Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Nicoletta Huștiuc: „Conferința Anuală eTwinning – 2021 a fost o reuniune de succes menită să contribuie la promovarea unei educații media și combaterea dezinformarii”

cugirinfo.ro

Publicat

în

De vorbă cu prof. Nicoletta Huștiuc, ambasador eTwinning, Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir.

În calitate de eTwinner și totodată ambasador eTwinning Romania, prof. Nicoletta Huștiuc  de la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir a participat timp de trei zile la Conferința Anuală eTwinning 2021, care  a avut loc anul acesta online, fiind aceptată a doua pe o lista de 14 cadre didactice din Romania. În acest interval de trei zile a avut posibilitatea să ia cuvantul alături de alți ambasadori eTwinning din spațiul european, să colaboreze și să discute pe tema conferinței, respectiv promovarea unei educatii media și  combaterea dezinformarii.

Ați  putea să ne spuneți  ce  oportunități oferă eTwinning tuturor cadrelor didactice?

Etwinning oferă posibilitatea desfășurării de parteneriate internaționale, sub umbrela Erasmus+. Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir unde lucrez este școală eTwinning încă din 2017, datorită realizării unui număr impresionant de proiecte în fiecare an, și nu doar atat, dar aceste proiecte au fost premiate atat la nivel național cat și la cel mai înalt nivel, european, cu certificate europene ce calitate.

Cu ce v-a ajutat obținerea certificatelor eTwinning, adică recunoașterea în eTwinning, atât la nivel național cât și european?

Obținerea acestor certificate mi-a permis mie, în calitate de cadru didactic pasionat de proiecte de acest fel să realizez astfel de proiecte, în calitate de fondator, alături de cadre didactice din spațiul european, dar totodată eTwinning mi-a adus posibilitatea participării la numeroase acțiuni dedicate cadrelor didactice atat online cat si față în față atunci cand timpul a permis.

Astfel, din 2008, de cand activez pe eTwinning am ajuns să am multe colege partenere în proiecte și să colaborăm, deoarece țin să precizez, aceste proiecte încurajează cooperarea, colaborarea, nicidecum competiția, cum se obișnuiește la romani, din păcate.

Unde anume trebuie să intre cadrele didactice pentru a găsi informații legate de eTwinning?

Etwinning.ro, respectiv eTwinning Romania oferă deasemenea posibilități de dezvoltare profesională, alături de eTwinning.net, unde cadre didactice din spațiul european colaborează împreună cu copii, elevi și părinți pentru realizarea unor obiective comune.

Cum ați reușit să participați anul acesta la Conferința Anuala eTwinning 2021?

Am aplicat anul acesta, în calitate de eTwinner și totodată ambasador eTwinning Romania pentru participarea la Conferința Anuală eTwinning 2021, care  a avut loc anul acesta online, și pentru care am fost aceptată a doua pe o lista de 14 cadre didactice din Romania.

Cat timp a durat conferința și ce anume s-a discutat acolo?

Trei zile minunate am avut posibilitatea să iau cuvantul alături de alți ambasadori eTwinning din spațiul european, să colaborăm și să discutăm pe tema conferinței, respectiv promovarea unei educatii media și  combaterea dezinformarii. Etwinning Romania mi-a oferit minunata posibilitate de a participa la această conferință, de a ne inspira și a asculta idei minunate, proiecte reușite, abordări noi, metode interesante de discuție referitoare la alfabetizarea media și diferența dintre știrile adevărate și cele false, importanța siguranței online, teme de actualitate, mai ales în mediul școlar.

Care a fost ,,punctul forte”, al conferintei?

 S-a pus problema la un moment dat cum ar putea elevii influența părinții și chiar bunicii în ceea ce privește veridicitatea știrilor din mediul online, deoarece știm cu toții că există acest fenomen de ,,senzațional”, dar din păcate doar un mic procent sau deloc nu este adevărat din ceea ce se distribuie sau propagă în aceste medii. S-a concluzionat de către specialiști, atat cei care lucrează în eTwinning, Bruxelles sau chiar reprezentanți din fiecare țară în parte că e foarte important să lucrăm cu un mediu sigur, subliniind securitatea online mai ales în mediul școlar, aspecte pe care eTwinning pune demult accent, fiecare din cadrele didactice care lucrează în astfel de proiecte înțelegand de mult timp despre ce este vorba în această privință.

Cum s-au desfasurat activitățile online din cadrul conferintei?

Activitățile s-au desfășurat pe ateliere mici și subateliere, fiecare am avut posibilitatea în fiecare zi să ne alegem dinainte la ce atelier dorim să ne înscriem, apoi ne-am conectat cu datele oferite de la Bruxelles, acțiunea a fost mai mult decat prietenoasă și cu mare folos, am interacționat, și, deși credeam că e o conferință al nivel internațional unde doar vom asculta exemple de bune practici, am avut posibilitatea ca fiecăruia dintre noi să i se dea cuvant, să spunem ce reprezintă pentru noi eTwinning, alfabetizarea media, dezinformarea, am interacționat cu alți ambasadori eTwinning lucrand pe instrumente web pe care le putem folosi sau le-am folosit în proiecte eTwinning. Pot spune că deși a durat doar 3 zile, am cunoscut noi colege, am legat noi prietenii, ne-am bucurat de rezultatele tuturor și am apreciat în general eTwinning pentru deosebita implicare. Sper, cat ne stă în putință, să ni se alăture multe colege și mulți colegi, deoarece aș  dori ca eTwinning să devină un mod de viață în spațiul școlar, fiindcă oferă doar bucurii și oportunități, și nu orice fel de bucurii, ci prietenoase, internaționale.

Care au fost canalele unde a fost difuzată conferința?

Conferința a fost diseminată pe twitter, facebook, youtube și pe paginile participanților, la mine regăsindu-se și pe grupul meu de facebook eTwinning la școală.

În finalul interviului, doriți să adresati un apel colegilor care nu lucrează înca cu eTwinning?

Stimate colege, stimați colegi, revin cu ,,rugămintea,, de a vă înscrie pe eTwinning, e un început de Erasmus, un început de bucurie pentru care nu veți regreta.

Mulțumesc eTwinning pentru deosebita oportunitate și pentru toate surprizele pe care ni le oferiți cu mult interes și preocupare!

A consemnat: Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

„Săptămâna legumelor și fructelor donate”, la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Cugir și structurile arondate: Școala Gimnazială „Ioan Mihu” Vinerea, Grădinița și Creșa „Kunterbunt” Cugir s-a derulat campania socială „Săptămâna legumelor şi a fructelor donate”, din cadrul Strategiei Naționale de Acţiune Comunitară (SNAC).

Campania a avut drept scop strângerea de legume și fructe de către elevii voluntari SNAC şi donarea lor familiilor aflate în dificultate sau unor instituții sociale.

Campania a implicat voluntari, elevi şi profesori, din cadrul şcolii, care promovează acţiunile umanitare din cadrul SNAC. Scopul acestei campanii a fost de a sensibiliza elevii şi profesorii din unităţile de învăţământ cu privire la situaţia dificilă în care se află anumite persoane.

Prin acest demers s-a urmărit consolidarea abilităţilor copiilor de a trăi împreună cu ceilalţi într-o societate unită şi solidară care promovează principii și valori morale, valenţele umanitare, implicarea, angajamentul, responsabilitatea.

Activitatea a vizat încurajarea implicării preșcolarilor și elevilor, în practica  voluntariatului, în activități desfășurate cu persoane aflate în dificultate, în scopul susținerii procesului de incluziune socială a acestora, precum și de dezvoltare educațională personală.

Potrivit coordonator local SNAC, prof. Szilagyi Tomoiu Mihaela, campania „Săptămâna legumelor şi a fructelor donate” a constat în strângerea de legume şi fructe de către elevii voluntari implicaţi în programul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC) şi donarea lor familiilor aflate în dificultate sau unor instituţii sociale.

„Cadrele didactice și elevii au fost informați cu privire la scopul activității, apoi au fost stabilite modalitățile de implementare a acesteia. Au fost realizate afișe de promovare a activității. Acțiunea a constat în strângerea, preluarea, sortarea, depozitarea legumelor și fructelor, identificarea beneficiarilor. Fructele și legumele strânse au ajuns în bune condiții la beneficiari.

Au fost implicaţi în acţiunea de strângere a legumelor şi fructelor toți elevii și preșcolarii școlii, alături de cele 43 de cadrele didactice care au coordonat şi sprijinit activitatea”, ne-a transmis coordonatoarea SNAC.

Legumele şi fructele strânse au fost donate  unui număr de 46 de familii aflate în dificultate din Cugir și Vinerea și beneficiarilor Centrului multifuncțional de servicii sociale – persoane vârstnice Cugir. Acțiunea s-a derulat cu sprijinul Serviciului Public de Asistență Socială Cugir.

„Prin acțiunea de voluntariat desfășurată, elevii au învățat să fie altruiști, generoși,empatici,  implicați în viața comunității din care fac parte. Conducerea Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir – dir. prof. Anca Stela Țîrlea, dir. adj. prof. Teban Laura Diana, alături de cadrele didactice coordonatoare, mulțumește părinților și elevilor școlii care s-au implicat în activitatea de voluntariat,  oferind odată cu legumele și fructele dăruite, un strop de  bucurie și speranță persoanelor aflate în dificultate”, a precizat doamna profesară Szilagyi – Tomoiu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

„Săptămâna legumelor şi a fructelor donate”, la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un vechi proverb spune: „Fii bun ori de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil”.

În perioada 20-24 noiembrie 2023, la Şcoala Gimnazială Singidava Cugir și structurile arondate – Creșa Prichindel, GPP Prichindel și GPN Voinicel s-a desfăşurat „Săptămâna legumelor şi a fructelor donate”.

Proiectul constă în strângerea de legume și fructe de către elevii voluntari implicaţi în programul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC) şi donarea lor către familiile aflate în dificultate sau unor instituţii sociale.

Înţelegând importanţa gestului lor, copiii au participat cu entuziasm la această activitate de voluntariat, demonstrând generozitate. În cadrul proiectului 430 elevi și 22 cadre didactice s-au implicat în demersul de voluntariat, menit să conducă la dezvoltarea responsabilității și sensibilității față de semeni.

Elevii și preșcolarii voluntari au strâns aproximativ 500 kg fructe și legume pe care l-au donat unui număr de 42 familii din comunitate aflate în dificultate. Un ajutor deosebit pentru identificarea beneficiarilor și distribuția pachetelor spre aceștia a venit de la Asociația Motocicliștilor „Lupii Sigidavei” Cugir.

Coordonatorul SNAC la nivelul școlii, director adjunct, prof. Stela Predescu ne-a declarat că scopul campaniei este acela de a sensibiliza copiii cu privire la situaţia dificilă în care se află cei afectați de lipsa de alimente. Prin acest demers s-a intenţionat consolidarea abilităţilor copiilor de a trăi împreună cu ceilalţi într-o societate unită şi solidară, în care contează valenţele umanitare, implicarea, angajamentul și responsabilitatea. Am contat pe valențele umanitare, implicarea și responsabilitatea fiecărui elev și profesor voluntar. Ceea ce acești copii au făcut poate pare doar o picătură într-un ocean, dar fără acea picătură, oceanul ar fi mai mic”.

În numele întregului colectiv de cadre didactice, dna prof. Floare Vlasea, directorul unității mulţumeşte părinţilor că au sprijinit iniţiativa şcolii și au  adus un strop de fericire și bucurie celor aflați în nevoi, dovedindu-se astfel reali parteneri în demersul  de a  şlefui caracterul copiilor şi a le forma spiritul de solidaritate cu semenii.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Proiectul Educațional „Bucuriile Toamnei”, la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

A devenit o tradiție ca în fiecare an, toamna să fie sărbătorită de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir în cadrul proiectului educațional „BUCURIILE TOAMNEI”.

Frumosul din natură, manifestat în culori şi forme sonore, are o influenţă binefăcătoare asupra copiilor. De aceea, ei trebuie învățați să observe şi să se apropie cu emoţie de acest spectacol sublim al naturii, astfel încât raţiunea să se armonizeze cu sensibilitatea, stârnindu-le interesul pentru lectură, creaţie literară, plastică, muzică şi dans.

„Toamna este anotimpul ce oferă mii de culori, roade bogate, cămări pline, iar pentru copii bucuria „jocului” cu minunatele ei daruri. Dacă avem atâta bogăţie şi culoare în jurul nostru, am încercat să transformăm şi sălile noaste de clasă și holurile în „laboratoare” ale toamnei astfel încât fiecare copil să simtă pe deplin bucuria acestui anotimp. Am adus astfel toamna în clasele noastre, cu trena ei de frunze uscate, cu bogăţia roadelor şi cu freamătul neobosit al treburilor gospodăreşti”, susține onsilierul educativ, prof. Szilagyi-Tomoiu Mihaela.

Potrivit doamnei profesor, scopul acestui proiect a fost sensibilizarea copiilor în faţa frumuseţilor naturii, astfel încât să devină persoane capabile să aprecieze frumosul şi natura, darurile oferite de anotimpul toamna; formarea si exersarea unor deprinderi practice în vederea formării unei atitudini pozitive faţă de muncă; reprezentarea anotimpului toamna prin creații literare, desen, pictură, colaj, alte tehnici de lucru.

„Prin toate activităţile desfăşurate în cadrul proiectului „BUCURIILE TOAMNEI” am reușit să aducem în atenţia elevilor diverse aspecte ale toamnei: activităţile oamenilor, schimbările din natură, frumuseţile şi bogăţiile ei. Am împrumutat veşmintele copacilor si din ele, cu pricepere şi migală, elevii au realizat tablouri minunate, decorând cu măiestrie sălile de clasă. Au transformat cu pricepere și imaginație fructele şi legumele în personaje de poveste. … toate acestea deoarece acum sunt mai mari cu încă o toamnă, mai pricepuţi în ale gospodăriei, mai creative, mai îndemânatici şi mai ambiţioşi. Menirea noastră, a dascălilor, este de a forma şi dezvolta personalitatea copiilor prin frumosul existent în natură, artă, astfel încât să devină consumatori şi creatori de frumos”, a precizat doamna consilier.

După cum am aflat, elevii și preșcolarii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir și ai structurilor arondate au participat cu mare bucurie la activitățile proiectului ”BUCURIILE TOAMNEI” sub atenta îndrumare a cadrelor didactice coordonatoare: Țîrlea Anca Stela – director, Teban Laura dir. adj., prof. Szilagyi Tomoiu Mihaela, Orian Mihaela, Mihu Ana Maria, Borza Monalisa, Enescu Luminița, Presecan Sabina, Matei Mihaela, Ciuhat Anamaria, Țigău Anamaria, Crăciun Ionela, Cibu Marcel, Tecșa Anda, Mortură Adriana, Șoit Mircea, Cebotari Luminița, Igna Daniela, Vereș Mihaela, Todea Daniela, Satmari Daniela, Câmpean Cristina, Lupu Andreea, Breaz Adriana, Simedru Delia, Filimon Anișoara, Ferchean Ofelia, Oniga Flavia.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir