Ştiri din zonă
Nuntă tradițională, reconstituită la Tărtăria. Costume populare autentice, alai cu nuntași, vornic și socăciță
Sărbătoarea „Fiii satului Tărtăria”, desfășurată în weekend-ul care abia s-a încheiat, după o pauză de 20 de ani, a fost momentul ideal pentru ca comunitatea locală să reconstituie o nuntă tradițională.
Reconstituirea obiceiurilor unei nunți tradiționale la sat a fost cu siguranță cel mai important moment al sărbătorii din satul Tărtăria, județul Alba, localitatea unde s-au descoperit tăblițele cu cel mai vechi scris din lume. Evenimentul a trezit din nou satul la viaţă și a implicat toată comunitatea locală. Îmbrăcați în straie populare și cu casele și porțile împodobite cu covoare de sărbătoare țesute, localnicii i-au însoțit pe tinerii miri în cea mai frumoasă zi din viața lor.
Emil Molodeț, vornicul sau grăitorul de la Tărtăria a povestit pentru cititorii ziarulunirea.ro cum se desfășura o nuntă tradițională în satul din comuna Săliștea.
Pregătirile pentru nunțile tradiționale de la Tărtăria începeau cu o săptămână înainte de eveniment. Și pentru că la țară sâmbătă se lucra și la munca câmpului nu poți să faci sărbătoare, nunțile aveau loc mai ales duminica. Lunea, femeile se adunau la casa mirelui sau a miresei, după cum hotărau cuscrii și se apucau de făcut tăițeii și prăjiturile.
Bărbații interveneau mai târziu, joia, când se sacrificau animalele, porc sau vițel, după cum hotăra socăcița, o femeie cu autorizație, care pregătea mâncarea pentru nuntă: de la sarmale, supa de tăiței, friptura și gustările.
În paralel cu pregătitul meniului pentru nuntă, tineretul, mai ales băieții, trebuiau să împodobească poarta la mire și la mireasa. Obiceiul s-a moștenit și se păstrează până în zilele noastre la Tărtăria: ”Joi seara, feciorii din sat, prietenii mirelui, merg în pădure, taie ramuri de brad și vinerea seara făceau poarta la mire și la mireasă. Sâmbătă dimineața se împodobeau porțile”, povestește Emil Molodeț.
Sâmbătă, în jurul prânzului, la casa mirelui ajungea formația și de acolo se pleca cu alaiul de nuntă spre casa nașilor. Vornicul este cel care făcea intrarea în curte, le mulțumea nașilor că participă și dau o mână de ajutor tinerilor care se vor căsători. La țară, după căsătorie, nașii devin părinții spirituali ai mirilor.
De la nași, alaiul pornea după mireasă. Un moment important în nunta tradițională de la Tărtăria este blocarea drumului de către nuntași: ”Este o tradiție veche și frumoasă, un fel de glumă. Mireasa trebuie plătită. Acum se cer bani, dar mai demult oamenii ziceau ”îmi dai o găleată cu vin, să fim sănătoși!” Respectivii făceau și ei un chef.” Blocarea drumului se face mai ales când mirele vine din altă localitate și se căsătorește cu o fată din Tărtăria.
Alaiul de nuntă se îndreaptă apoi spre Primărie pentru semnarea actului legal, iar după aceea se mergea la biserică, unde preotul din sat săvârșea ceremonia religioasă. După cununia de la biserică, se mergea la sală, pe vremuri căminul cultural.
Preotul paroh din sat face intrarea religioasă la sală sau dezlegarea mesei, după care urmează distracția. Un alt moment important al nunții îl constituie cinstirea mirilor: ”Ca orice drum în viață, trebuie să pornești cu un ajutor. Și cum e obiceiul la noi la Tărtăria, dimineața pe la 4.00-5.00, se dădea cinstea mirilor. Fiecare familie cinstea mirii, cu un ajutor material de pornit în viață.”
Banii strânși de la nuntă, în urmă cu 70-80 de ani, tinerii îi investeau în pământ: ”Fiecare familie tânără își cumpăra un iugăr, un hectar sau jumătate de hectar. În zilele de astăzi ne-am modernizat, tinerii își cumpără un apartament, o mașină”, mai spune vornicul.
Un alt element important în nunta tradițională este plosca vornicului, în care se pune numai țuică: ”Un bătrân îmi spunea de demult că într-o ploscă de lemn dacă bagi vin va curge, iar dacă bagi apă se crapă”, povestește grăitorul de la Tărtăria. Pe vremuri, plosca cu țuică era plata vornicului pentru nuntă. Acesta pleca de acasă cu plosca goală, mergea la mire unde socrul mare umplea plosca, iar pe parcursul drumului servea oamenii pe stradă și pe cei care închideau drumul. Dimineața când se termina nunta și invitații plecau acasă, socrul mare umplea din nou plosca cu țuică, care ținea până la nunta următoare.
Tinerilor din ziua de astăzi care se căsătoresc, domnul Molodeț le transmite să nu uite de tradiții, să nu uite de unde au plecat: ”Lumea trebuie să se simtă bine. Nunțile din ziua de astăzi au devenit cam materiale. Nu contează, plicul să vină. Mai demult era o găleată cu capac și toată lumea arunca banii acolo. La sfârșit erau numărați și mirii erau mulțumiți. Așa e obiceiul românesc, dacă mergi la o nuntă, te duci să ajuți oamenii, să ajuți tânăra pereche să facă ceva în viață.”

Ştiri din zonă
Licitație de aproape UN MILION de lei pentru reabilitarea dispensarului medical din comuna Săliștea
Primăria comunei Săliștea a lansat recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări în cadrul proiectului „Execuție lucrări reabilitare dispensar medical uman, comuna Săliștea”. Valoarea totală estimată a contractului este de 940.602.17 de lei.
Clădirea propusa cu destinaţia de dispensar medical uman se desfăşoară pe un nivel P – (parter), cu dimensiunile exterioare maxime de 17.80 m x 23.20 m.
Fundaţiile sunt din beton amnat, de tipul continui, sub pereţii portanţi.
Pereţii interiori si exteriori sunt realizaţi din diafragme de zidărie, cu grosimea de 45cm, respectiv 70 cm. Pereţii exteriori vor fi placaţi cu termosistem in grosime de 15 cm.
Planşeul de peste sol se va realiza din beton armat iar planseul peste parter se va realiza din grinzi de lemn ecarisat.
Lucrări propuse
– lucrări de subzidire si camasuire fundaţii pe exterior;
– hidroizolarea fundaţiilor;
– executarea unei centuri de beton armat peste pereţii portanţi ai construcţiei;
– refacerea şarpantei din lemn si a invelitorii;
– executare buiandrugi peste golurile noi create;
– termoizolare construcţie cu termosistem conform audit energetic;
– termoizoiarea planseului peste parter;
– schimbarea pardoselilor si a tamplariei din lemn;
– refacerea tencuieloior si a finisajelor interioare-exterioare;
– reabilitarea coşurilor de fum;
– executarea unui trotuar de protecţie in jurul clădirii;
– refacerea sistemului de colectare si indepartare a apelor pluviale;
– dotarea cu echipamente si mobilier specific;
– refacerea instalaţiilor de încălzire, sanitare si electrice;
– executarea instalaţiilor privind securitatea la incendiu; instalaţii de semnalizare si detecţie, instalaţie de iluminat de siguranţa;
– executare instalaţi de curenţi slabi: supraveghere video, internet;
– executare instalaţi de ventilaţie;
– executare unei instalaţii fotovoltaice privind eficientizarea energetica a construcţiei;
Atât pentru interior cât şi pentru exterior s-au ales soluţii şi finisaje compatibile cu materialele propuse pentru sistemul structural adoptat.
– suprafeţe tencuite şi zugrăvite în culori pastel;
– pardoseli din tarkett si gresie;
– placări cu faianţă pe o înălţime de 2,1 Om G.S.;
– reţelele de instalaţii poziţionate în pereţi sau în pardoseala;
1. Oficina locală de distribuţie – încăperea în care are acces publicul, unde se face vânzarea şi eliberarea medicamentelor şi a celorlalte produse permise în farmacie.
Aceasta va avea:
– o suprafaţa de 22,35 mp. (Oficina+ Depozit)
– va fi prevăzută cu un sistem propriu de asigurare a temperaturii necesare păstrării medicamentelor în condiţiile specificate de producător şi cu dispozitive de monitorizare a condiţiilor de temperatură create;
– va avea un spaţiu destinat discuţiei confidenţiale cu pacientul afişat la loc vizibil; acesta poate fi şi biroul farmacistului şef (Oficina).
– Toate acestea vor respecta Cap III Organizarea şi funcţionarea unităţilor farmaceutice, secţiunea Farmacia comunitara, art. 18 din ORDIN Nr 444 din 25 martie 2019 pentru aprobarea Normelor privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unităţilor farmaceutice, actualizat in 2021.
2. Cabinet medical – medicina de familie – Cabinetul medical este unitatea cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistenţă medicală umană preventivă, curativă, de recuperare şi de urgenţă- conform ordonanţei nr.124 din 29 august 1996 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale.
Pentru a putea funcţiona conform legii, cabinetul de medicină de familie întruneşte cerinţele legate de spaţiul în care se va desfăşura întreaga activitate:
– Cabinetul de consultaţii are o suprafaţă de 16,40 mp., grupuri sanitare separate pentru pacienţi şi personal, un spaţiu de 5.55mp., C.T. pentru depozitarea şi păstrarea în condiţii optime a materialelor de curăţenie, a dezirrfectanţilor şi soluţiilor necesare igienizării spaţiului.
– Un vestiar în care medicii, asistentele şi personalul administrativ se pot schimba de hainele de stradă şi îşi pot depozita halatele şl uniformele, în suprafaţa de 2,60mp.
– Finisaje constau în vopsea lavabilă pentru pereţi, care poate fi dezinfectată şi spălată periodic.
– Pardoseala este din gresie şi tarkett, pardoseli ce nu reţin praf, murdărie, microbi şi nu numai,
– Din punct de vedere al căilor de acces există o rampă de acces pentru persoanele în scaun cu rotile sau mame cu cărucioare pentru bebeluşi.
3. Cabinet stomatologic – medicina dentara: Cabinetul reprezintă entitatea de baza, „nucleul’ oricărui furnizor de servicii medicale stomatologice.
Pentru a putea funcţiona conform legii, cabinetul stomatologic întruneşte cerinţele legate de spaţiul în care se va desfăşura întreaga activitate:
– Aprovizionarea cu apă potabilă:. Apa corespunde cerinţelor de potabilitate prevăzute de standardele în vigoare iar cabinetul este dotat cu chiuvetă racordată la apă caldă şi rece.
– Racordarea la reţeaua de canalizare a localităţii, astfel încât apele uzate nu produc poluarea apei, aerului şi solului,
– Se asigură unui microclimat corespunzător: 22-24 °C în cabinetul stomatologic, 18-20° C în sala de aşteptare,
– Se asigură iluminarea naturală şi artificială necesară desfăşurării în condiţii optime a activităţii de medicină dentară.
– Cabinetul stomatologic are o suprafaţă de 25,90 mp,, grupuri sanitare separate pentru pacienţi şi personal, un spaţiu de 5.00mp., Magazie, pentru depozitarea şi păstrarea în condiţii optime a materialelor de curăţenie, a dezinfectanţilor şi soluţiilor necesare igienizării spaţiului.
– Un vestiar în care medicii, asistentele şi personalul administrativ se pot schimba de hainele de stradă şi îşi pot depozita halatele şi uniformele, în suprafaţa de 3.80mp.
– Finisaje constau în vopsea lavabilă pentru pereţi, care poate fi dezinfectată şi spălată periodic.
– Pardoseala este din gresie şi tarkett, pardoseli ce nu reţin praf, murdărie, microbi şi nu numai,
– Din punct de vedere al căilor de acces există o rampă de acces pentru persoanele în scaun cu rotile sau mame cu cărucioare pentru bebeluşi.
Ştiri din zonă
Bărbat trimis în judecată, după ce a distrus ecranul unui aparat de tip slot-machine, aparținând unei firme din Șibot
Un bărbat a fost trimis în judecată, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere.
Decizia instanței a fost pronunțată pe data de 10 noiembrie, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.
În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că inculpatul, în data de 28.07.2022, ora 2200, în timp ce se afla în localul aparținând unei firme din localitatea Șibot, a distrus, prin aplicarea unei lovituri cu pumnul, ecranul unui aparat de tip slot-machine, aparținând firmei, fiind produs persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum de 3500 lei prin spargerea ecranului acelui aparat.
În cauză nu au fost formulate cereri şi excepţii cu privire la legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi nu se impun a fi invocate nici din oficiu.
Decizia poate fi atacată cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.
Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, acesta beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Ştiri din zonă
Tânăr de 19 ani din Blandiana cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea sub efectul substanțelor psihoactive
Vineri, 10 noiembrie 2023, în jurul orei 08.45, polițiștii Serviciului Rutier, în timp ce acționau pe Drumul Național 1, la kilometru 372, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 19 ani, din comuna Blandiana.
În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
FOTO: ARHIVĂ
-
Din judeţacum 8 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 10 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 8 luni
Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare din Postul Paștelui: Care este semnificația fiecarei zile | cugirinfo.ro