Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Părinții, profesorii și elevii de la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir susțin păstrarea clasei de filologie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 7 mai 2018, începând cu ora 15.00, în fața Colegiului Național „David Prodan” Cugir a avut loc un protest la care au luat parte peste 70 de persoane reprezentând părinți, profesori și elevi din clasa a VIII-a aparținând școlilor gimnaziale din oraș.

Totul a pornit de la Planul de școlarizare pentru anul de învățământ 2018 – 2019, prin care Colegiul Național „David Prodan” a solicitat ISJ Alba, un număr de trei clase de a IX-a zi cu următoarele specializări: matematică-informatică, intensiv informatică; ştiinţele naturii şi filologie, intensiv engleză, ţinându-se cont de rezultatele sondajului aplicat în toamna anului 2017 elevilor şcolilor gimnaziale,  în  urma căruia a rezultat faptul că 82 de elevi (39 opţiuni pentru matematică-informatică, 28 opţiuni pentru ştiinţele naturii şi 15 opţiuni pentru filologie) doreau înscrierea la colegiul amintit.

În opinia celor cu care am stat de vorbă, s-a făcut această solicitare pentru a asigura continuitatea pe profilurile existente, pe baza sondajelor aplicate elevilor de clasa a VIII-a şi la solicitările părinţilor acestor elevi, demers susţinut și de autorităţile locale ale oraşului.

Cu toate acestea, ISJ Alba a informat colegiul că alocă doar două dintre cele 3 clase de zi şi a cerut stabilirea specializărilor acestora, alocând în plus, două clase de seral. Potrivit unor membri ai CA, au urmat solicitări, interpelări, reacţii pe tema dispariţiei clasei cu profil uman cu specializarea filologie şi a încălcării unor drepturi ale elevilor, dar nu s-a primit în acest timp niciun răspuns oficial de la ISJ. Au mai avut loc diverse şedinţe ale Consiliului local, ale Consiliului profesoral, Consiliului de Administraţie în care s-a dezbătut problema apărută, s-au făcut memorii de către autorităţile locale şi de către părinţi.

Într-o ședință CA din 30.03.2018, s-a reanalizat situaţia, iar rezultatul a fost următorul: solicitarea în continuare 3 clase, ţinând  cont de faptul că  a crescut numărul opţiunilor pentru specializarea filologie.  După cum am fost informați, în cursul dimineții de astăzi, la Prefectura Alba a avut loc o întâlnire (planificată), între o delegație a părinților elevilor din Cugir și reprezentanții Instituției Prefectului și anume: Subprefect Monica Albu, respectiv Directorul Cancelariei Prefectului, Cornel Murg. A fost prezentă de asemenea, prof. Insp. Dorina Budoiu – din partea ISJ Alba și directorul Colegiului ,,David Prodan”, prof. Ionela Cozmescu. Conform informațiilor primite din partea delegațiiei de părinți a fost o discuție constructivă, în care reprezentanții Instituției Prefectului, atât subprefectul, cât și directorul Cancelariei au dovedit multă disponibilitate, au susținut situația prezentată de părinți și i-au asigurat pe aceștia că în cursul zilei de marți, vor transmite Ministerului Educației, o adresă de susținere din partea Instituției Prefecturii.

Acest demers va fi însoțit de documente menite să convingă, cu argumente cât mai obiective, necesitatea continuării activității școlare la Colegiul Național „David Prodan”, cu un număr de trei clase, dintre care, o clasă de filologie curs de zi.

Ulterior întâlnirii de la Prefectură, la Colegiul Naționl „David Prodan” a avut loc o ședință CA, prin care s-a hotărât redactarea unei adrese prin care se susține continuarea activității colegiului cu un număr de trei clase și care să fie înaintată către Instituția Prefectului. Referitor la situația creată, directorul colegiului, prof. Ionela Cozmescu nea declarat că întâlnirea de la Prefectură a fost una importantă, care a lăsat loc unui dialog deschis, cu multă susținere și înțelegere din partea doamnei subprefect Albu și a domnului director Murg. În legătură cu protestul organizat la colegiu, aceasta a spus: ..Eu am recomandat organizatorilor, oportunitatea desfășurării unei astfel de acțiuni, doar după ce vor fi epuizate tóate demersurile pe care ni le-am propus pe acest sensibil subiect. Dacă asta s-a dorit, asta s-a realizat”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Andreea Maria Cârjean și Irina Rita Codrea, eleve ale Școlii Gimnaziale Singidava Cugir, Mențiune și Medalie de argint la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Etapa Națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică – ediția a IV-a s-a desfășurat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în perioada 29 mai – 2 iunie 2024.

Organizatorii competiției, Ministerul Educaţiei Naţionale, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea Științifică Cygnus – centru UNESCO au reunit 250 de participanți la cele două categorii: juniori și seniori.

Echipa Școlii Gimnaziale Singidava Cugir, formată din elevele Cârjean Andreea Maria și Codrea Irina Rita, coordonată de către prof. Predescu Stela a participat la secțiunea Științe fundamentale, categoria juniori cu proiectul ”Miracolul perfecțiunii: fractali fascinanți creați de natură”. Prin muncă, multă creativitate, rigurozitate științifică dar și pasiune pentru cercetare, elevele au adus performanță și mândrie școlii, obținând Mențiune din partea Ministerului Educației (locul IV cu 93 de puncte) și Medalie de argint din partea Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.

Olimpiada reprezintă o competiţie interdisciplinară ce îşi propune să formeze şi să dezvolte competenţele specifice creativităţii în domeniul ştiinţific, tehnologic şi ingineresc la elevii din clasele V-XII. Participanţii au prezentat soluţii inovative şi tehnice pentru problemele actuale ale societăţii, contribuind astfel la atragerea tinerelor talente spre aceste domenii esenţiale, iar juriul a fost format din cadre didactice şi cercetători din universităţi de renume din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Craiova.

Proiectele prezentate au variat de la modele şi prototipuri la prezentări grafice şi postere, toate încercând să rezolve sau să explice diverse probleme ale comunităţii.

Lucrând împreună, oamenii își cunosc abilitățile și personalitatea, astfel că se apropie unii de ceilalți și devin mai puternici. Acest lucru a reușit doamna prof. coordonator Stela Predescu să insufle echipei pe care a coordonat-o și a condus-o spre succes. Felicitări tuturor: elevi, profesor, părinți!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Echipa de fotbal a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, locul cinci la Cupa ING Under 14

cugirinfo.ro

Publicat

în

Echipa de fotbal a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir a terminat pe locul cinci la Cupa ING Under 14 (în fapt este vorba despre faza finală a ONSȘ), un rezultat de apreciat pentru echipa pregătită de Traian Avram.

Fotbaliștii cugireni (clasele VII-VIII) au trecut de faza județeană, calificându-se la etapa zonala de la Drobeta Turnu Severin, alături de reprezentantele județelor Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. În grupă a fost o remiză (1-1) cu Hunedoara și o victorie (4-1 cu Caraș-Severin), rezultate în urma cărora s-a obținut prima poziție și implicit calificarea în finala mare, adjudecată după succesul cu LPS Banatul Timișoara (2-0). Școala Gimnazială „Singidava” Cugir a ocupat astfel locul întâi și s-a calificat la faza națională disputată la Târgoviște.

La turneul final reprezentanta Albei a întâlnit, în grupă, pe LPS Cluj (1-8), LPS „Mircea Eliade” București (1-3) și LPS Iași (4-5). Competiția a fost câștigată de LPS Cluj, care a învins LPS Iași în finală, în fapt două dintre oponentele Cugirului în grupă. Au urmat disputele pentru pozițiile 5-8 la turneul final, ambele câștigate, cu Școala Gimnazială Valul lui Traian (scor 8-0) și LPS „Mircea Eliade” București (scor 4-0).

„Rezultatul este meritoriu, ținând cont că am ajuns între primele formații din țară și am întâlnit echipe din localități cu alte posibilități de selecție”, a spus profesorul Traian Avram.

Lotul a fost format din portarii Raul Petrescu și Iulian Almășan, fundașii Andrei Perjeriu, Paul Gyapias, Tudor Siriteanu și Adelin Mihăilă, mijlocașii Bogdan Avram, Patrick Mitea, Iulian Buta și Grațian Timofte, atacanții Florin Lakatoș și Rareș Mitiu. Bogdan Avram, fiul antrenorului, a fost căpitanul și golgheterului formației din Cugir, cu 7 reușite.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Nicoletta Huștiuc, profesor la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, participantă la proiecte eTwinning, de colaborare internațională

cugirinfo.ro

Publicat

în

Nicoletta Hustiuc, profesor la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, și colega sa, Mihaela Manciulea, profesor la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” București, au participat cu succes la două proiecte eTwinning de renume: „I’am the Ambassador of Goodness” și „Decodable STEAM Readers”.

Proiectele eTwinning sunt recunoscute pentru promovarea colaborării internaționale și utilizarea tehnologiilor moderne în educație, contribuind la dezvoltarea competențelor digitale și interculturale ale elevilor și profesorilor.

În cadrul acestor proiecte, profesorii și elevii au utilizat intensiv diverse instrumente web, creând un mediu de învățare interactiv și captivant. Platformele și aplicațiile online au facilitat colaborarea și au permis partajarea rezultatelor muncii în mod eficient, integrând noile tehnologii în procesul educațional zilnic.

Proiectul „I’am the Ambassador of Goodness”, desfășurat pe parcursul a trei luni, a avut ca scop promovarea bunătății față de natură, oameni, animale și obiecte. Elevii au învățat să aprecieze și să protejeze mediul înconjurător, să fie empatici și să ofere ajutor celor din jur. Activitățile desfășurate au avut ca obiectiv insuflarea unor valori morale și etice, pe care copiii le-au transmis și familiilor lor, contribuind la formarea unor comunități mai bune și mai unite. Proiectul a fost realizat în colaborare cu parteneri din Turcia, atât de la grădinițe, cât și din ciclul primar, fiind integrat în curriculumul românesc.

Proiectul „Decodable STEAM Readers” a presupus activități lunare diverse, precum storytelling, teatru kamishibai, activități de codare înscrise pe Code Week, cu certificare europeană, și activități STEAM. Povestirile lui Eric Carle, incluse în proiect, au adus bucurie copiilor și au stimulat creativitatea lor. Cărți precum „Mica Sămânță”, „Omida cea Flămândă”, „Micul Nor” și „Tati, adu-mi luna de pe cer” au fascinat elevii și au fost punctul de plecare pentru activități educative inovative. Parteneriatul cu colegi din Grecia și Turcia a adus o dimensiune internațională valoroasă, contribuind la succesul proiectului.

La finalul acestor inițiative, Nicoletta Hustiuc și Mihaela Manciulea se simt împlinite și mândre de realizările lor.

„Colaborarea noastră, începută încă din timpul liceului pedagogic, continuă să se dezvolte prin parteneriate și colaborări naționale și internaționale, demonstrând puterea educației de a uni și de a crea schimbări pozitive în comunitate”, ne-a declarat prof. Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir