Sport
Metalurgistul Cugir se deplasează sub Meseş pentru a-și lua revanşa pentru unicul eşec intern, suferit în acest sezon de Liga a 3-a
Metalurgistul Cugir, unica reprezentantă a judeţului Alba repartizată în acest sezon în Seria a 5-a, are un parcurs de pus în ramă, la fel ca şi Industria Galda de Jos în Seria a 4-a!
Gruparea de sub Drăgana este unica echipă invincibilă din respectivul areal al eşalonului terţ, în dreptul formaţiei conduse de Călin Moldovan adunându-se o serie remarcabilă de 12 meciuri consecutive fără eşec. Raportat la partea secundă a campionatului, cu 19 puncte strânse din 21 posibile, „roş-albaştrii” se situează printre fruntaşele Ligii a 3-a, alături de AFC Hărman (liderul Seriei 1) – acelaşi punctaj, ce a „furat” cugirenilor, la golaveraj, titlul neonorific de campioană a returului.
Chiar dacă se află în faţa unei premiere în cariera sa, antrenorul Călin Moldovan evită să vorbească prea mult pe seama acestei invincibilităţi ce datează de aproape şase luni de zile. „Ne bucură această invincibilitate, ne conferă multă încredere, dar n-aş vrea să discutăm prea mult pe seama ei. Nu există presiune, încercăm să prelungim cât mai mult această perioada frumoasă, pe care băieţii o merită”, a spus „principalul” Cugirului. Ultima înfrângere a cugirenilor s-a înregistrat în etapa a 10-a, 1-3 la Hermannstadt, adunându-se 174 de zile de invincibilitate în dreptul echipei situată în prezent pe locul secund al ierarhiei.
• Sub Meseş, revanşa pentru unicul eşec intern
În cele 12 întâlniri fără înfrângere, metalurgiştii au strâns 10 victorii şi două remize, un total de 32 de puncte din cele 36 puse-n joc. Acum, la rând vine al 13-lea val, sub Meseş, cu FC Zalău, echipă ce a provocat Metalurgistului unica înfrângere internă (1-3 sub Drăgana). „Noi încercăm să câştigăm fiecare meci, nu facem calcule, nu ne gândim la ce a fost în tur. La Zalău ne aşteaptă o deplasare dificilă, pe un teren unde se iau greu puncte, dar căutăm să ne atingem scopul şi să nu ne întoarcem cu mâna goală”, a declarat antrenorul Călin Moldovan, care are întregul efectiv la dispoziţie, inclusiv atacantul Stoianof.
În schimb FC Zalău nu se simte la fel de confortabil, a pierdut două jocuri la rând, fără a marca şi la acest joc de vineri, contând pentru runda a 24-a, nu poate conta pe doi jucători de bază, portarul Băican şi mijlocaşul golgheter Istrate. În fapt, confruntarea echipelor despărţite de trei puncte, FC Zalău – locul 4, respectiv Metalurgistul – locul secund, reprezintă şi un duel al superlativelor din serie: cea mai „tare” apărare (FC Zalău – 17 goluri primite), versus cea mai prolifică ofensivă (Metalurgistul – 48 de goluri marcate).
FOTO: ARHIVĂ

Sport
Metalurgistul Cugir s-a despărțit de trei jucători. Ciprian Pahone, revine în conducerea „roș-albaștrilor”
Metalurgistul Cugir reprezintă cea mai longevivă divizionară terță din Alba, „roș-albaștrii” promovând pe a treia scenă fotbalistică în urmă cu 12 ani. Cugirenii au încheiat sezonul pe locul 2 în play-out, iar obiectivele în viitorul campionat vor fi unele mai îndrăznețe. Asta, întrucât, în conducerea echipei de seniori a revenit, după câțiva ani, Ciprian Pahone.
Astfel, gruparea de sub Drăgana va începe, la toamnă, a 13-a stagiune consecutivă în Liga 3, avându-l pe banca tehnică tot pe Lucian Itu (46 de ani). Acesta, un simbol al fotbalului cugirean, a fost instalat în funcția de antrenor principal în 2019, în urmă cu 6 ani, și este cel mai vechi antrenor în funcție din județ (asta chiar dacă nu figurează ca antrenor principal în acte, unde apare Ion Ilie, posesor al licenței A UEFA).
În această perioadă se poartă tratative pentru întărirea lotului, asta pentru a ridica ștacheta, respectiv o calificare în play-off, unde a mai fost în urmă cu două sezoane. Nu sunt departe vremurile în care Metalurgistul Cugir a fost prezentă la barajele semifinale de promovare, în 2021 cu SCM Zalău și în 2022 cu Minaur Baia Mare, ambele pierdute.
Reunirea lotului este prevăzută peste o lună, mai precis în 14 iulie, pregătirea care se desfășoară pe plan local incluzând și un cantonament centralizat. Pe lângă portarul Herlea (plecat la CSM Unirea Alba Iulia), cugirenii au încheiat conturile și cu R. Păcurar și Onaci, dar cu singuranță vor mai fi și alte plecări, asta în funcție și de jucătorii care vor fi înregimentați în această vară.
Sport
Alergătorii cugireni Vasile Hârjoc și Gheorghe Hăprean, primii la Campionatul Național de Cros pentru Atleți Masters
Recent, la Cocorăștii Mislii – Județul Prahova, a avut loc Campionatul Național de Cros pentru Atleți Masters, competiție la care au luat parte sportivi din toate zonele tării, pe categorii de vârstă de la +35 pana la +90 ani – feminin și masculin.
Distanța de parcurs a fost de 8 km pentru atleții de la categ. +35 pana la categ. +65 ani inclusiv și de 6 km peste vârstă de +70 ani .
Din județul Alba au participat atleti de la C.S. „Metalurgistul” Cugir (antrenor prof. Gheorghe Hăprean) prin alergătorii: Călin Morar – categ. +35 ani – proba 8 km – locul II; Călin Giurgiu Iosif – proba 8 km – locul III – categ. +45 ani; Gheorghe Hăprean – proba 8 km, locul I – categ. +60 ani și Vasile Hârjoc – proba 6 km – timpul obtinut 32 min. 21 sec. – locul I la categ. +70 ani.
De la C.S. „Mica Romă” Blaj a participat Adrian Deac – categ. +45 ani – locul II, iar C.S.M.Unirea Alba Iulia l-a avut reprezentant pe Ilie Cioca – categ. +80 ani – proba 6 km, timpul obținut 35 min. 25 sec. – locul I.
În zilele de 4 și 5 iulie 2025, la Stâna de Vale – jud. Bihor va avea loc Campionatul Național de Alergare Montană și etapa de cupă europeană, probele fiind de 11 km și 33 km cu diferența pozitivă de nivel de 1350 m.
Constantin PREDESCU
Sport
Sahistul cugirean Teodor Hentea, locul 5 la „Educație prin șah”, de la Alba Iulia. Ovidiu Crăciun, vicecampion național la turneul desfășurat la Geoagiu-Băi
Sâmbătă, 14 iunie, în incinta „Carolina Mall”, din Alba Iulia, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului „Educație prin șah”, inițiat de Federația Română de Șah.
La startul competiției de la Alba Iulia, au participat 143 de copii, printre ei aflându-se și 6 juniori legitimați la Clubul Sportiv Metalurgistul Cugir. Cel mai bun rezultat obținut de un sportiv cugirean, a fost obținut de Teodor Hentea, care s-a clasat pe locul 5 din 25 de participanți, la grupa clasei întâi.
În perioada 9-16 iunie 2025, s-au desfășurat la Geoagiu Băi campionatele naţionale de veterani la șah clasic, șah rapid, șah blitz și dezlegări. La această manifestaţie a perseverenţei în pregătire, în studiu și competiţii care se măsoară la unii participanţi în mii de ore, au fost prezenţi și 7 sportivi legitimaţi la Metalurgistul Cugir.
Participanţii la o astfel de competiţie sunt împărţiţi în două grupe de vârstă, cei între 50 și 65 de ani și cei peste 65 de ani. La șah clasic au fost 34 de participanţi, dintre care 2 maeștri internaționali, un maestru FIDE, 4 maești naţionali, 11 candidaţi de maestru, precum și antrenorul multiplei campioane naţionale Corina Peptan, timișoreanul Cornel Păscălău.
La finalul concursului, la grupa de +50 de ani, maestrul național Ovidiu Crăciun, reprezentând Metalurgistul Cugir, a terminat pe locul 2, fiind neînvins, cu un punctaj de 5 puncte din 6 partide. Maestrul Ovidiu Crăciun a fost desemnat de Federația Română de Șah, sarcina de selectare și de arbitrare a concursului de dezlegări. La această grupă, câștigător a fost Marian Zaim, iar pe locul 3 s-a clasat Gheorghe Antohe.
La grupa de +65 de ani cel mai bun rezultat al unui sportiv din Cugir a fost cel al lui Doru Jiroș care a încheiat concursul pe locul 6, cu un punctaj de 4.5 puncte din 7 partide, realizând o creștere de 14 puncte a coeficientului valoric ELO. Câștigători au fost Dorin Lazăr (originar din Aiud), Aurel Ştirb și Ervin Mozeș.
La concursul de dezlegări s-au prezentat 21 de participanţi. Transcrierea greșită a soluţiilor pe foaia de concurs l-a privat pe domnul Rădiţoiu de ocuparea locului 2.
Chiar și așa, punctajul cumulat de 18.5 puncte, l-a plasat pe locul 4, un rezultat foarte bun care arată tendinţa de creștere a valorii șahistului cugirean, datorită pregătirii și participării la toate competiţiile de acest gen care au fost organizate și la Cugir: International Solving Contest, campionatul naţional al Israelului și campionatul naţional al Frantei.
Un rezultat foarte bun a realizat și la concursul de blitz terminând competiţia pe locurile 5-8 și un câștig de 31 de puncte ELO.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum o lună
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)