cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Pâinea din „Câmpul Pâinii”: pita „Lae Pecu” din Cugir, pe cale de a deveni marcă înregistrată la OSIM

Pâinea din „Câmpul Pâinii”: pita „Lae Pecu” din Cugir, pe cale de a deveni marcă înregistrată la OSIM

Publicat în 07.07.2014 la ora 10:30

pita lae pecuPuţini sunt cei care cunosc faptul că pâinea fabricată de peste 45 de ani la brutăria lui Lae Pecu din Cugir a primit din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale atestatul de „produs tradiţional”, adăugându-se altor 7 produse tradiţionale fabricate în judeţul Alba.

O garanţie sigură că locuitorii de la poalele Drăganei (oraşul situat la sud de „Câmpul Pâinii”) şi nu numai ei pot alege să consume produse tradiţionale, ecologice şi sănătoase în detrimentul celor care conţin amelioratori sau coloranţi sintetici. După cum ne mărturisea administratorul A.P.F. „Lae Pecu”, Paul Henegar, nepotul celebrului brutar cugirean, produsele atestate ale firmei reprezintă preparate gustoase, sănătoase, cu toate calităţile nutritive. Fie că este vorba de pâinea albă, neagră sau colaci, produsele sunt realizate întocmai după reţeta bunicului său, regretatul Nicolae Henegar (Lae Pecu), cel care a trudit în faţa cuptorului de pâine din fragedă copilărie şi până la vârsta de aproape 80 de ani, când Domnul l-a chemat la cele veşnice. Potrivit afirmaţiilor lui Paul Henegar, tânărul care duce mai departe moştenirea lăsată de bunicul său, Lae Pecu, procedurile tehnologice de obţinere a pâinii sunt identice cu cele folosite de cel de la care a învăţat meseria, adică frământatul manual al pâinii şi coptul acesteia pe vatră, iar produsul finit are acelaşi gust şi este la fel de căutat ca în timpul vieţii marelui creator de pâine tradiţională. După obţinerea documentelor de atestare tradiţională, patronul firmei, Paul Henegar, împreună cu unchiul său, Vasile Henegar (frate al meşterului Lae Pecu), fac demersurile ce se cuvin pentru ca pâinea tradiţională fabricată de firma „Lae Pecu” să fie înregistrată ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 12026 ori

Pâinea din „Câmpul Pâinii”: pita „Lae Pecu” din Cugir, pe cale de a deveni marcă înregistrată la OSIM
3.9 (77%) 20 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *