Rămâi conectat

Actualitate

Miercuri și joi are loc o nouă ediție a Sărbătorii Păștenilor, la Cugir și Vinerea. Vezi PROGRAMUL procesiunilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Au mai rămas doar două zile până la începerea evenimentelor dedicate Păștenilor din Cugir și Vinerea. O tradiție cu semnificații spirituale profunde, un obicei care dăinuie de peste o jumătate de veac,  introdus de părintele mărturisitor Ioan Sabău.  Este un obicei unic de întâmpinare a Învierii Domnului, originar din localitatea Vinerea, în care, cei care împlinesc în anul respectiv vârsta de 60 de ani, devin „Păşteni”.

Sărbătoarea va începe miercuri 12 aprilie la Cugir, iar în Joia Mare, 13 aprilie, se vor bucura de ea locuitorii din Vinerea. Ei se vor ocupa de pregătirea şi împărţirea „Paştilor” pentru întreaga comunitate.

Anul acesta, în cele două zile alese din Săptămâna Patimilor, cei 160 de Pășteni (123 la Cugir și 37 la Vinerea), îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare  participă la o procesiune inconfundabilă, care porneşte de la gazdă spre lăcaşul de cult.

Prezentăm mai jos programul desfășurării evenimentelor în localitățile Cugir și Vinerea, așa cum ne-au fost prezentate de către organizatori:

• La Cugir:

Luni, 10 aprilie  – ora 9:00: Casa părintelui Pntea Dumitrean. Preluarea, completarea, verifiarea vaselor și împodobirea cu bandă tricolor;

Miercuri – 12 aprilie

-Ora 8.00 – 10.00 – Biserica ”Sfânta Treime: Introducerea pâinii și vinului în Sfântul Altar;

-Ora 13.00 -13.30 –Casa Paroială:  Femeile împodobesc ciuberele și vasele cu flori; Bărbații adc    de la biserică Icoana Maicii Domnului, 8 prapori și Drapelul României;

-Ora 14.00: Casa Parohială – Se predă lista nominal a păștenilor și lista decedaților;

-Ora 15.00: Începe ceremonia.

Ordinea în alaiul care pornește de la Casa parohială spre Biserica ,,Sfânta Treme”

– Bărbatul cu Icoana Maicii Domnului

– Bărbatul cu steagul României

– Bărbatul cu steagul UE

– Bărbatul cu steagul Păștenilor

– Preoții

-praporii

– ciuberele

-femeile cu găleți

Ora 17.00: Biserica ,, Sfânta Treime”  Slujba de sfințire a pâinii;

Joi – 13 aprilie

Ora 17.00: Slujbă la Biserica ,,Sfânta Treime”

Vineri -14 aprilie

Ora 6.00: Împodobirea Sfântului Mormânt. Participă Pășteni și un grup din partea bisericii;

Ora 14.00, Păștenii participă la Sfântul Maslu;

Ora 17.00 Se împarte Paștele la locuitorii satelorde munte;

Sâmbătă – 15 aprilie

Ora 10.00 – 11.00: Tăiatul pâinii pentru Paști(12 bărbați);

Duminică – 16 aprilie

Ora 3.30 – Slujba de Înviere; Împărțirea Sfintelor Paști;

Luni – 17 aprilie

Ora 9.00 – Sfânta Liturghie;

Duminica Tomii – petrecerea Păștenilor

• La Vinerea:

Joi, ora 08.00 – Procesiune: Se pleacă de la biserică, la casa pășteanului Gheorghe Oltean de unde se vor lua Paștile și se vor duce la Biserica ,,Sfântul Nicolae”;

Vineri, ora 18.00 – împodobirea Sfântului Mormânt, Slujba de Prohod a Domnului Iisus Hristos, ocolirea Bisericii, localitatea Vinerea.

Duminica Paştilor ora 03.00 – Slujba de Înviere a Domnului Iisus Hristos, Împărţitul Paştilor.

Duminica Tomii  – petrecerea Păştenilor.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Vineri, 29 septembrie 2023: Ziua Porților Deschise, pe șantierul arheologic de pe Cetatea din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 29 septembrie 2023, începând cu ora 10.00 locuitorii Cugirului sunt invitați în șantierul arheologic de pe Cetate, la Ziua Porților Deschise.

În cadrul proiectelor demarate cu privire la promovarea obiectivelor istorice și turistice ale Cugirului, un loc aparte îl ocupă Cetatea dacică.

Astfel, începând din acest an, un grup de arheologi condus de dr. Aurel Rustoiu de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca, împreună cu studenți și doctoranzi de la Universitatea „Babeș-Bolyai” și de la Academia Română, în cooperare cu Muzeul Național al Uniri din Alba Iulia, au reluat cercetările arheologice în Cetate.

Atât informațiile privind săpăturile mai vechi cât și rezultatele cercetărilor de anul acesta vor fi aduse la cunoștința publicului și a presei vineri 29 septembrie 2023, când va avea loc „Ziua porților deschise în Cetatea dacică de la Cugir”, începând cu ora 10.00. Manifestarea constituie și un preambul al evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni” organizat în aceeași zi de către Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 28 septembrie 2023: O nouă întâlnire a cercului de scriere creativă „Verbum”, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 28 septembrie 2023, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Cugir va avea loc o nouă întâlnire a cercului de scriere creativă „Verbum”, în compania scriitorilor consacrați, ori aspiranți, din fiecare comunitate.

Intrarea la cercul de scriere creativă este condiționată doar de apetitul pentru lectură, scris și cultură. Mai mult, autorii celor mai reușite creații literare au șansa de a fi publicați, gratuit, în antologia „Verbum”, publicație anuală a Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, care ajunge în acest an la cea de-a V-a ediție.

Activitățile de joi au loc în cadrul Proiectul 3.19 Verbum, Programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Centrul Cultural Cugir și Primăria Orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Trei străzi din Cugir au rămas astăzi, 26 septembrie 2023, fără a potabilă, în urma unei avari la o conductă

cugirinfo.ro

Publicat

în

O avarie s-a produs marți, 26 septembrie 2023, la conducta de apă potabilă, din Cugir. Locuitorii de pe trei străzi din oraș au rămas fără apă potabilă până la remedierea defecțiunii.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 26.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Enescu, str. Mihai Eminescu și str. Arieșului din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere. Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, a transmis Apa CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir