Rămâi conectat

Actualitate

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Bobotează – apa sfințită și alte practici populare | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Obiceiuri de Bobotează • Tradiţii de Bobotează • Superstiţii de Bobotează | cugirinfo.ro

Tradiţii de Bobotează

Tradiţia spune că Boboteaza este momentul când cerurile se deschid, iar îngerul păzitor dezvăluie tinerilor care le este norocul şi ursida în dragoste.

Fetele care doresc să îşi viseze ursitul trebuie sa “fure” sau să accepte de la preot un firicel de busuioc sfinţit. Se spune că dacă îl vor ţine în sân sau îl vor pune sub perna înainte de a adormi, dar şi daca postesc şi se roagă Sfântului Ioan în ajun de Bobotează, îl vor vedea in vis pe cel cu care le este hărăzit să se căsătoreasca.

În unele zone ale tarii, în ajunul Bobotezei, se spune că pentru a-şi visa alesul, fetele trebuie să mănânce o turtă frământata doar cu 9 degete din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase. Prin tradiţie, se ţine post negru (sau zi de sec) în Ajunul Bobotezei. Se spune că cei care reuşesc să nu mănânce şi să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului.

După ce iau agheasma de la preot, fetele tinere obişnuiesc să se îmbăieze de trei ori în râu sau să-şi toarne apă pe cap simbolic. Precum s-a adunat poporul la malurile Iordanului, tot aşa se vor strânge petitorii la uşa fetei respective.

Obiceiuri de Boboteaza – sfinitirea apei

În ziua de Boboteaza are loc sfintirea apei, in timpul slujbei de Iordan. Pregatirea acestui moment se face, si  astazi, cu multa atentie, in fiecare comunitate. Locul de desfasurare a slujbei se alege impreuna cu preotul satului, de obicei intr-un spatiu mai larg – unde sa fie cel putin o fantana -, in imediata vecinatate a unei ape curgatoare, in gospodaria unui om sau in curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apa, care se punea in vase mari de lemn si, tot acum, se taie, la rau, o cruce mare de gheata. In jurul acestei cruci sau in jurul crucii care se afla in mod normal in curtea bisericii, se desfasoara intreg ceremonialul religios, la care participa toata suflarea comunitatii.

Dupa slujba de sfintire a apei, transformata in agheasma, fiecare satean isi ia apa sfintita in vasele de lemn sau de sticla cu care a venit de acasa. Pe drumul de intoarcere ei striga „Chiraleisa”- pentru belsugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului si pentru cresterea cat mai mare a canepii – si toarna cate putina agheasma in toate fantanile intalnite in cale. Odata ajunsi acasa, oamenii sfintesc cu agheasma sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa si interiorul casei.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ion, urări de Sfântul Ioan

Boboteaza – Superstiţii şi practici populare de purificare a spatiului si de alungare a spiritelor malefice

Boboteaza cumuleaza elemente specifice de reinnoire a timpului calendaristic, la riturile crestine adaugandu-se practici populare de purificare a spatiului si de alungare a spiritelor malefice. In Bucovina, purificarea aerului se facea, candva, prin focuri si fumegatii, in cadrul unui obicei numit Ardeasca. Aceasta manifestare avea loc imediat dupa sfintirea apei cand tinerii se retrageau pe locuri mai inalte, avand asupra lor carbuni aprinsi ce fusesera folositi anterior la aprinderea secaluselor, si aprindeau focurile de Boboteaza. Rugul era facut din vreascuri si frunze uscate stranse de feciori cu o zi inainte.

Tinerii cantau si dansau in jurul focului si sareau peste foc, atunci cand acesta se mai potolea, in credinta ca vor fi feriti, astfel, de boli si de pacate. La plecare, fiecare lua carbuni aprinsi cu care, odata ajunsi acasa, afumau pomii din livada in scop fertilizator. De asemenea, inconjurau casa cu pulberea folosita ca incarcatura pentru secaluse crezand ca, in acest fel, casa va fi ferita de primejdii, mai ales de trasnete.

In cele trei zile, cat tine Boboteaza in Bucovina, exista sate in care vecinii, prietenii si rudele obisnuiesc a se colinda reciproc, dupa cum exista comunitati in care, in aceste zile, reapar mascatii. Tinerii, mascati in babe si mosnegi, colinda mai ales pe la casele unde se gasesc fete de maritat, obiceiul fiind o reminiscenta a cultului mosilor si stramosilor precum si a unor vechi practici fertilizatoare.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Un minor de 17 ani din Cugir a ajuns la spital, după ce s-a izbit cu trotineta electrică într-un autoturism, pe strada Viilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Luni, 7 iulie 2025, în jurul orei 19.20, polițiștii din Cugir au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că, pe strada Viilor, a avut loc un eveniment rutier.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un tânăr de 17 ani, din orașul Cugir, în timp ce conducea o trotinetă electrică, pe strada Viilor, ar fi trecut peste rigola de apă pluvială și ar fi pierdut controlul trotinetei, intrând în coliziune cu un autoturism care era condus regulamentar de către un bărbat, în vârstă de 71 de ani, din Cugir.

În urma evenimentului rutier, tânărul de 17 ani a suferit leziuni corporale, fiind transportat la Spitalul Orășenesc Cugir, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Atât conducătorul auto, cât și cel al trotinetei au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

COD PORTOCALIU de caniculă, în zona Cugirului, valabil de duminică 6 iulie (ora 10.00) și până marți 8 iulie (ora 10.00)

cugirinfo.ro

Publicat

în

Codul Portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat, valabil în zona orașului Cugir, începând de duminică, 6 iulie (ora 10.00) și până marți 8 iulie (ora 10.00). Astfel, se vor înregistra temperaturi maxime între 36 și 39 de grade.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea. Pentru siguranța dumneavoastră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!
– Evitați expunerea prelungită la soare!
– Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
– Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
– Consumați fructe și legume proaspete!
– Evitați deplasările la orele de vârf; dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.

De asemenea, pe cât posibil, păstrați legătura cu persoanele în vârstă, rudele, vecinii sau bolnavii cronici.

La cel mai mic semn privind înrăutățirea stării de sănătate, contactați medicul de familie.

Sunați la numărul 112 în caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Prestație de excepție a reprezentanților orașului Cugir, la Festivalul Naționalităților din Wasserburg – Germania

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, în Wasserburg – Germania a avut loc Festivalul Naționalităților, eveniment în cadrul cătuia, orașul Cugir a participat cu Fanfara Cugir și grupa de percuție de la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir.

După cum ne relata primarul Adrian Teban (prezent la manifestare) tinerii cugireni, coordonați de Marian Vințan și Vali Oajdea, au avut o prestație excelentă și au creat o atmosferă deosebită în localitatea germană, fiind apaudați și ovaționați de participanții la festival.

Potrivit edilului de la poalele Drăganei „anul viitor se împlinesc 20 de ani de la începutul acestei frumoase colaborări, între orașul Cugir și orașul Wasserburg, iar cu această ocazie doresc să îi mulțumesc primarului Michael Kölbl și echipei sale pentru invitație și pentru parteneriatul constant din toți acești ani. M-am bucurat sa il reîntalnesc pe Erich Baumgartner, un vechi prieten al orașului Cugir, care mulți ani după Revoluția din 1989, a venit cu diverse donații pentru Spitalul orășenesc Cugir. Tot pentru anul viitor, am invitat Primăria din Wasserburg să participe la Toamna Cugireană, iar cu bucurie am primit deja confirmarea”.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir