Rămâi conectat

Ştiri din zonă

O „vizită” a Curții de Conturi la Primăria din Șibot a scos în evidență prejudicierea bugetului local cu aproape 870000 lei

cugirinfo.ro

Publicat

în

primaria-sibot-01Probleme foarte mari decoperite la Primăria Șibot în urma unui control al Curții de Conturi efectuat între 2 și 27 septembrie 2013, concluzia fiind că bugetul local a fost prejudiciat cu 869.812 lei.

Potrivit sintezei constatărilor rezultate în urma acțiunii de audit financiar există suspiciuni privind legalitatea cheltuielilor aferente unor lucrări de investiții: ”Obiectivul de investiţii „Amenajare parc public de recreere în localitatea Şibot, Comuna Şibot, jud. Alba” a fost promovat, executat şi plătit cu nerespectarea cadrului legislativ în materie şi prin aceasta bugetul local al U.A.T.C. Şibot a fost prejudiciat cu suma estimată de 205.912,68 de lei”, după cum se precizează în raportul întocmit la finalul controlului.

De asemenea, cu privire la legalitatea cheltuielilor de investiții aferente achiziției unui autovehicul pentru pompieri, concluzia este că ”Au fost majorate nelegal cheltuielile de capital ale entității cu suma de 81.344 de lei prin achiziţia în anul 2012 a unei autospeciale pentru stingerea incendiilor, achiziție aprobată de către Consiliul Local Şibot fără să existe la bază un Raport de evaluare întocmit de către un specialist”.

În același raport se precizează că ”Au fost majorate nelegal cheltuielile UATC Șibot în perioada 2011-2013 acceptarea la plată a unei facturi în valoare de 50.158 de lei emisă NSA SRL, în baza contractului încheiat pentru prestarea unor lucrări (decopertat pământ transport, vânzare agregate balastieră), fără să existe justificarea legală a acestor prestaţii”.

În ceea ce privește modul de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării veniturilor la bugetul local Curtea de Conturi consemnează că nu s-au înregistrat şi urmărit spre încasare veniturile rezultate din taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică în sumă totală de 15.600 lei.

Curtea de Conturi a mai găsit nereguli cu privire la realitatea executării lucrărilor și plata acestora conform contractului de lucrări nr. 3195/19.12.2011, încheiat cu SC Alsecon II Sebeș: ”În perioada 2011-2012 au fost acceptate la plată decontări majorate nelegal cu suma de 10.365 lei (inclusiv TVA), datorită includerii în situațiile de plată a unor lucrări care nu au fost efectiv executate (fapt stabilit în urma inspecției pe  teren efectuate în timpul acţiunii de audit financiar), respectiv nu a fost executat pavajul exterior cu pavaje din beton în cantitate de 150 mp”.

Alte exemple extrase din raport ar fi plăți nejustificate în sumă de 3.227,93 iei, în luna decembrie 2011 şi în cursul anului 2012, reprezentând carburant alimentat şi folosit de către Postul de Poliţie Şibot; plata nelegală a unor cheltuieli materiale (au fost majorate nelegal în anul 2011 cheltuielile bugetului locai al UATC Şibot prin achiziţi de bunuri şi servicii pentru care entitatea nu a avut referate de necesitate pentru achiziţiile respective); pentru unele achiziţii facturile primite şi plătite cuprind doar formulări generale (ex. prestări servicii, materiale curăţenie); pentru facturile care detaliază bunurile achiţionate nu s-au prezentat recepţii ale acestora urmate de darea în consum și au fost majorate nelegal cheltuielile entităţii prin plata în anul 2012 din bugetul UATC Șibot a unor amenzi si penalităţi de întârziere în sumă totală de 2.878,53 de lei.

Datele  prezentate mai sus sunt doar câteva exemple ale neregulilor depistate de Curtea de Conturi la Primăria Șibot. Procesul verbal de control întocmit de doi auditori publici externi, datat 27.09.2013, se întinde pe nu mai puţin de 394 de pagini, unde sunt explicate în detaliu toate constatările, fiind dispusă luarea tuturor măsurilor pentru recuperarea banilor cuveniţi bugetului local.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Bărbat din Șibot cercetat de polițiști, după ce și-a agresat concubina

cugirinfo.ro

Publicat

în

În după amiaza zilei de duminică, 4 iunie 2023, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către o femeie de 51 de ani, din comuna Șibot, cu privire la faptul că a fost agresată de către concubinul său.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii, bărbatul ar fi lovit-o pe femeie, fără a-i provoca leziuni care să necesite acordarea de îngrijiri medicale.

În urma aplicării formularului de evaluare al riscului, a rezultat că se impune emiterea ordinului de protecție provizoriu, iar bărbatului i-a fost interzis să se apropie de partenera sa.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Filmare indecentă transmisă live pe două rețele de socializare, de un tânăr de 19 ani din Balomirul de Câmp. Vezi ce pedeapsă a primit

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un tânăr de 19 ani, din Balomirul de Câmp, care a filmat și a transmis prin rețelele Telegram și WhatsApp o înregistrare în care două persoane întrețineau relații sexuale, a fost condamnat la plata unei amende penale pentru infracțiunea de violare a vieții private.

Bărbatul (M.C.R.) este acuzat de procurori de săvârșirea a două fapte de violare a vieții private. Plângerea a fost depusă de femeia care apărea în înregistrarea video. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în data de 24 august 2021, a realizat o înregistrare audio-video cu telefonul mobil, în cadrul căreia a surprins pe un martor în cauză, prieten de-al său, şi o femeie în timp ce aceştia întreţineau relaţii sexuale.

Filmarea a fost realizată într-o încăpere din locuința sa, în comuna Șibot, satul Balomiru de Câmp.

„Ulterior, în aceeași noapte, fără a avea consimţământul persoanei vătămate a transmis mai multor persoane filmarea realizată cu telefonul mobil, în care se observă cum martorul şi persoana vătămată întreţineau relaţii sexuale, filmarea ajungând în cele din urmă să fie distribuită pe aplicaţia Telegram”, se precizează în rechizitoriul Parchetului

Femeia a declarat că, în timp ce aceasta se afla la locuinţa bărbatului, un prieten al acestuia a întrebat-o dacă doreşte să întreţină relaţii sexual, fiind de acord.

• Daune morale de 1.000 de euro

„Inculpatul se afla în cameră şi i-a filmat cu telefonul său mobil, însă persoana vătămată nu a ştiut şi nici nu şi-a dat acordul pentru a fi filmată, motiv pentru care l-a întrebat pe acesta ce face cu telefonul în mână. În cursul zilei de 25 august 2021 persoana vătămată a primit un mesaj pe Snapchat de la un utilizator, în care se regăsea filmarea actului sexual”, se mai susține în dosar.

Autorul filmului a menţionat că a trimis filmarea mai multor persoane, în jur de 4-5, fără a putea preciza numele acestora. Acesta  a recunoscut că nu a avut consimţământul femeii sau a celuilalt bărbat pentru a trimite acea înregistrare către alte persoane.

„Chiar dacă inculpatul a afirmat că a comunicat înregistrarea doar unui număr mic de persoane, acest aspect nu prezintă relevanţă deoarece consecinţa finală a fost aceea a încărcării conţinutului pe Telegram şi a trimiterii acestuia pe cel puţin un grup de Whatsapp”, se menționează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Acesta trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 1.190 de lei și la daune morale de 1.000 de euro. Hotărârea a rămas definitivă.

Parlamentul a votat, recent. o lege care incriminează penal și divulgarea, difuzărea, prezentărea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane, fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau o ştirbire a imaginii sale. Pedeapsa stabilită pentru o astfel de faptă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Legea urmează să fie promulgată de președinte.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Miercuri, 24 mai 2023, debitul Râului Cugir va fi în crește, ca urmare a golirii barajului de la Canciu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Orașului Cugir a fost înștiințată de către Hidroelectrica, Sucursala Sebeș că în data de 24 mai 2023, între orele 09.00-12.00 sunt planificate manevre de circulație de apă în albia râului Cugir pentru verificarea funcționalității instalațiilor hidromecanice de la Barajul Cugir – Vana de golire de fund.

Debitul tranzitat în aval de acumularea Cugir va fi maxim 15 m3/s. Manevrele sunt executate conform „Programului de măsuri pentru pregătirea exploatării amenajării în condiții de ape mari (viitură) SH Sebeș-2023.”

Detali suplimentare se pot obține de la Dispeceratul Hidrocentru SH Sebeș, la telefon 0258806450.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir