Învăţământ - Cultură
Noul lider al studenților din România este Vlad Dan Cherecheș, originar din Cugir
Ultimii trei președinți ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România sunt originari din județul Alba, cel din urmă, Vlad Dan Cherecheș fiind din Cugir.
Acesta a fost ales la începutul lunii august 2015 iar înaintea lui, la cârma ANOSR au fost Cristi Popescu din Abrud și Mihai Dragoș din Alba Iulia, toți trei fiind membri marcați ai CJE Alba.
Studenți din toată țara s-au reunit la Timișoara, în perioada 1-10 august, pentru a participa la Forumul Organizațiilor Studențești din România (FOSR), cel mai important eveniment al (ANOSR), în cadrul căruia federația și-a ales un nou Birou de Conducere și și-a stabilit prioritățile pentru următorul an universitar.
Forumul a debutat cu o Gală Aniversară, când, alături de foști președinți ANOSR, alumni, actuali membri și alți parteneri apropiați ai structurii, ANOSR a celebrat 20 ani de la momentul apariției ANOSR, respectiv 15 ani de la înființarea sa legală, sărbătorind reușitele acestor ani și evocând istoria federației.
La deschiderea oficială a FOSR 2015 au fost prezenți importanți actori ai mediului educațional, printre care Ligia Deca (consilier de stat în cadrul Departamentului Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale), prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu (președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senatul României), Constantin Trăistaru (consilier în cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice), prof. univ. dr. Marilen Pirtea (rectorul Universității de Vest din Timișoara), conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu (membru în Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior) Mihai Dragoș (președintele Consiliului Tineretului din România), care au dezbătut alături de reprezentanții studenților din toată țara principiile pe care va trebui să le conțină noul proiect de lege a educației.
În cadrul Adunării Generale ANOSR au fost aleși noii lideri ai studenților din România, Biroul de Conducere al federației având acum o nouă formulă. Componența acestuia este:
Președinte: Vlad Dan CHERECHEȘ. El este licențiat în informatică, în prezent urmează cursurile programului de masterat Studii de dezvoltare internațională din cadrul Facultăţii de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Universitatea de Vest din Timișoara. Și-a început activitatea de reprezentare în Consiliul Elevilor, mai întâi la nivel local, ca președinte al Consiliului Elevilor Colegiului Național „David Prodan” Cugir, ulterior continuând la nivel județean şi naţional, în calitate de președinte al Consiliului Județean al Elevilor Alba. În mișcarea studențească s-a dezvoltat în Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), unde a trecut prin ipostaza de coordonator de departament, vicepreședinte și președinte, timp de două mandate (2013 – 2015). În ultimii patru ani a făcut parte din structurile decizionale ale Universității de Vest din Timișoara (Consiliul Facultății de Matematică și Informatică – 3 ani, Senatul UVT – 1 an membru cu drept de vot, 2 ani invitat permanent, Consiliul de Administrație UVT – 2 ani membru cu drept de vot), precum și din numeroase comisii și grupuri de lucru din mediul universitar. Este expert evaluator al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), participând la numeroase evaluări instituționale. A făcut parte și din grupul de experți în asigurarea calității al European Students’ Union (ESU). În perioada aprilie – august 2015 a fost vicepreședinte educațional al ANOSR
Secretar General: Andrei VASILE
Vicepreședinte Educațional: Iulia Manuela POP
Vicepreședinte Educațional: Mihaela CÎRNU
Vicepreședinte Educațional: Ștefan Marius DEACONU
Vicepreședinte Relații Interne: Daniel Ștefan HOLOCAN
Vicepreședinte Dezvoltare Organizațională: Corin Sebastian MIHUȚ
Vicepreședinte Relații Internaționale: Dragoș DUMITRU
Vicepreședinte Relații Publice: Aida Denisa OPÎRLESC
Cenzor: Florin Stelian VILCEA
De asemenea, începând cu 1 iulie 2015, ANOSR are un delegat în Biroul de Conducere al Organizației Europene a Studenților (ESU), singura structură europeană ce reprezintă studenții, unde ANOSR este membră cu drepturi depline, prin Cristi Popescu, a cărui activitate se va concentra în principal în domeniul asigurării calității.
Pentru următorul an, activitățile ANOSR se vor concentra pe lucrările privind noul proiect de Lege a Educației Naționale, studenții dorind ca acesta să urmărească cât mai atent nevoile și probleme actuale existente. Totodată, se va milita pentru creșterea cuantumului burselor sociale și alocarea lor într-un mod cât mai echitabil, astfel încât studenților proveniți din medii defavorizate să le fie asigurate costurile minime de cazare și masă pe perioada studiilor. ANOSR își dorește să rămână printre cei mai activi actori din domeniul învățământului superior și va fi preocupată în permanent de identificarea și soluționarea problemelor și nevoilor cu care se confruntă studenții din România.
Încheierea Forumului Organizațiilor Studențești din România marchează începutul unei noi etape în dezvoltarea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), presărate cu noi provocări și obiective pe drumul reprezentării drepturilor studenților, care va lupta în continuare prin toate mijloacele necesare pentru atingerea acestora.
„Forumul Organizațiilor Studențești din România, ediția 2015, a fost un prilej de reflecție și analiză și un moment în care ANOSR și-a stabilit direcția pe care va continua să se dezvolte în următorul an. Rămânem consecvenți principiilor după care s-a ghidat activitatea noastră până în prezent și dorim să ne consolidăm poziția de principal actor al societății civile în ceea ce privește învățământul superior din România. Ne vom axa în continuare pe influențarea politicilor educaționale naționale în favoarea și în beneficiul studenților din România, iar prima prioritate a federației în perioada următoare va fi susținerea opiniilor studenților în ceea ce privește noul proiect de lege a educației”, a spus Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.

Învăţământ - Cultură
Irina Rita Codrea, elevă a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Istorie
Școala Gimnazială „Singidava” Cugir confirmă încă o dată statutul său de instituție educațională de prestigiu. Eleva Irina Rita Codrea (clasa a VIII-a) a fost distinsă cu Mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, desfășurată în perioada 14–18 aprilie 2025, la Piatra Neamț.
Irina s-a remarcat printr-o cunoaștere temeinică a istoriei, un spirit analitic fin și o pasiune autentică pentru această disciplină, reușind să strălucească într-o competiție de nivel înalt, la care au participat cei mai buni elevi din întreaga țară.
Această realizare deosebită este și rezultatul unei colaborări excelente cu doamna profesor Irina Andrei, cea care a ghidat-o cu profesionalism, răbdare și dedicare în pregătirea pentru concurs.
„Irina este o elevă deosebită, pasionată de istorie și mereu dornică să învețe lucruri noi. A muncit mult și s-a pregătit cu seriozitate, iar rezultatul obținut este pe deplin meritat. Mă bucur că am putut să-i fiu alături și îi doresc mult succes în tot ce urmează!” a menționat doamna profesor Irina Andrei.
La rândul său, conducerea unității școlare a declarat: „Eleva Irina Rita Codrea este o tânără ambițioasă, cu un spirit competitiv puternic. A muncit mult, și-a dorit cu adevărat să se remarce și a reușit prin perseverență și seriozitate. Este genul de elev care nu se mulțumește cu puțin și care își dorește mereu să fie mai bun. Suntem mândri de parcursul ei și încrezători că va continua să ne surprindă plăcut și pe viitor. Le felicităm atât pe ea, cât și pe doamna profesor Irina Andrei pentru această performanță. Este o dovadă a muncii susținute și a valorii învățământului din Școala Singidava, cetate a străbunilor, vatră a urmașilor! Irina a dovedit că numele școlii nu este întâmplător! Istoria își găsește loc în specificul școlii noaste”.
Parcursul Irinei nu se oprește aici. Ea va reprezenta județul Alba și la Olimpiada de Religie – Cultul Greco-Catolic, care va avea loc în perioada 30 aprilie – 4 mai 2025, la Cluj-Napoca.
Felicitări, Irinei Rita Codrea și familiei sale! Felicitări, doamnei profesor Irina Andrei! Mult succes în continuare!
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Rezultate foarte bune obținute de elevii Colegiului Național „David Prodan” Cugir, la etapele județene ale Olimpiadelor de Limba Spaniolă și Filosofie
Cu toate că în ziua de azi timpul pe care majoritatea adolescenților îl dedică studiului individual pare să se reducă tot mai mult, pasiunea pentru cunoaștere și dorința de afirmare rămân totuși prioritare în rândul unor elevi remarcabili.
Este cu adevărat reconfortant să descoperim an de an că cel puțin în liceul nostru există încă tineri care reușesc să găsească un echilibru rezonabil între școală și preocupările lor personale, acordând maximă atenție cunoașterii și perfecționării.
Astfel, alți trei elevi ne-au demonstrat de curând că pasiunea pentru învățătură și dorința de autodepășire reprezintă încă o prioritate la Colegiul Național David Prodan, unde, rezultatele deosebite nu întârzie să apară și reflectă pe deplin eforturile susținute ale elevilor, dar și ale cadrelor didactice care îi îndrumă.
Poate vă mai amintiți de anul trecut de Codarcea Kevin, un elev – acum în clasa X-a, profil științe ale naturii. Acesta a obținut anul acesta premiul al III-lea la Olimpiada Județeană de Limba Spaniolă, un rezultat care are la bază nu doar talentul său lingvistic, ci și orele de muncă și dedicare investite în pregătire. Alături de el, colega sa de clasă, Dănilă Maria Angeles s-a remarcat la aceeași olimpiadă, obținând o mențiune care vine să confirme perseverența și interesul sincer pentru studiul limbilor străine.
Într-un alt registru, dar cu aceeași seriozitate și dedicare, Claudia Mărginean Bota, o elevă exemplară din cls a IX-a profilul matematică informatică intensiv informatică,- profund implicată în viața și activitățile colegiului, a obținut o mențiune la Olimpiada Județeană de Filosofie, o competiție ce pune la încercare nu doar cunoștințele teoretice, ci și capacitatea de analiză, reflecție și argumentare logică – calități indispensabile de altfel în viața de zi cu zi.
Rezultatele acestor elevi nu ar fi fost posibile fără îndrumarea atentă și susținerea constantă a unor cadre didactice dedicate. Doamna profesoară Oarga Serafina (filosofie) și alți profesori au avut un rol esențial în pregătirea acestor elevi conștiincioși și în cultivarea pasiunii lor pentru cunoaștere alături de pregătirea individuală. Le mulțumim pe această cale pentru profesionalism, răbdare și implicare!
Să vedem acum de au declarat olimpicii noștri atunci când i-am abordat cu rugămintea să ne împărtășească câte ceva din experiența lor:
„Participarea la olimpiada de spaniolă a fost o experiență frumoasă și totodată o lecție de viață care m-a învățat că dacă vrei mai mult, trebuie să dai mai mult. Ceea ce m-a determinat să particip din nou, a fost experiența plăcută din anul trecut.
De ce limba spaniolă? Pentru că am locuit câțiva ani în Spania și mi se pare o limbă foarte frumoasă, melodioasă și expresivă.
Doresc să-i mulțumesc doamnei mele dirigintă Anca Munteanu pentru susținere și încurajare iar anul viitor sper să progresez și să-mi reprezint colegiul la etapa națională”, a declarat Codarcea Kevyn – clasa a X-a, profil științe ale naturii.
„Din păcate, anul acesta la olimpiada de spaniolă am obținut doar mențiune, ceea ce înseamnă că nu îmi pot reprezenta colegiul la etapa națională ca anul trecut.
În timpul pregătirii individuale, am fost susținută de familie și de prietenii mei, însă, se pare că toate acestea nu au fost suficiente. Anul viitor am să cer ajutor profesorilor și celor din jur, ca să mă ajute pentru a mă autodepăși.
Chiar dacă nu am trecut mai departe, nu regret nimic, este o experiență extraordinară, pe care aș repeta-o ori de câte ori aș avea ocazia.
Mă bucur că am luat parte din nou la olimpiada de limba spaniolă, și sunt extrem de motivată ca anul următor să trec de etapa județeană cu un punctaj mare”, a declarat Dănilă Maria Angeles – clasa a X-a, profil științe ale naturii.
„La început nu eram hotărâtă să particip la olimpiada de filosofie știind că e materie de clasa a XII-a , dar pe parcursul anului școlar am început să-mi pun tot felul de întrebări legate de sensul vieții și scopul meu ca ființă umană. Am decis să particip pentru a găsi răspunsurile mult dorite și pot spune că pe unele le-am descoperit prin intermediul teoriilor filosofice. Omul este o ființă complicată și complexă de multe ori, așa cum spune și filosoful Blaise Pascal „omul, trestie cugetătoare”.
Chiar dacă nu am trecut în etapa următoare sunt foarte încântată că am acumulat cunoștințe noi și înțeleg mai bine unele părți ale naturii omului. Munca depusă pentru pregătirea participării mele la această olimpiadă m-a ajutat mult în sensul dezvoltării mele personale, iar acum când mă gândesc, dacă nu participăm poate nu găseam unele răspunsuri la întrebările pe care mi le puneam.
Mulțumesc din suflet doamnei profesoare Oarga Serafina pentru îndrumare și sprijin”, a declarat Claudia Mărginean Bota – clasa a IX-a, profil matematică informatică intensiv informatică.
Toate aceste reușite sunt dovada clară că adolescenții de astăzi nu și-au pierdut gustul pentru excelență și că, dincolo de agitația mediului online, există preocupări profunde și motivații sincere. Colegiul Național David Prodan îi felicită cu mândrie pe Kevyn, Maria și Claudia pentru efortul depus și pentru pasiunea cu care aleg să învețe și să se afirme.
Suntem convinși că acest parcurs este doar începutul unui drum frumos, iar liceul va continua să susțină și să valorizeze performanța, seriozitatea și dorința de cunoaștere a fiecărui elev.
Prof. Alisie Anca
Învăţământ - Cultură
Concurs de creații plastice și literare organziat în cadrul celei de-a II-a ediții a proiectului „Învierea prin ochi de copil”
În contextul prăznuirii Intrării Domnului în Ierusalim, în școlile din orașul Cugir s-au desfășurat mai multe activități didactice, menite să aducă în actualitate importanța acestei zile.
Astfel, în cadrul proiectului „Învierea prin ochi de copil” – ediția a doua, elevii Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir și ai Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Cugir V, au participat la un Concurs de creații plastice și literare care a avut loc după Sfânta Liturghie în data de 12 aprilie 2025.
Tinerii și-au prezentat creațiile, într-un cadru festiv, alături de părinții lor, în biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Activitatea a fost coordonată de subsemnatul, cu sprijinul doamnelor Luminița Sgubea și Daniela Pascal, cadre didactice pentru disciplina Religie ortodoxă. În deschiderea proiectului a fost prezentată semnificația sfintelor sărbători pascale și importanța redescoperirii învățăturii evanghelice despre Pătimirile Mântuitorului.
Biserica și școala se îngrijesc de latura formativă, a zidirii unui caracter nobil și puternic în elevi, prin raportarea permanentă a activităților la valorile religioase, cultură și civilizație tradițională românească. Potrivit propriilor mărturii, micii învățăcei au trăit momente unice, iar emoția și bucuria citită pe chipurile lor nu poate fi egalată cu nimic. La finalul activității, tinerii au pregătit desene religioase pentru o viitoare expoziție și au fost premiați cu diplome, cruciulițe și dulciuri.
Preot paroh Bogdan Șalariu
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 zile
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 zile
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu