cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Meşteşugurile tradiţionale – deprinse de peste 35 de mici meşteri populari din Vinerea

Meşteşugurile tradiţionale – deprinse de peste 35 de mici meşteri populari din Vinerea

Publicat în 12.10.2013 la ora 12:00

mestesuguri-populare-vinereaCentrul de Cultură “Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială din Vinerea şi cu Asociaţia “Câmpul Pâinii”, a redeschis, la Vinerea (Cugir), două clase de meşteşuguri tradi­ţionale.

Potrivit directorului Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian, cele două clase externe ale centrului amintit – de iconari şi de ţesături şi cusături tradiţionale vor funcţiona în cadrul şcolii din localitate şi vor avea ca principal obiectiv revigorarea celor două meşteşuguri tradiţionale şi totodată promovarea şi transmiterea lor în rândul generaţiilor tinere. Această etapa continuă un amplu proiect al Consiliului Judeţean Alba, început în anul 2006, prin care în comunităţile cu tradiţie în domeniul meşteşugurilor populare au fost înfiinţate ateliere în care doritorii puteau învăţa meşteşuguri de mult uitate. Urmând acest model, în judeţul nostru funcţionează în prezent 15 astfel de clase. La festivitatea de deschidere a cursurilor de iconari şi tesut-cusut de la Vinerea, care a avut loc luni, 7 octombrie, la şcoala din localitate, au fost prezente oficialităţi locale, consilieri locali, reprezentanţii celor trei parteneri implicaţi în proiect, părinţi şi cursanţi. Clasele vor fi coordonate de doamnele Doina Gruian – ţesături şi Daniela Turlea – iconar. Festivitatea de deschidere a cursurilor a fost urmată de o vizită la cele două ateliere, dar şi la expoziţia etnografică organizată în cadrul şcolii.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 464 ori

Meşteşugurile tradiţionale – deprinse de peste 35 de mici meşteri populari din Vinerea
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *