Rămâi conectat

Actualitate

Obiceiuri de Anul Nou din zona Cugirului anului 1943, în extemporalul unui elev: „Făceam o gălăgie de ţi se scula păru-n cap”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un extemporal, al unui elev, din anul 1943, păstrat în arhive, descrie ritualuri şi a credinţe legate de Anul Nou din zona oraşului Cugir.

„Feciorii merg la şezătoare unde sunt adunate fetele şi acolo pârjolesc păr de porc, se vrăjesc… zic ei cum va fi bărbatul sau nevasta fiecăruia… Se pun sub mai multe farfurii pâine, sare, inel, leu, cărbune, pieptene, acela care găseşte pâinea, leul sau inelul va fi foarte bogat, iar acel ce găseşte sare, cărbune, pieptene, va fi sărac de tot”, scria elevul Mircea Popa, aflat în clasa a I-a.

Fragmentele provin dintr-un document al fondului „Parohia greco-catolică Cugir” de la Arhivele Naţionale Alba:

„Nu ştiu cum sunt alţii de prin alte părţi, dar eu şi cu toţi băieţii de la noi multe mai făceam în seara de Anul Nou. Ne pregăteam dinainte cu trei săptămâni. Cum sosea seara de Anul Nou şi de cum însera, începeam a ieşi cu bice, buciume, clopote şi făceam o gălăgie de ţi se scula părul în cap. Acum de vreo câţiva ani a început a umbla şi pe la noi cu pluguşorul şi cu buhaiul şi frumos mai este când spune versul pluguşorul”, scrie şcolarul.

„Fetele pe gunoi şi în care parte aud câini lătrând, în partea aceea se vor mărita. Mai merg pe la coteţele porcilor, unde strigă la porc, iar dacă grohăie e semn că se vor mărita în anul acela. Şi mai fac fetele încă multe obiceiuri de ale lor. Femeile pârgălesc ovăz şi îl dau la găini ca să ouă tot anul. Flăcăii ieau porţile dela oameni şi le ascund în glumă. Când e pela orele 12 se bagă la biserică unde se face slujba pentru închiderea anului şi pentru începerea noului an. După iese dela biserică se duc fiecare pe la casele lor”, continuă povestea.

„De dimineaţă e vorbă că dacă vine străin întâi la casă şi de parte bărbătească, toate oile vor făta berbeci, iar dacă vine de parte femeiască vor făta mieluţă. Copiii umblă cu sorcova ca să câştige bani, covrigi, nuci şi alte bunătăţi. Iar unde umblă cu pluguşorul se merge şi se stropeşte cu apă şi grâu ori ovăz, în semn că seamănă pe unde au arat. Se bagă apoi la biserică unde se face Liturghia, iar după ce se iese, adică după masă, merge fetele şi flăcăii la joc. Cei care îi cheamă Vasilie se mai cinstesc unul pe altul. Sunt frumoase obiceiurile şi datinile noastre a anului nou, mai ales acele pe care le ştiu bătrânii”, se mai afirmă în documentul de arhivă menţionat.

sursa: adevarul.ro


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

20-22 septembrie 2024: Toamna Cugireană, pe Stadionul „Parc”. Vezi programul

cugirinfo.ro

Publicat

în

Toamna Cugireană – 2024 va avea loc în intervalul 20-22 septembrie la Stadionul Parc, Cugir. Vă așteaptă 3 zile de distracție, tradiții și voie bună, într-o  atmosferă autentică a toamnei!

„Readucem la viață istoria glorioasă a strămoșilor noștri prin spectaculoasele evenimente de reconstituire istorică din cadrul Festivalului Dacic Singidava. Atmosfera magică a serilor va fi completată de nume mari ale scenei, care vor transforma fiecare moment într-unul de neuitat, prin concerte vibrante și spectacole speciale dedicate Toamnei Cugirene. Vino să retrăiești trecutul și să te bucuri de un prezent plin de muzică, tradiție și bucurie!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL TOAMNA CUGIREANĂ 2024

Vineri, 20 septembrie – Bulevardul pietonal Al. Sahia

Ora 20.00 – Festivalul dacic Singidava
Paradă cu torțe, muzică și dansuri de inspirație antică

Sâmbătă, 21 septembrie – Stadionul Parc

Ora 10.00 – Festivalul dacic Singidava
Ateliere și jocuri interactive specifice perioadei antice

Ora 12.00 – Tur ghidat pe Via Transilvanica spre Cetatea Dacică Singidava

Ora 17.00 – Bătălia pentru Singidava
Echipamente și tehnică militară, ritualul de incinerare dacic

Ora 19.00 – Concerte
Subcarpați – Mihail Band – Cimpoierii din Transilvania
În deschidere trupe locale: The Beat, Blue Shadow, Fanfara Cugir, Clasa de percuție
Entertainment și focuri de artificii

Duminică, 22 septembrie

Ora 10.00 – Ziua Recoltei – Piața de Sus
Târgul producătorilor locali
Recital de folclor, momente de dans popular și concert cu Fanfara Cugir

Ora 11.00 – Festivalul dacic Singidava – Stadionul Parc
Tabără de meșteșuguri și ateliere muzicale, jocuri specifice perioadei antice, întreceri sportive

Ora 15.00 – Paradă folclorică – Bulevardul Al. Sahia

Ora 16.00 – Spectacol folcloric – Stadionul Parc
Ansamblul folcloric și orchestra Jidvei România și invitații: Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, Daria Gâdea
Recital Ionela Moruțan și Taraful Cugir
Participă ansamblurile: Bihorul, Potaissa, Valea Mureșului, Leleșana, Someșul, Câmpul Pâinii.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Cuplurile fin Cugir care în acest an împlinesc 50 ani de căsătorie, sărbătorite pe 1 Octombrie 2024

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir organizează nunta de aur pentru cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Înscrierile se fac la Centrul Cultural Valentin Uritescu.

„În fiecare an sărbătorim 1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice și totodată familiile care aniversează 50 de ani de căsătorie. Invităm și pe această cale cuplurile pentru care acest an este dedicat celebrării Nunții de aur să participe la ceremonia aparte, dedicată dumnealor. Înscrierea se face la sediul instituției Centrului Cultural Valentin Uritescu Cugir, iar pentru mai multe detalii vă așteptăm să ne vizitați sau ne puteți contacta online aici ori la numărul de telefon 0258755767”, au transmis reărezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Rechizite și dulciuri pentru copiii din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un gest de suflet al Parohiei Ortodoxe române – Cugir 2 (Biserica Sf. Gheorghe Cugir) a adus lumină și speranță în sufletele mai multor copii.

Cu sprijinul preotului paroh, Adrian Ioan Aldea și al unor enoriași devotați, zeci de copii prezenți la Te Deum-ul organizat cu prilejul noului an de școală în locașul de cult au primit daruri cu ocazia începerii noului an școlar.

Ei au primit cu inimile pline de bucurie și recunoștință daruri constând în plase cu rechizite școlare (penare complete, caiete, creioane colorate, pixuri, plastilină ș.a.).

Pe lângă rechizitele școlare, copiii au fost întâmpinați și cu dulciuri și fructe, simboluri ale grijii și dragostei pe care Biserica o poartă pentru fiecare dintre ei.

Acest sprijin oferit aproape în fiecare copiilor reprezintă mai mult decât un simplu ajutor material, este o șansă la educație și la un viitor mai bun pentru acești tineri, care au astfel cât de cât cele necesare pentru a merge la școală și a-și continua studiile.

„Prin aceste gesturi de iubire creștină, Biserica nu doar că sprijină educația, ci și reînnoiește speranța în inimile acestor copii, arătându-le că nu sunt singuri în fața provocărilor vieții. În fiecare ghiozdan se află nu doar rechizite, ci și un strop de credință, de încurajare și de binecuvântare pentru un nou an școlar plin de realizări”, a dorit să precizeze părintele Adrian Aldea.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir