Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Paul (Pavel) Chinezul, omagiat la Şibot pe Câmpul Pâinii

cugirinfo.ro

Publicat

în

Numeroşi participanţi au ţinut să fie prezenţi duminică, 13 octombrie, la statuia eroului Pavel (Paul) Chinezul, situată în staţia CFR Şibot, cu prilejul comemorării Bătăliei de pe Câmpul Pâinii, manifestare organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria Şibot, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Orăştie şi Primăria Geoagiu. 

Participarea din ce în ce mai numeroasă la această sărbătoare este motivată şi de faptul ca bătălia de la 13 octombrie 1479 reprezintă unul din cele mai importante momente din istoria Transilvaniei, dar şi un reper de luat în seama din istoria conflictelor dintre creştinii Evului Mediu şi Imperiul Otoman.

Comemorarea lui Paul Chinezu la Campul PainiiArtizanul ideii de reactivare a manifestărilor de comemorare a bătăliei de la Câmpul Pâinii s-a dovedit a fi Mihai Castaian, şef secţie la Muzeul din Orăştie, cel care a făcut evocarea istorică a momentului şi a afirmat că nu  ar fi reuşit să realizeze acest demers fără sprijinul autorităţilor locale din Şibot, Orăştie, Romos si Geoagiu. Iniţiativa a trecut peste graniţa dintre judeţe, comuna Şibot aparţinând de Alba, dintr-un motiv simplu: secole de-a rândul, localităţile de pe Câmpul Pâinii au aparţinut de Scaunul Orăştie, mai ales pe vremea Ţinutului Crăiesc (care avea capitala la Sibiu).

La 13 octombrie 1479 trei armate conduse de Ali-bei, Isa -bei si Bali- bei, însumând 60.000 de oşteni sprijiniţi de 5.000 de munteni conduşi de Basarab al IV-lea cel Tânăr (Ţepeluş) s-a confruntat cu oastea voievodului Transilvaniei Istvan Batory. Lupta a început în zona localităţii Şibot, pe aliniamentul Văii Cugirului şi s-a terminat într-o zonă situată între satele Bintant (azi Aurel Vlaicu) si Gelmar. În momentul hotărâtor al luptei, când oastea creştină era pe punctul de a fi înfrântă, pe câmpul de luptă a sosit venind din pădurea Romosului, Comitele de Timişoara Pavel Chinezul, care a schimbat soarta transilvănenilor cu preţul a 8.000 de vieţi creştine.

Manifestarea a debutat la ora 13.00, printr-un serviciu religios susţinut de un sobor de 5 preoţi, aparţinând unor parohii din Orăştie şi Şibot, după care, primarul din Şibot, Ilie Tomuş, gazda evenimentului a rostit un cuvânt de bun-venit participanţilor şi i-a invitat să fie prezenţi şi la manifestările viitoare, prilejuite de aceasta sărbătoare de suflet a localnicilor din zona.

Au urmat apoi alocuţiuni din partea reprezentanţilor unor asociaţii precum: „Cultul Eroilor din Orăştie – Cristian Hendrea”, „Câmpul Pâinii” din Vinerea – Anca Herlea, „PRO Cugir”- Aurel Voicu, „Cavalerii de Muhlbach” Sebeş – Dan Tecău.

Programul a continuat cu depuneri de coroane de flori din partea: Primăriei Şibot, Biserica Evanghelică din Orăştie, Muzeul Orăştie, Parohia Orăştie, Câmpul Pâinii – Vinerea, Primăria Aurel Vlaicu, Colegiul Alexandru Borza – Geoagiu.

A urmat un program artistic adecvat momentului, susţinut de elevi ai Scolii Generale ,,Iosif Sârbu” din Şibot, iar la final, Cavalerii de Muhlbach din Sebeş, pregătiţi de Daniel Tecău şi Mircea Manu precum şi un grup de membri ai Asociaţiei „Castelul din Carpaţi-Hunedoara, în costume şi echipamente medievale au rememorat prin scene deosebite de luptă, tabloul eroicei bătălii, petrecute în urmă cu o jumătate de mileniu, pe „Câmpul Pâinii”.

La eveniment au mai luat parte viceprimarul comunei Şibot, Dacian Herlea, preşedintele Asociaţiei Culturale „Vinereana” ing. Dorin David, precum şi directorul Casei Orăşeneşti de Cultura din Cugir, profesoara Rodica Florea.

Mai multe fotografii de la eveniment puteţi vedea AICI

Autor: Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Filmare indecentă transmisă live pe două rețele de socializare, de un tânăr de 19 ani din Balomirul de Câmp. Vezi ce pedeapsă a primit

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un tânăr de 19 ani, din Balomirul de Câmp, care a filmat și a transmis prin rețelele Telegram și WhatsApp o înregistrare în care două persoane întrețineau relații sexuale, a fost condamnat la plata unei amende penale pentru infracțiunea de violare a vieții private.

Bărbatul (M.C.R.) este acuzat de procurori de săvârșirea a două fapte de violare a vieții private. Plângerea a fost depusă de femeia care apărea în înregistrarea video. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în data de 24 august 2021, a realizat o înregistrare audio-video cu telefonul mobil, în cadrul căreia a surprins pe un martor în cauză, prieten de-al său, şi o femeie în timp ce aceştia întreţineau relaţii sexuale.

Filmarea a fost realizată într-o încăpere din locuința sa, în comuna Șibot, satul Balomiru de Câmp.

„Ulterior, în aceeași noapte, fără a avea consimţământul persoanei vătămate a transmis mai multor persoane filmarea realizată cu telefonul mobil, în care se observă cum martorul şi persoana vătămată întreţineau relaţii sexuale, filmarea ajungând în cele din urmă să fie distribuită pe aplicaţia Telegram”, se precizează în rechizitoriul Parchetului

Femeia a declarat că, în timp ce aceasta se afla la locuinţa bărbatului, un prieten al acestuia a întrebat-o dacă doreşte să întreţină relaţii sexual, fiind de acord.

• Daune morale de 1.000 de euro

„Inculpatul se afla în cameră şi i-a filmat cu telefonul său mobil, însă persoana vătămată nu a ştiut şi nici nu şi-a dat acordul pentru a fi filmată, motiv pentru care l-a întrebat pe acesta ce face cu telefonul în mână. În cursul zilei de 25 august 2021 persoana vătămată a primit un mesaj pe Snapchat de la un utilizator, în care se regăsea filmarea actului sexual”, se mai susține în dosar.

Autorul filmului a menţionat că a trimis filmarea mai multor persoane, în jur de 4-5, fără a putea preciza numele acestora. Acesta  a recunoscut că nu a avut consimţământul femeii sau a celuilalt bărbat pentru a trimite acea înregistrare către alte persoane.

„Chiar dacă inculpatul a afirmat că a comunicat înregistrarea doar unui număr mic de persoane, acest aspect nu prezintă relevanţă deoarece consecinţa finală a fost aceea a încărcării conţinutului pe Telegram şi a trimiterii acestuia pe cel puţin un grup de Whatsapp”, se menționează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Acesta trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 1.190 de lei și la daune morale de 1.000 de euro. Hotărârea a rămas definitivă.

Parlamentul a votat, recent. o lege care incriminează penal și divulgarea, difuzărea, prezentărea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane, fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau o ştirbire a imaginii sale. Pedeapsa stabilită pentru o astfel de faptă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Legea urmează să fie promulgată de președinte.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Miercuri, 24 mai 2023, debitul Râului Cugir va fi în crește, ca urmare a golirii barajului de la Canciu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Orașului Cugir a fost înștiințată de către Hidroelectrica, Sucursala Sebeș că în data de 24 mai 2023, între orele 09.00-12.00 sunt planificate manevre de circulație de apă în albia râului Cugir pentru verificarea funcționalității instalațiilor hidromecanice de la Barajul Cugir – Vana de golire de fund.

Debitul tranzitat în aval de acumularea Cugir va fi maxim 15 m3/s. Manevrele sunt executate conform „Programului de măsuri pentru pregătirea exploatării amenajării în condiții de ape mari (viitură) SH Sebeș-2023.”

Detali suplimentare se pot obține de la Dispeceratul Hidrocentru SH Sebeș, la telefon 0258806450.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Un tânăr de 20 de ani din Săliștea a ajuns la spital, în urma unui accident rutier produs de DJ 107A, în cartierul Pâclișa din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ieri, 17 mai 2023, în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au intervenit în afara localitătii Pâclișa, unde a fost semnalată producerea unui accident rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un tânăr de 20 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107A, a pierdut controlul asupra autoturismului și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 48 de ani din localitatea Săliștea.

În urma accidentului, conducătorul auto de 20 de ani a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir