cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » Parcul Industrial Cugir şi Consiliul Judeţean Alba şi-au dat mâna pentru formarea profesională a şomerilor

Parcul Industrial Cugir şi Consiliul Judeţean Alba şi-au dat mâna pentru formarea profesională a şomerilor

Publicat în 31.05.2014 la ora 15:00
  • Interviu cu dr. ing. Emil Nicolae MUNTEAN – director general la Parcul Industrial Cugir, expert coordonator – Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare şi Formare Profesională la Cugir

dr. ing. Emil Nicolae MUNTEAN - director general la Parcul Industrial CugirÎncepând din 4 aprilie 2014 şi până pe 3 octombrie 2015 se derulează proiectul „Oportunităţi sporite pentru şomeri şi persoanele în căutarea unui loc de muncă, din regiunile Centru şi Nord-Vest, pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă”. Un proiect care are drept lider de parteneriat Consiliul Judeţean Alba, iar grupul ţintă este format din 2.400 de persoane din care 1.250 de şomeri şi 1.150 de persoane în căutarea unui loc de muncă. Proiectul îşi propune să creeze primul Centru Regional de Resurse pentru Ocupare şi Formare Profesională (CRROFP) din regiunea Centru, în domeniul tehnologiilor de vârf şi al proceselor asistate de calculator, în conformitate cu standardele internaţionale din industria constructoare de maşini şi Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor.
Având în vedere că printre partenerii Consiliului Judeţean Alba în acest proiect se află şi SC Parcul Industrial Cugir SA, un agent economic al oraşului aflat în plină ascensiune, directorul general al acestei societăţi,  dr. ing. Emil Nicolae Muntean, expert coordonator CRROFP, i-am adresat câteva întrebări.
– Dle Emil Muntean, cum s-a născut acest parteneriat între Consiliul Judeţean Alba şi Parcul Industrial Cugir, o iniţiativă atât de valoroasă, care să conducă la implementarea unui proiect cu finanţare europeană?
– La început a fost ideea. O idee concretizată printr-un parteneriat între Consiliul Judeţean Alba şi SC Parcul Industrial Cugir SA în vederea implementării proiectului cu finanţare europeană „P.I.C. – Performanţă, Inovaţie, Calificare”, având ca scop derularea programelor de calificare profesională. Dacă atunci această idee nu s-a materializat, acum prinde viaţă, într-o haină nouă, menită să deschidă noi orizonturi de dezvoltare pentru spaţiul economic local şi regional. Astfel, în cadrul proiectului strategic F.S.E. – POSDRU AXA 5, DMI 5.1, „Oportunităţi sporite pentru şomeri şi persoanele în căutarea unui loc de muncă, din regiunile Centru şi Nord-Vest, pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă”, Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu S.C. Parcul Industrial Cugir S.A. face publică înfiinţarea Centrului Regional Resurse pentru Ocupare şi Formare Profesională la Cugir, având ca locaţie sediul S.C. Parcul Industrial Cugir S.A., strada Victoriei, nr. 8A. În cadrul acestui parteneriat, S.C. Parcul Industrial S.A. asigură locaţia pentru derularea activităţilor centrului: săli de curs moderne, dotate cu calculatoare, precum şi un atelier şcoală, primul atelier şcoală utilat cu maşini-unelte cu comandă numerică funcţionale. Spre deosebire de alte proiecte de formare profesională, care utilizează în atelierele şcoală machetele şi simularea pentru desfăşurarea orelor de practică, în premieră în România, centrul de la Cugir va avea un atelier şcoală în care cele două maşini-unelte cu comandă numerică din dotare sunt cât se poate de „adevărate”, proprii activităţii de producţie.
– Care este obiectivul general al proiectului?
– Scopul proiectului este creşterea capacităţii de ocupare a persoanelor fără un loc de muncă din Cugir şi judeţul Alba, prin dezvoltarea şi implementarea unor măsuri active de ocupare corelate cu aptitudinile individuale, educaţia, potenţialul de muncă şi oportunităţile de pe piaţa muncii şi anume: facilitarea procesului de tranziţie de la şomaj către ocupare, prin servicii de ocupare şi orientare profesională personalizată pentru 581 de şomeri şi persoane în căutarea unui loc de muncă, precum şi formarea profesională corelată cu cerinţele pieţei muncii a 552 de şomeri şi persoane în căutarea unui loc de muncă; plasarea asistată a 80 de beneficiari pe piaţa forţei de muncă; asistarea în demararea de activităţi independente.
– Ce activităţi specifice veţi derula în cadrul centrului pe care îl coordonaţi?
– În cadrul acestui centru, începând din luna iunie 2014, se vor desfăşura activităţi de: informare, consiliere profesională (condiţie de acces la cursurile de formare profesională); mediere profesională (locuri de muncă vacante puse la dispoziţia beneficiarilor); formare profesională pentru calificările propuse în proiect.
– Dle Muntean, ne puteţi spune cui se adresează programul de formare profesională şi ce tipuri de cursuri se vor derula la Cugir?
– Vreau să precizez că programul de formare profesională se adresează persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi şomerilor, care au absolvit învăţământul minim obligatoriu, iar cursurile ce se vor derula la Cugir sunt: limba engleză, limba germană, Competenţe IT, Competenţe antreprenoriale, Sudor, Operator CNC, Frezor, Rabotor, Rectificator, Strungar, Tehnician CAD/CAM.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 1091 ori

Parcul Industrial Cugir şi Consiliul Judeţean Alba şi-au dat mâna pentru formarea profesională a şomerilor
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.