Rămâi conectat

Actualitate

Obiceiul Păștenilor din Vinerea și Cugir s-a organizat, anul acesta, în prima și cea de-a doua zi de Rusalii

cugirinfo.ro

Publicat

în

Obiceiul păștenilor, sărbătoare  păstrată cu sfințenie de peste 70 de ani la Vinerea – Cugir, care ar fi trebuit să se desfășoare în Săptămâna Patimilor (Miercurea Mare la Cugir și Joia Mare la Vinerea) a fost organizată anul acesta în prima zi de Rusalii în localitatea Vinerea și în cea de-a doua zi de Rusalii la Cugir.

O situație primită cu regret înaintea Sfintelor Paști, de sutele de credincioși care au fost nevoiți să accepte restricțiile impuse de Starea de Urgență instituită la nivel national și să renunțe la organizarea după tradiție a acestei sărbători de suflet. Astfel că păștenii s-au adunat, duminică la Bisericile Ortodoxe Sfinții Apostoli „Petru și Pavel”  și Sfântul Nicolae din Vinera, unde au împodobit nu numai decorul pascal,  ci și pe cel al Rusaliilor. Daca la Cincizecime are loc nasterea Bisericii Crestine, iar Duhul Sfânt răspândește

Suflarea dragostei, pastenii reprezinta dovada vie a roadelor Sale – pacea, buna intelegere, bucuria, adevarul. Potrivit preotului paroh Adrian Cebotari, la Vinerea au participat 43 pasteni la care se adaugă 9 familii- urmasi ai pastenilor decedati ( care n-au ajuns la vârsta de 60 de ani).

S-au sfintit spice de grau care au fost distribuite credincioșilor, apoi 18 coronite impletite de grau, asezate la troitele din sat, din Pochia si Poiana cu Goruni. Au fost oferiți in jur de 500 de colaci si lumanari. Astăzi, la Cugir, în ziua în care este sărbătorit și hramul lăcașului de cult „Sfânta Treime” (preot paroh Pintea Dumitrean) au participat aproape 120 de credincioși, 75 dintre aceștia fiind „pășteni”.

Îmbrăcați în straie populare și cu icoane în mâini, credincioșii au folosit ceremonialul traditional, înconjurând biserica de trei ori, alături de un sobor de preoți. Obiceiul Păștenilor a apărut mai întâi  în satul Vinerea, la inițiativa părintelui paroh Ioan Sabău, care a hotărât ca pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc în cursul acelui an 60 de ani şi care vor purta numele de pășteni.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir