cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Obiceiul „Păştenilor’’ păstrat cu sfințenie la Vinerea de aproape 70 de ani

Obiceiul „Păştenilor’’ păstrat cu sfințenie la Vinerea de aproape 70 de ani

Publicat în 09.04.2015 la ora 16:49

pastenii-vinerea-2015De aproape 70 de ani obiceiul păștenilor din localitatea Vinerea are loc în Joia Mare, la doar o zi după ce același eveniment a avut loc la Cugir și care simbolizează momentul întâlnirii lui Iisus Hristos cu cei 12 apostoli la Cina cea de Taină. Obiceiul este cunoscut ca fiind cel mai vechi din zona, ap[rut prima dată la Vinerea şi apoi, împrumutat şi locuitorilor din Cugir.

În acest an cei 43 de pășteni s-au organizat în mod exemplar, cumpărând ciubere, lumânări, desagi, vin și pâine pentru a fi folosite în noaptea Învierii. Astfel, astăzi începând cu ora 8.00, păștenii din Vinerea s-au adunat la biserica ce poartă hramul ,,Sf. Nicolae organizându-se cu praporii și steagurile, după care în frunte cu preoții parohi Mircea Moșneag și Adrian Cebotari, însoțiți de cetățeni ai localității au pornit spre casa localnicului Aurel Hiriza, gazda sărbătorii de anul acesta.

pastenii-vinerea-2015-bisericaAici, preoții au oficiat o slujbă de sfințire a pâinii și a vinului urmând a fi oferite credincioșilor la slujba de Înviere. De la casa gazdei, păștenii, preoții și oficialitățile locale, urmați de participanții la manifestare s-au întors în alai la biserică, unde s-a oficiat slujba specifică evenimentului. În drumul lor spre biserică s-a respectat cu strictețe ritualul care dăinuie din 1948: bărbații aflați în fruntea alaiului au dus pe umeri desagii noi în care s-a aflat pâinea pentru a fi sfințită, urmați de femeile păștene, care purtau ciubere împodobite cu flori și pe care se afla inscripționat: ,,Hristos a Înviat’’ ,, Adevărat că a înviat’’.

După ce slujba a luat sfârșit, fiecare participant a primit din partea organizatorilor câte un colac, un pahar de vin și câte o lumânare. La eveniment au luat parte subprefectul Județului Alba, Cornel Murg, vicepreședintele Consiliului Județean, Florin Roman, primarul și viceprimarul Cugirului Adrian Teban, respectiv Horia Rotche, consilierul județean Mihai Nicușor, directorii fabricilor din Cugir, Mircea Trifan și Romulus Micu, directorul general de la Parcul Industrial, Emil Muntean, consilieri locali și manageri ai unor instituții și societăți comerciale locale. De remarcat faptul că din cei 43 de pășteni născuți în Vinerea, care anul acesta împlinesc 60 de ani, 4 dintre ei locuiesc în străinătate și au venit special pentru a lua parte la sărbătoarea organizată cu această ocazie.

Constantin PREDESCU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 1064 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.