Rămâi conectat

Actualitate

Pâinea din „Câmpul Pâinii”: pita „Lae Pecu” din Cugir, pe cale de a deveni marcă înregistrată la OSIM

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

pita lae pecuPuţini sunt cei care cunosc faptul că pâinea fabricată de peste 45 de ani la brutăria lui Lae Pecu din Cugir a primit din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale atestatul de „produs tradiţional”, adăugându-se altor 7 produse tradiţionale fabricate în judeţul Alba.

O garanţie sigură că locuitorii de la poalele Drăganei (oraşul situat la sud de „Câmpul Pâinii”) şi nu numai ei pot alege să consume produse tradiţionale, ecologice şi sănătoase în detrimentul celor care conţin amelioratori sau coloranţi sintetici. După cum ne mărturisea administratorul A.P.F. „Lae Pecu”, Paul Henegar, nepotul celebrului brutar cugirean, produsele atestate ale firmei reprezintă preparate gustoase, sănătoase, cu toate calităţile nutritive. Fie că este vorba de pâinea albă, neagră sau colaci, produsele sunt realizate întocmai după reţeta bunicului său, regretatul Nicolae Henegar (Lae Pecu), cel care a trudit în faţa cuptorului de pâine din fragedă copilărie şi până la vârsta de aproape 80 de ani, când Domnul l-a chemat la cele veşnice. Potrivit afirmaţiilor lui Paul Henegar, tânărul care duce mai departe moştenirea lăsată de bunicul său, Lae Pecu, procedurile tehnologice de obţinere a pâinii sunt identice cu cele folosite de cel de la care a învăţat meseria, adică frământatul manual al pâinii şi coptul acesteia pe vatră, iar produsul finit are acelaşi gust şi este la fel de căutat ca în timpul vieţii marelui creator de pâine tradiţională. După obţinerea documentelor de atestare tradiţională, patronul firmei, Paul Henegar, împreună cu unchiul său, Vasile Henegar (frate al meşterului Lae Pecu), fac demersurile ce se cuvin pentru ca pâinea tradiţională fabricată de firma „Lae Pecu” să fie înregistrată ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir