cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » „Mister Marlboro” şi-a asumat atacul terorist din Algeria, în care au murit 2 cetățeni români

„Mister Marlboro” şi-a asumat atacul terorist din Algeria, în care au murit 2 cetățeni români

Publicat în 20.01.2013 la ora 20:11

Liderul islamist Moktar Belmoktar, membru Al Qaeda, poreclit „Mister Marlboro” din cauza operaţiunilor de trafic de droguri şi contrabandă cu ţigări cu care se ocupă, şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul terorist de la platforma de gaze din In Amenas.

„Noi, cei din Al Qaeda, anunţăm această operaţiune sfântă”, spune Belmoktar în înregistrarea obţinută de Sahara Medias, un portal de ştiri din Mauritania. Mister Marlboro mai spune că este gata să negocieze cu ţările occidentale şi cu Algeria, dacă bombardamentele din nordul Mali, asupra musulmanilor, iau sfârşit.

Mesajul este datat 17 ianuarie 2013, iar liderul terorist spune că atacul de la In Amenas a fost realizat de 40 de „jihadişti din ţări musulmane şi chiar din diferite ţări vestice, în numele „celor ce semnează cu sânge”. Operaţiunea a fost îndreptată şi împotriva regimului algerian care „a permis colonizatorilor să le folosească teritoriul şi spaţiul aerian pentru a omorî oamenii noştri din Mali”.

Portalul din Mauritania nu arată imaginile video. Mister Marlboro este un veteran al războiului din Afganistan, împotriva URSS, unde şi-a pierdut un ochi în luptă. Al Qaeda are o prezenţă foarte puternică în ţările sahariene din nordul Africii.

Mesajul lui Belmoktar vine după ce armata algeriană a pus capăt crizei ostaticilor din In Amenas într-un mod violent. Toţi teroriştii au fost ucişi şi o dată cu ei şi ultimii şapte ostatici. Nu este încă clar dacă aceştia au murit executaţi de terorişti sau în timpul atacului armatei algeriene. Teroriştii montaseră explozibili în baza unde se refugiaseră, în ultimele zile ale crizei.

Un bilanţ provizoriu al atacului de la In Amenas, furnizat de autorităţile algeriene, arată că au murit cel puţin 32 de terorişti şi 23 de ostatici. În timpul crizei care a durat patru zile, 685 de muncitori algerieni şi 107 străini au reuşit să scape de pe platforma controlată de terorişti.

Acest articol a fost citit de 242 ori

„Mister Marlboro” şi-a asumat atacul terorist din Algeria, în care au murit 2 cetățeni români
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *