Rămâi conectat

Actualitate

Omagiu adus eroilor din Vinerea și Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

omagiu-eroilor-din-cugir-si-vinerea-mai-2014Ceremonii religioase închinate cinstirii memoriei eroilor neamului românesc care s-au jertfit pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a patriei au avut loc joi şi în localităţile Vinerea  şi  Cugir, imediat după ieşirea credincioşilor de la biserică.

 La Monumentele Eroilor din piaţeta localităţii Vinerea, la Crucea Eroilor situată în faţa Bisericii Sfântul Nicolae şi la Troiţa Eroilor din Cugir s-au ţinut slujbe de pomenire susţinute de preoţii parohi din cele două localităţi, la care au asistat peste 250 de cetăţeni. Au fost depuse coroane de flori din partea oficialităţilor locale, Primăria şi Consiliul Local, urmate de reprezentanţi ai partidelor politice şi Asociaţiei 21 Decembrie 1989 Cugir.  Sub îndrumarea cadrelor didactice au urmat programe artistice cu cântece şi poezii omagiale, susţinute de elevi ai Şcolii generale ,,Ioan Mihu’’ din Vinerea, grupurile de elevi ,,Mlădiţe cugirene’’ şi ,,Anotimpuri’’ (Şcoala Gimnazială nr.3), Grupul de canto, pian şi chitară al Casei de Cultură, grupul de elevi de la Şcoala Gimnazială ,,Iosif Pervain’’.

La manifestare au fost prezenţi şi câţiva veterani de război în frunte cu preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Cugir, Aurel Panfil, cărora Aurel Voicu, preşedintele PRO CUGIR le-a înmânat pliante conţinând ilustraţii şi înscrisuri cu semnificaţii care evocă importante etape trăite de ostaşii combatanţi în timpul celui de-al doilea Război mondial.

Evenimentul a fost onorat de primarul şi viceprimarul Cugirului, Adrian Teban, respectiv Horia Rotche, directorul general de la Fabrica de Arme Cugir, Mircea Trifan, managerul Spitalului Orăşenesc, Marius Lucan, directorul Casei de Cultură Rodica Florea, consilieri locali, ş.a.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir