Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Actualitate

Moara-muzeu de la Balomir – sau despre locul în care ţăranii din zonă îşi macină grânele încă din anul 1886

cugirinfo.ro

Publicat

în

În satul Balomirul de Câmp funcţionează de peste 100 de ani o moară care ar putea fi oricând o atracţie turistică. Moara Balomir este un veritabil simbol pentru satul din lunca râului Mureş, cu aproximativ 500 de locuitori.

De mai bine de 100 de ani, oamenii de aici, dar şi din alte sate învecinate, vin cu grâul şi porumbul pentru a obţine făină. Utilajele morii din Balomir datează din anul 1886 şi funcţionează şi astăzi la fel ca acum 100 de ani. Diferenţa este dată doar de modul de alimentare cu energie. În trecut, se făcea de la un motor alimentat cu motorină, iar acum este folosită energia electrică. Angrenajul morii este impresionant şi este dispus pe trei etaje. Sus, în pod sunt sitele dintre care una datează de 150 de ani. La primul etaj este moara propriu-zisă, iar jos, la parter, motoarele care alimentează instalaţia.

 

”Măcinăm grâul la fel ca în urmă cu un secol, iar făina rezultată este de trei categorii: nulă, albă şi neagră, la care se adaugă tărâţele. Preţul de măcinare pentru un kilogram de grâu este de 30 de bani, iar pentru un kilogram de porumb – 25 de bani”, spune morarul Nicolae, cel care se ocupă de moara de la Balomir

 

”Moara a fost o afacere de familie, fiind susţinută ani la rând de către domnul Relu Moraru. Astăzi se mai deschide doar de câteva ori pe săptămână şi este deservită de către un domn foarte cumsecade, domnul Lae, ginerele vechiului morar. Este cea mai sigură şi curată faină pe care am putea să o avem. Nu se adaugă «chimie». Ba mai mult, dacă duci grâu, mănânci pâine din făina rezultată. Privirea morarului în palmele sale spune totul despre dragoste şi pasiune pentru «pâinea noastră cea de toate zilele»”, afirmă Daniela Ogrean, fost locuitor al satului, în prezent stabilită la Timişoara.

Până în anul 1988, când a fost electrificată, moara a funcţionat cu un motor diesel într-un piston. Fiind un motor cu turaţie scăzută, în momentul exploziei, gazele erau direcţionate pe o ţeavă care în capăt avea un capac. Gazele de evacuare loveau cu viteză capacul şi se producea un “şuierat” care putea fi auzit din satele de pe dealurile din apropiere. Aşa ştia lumea de pe dealuri că ”merge” moara de la Balomir.

Astfel de mori, care să păstreze utilaje de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, sunt foarte rare în Transilvania. În zona Apusenilor morile foloseau apa ca sursă de energie. La şes au existat astfel de instalaţii care acum sunt conservate ca muzee.

sursa: adevarul.ro
foto: Dana Ogrean


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

„Toamna scrisului” – atelier de scriere creativă Verbum, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir, care găzduiește lunar în cadrul Proiectului Verbum, un atelier de scriere creativă, a avut loc joi, 31 octombrie 2024, a VIII-a întâlnire din acest an cu tema „Toamna scrisului”. Proiectul este inițiat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia și reunește lunar scriitori consacrați, dar și tineri talentați din orașul Cugir.

Moderatoarea evenimentului, doamna prof. dr. Luminița Cebotari a menționat faptul că „tema aleasă sugerează bogăția și frumusețea limbajului în anotimpul schimbărilor. Fiecare expresie, fiecare rând pare desprins dintr-un tablou plin de culori tomnatice calde și linii delicate. La această întâlnire cuvintele s-au așezat la locul lor cu o greutate aparte și pentru toți participanții a fost un prilej de introspecție într-un anotimp al comunicării sensibile în care limbajul a devenit o punte între emoție și rațiune, între noi și natură”.    

Cei 11 participanți la atelierul de scriere creativă sunt de la unitățile școlare din Cugir. Ne-am bucurat astfel de prezența doamnei director Diane Dobrean, prof. Diana Sibișan, a doamnelor Elena Mateica, Maria Dodoc, Ana Bejenar Bugeag și a elevilor: Sofia Maria Dodoc, Răzvan Dorin Gurgui, Antonia Bianca DiNardo. Participanții, alături de coordonatorul evenimentului prof. Luminița Cebotari, au recitat din poezii și creații proprii, au prezentat ultimele cărți citite.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Dezbatere privind prevenția cancerului mamar, la Centrul „LOTUS” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 31 octombrie 2024 s-a încheiat la Cugir „luna roz”- luna dedicată prevenției și conștientizării cancerului mamar. Direcția de Asistență Socială a Orașului Cugir (DAS), împreună cu Primăria orașului Cugir, a organizat la Centrul „Lotus”, un eveniment de conștientizare a importanței prevenției cancerului mamar.

Într-un oraș care învață – titulatura UNESCO dată orașului nostru ,ne-am dorit venim în spijinul femeilor din comunitate, cu informații de calitate cu privire la această boală, care, în zilele noastre, poate fi atât de ușor prevenită, a declarat directorul executiv al DAS, ec. Silviu Samoilescu.

Părintele Adrian Cebotari a vorbit despre sănătate, care trebuie consideră un „dar divin”, precum și despre faptul avem datoria de a ne îngriji de sănătatea noastră.

La rândul său, doctorul Tudor Alexandru, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul „Elysee” din Alba Iulia, a subliniat importanță examinărilor de screening mamar, de tipul mamografiei, examinări pe care orice femeie ar trebui le facă după împlinirea vârstei de 40 de ani.

Psihologul Corina Olteanu a vorbit participantelor despre importanța igienei psihice, a echilibrului psihic și al stării de sănătate. De asemenea, a subliniat importanța interacțiunilor sociale în comunitate, interacțiuni care contribuie și ele la menținerea sănătății comunității.

Evenimentul a fost moderat de doctor Terezia Mureșan-Samoilescu, medic primar chirurg, cu competență în îngrijiri paliative, care a vorbit despre importanțarețelei de suport” pe care pacienta diagnosticată cu cancer la sân trebuie se bazeze. Domnia sa a subliniat importanța prevenției cancerului mamar, prin mijloace simple, precum screeningul mamografic, dar și faptul , atunci când o pacienta este diagnosticată cu cancer la sân, chiar dacă i se pare nu mai există soluții, de fiecare dată „se mai poate face ceva”.

Cu spijinul oferit de Spitalul „Elysee”, persoanele care au fost prezente la eveniment, s-au putut înscrie pe liste pentru efectuarea gratuită a unei mamografii, interpretată de un medic radiolog supraspecializat în patologie mamară.

„Dorim continuăm aceste evenimente dedicate educației pentru sănătate în rândul cetățenilor comunității noastre, deoarece Cugirul este un oraș care învață, a spus directorul DAS.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Două proiectile găsite pe raza orașului Cugir, asanate de echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cursul dimineții de miercuri, 30 octombrie 2024, echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a intervenit pe raza orașului Cugir pentru asanarea a două proiectile rămase neexplodate.

„Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a fost solicitată să intervină pentru asanare muniției rămasă neexplodată, în orașul Cugir. În urma misiunii pirotehnice au fost asanate 2 proiectile. Forțele alocate: 1 x autospecială pirotehnică”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir