Rămâi conectat

Actualitate

Onoare şi respect veteranilor de război, la Cugir

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

veterani_razboiAsociaţia „PRO-CUGIR”, purtând şi numele de „Asociaţia cetăţenească cultural-istorică şi civică pentru punerea în valoare a patrimoniului local Cugir”, a iniţiat recent programul: „Onoare şi respect veteranilor de război”.

În cadrul unei recente reuniuni, preşedintele Asociaţiei “PRO-CUGIR”, Aurel Voicu, a făcut un scurt bilanţ al acţiunilor organizate de asociaţie, în cadrul căreia a arătat preocupările dovedite în sprijinul celei mai patriotice categorii sociale, veteranii de război aflaţi încă în viaţă, dar „cu care timpul nu mai are răbdare”.
Potrivit unei situaţii întocmite la nivelul asociaţiei pentru perioada 1996-2014, rezultă că din cei 121 de veterani de război existenţi în Cugir în anul 1945, au mai rămas în viaţă doar 15. În dorinţa de a acorda „onoare şi respect” acestor soldaţi ai tranşeelor, Asociaţia “PRO-CUGIR” a iniţiat o serie de activităţi cum ar fi: invitaţia veteranilor la evenimente precum „Ziua Eroilor”, conferirea „Medaliei de Onoare a Oraşului Cugir”, transmiterea de felicitări şi acordarea de produse alimentare cu prilejul zilei de naştere a acestora, înmânarea biletelor de transport gratuit veteranilor şi văduvelor veteranilor, organizarea de funeralii militare cuvenite veteranilor decedaţi.
„Suntem decişi să continuăm programul „Onoare şi respect veteranilor de război” şi în anii următori, cu dorinţa sinceră de a fi alături de aceşti bravi ostaşi supravieţuitori ai celui de-al Doilea Război Mondial, pentru eroismul de care au dat dovadă pe câmpul de luptă, dar care din păcate au rămas tot mai puţini”, ne-a declarat preşedintele „PRO-CUGIR”, Aurel Voicu.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Miercuri, 15 mai 2024: Ziua Porților Deschise, la Centrul de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice Lotus Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Direcția de Asistență Socială Cugir vă invită să participați la prima ediție a Zilei Porților Deschise la Centrul de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice Lotus, în data de 15 mai 2024, începând cu ora 10.00.

În sediul de pe strada Victoriei, Nr. 5 (fosta alimentară Zaharia) veți avea posibilitatea de a cunoaște și interacționa cu familia Lotus, formată din seniori și profesioniști DAS Cugir, putând vedea la noi acasă cum se nasc interacțiuni între generații, cum se creează produse artizanale și mai ales amintiri, într-un mediu cald, profesionist și iubitor.

Vă așteptăm, așadar, să deveniți parte a centrului Lotus și să ne bucurăm, împreună, de o zi în familie!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir