cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Minisesiune de comunicări la Colegiul Național „David Prodan” Cugir cu ocazia „Zilei Mondiale a Aviației și Cosmonauticii”

Minisesiune de comunicări la Colegiul Național „David Prodan” Cugir cu ocazia „Zilei Mondiale a Aviației și Cosmonauticii”

Publicat în 12.04.2016 la ora 22:40

elevi-cugir-ziua-aviatiei-apr-2016„Ziua Mondială a Aviaţiei şi Cosmonauticii”, stabilită de Federaţia Internaţională a Aviaţiei în 12 aprilie, a fost marcată  de elevii Colegiului Naţional „David Prodan” din Cugir printr-o minisesiune de comunicări desfășurată în cadrul Cabinetului Documentare Informare al instituției școlare.

Grupa elevilor pasionaţi de astrofizică din clasa a X-a A, anume  Eduard-Flavius Petrea, Andrei Ţîr, David Mihai Alin, Andrei Plitea şi Radu Stoian, a realizat o frumoasă  activitate de informare a colegilor lor din clasa a X-a B şi a XII-a B. Prin referate  şi power pointuri susţinute de ei, precum „Structura Universului”, „Sistemul Solar”, „Găurile negre”, şi „Marile etape ale descoperirilor”, ei au reînnoit cunoştinţele colegilor despre această zi ce marchează primul zbor al omului în Cosmos, în anul 1961, al  sovieticului Iuri Alexeevici Gagarin, la bordul navei „Vostok”, zbor care a durat 108 minute.

Pasionaţii de astrofizică au discutat despre Univers, galaxii,  Calea Lactee, sistemul nostru solar, planeta albastră -Terra, sateliţi naturali şi artificiali, informaţii ce au fost suplimentate de frumoasele atlase expuse  la CDI.  Elevii au explicat evoluţia descoperirilor astrofizicii pornind de la primele observaţii sistematice ale fenomenelor cereşti  efectuate în Mesopotania şi Egipt (secolul III ÎH) până la  Ptolemeu şi sistemul său eronat geocentric. Au fost amintiţi apoi N. Copernic care a introdus principiul sistemului heliocentric, Galileo Galilei care a pus  bazele mecanicii clasice, Kepler  şi legile mecanicii cereşti,  Newton  care a dedus legea atracţiei universale şi  Einstein  cu Teoria relativităţii restrânse şi generale. Foarte interesantă a fost  vizita imaginară  a elevilor pe planeta rosie  Marte,  de unde grupa  abia sosită  a adus ultimele imagini şi ştiri dobândite cu ocazia  deplasării  în „Misiune pe Marte”.

La finalul activităţii, sub supravegherea profesorilor  Marcel Cazan şi Tatiana Ungurianu, colegilor le-a fost testată atenţia cu care au urmărit expunerile astrofizicienilor amatori,  printr-un  concurs care a fost câştigat cu 25 de puncte din 27 posibile,  de grupa elevilor din clasa a X-a  compusă din  Darius Nasta, Alexandru Lazea, Denisa Itu, Theodora  Teban, Paula Drogoţel şi Lucian Danciu, acestora urmând a le fi înmânate diplome de participare .

Acest articol a fost citit de 63 ori

Minisesiune de comunicări la Colegiul Național „David Prodan” Cugir cu ocazia „Zilei Mondiale a Aviației și Cosmonauticii”
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *