cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Ştiri din zonă » Pe “Câmpul Pâinii“ din Şibot, o investiţie de aproape 2 milioane de euro, destinată reproducţiei purceilor

Pe “Câmpul Pâinii“ din Şibot, o investiţie de aproape 2 milioane de euro, destinată reproducţiei purceilor

Publicat în 24.09.2014 la ora 12:00

Screen Shot 2014-09-23 at 21.15.36La cinci ani de la darea în folosinţă a S.C SIGPIGFERM S.R.L. Şibot, unitate destinată creşterii şi îngrăşării porcilor, joi, 18 septembrie a.c., în prezenţa a numeroşi invitaţi, a avut loc un mult aşteptat eveniment: inaugurarea unei importante ferme pentru reproducţia suinelor.

Investiţia, în valoare de 1.800.000 de euro, a fost realizată în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală 2007-2013, program finanţat de Uniunea Europerană şi Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi Planul European de Dezvoltare Economică.
După cum arăta în cuvântul de deschidere tânărul director general al societăţii, ing. Alexandru Szekely, suprafaţa construită a fermei este de 5.654 mp, are o hală cu capacitatea pentru 700 scroafe şi o altă hală cu 1.900 de locuri pentru purceii înţărcaţi. „Purceii se înţarcă la greutatea de 8 kg, iar când ating greutatea de 25 de kg sunt transferaţi pentru a popula ferma de îngrăşare, excedentul fiind vândut către populaţie. Fătările vor avea o ritmicitate de 21 de zile, ceea ce înseamnă un număr de 15.000 purcei/an”, arată administratorul fermei.
Locaţia este prevăzută cu o lagună tehnologică, are placaje şi platforme betonate, căi de acces, sistem de aerisire-ventilare, bazin vidanjabil, depozit cadavre animale amenajat conform normelor sanitar-veterinare, padocuri, cântar, iar baza furajeră este asigurată din producţie proprie. În ceea ce priveşte ferma de îngrăşare suine, aceasta are o capacitate de 2.000 de capete/ciclu şi se concretizează în 3 cicluri/an. “Folosindu-ne de tehnologii moderne şi utilaje noi, nu vom mai fi obligaţi să cumpărăm purcei pentru îngrăşat din afara ţării, la un preţ ridicat, reuşind să obţinem o producţie de carne la un preţ mult mai competitiv, superioară atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ, valorificând astfel la un nivel superior capitalul investit”, a declarat administratorul fermei, Alexandru Szekely.
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, i-a felicitat atât pe investitor cât şi pe întreprinzători pentru realizarea acestei importante ferme, apreciind valoarea pe care respectiva bază zootehnică o reprezintă pentru agricultura şi industria alimentară a judeţului Alba. După cum afirma directorul general, la această oră, ferma se află în proces de curăţire şi dezinfecţie, după care se va trece la procedurile prevăzute de ciclurile de reproducţie purcei, respectiv îngrăşare suine.
La evenimentul inaugural au fost prezenţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba, Direcţiei Agricole Alba, A.P.D.R.P, D.S.V., CEC Bank, Facultății de Zootehnie şi Biotehnologie-Cluj, Direcţiei Finanţelor Publice Alba ş.a.

Acest articol a fost citit de 841 ori

5.0
01

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.