.

Ani frumoşi sa-ti vina-n cale! Sănătate si… parale!

Ştiu că nu ţi-am luat mărţişor şi am fost un mare ţăran şi mai ştiu ca eşti cea mai frumoasa femeie din spaţiul sud-est european.

Suntem veriga firului de aţă
A fiecărui lanţ făcut din doi,
E greu cu noi, femeile, în viaţă,
Dar e şi imposibil fără noi.

Cu drag de mărţişor, primeşte primavara in sufletul tau, si fie ca acest anotimp sa îţi aducă în viaţa ta împlinire si noroc, fericire si iubire si nu in ultimul rand caldura sufletescă de la cei dragi. Îţi doresc o primăvara frumoasa!

Chiar daca uneori taranul roman isi bate femeia de-o snopeste, de 1 Martie nu uită de Marţişor… ca aşa e romaneste.

Atunci când popoarele migratoare veneau cu ganduri cotropitoare peste acest minunat popor, noi le dădeam mărţişoare… pentru ca asa-i romanul, primitor.

Sunt veteran în Legiunea Străina si am luptat 4 ani ca mercenar in Afghanistan, cea mai grea batalie pentru mine rămâne săptămâna dintre 1 si 8 Martie… asa se intampla in fiecare an.

Stiu ca era mai frumos sa-ti iau un mărţişor decat sa-ti dau un mesaj pe telefon, dar intelege-ma si pe mine, sunt un fel de Eminescu si trăiesc numai prin rime.

La mulţi ani, mama! Esti minunata si vreau sa impart cu tine ce am mai de preţ. Iată de ce m-am gândit sa-ti trimit copiii vreo luna.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Peste 1.500 de cugireni au semnat petiția inițiată de USR, pentru reducerea prețului la apă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

USR Cugir a inițiat recent o petiție prin care le solicită cetățenilor din județ să-și exprime prin semnătură nemulțumirea față de majorarea nejustificată a preurilor la apă și canalizare.

Petiția a fost semnată până în prezent în sistem direct și online de peste 1.500 de cetățeni.

„Între 50 și 100 de lei, atât plătești în fiecare lună, în plus, la apă și canalizare. Depinde cât de mare este consumul familiei tale.

Banii aceștia nu merg în investiții pentru îmbunătățirea calității apei, pentru extinderea rețelelor sau pentru stații de epurare moderne, ci ajung în salarii și prime de lux ale companiei APA CTTA Alba.

Așa am ajuns să plătim printre cele mai scumpe tarife la apă din România (7,56 lei/mc la apă potabilă și 7,86 lei/mc la canalizare) în timp ce în alte județe vecine prețurile sunt și cu 40 % mai mici ( județul Sibiu – 5,12 lei/mc la apă potabilă și 3,89 lei/mc la canalizare)”, argumentează demersul lor, inițiatorii petiției.

Potrivit informațiilor primite, în data de 14 februarie 2024 a luat startul acțiunea de strângere de semnături la Cugir, iar prin această petiție se  extinde acțiunea în tot județul Alba.

„Deși public, PSD critică PNL pentru creșterea enormă a tarifelor, în realitate PSD susține PNL în Consiliul de Administrație al companiei de apă și canalizare – APA CTTA acolo unde, au decis împreună, să mărească tarifele și să crească salariile de lux. PSD are chiar un reprezentant între cei cinci membrii ai Consiliului de Administrație, acolo unde se iau toate deciziile privind activitatea companiei. Astfel „frăția apei” funcționează perfect în județul Alba între PNL și PSD”, precizează inițiatorii petiției.

După cum am aflat, social democraților din Cugir le-a căzut greu aceaste acuze fapt pentru care se gândesc să inițieze la rândul lor un demers asemănător USR-iștilor.

Mai mult decât atât, liderul PSD Cugir, ing Mircea Trifan ar fi propus excluderea din partid a reprezentantului PSD (C.M.) în CA Apa CTTA, pentru votul său acordat majorării prețului la apă și canal.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir