cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » Ministerul Economiei dorește să facă investiții la Fabricile din Cugir, în vederea derulării programelor majore de înzestrare ale Armatei României

Ministerul Economiei dorește să facă investiții la Fabricile din Cugir, în vederea derulării programelor majore de înzestrare ale Armatei României

Publicat în 02.03.2019 la ora 16:37

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, secretarul de stat Ion Radu, directorul general ROMARM, Claudiu Cucu, directori ai societăților din industria națională de apărare, precum și o echipă de specialiști din cadrul Ministerului Economiei, au avut marți, 26 februarie, o întâlnire de lucru la sediul Ministerului Apărării Naționale.

Reuniunea s-a referit la activitatea și perspectivele industriei naționale de apărare, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, prezentând o sinteză a programelor majore de înzestrare aflate în derulare sau în fazele finale de planificare. Acesta a spus că nivelul de alocare de două procente din PIB, asumat de Guvernul României pentru cel puțin 10 ani, a pus punct unei lungi perioade de subfinanțare a Armatei și a permis inițierea unor programe majore de înzestrare, la un nivel fără precedent după 1990.

Toate acestea reprezintă oportunități importante pentru economia României, în general, și industria de apărare, în special, pentru că majoritatea programelor de achiziții pornesc de la premisa, care este, de fapt, condiție esențială în procedura de achiziție, ca producția noilor echipamente să fie integrată în cea mai mare măsură posibil în România.

„Urmărim ca, prin valorificarea condițiilor de off-set, să contribuim, prin crearea centrelor de mentenanță, de exemplu, la retehnologizarea unor importante unități de profil din industria națională sau crearea altora noi, care să ne permită derularea operațiunilor de mentenanță pe toată durata de exploatare a echipamentelor pe teritoriul României, ceea ce va însemna crearea unui număr important de locuri de muncă de înaltă calificare”, a adăugat Gabriel Leș.

La rândul său, ministrul Niculae Bădălău a trecut în revistă principalele proiecte ale Ministerului Economiei pe segmentul investițiilor în industria de apărare și a solicitat din partea M.Ap.N. sprijin în definirea unor criterii cât mai precise referitoare la nevoile de înzestrare, astfel încât industria națională de apărare să poată dezvolta produse competitive, adaptate cerințelor tehnologice și operaționale reale ale armatei române.

„Armata României trebuie să fie principalul beneficiar al industriei naționale de apărare, iar produsele noastre trebuie să îndeplinească toate criteriile de performanță cerute de militari. Aceasta este premisa de la care pornim în planificarea fiecărei investiții în industria românească de apărare. Relansarea acestei industrii, cândva fanionul întregii economii, se va face prin investiții în cele mai noi și performante tehnologii de producție, ceea ce ne va permite nu doar să asigurăm echipamente pentru Armata României, ci și să exportăm tehnologii de ultimă generație produse în țara noastră”, a arătat Niculae Bădălău.

Demnitarul a dat exemplu de unități de profil din domeniul industriei de apărare, printre care și fabricile de armament și muniție din Cugir.

Acest articol a fost citit de 573 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.