Rămâi conectat

Politică

(P) Alianța USR – PLUS pentru Cugir: Ne dorim o administrație locală corectă, transparentă și care să fie în slujba cetățeanului

cugirinfo.ro

Publicat

în

Oameni ca tine schimbă Cugirul în bine! Cu acest crez, echipa USR-PLUS intră în competiția electorală pentru Primăria și Consiliul Local Cugir.

Sunt oameni noi în politică, care însă au reușit să demonstreze profesionalism în domeniile în care activează. Sunt antreprenori, ingineri, profesori, oameni cu profesii diferite, care iubesc Cugirul și vor să schimbe în bine orașul lor.

Alianța USR – PLUS propune pentru Cugir un program de guvernare locală participativă, împărțit pe 10 domenii și care conține  măsuri și proiecte coerente pentru transformarea Cugirului într-un oraș cu adevărat european, pentru dezvoltarea economică a orașului, pentru oprirea depopulării și pentru transparentizarea activității administrației publice locale.

Programul pune în centrul investițiilor și deciziilor administrative interesul cetățeanului și dorește totodată crearea unor instrumente prin care locuitorii să fie consultați continuu cu privire la proiectele importante pentru Cugir. Pentru tineri, echipa USR – PLUS propune măsuri de sprijin care să îi ajute să se dezvolte, astfel încât să nu mai plece în alte orașe mai mari sau în străinătate, dar și măsuri prin care Cugirul să fie transformat într-un oraș atractiv cu viață culturală și oportunități de petrecere a timpului liber.

Programul de Guvernare Locală „Dezvoltăm Cugirul, stradă cu stradă!”

  1. Modernizăm Cugirul, stradă cu stradă! Niciun cartier al Cugirului nu va fi lăsat în urmă

Propunem un program prin care, în următorii ani, cu fonduri europene sau prin repartizarea corectă a bugetului local de investiții, Cugirul să fie modernizat, stradă cu stradă. Vom porni cu o inventariere serioasă a problemelor de pe fiecare stradă și vom prioritiza investițiile astfel încât banii să fie alocați echitabil și spre rezolvarea tuturor problemelor de infrastructură, utilități și salubritate.

  1. Administrație locală transparentă și servicii publice digitalizate

Primăria Cugir va deveni transparentă și va informa continuu cetățenii despre cheltuirea banilor publici. Dezvoltăm servicii publice digitalizate și implicăm cetățenii în luarea deciziilor prin bugetarea participativă. O administrație locală corectă și deschisă trebuie să pună cetățeanul în centrul tuturor deciziilor și să îl implice în luarea deciziilor.

  1. Cugirul un oraș sigur pentru cetățeni

Cugirul va deveni un oraș sigur pentru cetățeni prin introducerea unui sistem modern de supraveghere video, extinderea iluminatului public și iluminarea tuturor trecerilor de pietoni. De asemenea vom face o evaluare a activității Poliției Locale și vom implica polițiștii locali în activități de prevenție, patrulare, combaterea faptelor antisociale.

  1. Cugir verde și curat

Cugirul va deveni un oraș cu spații verzi și fără munți de gunoaie pe străzi. Problemele legate de salubritatea orașului Cugir nu mai sunt de mult o noutate și tot mai mulți cetățeni sesizează faptul că administrația locală a pierdut situația de sub control. Din păcate, mormanele de gunoi din anumite cartiere, boxele îngrădite care au devenit insalubre sau depozitele ilegale de deșeuri strică imaginea orașului Cugir, dar creează și un disconfort locuitorilor. Grav este că în ultima perioadă terenurile de la marginea localității Vinerea sunt transformate de Primăria Cugir într-o imensă groapă de gunoi ilegală. Soluția este simplă: respectarea legii cu strictețe și multă muncă din partea angajaților primăriei pentru a întreține orașul curat. De asemenea trebuie amenajat în regim de urgență, într-un spațiu conform normelor legale, a unui depozit pentru deșeuri din construcții, amenajări sau deșeuri electrice și electrocasnice. Primăria trebuie să încheie un contract cu un operator de salubritate pentru preluarea și colectarea selectivă a acestor deșeuri.

  1. Investește în Cugir! – deschidem Cugirul pentru investitori

Vom crea o zonă de dezvoltare economică unde vom atrage investitori oferind terenuri cu toate utilitățile. Cugirenii au nevoie de locuri de muncă bine plătite, astfel încât să nu mai fie nevoiți să părăsească orașul pentru a lucra în străinătate sau în alte zone din țară. În ultimii 20 de ani, Cugirul deține un record tragic privind depopularea: a pierdut aproape o treime din populație.

  1. Educația – prioritate pentru viitorul Cugirului

Dotăm și digitalizăm școlile, susținem învățământul tehnic și oferim respect profesorilor. Suntem conștienți că investiția principală pe care trebuie să o facem este în pregătirea copiilor noștri astfel încât satele și orașele noastre să poată avea un viitor. Educația este singura șansă pentru a salva și schimba cu adevărat România în BINE.

  1. Sănătate de calitate pentru fiecare cugirean

Cugirul trebuie să aibă un cămin pentru persoane vârstnice, un centru de recuperare, o secție medicală de pediatrie sau servicii de îngrijire socio-medicală pentru vârstnicii singuri. Toate acestea se vor regăsi în proiectele Primăriei pentru că există programe europene care finanțează astfel de proiecte pentru orașe.

  1. Zonă de agrement și relaxare la Cugir

Cugirenii merită o zonă de agrement și relaxare modernă cu ștrand, terenuri de sport și locuri de picnic, investiții care pot fi făcute cu fonduri europene. Pentru început trebuie realizate planurile urbanistice și proiectele necesare acestei zone, promisă de multe ori de actuala administrație locală, dar uitată după fiecare scrutin electoral.

  1. Cugirul – un oraș european atractiv, nu o amintire a strălucirii de altă dată

Cugirul trebuie să devină un oraș atractiv, cu viață socială și culturală, iar administrația locală trebuie să stimuleze tinerii să rămână în oraș. Acest lucru nu se poate face decât implicând pentru crearea unui set de măsuri și proiecte organizațiile non-guvernamentale din oraș, dascălii, oamenii de cultură, tinerii dar și pe cei care au plecat din oraș și fac cinste Cugirului prin munca lor în țară și în străinătate.

     10. Oprirea depopulării grave cu care se confruntă Cugirul

Cugirul are nevoie de măsuri serioase pentru a opri tinerii să plece din oraș: un cartier nou cu toate facilitățile moderne și terenuri oferite gratuit tinerilor familii, locuințe ANL, grădinițe și creșe, locuri de muncă bine plătite. Un alt proiect pe care îl propunem este „Cujerenii vin acasă!”, un program cu măsuri pentru stimularea revenirii acasă a celor plecați din Cugir. Acești oameni care nu au uitat Cugirul și îl iubesc și-ar dori să revină acasă ca mici investitori, ca specialiști într-un domeniu în care au lucrat în străinătate sau ca pensionari liniștiți după ce au muncit printre străini. Ei trebuie consultați și implicați în planurile viitoare privind dezvoltarea Cugirului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Politică

Comunicat de presă | Coadă la cortul PSD din Cugir pentru semnarea petiției de reducere a tarifelor la apă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

Coadă la cortul PSD din Cugir pentru semnarea petiției de reducere a tarifelor la apă și canalizare

Sute de locuitori din Cugir au semnat, în câteva ore, petiția inițiată de organizația locală a PSD Alba și Corneliu Mureșan, care vizează reducerea tarifelor la apă potabilă și canalizare. La cortul organizat de Partidul Social Democrat, s-a format chiar o coadă, oamenii așteptând la rând. Acest fapt reconfirmă că inițiativa PSD Alba se bucură de susținerea și încrederea comunității locale.

Lucrurile privind apa și canalizarea sunt cât se poate de clare și simple: tarifele la aceste utilități au crescut constant în ultimii 8 ani, iar creșterile de prețuri vor continua și în următorii ani. Astfel, dacă în 2017, tarifele pentru apă și canalizare erau 5,87 de lei/mc, astăzi sunt 15,32 de lei/mc, iar în 2028 vor fi 17,18 lei/mc (dacă nu chiar și mai mari), potrivit strategiei de tarifare ELABORATE de Asociația APA Alba, din care fac parte, în majoritate covârșitoare, primari PNL. Această strategie a fost propusă de către APA CTTA Alba, firma de casă a Consiliului Județean Alba, ambele instituții conduse de PNL Alba și Ion Dumitrel.

ANRSC nu impune prețurile! În zadar bocitoarele PNL invocă vina ANRSC, instituție cu rol de reglementare. ANRSC ar fi aprobat strategia de tarifare și dacă prețurile erau mai mici, așa cum a cerut PSD. Strategia de tarifare și prețurile mari la apă și canalizare sunt instituite și asumate de către PNL, întrucât Asociația APA Alba, condusă de PNL-istul Dorin Nistor, a ELABORAT planul de tarifare.

În timp ce noi plătim cele mai mari tarife la apă și canalizare din regiune, APA CTTA Alba realizează profituri de 3,3 milioane de euro pe an, iar șefii instituției se îmbogățesc, având salarii de lux. Și nu vorbim despre o cu un management performant, ci de una care deține monopol pe servicii și face bani din facturile mari pe care noi le plătim.

Așadar, PSD Alba și PSD Cugir fac apel la cetățeni să semneze, în continuare, petiția pentru scăderea tarifelor! La nivel de județ petiția a strâns mii de semnături, la doar câteva zile după ce a fost lansată.

PSD Cugir


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

USR Cugir cere scăderea tarifelor la apă potabilă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

În ședința care a condus la majorarea tarifelor la apă și canalizare începând cu 01.09.2023, CONSILIERII LOCALI USR CUGIR AM FOST SINGURII CARE AM VOTAT ÎMPOTRIVA MAJORĂRII TARIFELOR la apă – canalizare, însă majorarea a fost aprobată din cauza votului acordat de consilierii locali PNL și PSD care au majoritate în Consiliul local.

Pentru ca să înțelegeți de ce votul lor a făcut diferența, componența Consiliului local Cugir, stabilită în urma alegerilor locale din anul 2020, este următoarea: 4 consilieri USR, 5 consilieri PSD și 10 consilieri PNL.

Și din cauza votului lor, alături de hotărârile similare luate în celelelalte consilii locale din județ, a fost aprobată o creștere inițială de 11,47% pentru tariful la apă și de 18,88% pentru canalizare începând cu 01.09.2023, la care se vor adăuga și alte creșteri procentuale ale tarifelor la apă – canalizare, în fiecare început de an, până în anul 2028, fără să mai fie nevoie de trecerea eventualelor proiecte de majorare a tarifelor prin consiliile locale. Astfel, din păcate o nouă majorare a tarifului se va face simțită în buzunarele cugirenilor începând chiar din această lună, 6,17% pentru prețul la apă și 2,49% pentru prețul la canalizare.

Pentru că dorim să continuăm acțiunile de reprezentare, apărare și promovare a intereselor cugirenilor din Consiliul local Cugir și în afara acestuia, USR Cugir va iniția în perioada următoare o campanie de strângere de semnături în Cugir cu scopul de a determina SC APA C.T.T.A. SA Alba să scadă tarifele la apă – canalizare. Campania se va desfășura începând cu acest weekend, în stradă și la sediul USR din Cugir și se va extinde ulterior pe teritoriul întregului județ, prin organizațiile locale USR Alba. După strângerea semnăturilor, acestea vor fi înaintate operatorului de furnizare a apei SC APA C.T.T.A. SA și Asociației     ,,Apa Alba”, însoțite de o petiție justificată pentru scăderea tarifelor la apă – canalizare. Pentru acest demers, prin care dorim ca cetățenii orașului nostru să nu mai fie afectați în continuare de aceste majorări care nu se reflectă în calitatea serviciilor, avem nevoie de sprijinul fiecărui cugirean.

Considerăm nejustificat nivelul actualelor tarife din Alba raportat la costurile de captare, filtrare și tratare a apei, costurile legate de epurare și mai ales lipsa investițiilor necesare infrastructurii de operare. Lipsa investițiilor în infrastructură conduce la pierderile semnificative de apă pe care tot locuitorii județului nostru le plătesc lunar. De exemplu, din datele oficiale, pierderile declarate de APA CTTA SA Alba pe anul 2022 au fost de 33%. Investițiile și nu lipsa investițiilor justifică majorări de tarife. Alte nemulțumiri, sunt legate de formula de calcul (un cinică, care a condus automat la majorarea tarifelor și a cărei date nu pot fi verificate statistic) și tariful stabilit unilateral de către furnizorul de apă, aceasta fiind o condiție absurdă, aprobată tot în urma votului politic din consiliile locale.

Este inadmisibil ca locuitorii din județul Alba să plătească cele mai mari tarife la apă – canalizare din toată regiunea, județele învecinate Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Bihor și Cluj având tarife mai mici la apă – canalizare față de județul nostru (a se vedea mai jos tabelul prețurilor pentru operatori regionali la 01.01.2024 – Județul Alba și județele învecinate), în timp ce tariful la canalizare este al 7-lea cel mai mare tarif din țară.

Solicitarea noastră din petiția pentru scăderea tarifelor la apă – canalizare va fi să avem tarife decente, asta înseamnând să ne încadrăm sub media de la nivel național, nicidecum în prima treime cum se întâmplă acum.

PREȚURI/TARIFE AVIZATE/APROBATE DE ANRSC pentru operatori regionali la 01.01.2024 (Județul Alba și județele învecinate):

Nr. crt. Denumire operator Preţ apă potabilă lei/mc, exclusiv T.V.A Tarif canalizare lei/mc, exclusiv T.V.A Preț apă și tarif canalizare lei/mc, exclusiv T.V.A.
1. S.C. C.T.T.A. S.A. Alba 6,94 7,21 14,15
2. APA CANAL Sibiu S.A. 5,12 3,89 9,01
3. APAVIL S.A. Râmnicu Vâlcea 4,99 5,24 10,23
4. S.C ACTIVITATEA GOSCOM S.A. Orăștie 5,02 4,20 9,22
5. S.C. APA PROD S.A. Deva 7,92 5,14 13,06
S.C. APA SERV VALEA JIULUI S.A. Petroşani 6,36 4,22 10,58
6. S.C. COMPANIA DE APĂ Oradea S.A. 5,83 4,66 10,49
7. COMPANIA DE APĂ SOMEȘ S.A. Cluj Napoca 5,12 5,43 10,55
8. COMPANIA AQUASERV S.A. Târgu Mureş 7,10 6,22 13,32

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

O delegație din județul Alba, condusă de cugireanul Aurel Voicu, participă la Școala de vară a seniorilor liberali

cugirinfo.ro

Publicat

în

În perioada 2-4 septembrie 2023, se desfășoară, în stațiunea Saturn, hotel Cleopatra, Școala de vară a seniorilor liberali.

Reprezentanți ai organizațiilor județene de seniori ai Partidului Național Liberali vor avea o serie de întâlniri unde se vor dezbate problemele persoanelor vârstnice în contextul politic și economic actual.

Principalul subiect al discuțiilor va fi cel al pensiilor, eliminarea inechităților din sistemul național de pensii, problemele din sistemul de sănătate și identificarea unor  soluții în acest sens, din perspectiva unei guvernări liberale.

La Școala de vară, în mijlocul seniorilor liberali din toată țara vor fi prezenți: Președintele PNL, Nicolae Ciucă, vicepreședinții Lucian Bode și Virgil Guran.

Județul Alba va fi reprezentat la Școala de vară de șase seniori liberali, delegație condusă de ing. Aurel Voicu  – (din Cugir) președintele organizație județene Alba a seniorilor liberali.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir