cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Ştiri din zonă » Păștenii din Săliștea au dus spre sfințire, în Biserică, vinul și pâinea pentru Noaptea Învierii Mântuitorului

Păștenii din Săliștea au dus spre sfințire, în Biserică, vinul și pâinea pentru Noaptea Învierii Mântuitorului

Publicat în 26.04.2019 la ora 12:12

Sărbătoarea Învierii Domnului este marcată în mai multe localităţi din județul Alba şi prin obiceiuri unice, păstrate de multă vreme.

Oamenii sărbătoresc şi în acest mod Paştile, unul dintre cele mai mari evenimente din istoria creştinătăţii.Cunoaşterea şi păstrarea moştenirii culturale din mediul rural, scenariul ritual de înnoire anuală a lumii deschise de Duminica Floriilor, închis de Duminica Tomii şi intersectat de Noaptea Învierii Mântuitorului Iisus, este ilustrat în localitatea Săliștea de obiceiul tradiţional „Păştenii”.

Acesta este un obicei unic de întâmpinare a Învierii Domnului, în care, cei care împlinesc în anul respectiv vârsta de 60 de ani, devin „Păşteni”. O frumoasă tradiție care în această harnică și frumoasă localitate se repetă de 19 ani.

Și anul acesta, „păștenii” s-au ocupat de pregătirea şi împărţirea „Paştilor” pentru întreaga comunitate. În joia din săptămâna patimilor, în care „Paştile” se aduc la biserică pentru sfinţire, toţi „Păştenii” din Săliștea s-au îmbrăcat în tradiţionalele costume populare şi au participat la o procesiune, care a pornit de la gazde (cei care au pregătit vinul și pâinea) spre lăcaşul de cult, unde va avea loc Slujba de Înviere.

Ceremonia a început la Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din localitate, locul de unde „Păștenii”, purtând steaguri, prapori și icoane, însoțiți de preoții Ilie Liviu, Andrei Frăsinel, Marin Gheorghe, precum și de către primarul Emil Aurel Stănilă au pornit spre casa familiei Ioan și Maria Blada, gospodari ai localității care au pregătit vinul pentru Noaptea Învierii.

După o scurtă slujbă oficiată în curtea acestora (pentru sfințirea vinului), alaiul s-a îndreptat cu damigenele cu vin, ornate cu frumoase flori naturale, spre casa familiei Vasile și Felicia Moise, locul unde într-o „moldă” se afla așezată pâinea pregătită pentru Paște.

De aici, „păștenii”, însoțiți de localnici s-au deplasat din nou la biserică, pentru a depune în fața Altarului, spre sfințire, vinul și pâinea din care vor fi pregătite „Paștile” și oferite credincioșilor în Noaptea de Înviere.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 1187 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.