Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Părinții, profesorii și elevii de la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir susțin păstrarea clasei de filologie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 7 mai 2018, începând cu ora 15.00, în fața Colegiului Național „David Prodan” Cugir a avut loc un protest la care au luat parte peste 70 de persoane reprezentând părinți, profesori și elevi din clasa a VIII-a aparținând școlilor gimnaziale din oraș.

Totul a pornit de la Planul de școlarizare pentru anul de învățământ 2018 – 2019, prin care Colegiul Național „David Prodan” a solicitat ISJ Alba, un număr de trei clase de a IX-a zi cu următoarele specializări: matematică-informatică, intensiv informatică; ştiinţele naturii şi filologie, intensiv engleză, ţinându-se cont de rezultatele sondajului aplicat în toamna anului 2017 elevilor şcolilor gimnaziale,  în  urma căruia a rezultat faptul că 82 de elevi (39 opţiuni pentru matematică-informatică, 28 opţiuni pentru ştiinţele naturii şi 15 opţiuni pentru filologie) doreau înscrierea la colegiul amintit.

În opinia celor cu care am stat de vorbă, s-a făcut această solicitare pentru a asigura continuitatea pe profilurile existente, pe baza sondajelor aplicate elevilor de clasa a VIII-a şi la solicitările părinţilor acestor elevi, demers susţinut și de autorităţile locale ale oraşului.

Cu toate acestea, ISJ Alba a informat colegiul că alocă doar două dintre cele 3 clase de zi şi a cerut stabilirea specializărilor acestora, alocând în plus, două clase de seral. Potrivit unor membri ai CA, au urmat solicitări, interpelări, reacţii pe tema dispariţiei clasei cu profil uman cu specializarea filologie şi a încălcării unor drepturi ale elevilor, dar nu s-a primit în acest timp niciun răspuns oficial de la ISJ. Au mai avut loc diverse şedinţe ale Consiliului local, ale Consiliului profesoral, Consiliului de Administraţie în care s-a dezbătut problema apărută, s-au făcut memorii de către autorităţile locale şi de către părinţi.

Într-o ședință CA din 30.03.2018, s-a reanalizat situaţia, iar rezultatul a fost următorul: solicitarea în continuare 3 clase, ţinând  cont de faptul că  a crescut numărul opţiunilor pentru specializarea filologie.  După cum am fost informați, în cursul dimineții de astăzi, la Prefectura Alba a avut loc o întâlnire (planificată), între o delegație a părinților elevilor din Cugir și reprezentanții Instituției Prefectului și anume: Subprefect Monica Albu, respectiv Directorul Cancelariei Prefectului, Cornel Murg. A fost prezentă de asemenea, prof. Insp. Dorina Budoiu – din partea ISJ Alba și directorul Colegiului ,,David Prodan”, prof. Ionela Cozmescu. Conform informațiilor primite din partea delegațiiei de părinți a fost o discuție constructivă, în care reprezentanții Instituției Prefectului, atât subprefectul, cât și directorul Cancelariei au dovedit multă disponibilitate, au susținut situația prezentată de părinți și i-au asigurat pe aceștia că în cursul zilei de marți, vor transmite Ministerului Educației, o adresă de susținere din partea Instituției Prefecturii.

Acest demers va fi însoțit de documente menite să convingă, cu argumente cât mai obiective, necesitatea continuării activității școlare la Colegiul Național „David Prodan”, cu un număr de trei clase, dintre care, o clasă de filologie curs de zi.

Ulterior întâlnirii de la Prefectură, la Colegiul Naționl „David Prodan” a avut loc o ședință CA, prin care s-a hotărât redactarea unei adrese prin care se susține continuarea activității colegiului cu un număr de trei clase și care să fie înaintată către Instituția Prefectului. Referitor la situația creată, directorul colegiului, prof. Ionela Cozmescu nea declarat că întâlnirea de la Prefectură a fost una importantă, care a lăsat loc unui dialog deschis, cu multă susținere și înțelegere din partea doamnei subprefect Albu și a domnului director Murg. În legătură cu protestul organizat la colegiu, aceasta a spus: ..Eu am recomandat organizatorilor, oportunitatea desfășurării unei astfel de acțiuni, doar după ce vor fi epuizate tóate demersurile pe care ni le-am propus pe acest sensibil subiect. Dacă asta s-a dorit, asta s-a realizat”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

A fost aprobată reţeaua unităților de învăţământ de pe raza oraşului Cugir, pentru anul școlar 2025-2026

cugirinfo.ro

Publicat

în

În baza avizului ISJ Alba, Consiliul Local Cugir a avizat organizarea Reţelei şcolare a unităților de învăţământ preuniversitar şi particular de pe raza oraşului Cugir pentru anul şcolar 2025-2026.

Conform Legii învățământului preuniversitar rezultă că unitățile de învățământ de stat au personalitate juridică, dacă se organizează și funcționează, după caz, astfel: cu minimum 300 de elevi, preșcolari și/sau antepreșcolari; cu minimum 140 de preșcolari și/sau antepreșcolari; cu minimum 120 de antepreșcolari; cu minimum 80 de elevi, în cazul unităților de învățământ liceal tehnologic care școlarizează exclusiv în sistem dual;cu minimum 50 de elevi sau minimum 50 de elevi și/sau preșcolari, în cazul unităților de învățământ special; cu minimum 100 de elevi.

Pentru Cugir a fost aprobată următoarea structură:

Colegiul Național „David Prodan” Cugir; Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir – Structură arondată: Școala Profesională Cugir.

Şcoala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir – Structuri arondate: Grădinița „Piticot” , Grădinița Nr. 1, Școala Primară Mugești.

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir: Structuri arondate: Grădinița „Prichindel”, Grădinița „Voinicel”, Creșa „Voinicel”.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir: Structuri arondate: – Şcoala „Ioan Mihu” Vinerea, Grădinița cu Program Prelungit Vinerea, Creșa „Kunterbunt”,  Grădinița „Kunterbunt”

Unități de învățământ particular: Școala Postliceală Med – Farm „Speranța” Cugir: Învățământ particular autorizat – filială a Fundației Rad Med Farm „Speranța” – Corunca Tg. Mureș.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Locul I pentru „IDeaL ELECTRONICS” – echipa de robotică a orașului Cugir, la Concursul HEART OF TRANSYLVANIA

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 11 ianuarie 2025 s-a desfășurat meetul oficial de robotică HEART OF TRANSYLVANIA, organizat de către echipa de robotică Alphatronic Robotics , la Transylvania College/The Cambridge International School în Cluj, eveniment inclus în Programul Național de Educație STEM și antreprenoriat în robotică, First Tech Challenge România.

Echipa de robotică a orașului Cugir, „IDeaL ELECTRONICS”, a participat alături de alte 14 echipe din zona Transilvaniei la un concurs ce a implicat pe lângă Știință, Tehnologie și Educație, muncă în echipă, implicare și mai ales pasiune.

La sfârșitul zilei de concurs, „IDeaL ELECTRONICS” s-a clasat pe locul I, podiumul fiind completat de echipa Rubix Blaj și Alphatronic Robotics Cluj.

Felicitări membrilor echipei participante:Bulzan Briana, Dima Dan, Grosu Ioana, Molodeț Daniel, Mureșan Andrada, Negru Tudor, Oprea Cristian, Popescu David, Străjan Alexandru, Vulcu Răzvan și celor trei mentori: Dache Liliana, Ion Nicu , Toma Florin.

Sincere mulțumiri sponsorilor care au făcut posibil ca acest lucru să se întâmple:

Star Assembly & Star Transmission, Eurotec Product SRL, Univers Construct Electric SRL, Atelier Archivox SRL și Primăria orașului Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Grant de aproape 1,5 milioane lei pentru reducerea abandonului școlar în Școala Gimnazială „Singidava” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Luna decembrie 2024 a adus pentru Școala Gimnazială „Singidava” Cugir,un nou proiect cu finanțare nerambursabilă „Împreună învățăm să reușim”, demers care face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.

Suma grantului este de 1.484.370,00 lei și sume aferente TVA 282.030,00 lei pentru perioada de implementare 28.11.2024 – 30.06.2026. Grupul țintă îl reprezintă 180 de elevi de gimnaziu ai școlii. Prin acest proiect se va oferi elevilor posibilitatea de a beneficia de ore remediale, la matematică, limba română și limba engleză, susținute de către cadrele didactice din cadrul școlii.

Aceste activități vor fi organizate după un program stabilit de către echipa managerială a proiectului. Potrivit conducerii instituției, este o activitate prin care se oferă elevilor din grupul țintă un ajutor concret și necesar pentru frecventarea școlii: cărți (lecturi școlare, ficțiune generală, non-ficțiune, auxiliare școlare, dicționare, atlase), produse necesare studiului, cum ar fi caiete, penare, instrumente de scris etc.

Tot în acest cadru se vor organiza competiții sportive și de dans la care se dorește participarea tuturor elevilor de gimnaziu din școală. Activitățile sportive vor include diverse jocuri și competiții adaptate vârstei și nivelului de pregătire al elevilor, având scopul de a încuraja spiritul de echipă, fair-play-ul și perseverența. În paralel, activitățile de dans vor oferi elevilor oportunitatea de a explora expresivitatea artistică.

De asemenea, va avea loc dotarea centrului de Documentare si Informare cu echipamente IT și cu tehnologie digitală după cum urmează: cromebooks, stații de încărcare mobile, sistem de supraveghere audio-video, abonamente la biblioteca digital.Rezultatele așteptate: 100 de elevi de gimnaziu participanți la program de pregătire suplimentară; – 100 de elevi de gimnaziu beneficiari de consiliere și orientare profesională; – Rata de abandon a elevilor din anii terminali scăzută cu 1%; – Rata de absolvire a școlii crescută cu 1% ; – Rata de participare la Evaluare națională crescuta cu 1,5% si promovarea examenului crescuta cu 1,00% – 10% dintre părinți informați despre activitățile proiectului și despre situația școlară a elevilor.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir