cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Până când Curtea de Apel București decide: maidanezii din Cugir pot patrula în voie!

Până când Curtea de Apel București decide: maidanezii din Cugir pot patrula în voie!

Publicat în 02.02.2015 la ora 16:00

caini-maidaneziPentru a putea rezolva problema câinilor comunitari, Primăria Orașului Cugir a scos la licitație publică serviciul de ges­tionare a animalelor fără stăpâni.

După o încercare eșuată în luna martie a anului 2014, când nu a existat niciun ofertant, administrația publică locală a reluat procedurile de licitație, astfel că în luna decembrie contractul de concesiune a fost atribuit unei firme din Cugir, care a oferit prețul cel mai bun. Este vorba de  SC Jibomar Prest SRL care va gestiona serviciul amintit, în baza unui contract încheiat pe patru ani, în valoare totală de 542.200 de lei. Această sumă nu este una fixă, ci este o estimare realizată în urma calculării costurilor pe care le implică toate serviciile necesare gestionării unui număr de 450 de patrupede (câini, pisici etc.). Acest număr a fost stabilit în funcție de capacitatea de 50 de locuri pe care o are adăpostul de pe strada Serelor, amenajat de primărie în urmă cu trei ani.
Decontarea serviciilor se va face în funcție de situația reală de lucrări executate, în baza unui proces-verbal care va cuprinde: numărul de animale capturate, transportate, îngrijite, vaccinate, eutanasiate etc., numărul de animale eliberate, respectarea graficelor de timp și corespondența calității lucrărilor cu cea prevăzută în caietul de sarcini. Deci, suma pe care primăria o va plăti concesionarului depinde de eficiența, calitatea și cantitatea serviciilor prestate.
Societatea concesionară va trebui să întocmească programe de investiții pentru 3 ani pe care le va supune spre aprobare administrației locale.  Investițiile pe care le va realiza atât din fonduri proprii, cât și din surse atrase, rămân în proprietatea societății, ele reprezentând bunuri de retur, care se vor amortiza pe perioada derulării contractului, urmând ca la încetarea concesiunii la termen să rămână în proprietatea primăriei,  libere de orice sarcini.
Deși administrația locală a semnat contractul de concesiune, SC Jibomar Prest SRL se află în imposibilitatea de a presta servicii datorită vidului legislativ în care se află România în momentul de față. Prin Hotărârea nr. 1982/ 20.06.2014, pronunțată de Curtea de Apel București, Hotărârea Guvernului 1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG Nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân a fost suspendată. De aceea, până la finalizarea procesului judecătoresc nu se mai pot aplica prevederile legale privind această activitate, situație în care contractul de concesiune încheiat de administrația cugireană este suspendat până la clarificarea situației. În speță, adăpostul din Cugir nu poate fi reautorizat din cauză că noile norme metodologice nu au apărut încă.
Primăria Aiud gestionează situația câinilor fără stăpân printr-un serviciu propriu, în colaborare cu un cabinet veterinar. Primarul Horațiu Josan a declarat că activitatea pe raza municipiului Aiud continuă, fiind vorba de un serviciu al primăriei, nu un contract de concesiune a activității de colectare a câinilor vagabonzi.
Primăria Ocna Mureș avea, până anul trecut, un contract de colectare și gestionare a câinilor vagabonzi cu o firmă din Turda. De la mijlocul anului trecut, de la anularea normelor prin hotărâre judecătorească, contractul de colectare a câinilor vagabonzi nu a mai fost prelungit. Primarul Silviu Vințeler a declarat că anul acesta a fost alocată suma de 6000 de lei din bugetul local pentru servicii de ecarisaj iar pentru aceasta se va organiza o solicitare de oferte.
Primăria Alba Iulia nu are probleme legislative în legătură cu serviciul de ecarisaj. Anul trecut au fost unele sincope după notificările unei societăți de protecție a animalelor, dar activitatea a revenit la normal.

Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Acest articol a fost citit de 740 ori

Până când Curtea de Apel București decide: maidanezii din Cugir pot patrula în voie!
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Un Comentariu la Până când Curtea de Apel București decide: maidanezii din Cugir pot patrula în voie!

  1. puie xxl Răspunde

    05.02.2015 la 2:17

    Xxl unde esti ma? Cu comentariile tale inteligente si informate?

    Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *